Nedelja je sablasna. Neki bi najradije napravili Sjevernu Koreju ovdje, pa da ti država uređuje svaki segment života.Javier Pena wrote: ↑12/04/2025 20:11Svake subote od uvođenja debilnog zakona je ista priča u sarajevu, gdje god da kreneš je kolaps, smiri se tek iza 18h. I onda dođe nedjelja kad nema žive duše.akcija007 wrote: ↑12/04/2025 19:22 Bio sam na putu 3 dana i vratio se jucer i isao kod Djurica i u Bingo danas i do grada. Ma to je haoss svuda . Guzva s Zmaja od Bosne je od Filozofskog za skretanje desno na Vrbanju ( vjerovatno si idu prema parkinzima oko SCC) i tramvaj ne moze da skrene na S krivini i Izaziva kolaps u saobracaju od hotela Bristol prema gore je kolona.
Evo iduce nedjelje je Uskrs i splitski City Centar one radi sutra nedjelja. ( koristi 1 od 16 dozvoljenih nedjelja) kako bi splicani kupili za Uskrs
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- Cherry-Cherry
#6051 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#6052 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Meni je nedelja apokalipticna u najmanju ruku..
Fakat, glavni grad sablasno izgleda preko dana. U cekrcicima je zivlje..
Fakat, glavni grad sablasno izgleda preko dana. U cekrcicima je zivlje..
- nivla
#6053 Re: Neradna nedjelja u FBiH
zato su izletista punakonektovan wrote: ↑12/04/2025 21:42 Meni je nedelja apokalipticna u najmanju ruku..
Fakat, glavni grad sablasno izgleda preko dana. U cekrcicima je zivlje..![]()
- konektovan
#6054 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nema sta, planine prolamaju..nivla wrote: ↑12/04/2025 21:47zato su izletista punakonektovan wrote: ↑12/04/2025 21:42 Meni je nedelja apokalipticna u najmanju ruku..
![]()
- Cherry-Cherry
#6055 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Došle kasirke sa porodicama na izlet.konektovan wrote: ↑12/04/2025 22:04Nema sta, planine prolamaju..nivla wrote: ↑12/04/2025 21:47zato su izletista punakonektovan wrote: ↑12/04/2025 21:42 Meni je nedelja apokalipticna u najmanju ruku..
![]()
- konektovan
#6056 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Skup je to sport..
- Ozimician
#6057 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ozbiljno, kakva je situacija na izletistima sad, ko je aktivniji tamo?
Ja sam bio malo po Trebevicu i Javorovom Dolu - skoro da nije bilo zive duse, doduse i vrijeme je bilo lose.
Ja sam bio malo po Trebevicu i Javorovom Dolu - skoro da nije bilo zive duse, doduse i vrijeme je bilo lose.
- konektovan
#6058 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma ko ce biti. Kao i prije, mali broj ljubitelja prirode, entuzijasta, sto vole da sami lunjaju sumom.
99 % raje je boravilo u trznim centrima, posebno u jesen i zimu..a ni proljece nije nista bolje.
-
zippoo87
#6059 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nacelno se slazem se sa napisanim ali ajde mi ovo razjasni. Kako ti mislis ubaciti studenta da radi u Bingu,umjesto stalno zaposlenog radnika koji nece da radi nedjelju ? Ili evo u neku radnju,koja prodaje mobitele u trznom centru,tipa Univerzalno ? Dodje student ili freelances i kaze,dobar dan,evo ja cu raditi nedjelju a neka stalno zaposleni odmara nedjelju ? To sto nema pojma raditi posao koji zahtjeva odredjena radnja ili pozicija,to nebitno...bitno samo da je otvoreno ,je li ?laserShow wrote: ↑12/04/2025 18:46Teskeredžiću, vidim da si uzeo poprilično ciničan ton, ali hajmo malo racionalnije.
