Donald J Trump - Predsjednik USA All About
-
Osmi Socrates
#30901 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Evo, ovaj podatak. 75% američkih naučnika ozbiljno razmišlja o napuštanju Amerike. Akademici bježe u značajnom broju. U Kanadu, u Evropu, gdje god.
Ovo mu je pogubnije nego berza.
-
Osmi Socrates
#30902 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Od Trumpa postavljen federalni sudija danas presudio da je Trumpova odluka da banuje Associated Press iz Bijele Kuće neustavna. 
- Quaresma
#30903 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nece oni nikuda, jer im nece nigdje dobro biti kao u americi. 75% je ogroman broj da tek tako ode. Ako neki vec odu, uskocice neki drugi. Nisu oni nikakvo sveto slovo.Osmi Socrates wrote: ↑09/04/2025 00:13 Evo, ovaj podatak. 75% američkih naučnika ozbiljno razmišlja o napuštanju Amerike. Akademici bježe u značajnom broju. U Kanadu, u Evropu, gdje god.
- jeza u ledja
#30904 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Tako je. Sta ima, naucnik?Quaresma wrote: ↑09/04/2025 00:34Nece oni nikuda, jer im nece nigdje dobro biti kao u americi. 75% je ogroman broj da tek tako ode. Ako neki vec odu, uskocice neki drugi. Nisu oni nikakvo sveto slovo.Osmi Socrates wrote: ↑09/04/2025 00:13 Evo, ovaj podatak. 75% američkih naučnika ozbiljno razmišlja o napuštanju Amerike. Akademici bježe u značajnom broju. U Kanadu, u Evropu, gdje god.
Pun svijet naucnika, lako cemo ih zamjeniti.
- jeza u ledja
#30905 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Amerika vec godinama pokusava dijelove manufakture prebaciti van Kine, na primjer u Meksiko ili Vijetnam. Sve kao dio strategije da se barem proizvodi od strateskog znacaja ne vezu za direktnog suparnika.neon-x wrote: ↑08/04/2025 23:32Postoje sofisticiraniji nacini da se to sprijeci sto ce se na kraju i desiti.Truba wrote: ↑08/04/2025 22:20pa objasnjeno je zasto je svima pa i pingvinimnaneon-x wrote: ↑08/04/2025 21:05 Trgovinski rat Amerike je potpuno smislen da je usmjeren samo na Kinu, ali je totalno ludilo okrenuti se protiv cijelog svijeta a od svega najgluplje protiv Kanade. Medjutim, na kraju ce opet pametnije glave ovo sve iscistiti, mozda jos i za Trumpovog mandata i ostace optimizirane tarife kako najbolje Amerima odgovara i iz svega ovoga ce Ameri na kraju biti na dobitku.
drzave nadju nacin preko drugih drzava uvoziti u ameriku
i zaobici carine
Ne mozes lupiti nekom Bangladesu 40% zbog trgovinskog deficita koji nije u stanju da kupuje bilo sta Americko jer im je preskupo. Usput ti Banglades nikada nece biti konkurencija i pozelljno je da ojacas njihovu proizvodnju jeftinih gluposti kojima mozes obarati kinesku proizvodnju. Cak i da Kina otvori proizvodnju u Bangladesu, jacace njihovu a ne svoju proizvodnju.
Americke agencije mogu upratiti sve loopholove oko toga i preciznim mjerama ih sprjecavati, a ne ovako lupiti procente po najglupoljem mogucem kriteriju trgovinskog deficita, umjesto ciljanim mjerama targetirati Kineze a ojacavati im siromasne konkurente. Ovako jedva cekam da vidim kosulje made in usa za 10 dolara, dok budu lupali tarife Bangladesu, Kambodzi i BiH.
Medjutim Trump se sjetio da Vijetnam sad pukne ogromnom tarifom. Ranije i Meksiko. Tu se onda postavlja pitanje - na koji nacin ove tarife djeluju strateski protiv Kine kad bukvalno njima gusis trece zemlje u koje si premjestio proizvodnju?
Moroni.
-
Osmi Socrates
#30906 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Naučnici rastu na granama.
Ne vidim zašto ne bi išli. Čitao sam vijest da Španija pregovara sa osam komada, recimo. Gdje im je bolje živjeti? U Americi ili Španiji?