Prvo, poenta mog komentara nije bila da svi moraju raditi nedjeljom, već da oni koji žele i koji su spremni da zarade više – trebaju imati tu mogućnost. Država ne bi trebala ograničavati pravo pojedinca da radi ako mu to odgovara, posebno kad znamo da mnogima dodatni rad vikendom može značiti razliku između preživljavanja i normalnog života.
Drugo, ti spominješ da nema “radne vojske” i da niko ne bi brao krastavce ni za troduplu dnevnicu. Pa evo – nije poenta u krastavcima, već u fleksibilnosti tržišta. Ima studenata, samohranih roditelja, freelancera, ljudi sa slobodnim radnim danima... koji bi rado iskoristili vikend da dodatno zarade. Nismo svi uhljebi s budžeta, i ne pada svima teško da zasuku rukave kad se ukaže prilika.
Treće, ovo nije samo pitanje rada – ovo je i pitanje usluga. Grad poput Sarajeva ne može sebi dozvoliti da izgleda kao da je stao u vremenu svake nedjelje. Turisti, vikend posjetioci, ljudi koji rade neobične smjene – svi ti ljudi imaju potrebe i vikendom. Ako im tiho ubijamo tu potražnju, ubijamo i priliku za ekonomsku dinamiku.
I na kraju – ako država ne zna kontrolisati zloupotrebe, rješenje nije da svima zabrani rad. Rješenje je da država radi svoj posao, a da ljudima ostavi slobodu izbora.
Neradna nedjelja kao obavezna mjera za sve je kolektivno kažnjavanje zbog nesposobnosti sistema da reguliše tržište rada.
Zato – neka nedjelja ostane radna za one koji to žele. Sloboda izbora je ono što pravi razliku između sistema koji potiče rad i onog koji sputava ljude da napreduju.
Kako ti to u praksi zamisljas...kako da radi neko u radnji u kojoj nije zaposlen i to nedjeljom samo ? Objasni mi ovo,jer evo ne razumijem i znam da ovo ne postoji u zakonu ali ti bi to eto nekako regulisao. Samo reci kako ?
Vec sam pisao na ovoj temi o tome prije 2-3 mjeseca...da radnja ne moze jedne nedjelje raditi a druge ne raditi,tj. raditi ako ima radnik da radi a ne raditi,ako se tom radniku nedjelja ne radi. Radnja ili radi ili ne radi,nema izmedju.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#6060 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pretpostavljam da tvoji odgovori zahtijevaju koncetraciju ?HelaS wrote: ↑12/04/2025 18:08SpoilerShowSutra je nedjelja, provjerit ću.teskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 16:26 Apsolutno netačno , samo na I.Ilidži , u ostatku IS je radno vrijeme nedeljom do 14:00.
Čitaš li ti šta sam napisao: "nijedan trgovac...." Nisam spomenuo uslužne javne ili komunalne službeteskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 16:26 Bilo bi super da ti jednog dana u nedelju otvoriš svoj šalter da platim struju ili da mi izdaš pasoš , šta te briga , sve će ti biti plaćeno i radićeš "svojom voljom" kad Elektroprivreda i šalter. MUP -a prorade nedeljom a meni baš zatreba da malo prošetam i pozavršavam papire.![]()
Ovdje jedini ti svršavaš na Jugoslaviju i taj sistem, zato sam ti i spomenuo tadašnje radno vrijemeteskeredzic_22 wrote: ↑12/04/2025 16:26 Za tvoju informaciju , niko ali niko na svijetu ne poredi nekadšanju socijalističku državu RADNIKA i ne poredi njihova istinska prava sa ovom butmirsko-tržišnom neoliberalnom džunglom osim tebe , jer to je samo tebi moguće.
- dječak sa šibicama
#6061 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jucer maksuz udjem u Bingo u Barama, Betanija kako god, nisam vidio nikakvu enormnu guzvu o kojoj se inace govori subotom. Prosjecan dan, tri kase rade.