A ti novi koji će doći? Ko će ih učiti? Na grani se nauče stvari?
Ne vidim zašto ne bi išli. Čitao sam vijest da Španija pregovara sa osam komada, recimo. Gdje im je bolje živjeti? U Americi ili Španiji?
A ti novi koji će doći? Ko će ih učiti? Na grani se nauče stvari?
-
Osmi Socrates
#30907 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Apple je najgore puk'o dosad. I nema nikakve šanse da presele proizvodnju u Ameriku. I zbog potrebnog vremena i zbog troškova i zbog toga što im je čitav svijet tržište. Očekujemo stratešku odluku Applea.
- jeza u ledja
#30908 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Zavrtacemo sarafcice.
-
Osmi Socrates
#30909 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ili ćete kopati ugalj.
Danas je genijalac potpisao izvršnu naredbu za oživljavanje industrije uglja. Kaže "kopači uglja hoće kopati ugalj".
Danas je genijalac potpisao izvršnu naredbu za oživljavanje industrije uglja. Kaže "kopači uglja hoće kopati ugalj".
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#30910 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ma neće naučnici nigdje, makar ne u tolikom broju.
Postoji jedan veliki razlog zašto SAD toliko privlači talente iz cijelog svijeta, a ne evropa - novac.
Mogu govoriti za medicinu: Nigdje nećete dobiti toliku platu kao u Americi. 20 hiljada dolara mjesečno je prosjek, dok je u Njemačkoj za doktora koji je završio specijalizaciju 8-9 maksimum. A računajte da je Njemačka već plafon što se plata u evropi tiče.
Obrazovanje i trening također. Završiti specijalizaciju u Americi donosi poseban prestiž jer se nigdje ne uči toliko u poprilično kratkom vremenu, pioniri velike većine medicinskih dostignuća od 1945. do danas. Jer, nije samo obuka, već je tamo i od početka publiciranje iznimno važno.
Ljekar koji ima američku aprobaciju je svugdje na svijetu najpriznatiji, tek onda dolaze (zapadno)evropski. Ne znam kako je u ostalim oblastima, ali npr. u informacionim tehnologijama je još gore, pa kontam da je vjerovatno negdje manje, a negdje više Amerika ispred. Ja razumijem da je, naročito nama na balkanu, zapadna evropa mjera u dosta toga, ali oni su i ekonomski i naučno tek drugi ešalon za ostatak svijeta.
Mi (ovo govorim kao mi u evropi općenito) moramo shvatiti da SAD nije samo eto vojno malo dalja od nas jer su tu ulagali, nego i po brojnim drugim važnim parametrima. Njemača, koja je ekonomska sila evrope, ima tek 60-70% gdp p.c. Amerike. Amerikanci imaju dosta problema, ali ljudi u EU moraju shvatiti da i oni kaskaju.
Postoji jedan veliki razlog zašto SAD toliko privlači talente iz cijelog svijeta, a ne evropa - novac.
Mogu govoriti za medicinu: Nigdje nećete dobiti toliku platu kao u Americi. 20 hiljada dolara mjesečno je prosjek, dok je u Njemačkoj za doktora koji je završio specijalizaciju 8-9 maksimum. A računajte da je Njemačka već plafon što se plata u evropi tiče.
Obrazovanje i trening također. Završiti specijalizaciju u Americi donosi poseban prestiž jer se nigdje ne uči toliko u poprilično kratkom vremenu, pioniri velike većine medicinskih dostignuća od 1945. do danas. Jer, nije samo obuka, već je tamo i od početka publiciranje iznimno važno.
Ljekar koji ima američku aprobaciju je svugdje na svijetu najpriznatiji, tek onda dolaze (zapadno)evropski. Ne znam kako je u ostalim oblastima, ali npr. u informacionim tehnologijama je još gore, pa kontam da je vjerovatno negdje manje, a negdje više Amerika ispred. Ja razumijem da je, naročito nama na balkanu, zapadna evropa mjera u dosta toga, ali oni su i ekonomski i naučno tek drugi ešalon za ostatak svijeta.
Mi (ovo govorim kao mi u evropi općenito) moramo shvatiti da SAD nije samo eto vojno malo dalja od nas jer su tu ulagali, nego i po brojnim drugim važnim parametrima. Njemača, koja je ekonomska sila evrope, ima tek 60-70% gdp p.c. Amerike. Amerikanci imaju dosta problema, ali ljudi u EU moraju shvatiti da i oni kaskaju.
Last edited by PreWiBa on 09/04/2025 01:08, edited 1 time in total.
-
Osmi Socrates
#30911 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pazi mu izjave.
"You give them a penthouse on Fifth Avenue and a different kind of a job, and they’d be unhappy. They want to mine coal. That’s what they love to do."
"You give them a penthouse on Fifth Avenue and a different kind of a job, and they’d be unhappy. They want to mine coal. That’s what they love to do."
- drug_profi
#30912 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Što meni odmah dade ideju da je dobro vrijeme da se pokrene opet izgradnja Bloka 7 Tuzla, i da se kupe Westinghaus i General Electrics oprema, time ispegla trgovinski deficit sa USA, popnes se koji stepenik vise u njihovoj agendi, napravi sebi kapacitete za sljedecih 50 godina.Osmi Socrates wrote: ↑09/04/2025 00:59 Ili ćete kopati ugalj.![]()
Danas je genijalac potpisao izvršnu naredbu za oživljavanje industrije uglja. Kaže "kopači uglja hoće kopati ugalj".![]()
Svi sretni.
- ultima_palabra
#30913 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ovo je vise vezano za naucnike pri univerzitetima, asistente, studente postdoktorskog studija itd. Ogroman dio novca za njihova istrazivanja je vezan za federalne grantove i to je sad brutalno srezano. Rezultati toga se nece osjetiti odmah, nego za 10-15 godina.sehohari wrote: ↑09/04/2025 01:05 Ma neće naučnici nigdje, makar ne u tolikom broju.
- Quaresma
#30914 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
a jest, u pravu si. americki naucnici izumirujuca vrsta. S druge strane, u evropi ne postoje naucnici, a pa ce nam dobro doci americki odliv mozgova. a i sama evropa puno vise finansira u nauku nego sama usa.jeza u ledja wrote: ↑09/04/2025 00:38Tako je. Sta ima, naucnik?Quaresma wrote: ↑09/04/2025 00:34Nece oni nikuda, jer im nece nigdje dobro biti kao u americi. 75% je ogroman broj da tek tako ode. Ako neki vec odu, uskocice neki drugi. Nisu oni nikakvo sveto slovo.Osmi Socrates wrote: ↑09/04/2025 00:13 Evo, ovaj podatak. 75% američkih naučnika ozbiljno razmišlja o napuštanju Amerike. Akademici bježe u značajnom broju. U Kanadu, u Evropu, gdje god.
Ovo mu je pogubnije nego berza.![]()
Pun svijet naucnika, lako cemo ih zamjeniti.
kuku se amerikancima.
-
harisl
#30915 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ford zatvorio fabriku u Camacari, Brazil, 2021 godine, 4000 radnika Evo Kinezi, BYD, hoce da otvore tri fabrike tu. Maheri su, nema sta, imaju radnike, nisu valjda svi odselili vec…jeza u ledja wrote: ↑09/04/2025 00:43Amerika vec godinama pokusava dijelove manufakture prebaciti van Kine, na primjer u Meksiko ili Vijetnam. Sve kao dio strategije da se barem proizvodi od strateskog znacaja ne vezu za direktnog suparnika.neon-x wrote: ↑08/04/2025 23:32
Postoje sofisticiraniji nacini da se to sprijeci sto ce se na kraju i desiti.
Ne mozes lupiti nekom Bangladesu 40% zbog trgovinskog deficita koji nije u stanju da kupuje bilo sta Americko jer im je preskupo. Usput ti Banglades nikada nece biti konkurencija i pozelljno je da ojacas njihovu proizvodnju jeftinih gluposti kojima mozes obarati kinesku proizvodnju. Cak i da Kina otvori proizvodnju u Bangladesu, jacace njihovu a ne svoju proizvodnju.
Americke agencije mogu upratiti sve loopholove oko toga i preciznim mjerama ih sprjecavati, a ne ovako lupiti procente po najglupoljem mogucem kriteriju trgovinskog deficita, umjesto ciljanim mjerama targetirati Kineze a ojacavati im siromasne konkurente. Ovako jedva cekam da vidim kosulje made in usa za 10 dolara, dok budu lupali tarife Bangladesu, Kambodzi i BiH.