Ima raje unutra ali nista specijalno niti je neka guzva.
Ima raje unutra ali nista specijalno niti je neka guzva.
-
akcija007
#6062 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I Jablanica trazi izuzece od neradne nedjelje .
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#6063 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Prvo da raščistimo jedno: niko nije rekao da se nestručno lice ubaci "s ulice" da uskoči na kasu u Bingu ili da prodaje mobitele u Univerzalnom bez ikakve obuke. Poenta je da postoji niz sektora i poslova gdje bi se rotacija i fleksibilni angažmani mogli organizovati, ako postoji politička volja i dobra regulativa. U velikim sistemima kao što je Bingo, već sad imaš ogroman broj radnika na određeno, pripravnika, studenata na praksi i sl. – to nije nikakva naučna fantastika.
Ako neka firma ne može organizovati rad tako da omogući slobodan dan stalno zaposlenom, a istovremeno angažuje nekog za vikend (privremeno, ugovorom, po osnovu studentskog servisa itd.), onda je to pitanje internih kapaciteta, a ne zakonske nemogućnosti.
Drugo, čak i da neka radnja ne može popuniti smjenu nedjeljom, neka onda ne radi – ali dajmo mogućnost onima koji mogu i žele da to urade. Ne treba niko biti prisiljen, ali isto tako niko ne bi trebao biti spriječen. Nepravedno je zatvarati sve samo zato što neki ne mogu organizovati posao.
Treće, imaš već sada gomilu malih obrta, uslužnih djelatnosti, kafića (i tržnim cetrima), kioska… koji vape da rade vikendom kad imaju najveći promet – ali im je uskraćeno pravo na to jer sistem ne pravi razliku između velikih lanaca i malih privatnika. Zamisli ti apsurd da čovjek koji sam drži svoj kafić, ne može da otvori lokal u nedjelju jer je neko odlučio da “radnik mora da odmara”. Pa nije on radnik – on je vlasnik, i sam sebi gazda.
Ukratko – tražimo fleksibilnost, ne haos. Tražimo da sistem prepozna razliku između iskorištavanja radnika i davanja prilike da neko zaradi više. I tražimo da se sloboda rada vrati radnicima, studentima i privatnicima – a ne da se svi zakucaju u kuću jer država ne zna kako da zaštiti ljude od zloupotreba.
Regulisati se može – i mora. Samo treba prestati razmišljati binarno: ili svi rade, ili niko ne radi. Život nije crno-bijel.
-
akcija007
#6064 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zasto opozicija ne podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona ? Da li imaju 1/3 u parlamentu da mogu skupiti te potpise i predati na Ustavni sud Federacije ?
2. Zahtjev za ocjenu ustavnosti federalnog zakona, bilo da je usvojen ili je u prijedlogu, mogu podnijeti: - predsjednik ili potpredsjednik Federacije; premijer ili zamjenik premijera; jedna trećina bilo kojeg doma Parlamenta Federacije.
2. Zahtjev za ocjenu ustavnosti federalnog zakona, bilo da je usvojen ili je u prijedlogu, mogu podnijeti: - predsjednik ili potpredsjednik Federacije; premijer ili zamjenik premijera; jedna trećina bilo kojeg doma Parlamenta Federacije.
-
last mohicans
#6065 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jesu, navikli na krkljanac. Jucer kod Binga i CJ Pofalići, parkinga nema, auta po cesti. Ja sinoć u 21 otisao kod Đurića, tek tad smirilo, a u BCC bio 20 min prije, i dalje je bio haos.gozila555 wrote: ↑12/04/2025 20:14ali nerko kaze da vise nije tako,da su se ljudi navikliJavier Pena wrote: ↑12/04/2025 20:11Svake subote od uvođenja debilnog zakona je ista priča u sarajevu, gdje god da kreneš je kolaps, smiri se tek iza 18h. I onda dođe nedjelja kad nema žive duše.akcija007 wrote: ↑12/04/2025 19:22 Bio sam na putu 3 dana i vratio se jucer i isao kod Djurica i u Bingo danas i do grada. Ma to je haoss svuda . Guzva s Zmaja od Bosne je od Filozofskog za skretanje desno na Vrbanju ( vjerovatno si idu prema parkinzima oko SCC) i tramvaj ne moze da skrene na S krivini i Izaziva kolaps u saobracaju od hotela Bristol prema gore je kolona.
Evo iduce nedjelje je Uskrs i splitski City Centar one radi sutra nedjelja. ( koristi 1 od 16 dozvoljenih nedjelja) kako bi splicani kupili za Uskrs![]()
- drug_profi
#6066 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kladare rade, frizeri rade... oni su niza klasa od kasirki.
-
bumerangss
#6067 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kladionice punije nedeljom nego bilo kojim danom prije
Valjda muški smetaju ženama pa da pobjegnu da im ne smetaju dok one kuhaju, peru, čiste, usisavaju... oni se klade
Izletišta prazna, grad prazan, fakat neki tuhafluk... haj zimi inekako ali dolazi ljeto, turisti... pa mozete misliti koliki ce gubitci biti za SFF kad nemas gdje kupiti flašicu vode
- drug_profi
#6068 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Moronska i populistička odluka bez dubinske analize.
-
zippoo87
#6069 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ovo ce biti neka naredna faza...za koliko godina,to ne znamo. Kako narod bude sazrijevao i trazio vise,tako ce i zakoni da se penju po stepenicu gore. Bitno da se zakotrljalo a eto poceo je i Premijer pricati da ce biti korekcije zakona sa odredjenim brojem dozvoljenih nedjelja...a to je korekcija na trenutno stanje. Tome zakoni i sluze,da se donose,mijenjaju,prilagodjavaju...samo je kod nas problem sto se sve koristi za blokate i licne interese i nema dobre prohodnosti zakona,pa to sve ide tako sporo i traljavo. Vidite kako u RSu rade...naprave i usvoje zakon za 7 dana...mislim na brzinu usvajanja a ne sadrzaj zakona. Tamo dakle ima vexina i prohodnost zakona je instantna. A u FBiH,nastimaj malo Covicu,nastimaj SDPu,nastimaj NSu,pa opozicija blokira,pa ide na ovu ocjenu,na onu...dok usvoje najobicniji zakon,2 godine. Onda blokade sjednica,pa dnevnog reda,itd itd.laserShow wrote: ↑13/04/2025 12:30
Prvo da raščistimo jedno: niko nije rekao da se nestručno lice ubaci "s ulice" da uskoči na kasu u Bingu ili da prodaje mobitele u Univerzalnom bez ikakve obuke. Poenta je da postoji niz sektora i poslova gdje bi se rotacija i fleksibilni angažmani mogli organizovati, ako postoji politička volja i dobra regulativa. U velikim sistemima kao što je Bingo, već sad imaš ogroman broj radnika na određeno, pripravnika, studenata na praksi i sl. – to nije nikakva naučna fantastika.
Ako neka firma ne može organizovati rad tako da omogući slobodan dan stalno zaposlenom, a istovremeno angažuje nekog za vikend (privremeno, ugovorom, po osnovu studentskog servisa itd.), onda je to pitanje internih kapaciteta, a ne zakonske nemogućnosti.
Drugo, čak i da neka radnja ne može popuniti smjenu nedjeljom, neka onda ne radi – ali dajmo mogućnost onima koji mogu i žele da to urade. Ne treba niko biti prisiljen, ali isto tako niko ne bi trebao biti spriječen. Nepravedno je zatvarati sve samo zato što neki ne mogu organizovati posao.