Medjutim Trump se sjetio da Vijetnam sad pukne ogromnom tarifom. Ranije i Meksiko. Tu se onda postavlja pitanje - na koji nacin ove tarife djeluju strateski protiv Kine kad bukvalno njima gusis trece zemlje u koje si premjestio proizvodnju?
Moroni.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#30916 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Trump ko Trump, uzima bagerom a daje mrvice svom glasackom tijelu, tj. rudarskj industriji
Rudarska industrija nikad nije posustajala cijelo ovo vrijeme
ne znam sta je tu pa sad ono vijest
Rudarska industrija nikad nije posustajala cijelo ovo vrijeme
ne znam sta je tu pa sad ono vijest
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#30917 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
ko prezivi ovu krizu, zlatnom ce kasikom kusatidrug_profi wrote: ↑08/04/2025 23:10![]()
hajmo opet novi krug ...
nisam zlurad uopšte...sami su sebi krivi, sami su sebi (i nama) zakuhali, i na kraju treba da im se dešava...
- corolla02
#30918 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
evo poraz u zadnja tri mjeseca

-
Osmi Socrates
#30919 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Hajd' da kažem jednu pozitivnu za Trumpa i ovog što ne pere ruke, Hegsetha.
Ovo kako su na kraju riješili problem Panamskog Kanala je za svaku pohvalu. Hegseth je bio u posjeti Panami, i izabrao je mrkvu umjesto štapa. I nisam ja naivan, znam da je vjerovatno prije toga bio štap, ali se na kraju kulturno zahvalio predsjedniku Paname, i napisao na X da mu je bila čast sastati se sa njim. Dao mu je priliku da sačuva dostojanstvo pred svojim narodom. I Panamski Kanal će ostati panamski, ali će ga Amerika striktno nadgledati u saradnji sa Panamom. To je, što se mene tiče, pozitivan razvoj događaja. Iznimno važno.
Obratite pažnju i kako se Hegseth obraća Kinezima. Nažalost, na takav se način razgovara sa jedinim pravim suparnikom na svjetskoj sceni. Moraju shvatiti da si mrtav ozbiljan. I da nisi tu da se igraš oko strateški ključnih pitanja. Obratite pažnju i na koji način Kinezi odgovaraju. Kao uvrijeđena dječica. Nije tako bilo za čitave Bidenove administracije. Kamo sreće da Trumpova administracija ima isti ovakav nastup prema Rusima.
Inače, Trump objavio i povećanje budžeta za odbranu. Jedan trilion dolara. Oko 12% povećanje. Ne šale se.
Ovo kako su na kraju riješili problem Panamskog Kanala je za svaku pohvalu. Hegseth je bio u posjeti Panami, i izabrao je mrkvu umjesto štapa. I nisam ja naivan, znam da je vjerovatno prije toga bio štap, ali se na kraju kulturno zahvalio predsjedniku Paname, i napisao na X da mu je bila čast sastati se sa njim. Dao mu je priliku da sačuva dostojanstvo pred svojim narodom. I Panamski Kanal će ostati panamski, ali će ga Amerika striktno nadgledati u saradnji sa Panamom. To je, što se mene tiče, pozitivan razvoj događaja. Iznimno važno.
Obratite pažnju i kako se Hegseth obraća Kinezima. Nažalost, na takav se način razgovara sa jedinim pravim suparnikom na svjetskoj sceni. Moraju shvatiti da si mrtav ozbiljan. I da nisi tu da se igraš oko strateški ključnih pitanja. Obratite pažnju i na koji način Kinezi odgovaraju. Kao uvrijeđena dječica. Nije tako bilo za čitave Bidenove administracije. Kamo sreće da Trumpova administracija ima isti ovakav nastup prema Rusima.
Inače, Trump objavio i povećanje budžeta za odbranu. Jedan trilion dolara. Oko 12% povećanje. Ne šale se.