Treće, imaš već sada gomilu malih obrta, uslužnih djelatnosti, kafića (i tržnim cetrima), kioska… koji vape da rade vikendom kad imaju najveći promet – ali im je uskraćeno pravo na to jer sistem ne pravi razliku između velikih lanaca i malih privatnika. Zamisli ti apsurd da čovjek koji sam drži svoj kafić, ne može da otvori lokal u nedjelju jer je neko odlučio da “radnik mora da odmara”. Pa nije on radnik – on je vlasnik, i sam sebi gazda.
Ukratko – tražimo fleksibilnost, ne haos. Tražimo da sistem prepozna razliku između iskorištavanja radnika i davanja prilike da neko zaradi više. I tražimo da se sloboda rada vrati radnicima, studentima i privatnicima – a ne da se svi zakucaju u kuću jer država ne zna kako da zaštiti ljude od zloupotreba.
Regulisati se može – i mora. Samo treba prestati razmišljati binarno: ili svi rade, ili niko ne radi. Život nije crno-bijel.
-
gozila555
#6070 Re: Neradna nedjelja u FBiH
sdp je sve debilne zakone donio,ne znam sta ti tu nije jasno,sdp se ufatio ekonomije, a veze nemaju sa njom .ovakvu debilnost ne bi donio ni fadilzippoo87 wrote: ↑13/04/2025 19:28Ovo ce biti neka naredna faza...za koliko godina,to ne znamo. Kako narod bude sazrijevao i trazio vise,tako ce i zakoni da se penju po stepenicu gore. Bitno da se zakotrljalo a eto poceo je i Premijer pricati da ce biti korekcije zakona sa odredjenim brojem dozvoljenih nedjelja...a to je korekcija na trenutno stanje. Tome zakoni i sluze,da se donose,mijenjaju,prilagodjavaju...samo je kod nas problem sto se sve koristi za blokate i licne interese i nema dobre prohodnosti zakona,pa to sve ide tako sporo i traljavo. Vidite kako u RSu rade...naprave i usvoje zakon za 7 dana...mislim na brzinu usvajanja a ne sadrzaj zakona. Tamo dakle ima vexina i prohodnost zakona je instantna. A u FBiH,nastimaj malo Covicu,nastimaj SDPu,nastimaj NSu,pa opozicija blokira,pa ide na ovu ocjenu,na onu...dok usvoje najobicniji zakon,2 godine. Onda blokade sjednica,pa dnevnog reda,itd itd.laserShow wrote: ↑13/04/2025 12:30
-
zippoo87
#6071 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne bih se kladio na Fadila 
Meni je najjaca njegova izjava za gradnju puteva...kada je rekao," mi gradimo,ali se putevi ne vide"
Meni je najjaca njegova izjava za gradnju puteva...kada je rekao," mi gradimo,ali se putevi ne vide"
-
gozila555
#6072 Re: Neradna nedjelja u FBiH
ma kladio bi se na fadila sto se ekonomije tice,jer lik je bar radio u realnom sektoru ,za razliku od njive,vjecitog budzetlije po kancelarijama
- drug_profi
#6073 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kakav ba Fadil i realni sektor. Otjeran od vlasnika.
-
bumerangss
-
zippoo87
#6075 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa Fadil je radio gore stvari nego ovi sada. To ekonomije sto je raslo u tom periodu,je stvar oporavka EU trzista poslije ekonomske krize i povoljnija ekonomska kretanja. Ja se ne mogu sjetiti nijednog zakona iz Fadilova dva mandata,da je uradio nesto za ekonomiju...porezi isti kao i sada,minimalac bio 300-400 KM,penzije 360 i kasnije je usvojen taj zakon gdje penzije idu na budzet i ovo uskladjivanje sa inflacijom...sto u iznosu sada bude 570 KM ali realno sta sa tim mozes kupiti,je isto ato si mogao i sa 300 KM prije.
Evo vi koji se kunete u Fadila,daj navedite 5 ekonomskih poteza Fadila za 8 godina.
Evo vi koji se kunete u Fadila,daj navedite 5 ekonomskih poteza Fadila za 8 godina.