-
JovicSA
#30920 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ukratko, Trumpovi i MAGA planovi idu k'o po loju, slično kao ruska SO koja završava za dvije sedmice.Osmi Socrates wrote: ↑09/04/2025 06:34 Hajd' da kažem jednu pozitivnu za Trumpa i ovog što ne pere ruke, Hegsetha.![]()
- Peacean
#30921 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Jel Warren Buffett i dalje grabi šakom i kapom 
-
Osmi Socrates
#30922 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Komentar ti nema nikakvog smisla. Ja obično takve i citiram.JovicSA wrote: ↑09/04/2025 07:47Ukratko, Trumpovi i MAGA planovi idu k'o po loju, slično kao ruska SO koja završava za dvije sedmice.Osmi Socrates wrote: ↑09/04/2025 06:34 Hajd' da kažem jednu pozitivnu za Trumpa i ovog što ne pere ruke, Hegsetha.![]()
Ovaj mu je plan upalio. I bez ikakvih većih komplikacija. Oni (Amerikanci) su ga (Panamski Kanal) izgradili. Oni imaju uvjerljivo najveći promet preko njega u odnosu na ostale zemlje. I od njega zavisi značajan dio američke ekonomije. Nekakav kineski utjecaj na tako važnoj tački ne odgovara nijednom normalnom čovjeku na planeti.
Pustili su 25 godina da se Panamci sjete da nije lijepo kada ti neko za jedan dolar proda veoma važan izvor prihoda da ti to koristiš tako da dopustiš njihovom najvećem neprijatelju da budaleše oko toga. Ovi se nisu sami sjetili. Neko ih je morao podsjetiti. Ovako su svi sretniji.
Last edited by Osmi Socrates on 09/04/2025 08:38, edited 2 times in total.
- drug_profi
#30923 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Tu se nazire neko stratesko promisljanje u njegovom okruzenju.
Pitam se kao i ti, sta je onda sa Rusijom? U kojem svemiru Rusi mogu imati isti interes kao USA?
Jer čerupanje Ukrajine i Europe nije nikako interes USA.
Pitam se kao i ti, sta je onda sa Rusijom? U kojem svemiru Rusi mogu imati isti interes kao USA?
Jer čerupanje Ukrajine i Europe nije nikako interes USA.
-
zilog
#30924 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Uzalud objasnjavas obicnom trolu . Niko ne moze biti toliko glup, pa da vjeruje u lazi koje je napisao.neon-x wrote: ↑08/04/2025 23:32Postoje sofisticiraniji nacini da se to sprijeci sto ce se na kraju i desiti.Truba wrote: ↑08/04/2025 22:20pa objasnjeno je zasto je svima pa i pingvinimnaneon-x wrote: ↑08/04/2025 21:05 Trgovinski rat Amerike je potpuno smislen da je usmjeren samo na Kinu, ali je totalno ludilo okrenuti se protiv cijelog svijeta a od svega najgluplje protiv Kanade. Medjutim, na kraju ce opet pametnije glave ovo sve iscistiti, mozda jos i za Trumpovog mandata i ostace optimizirane tarife kako najbolje Amerima odgovara i iz svega ovoga ce Ameri na kraju biti na dobitku.
drzave nadju nacin preko drugih drzava uvoziti u ameriku
i zaobici carine
Eto, da su na americkoj carini toliko glupi i nesposobni, pa da puste robu koju Kinezi liferuju preko pingvina, zar i ovih pingvinskih 10% nije visestruko manje od kineskih 104%?
Da ne spominjem Ruse i Sjevernu Koreju...
BTW, idiotluk ne krsi forumska pravila, ali trolanje svakako...
-
statixx
#30925 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Zanimljivo mi je kako Vance pjeni na Kinu, naziva ih seljacima od kojih posudjuju novac da bi zatim kupovali njihove proizvode. I to je slucaj s mnogim azijskim zemljama.
Ono sto Vance ignorise jeste da inozemne firme, koje izvoze u SAD, naplacuju u americkim dolarima i obicno mijenjaju te dolare u poslovnim bankama, a one to isto urade sa centralnom bankom. I onda, dobar dio tih dolara se vraca u SAD u obliku ulaganja u trziste kapitala, pogone, istrazivanje, ali i u vladine obveznice, dakle, finansiraju njihov fiskalni deficit. Najveci vlasnici vladinih obveznica su Kina i Japan, ali tu su mnoge druge zemlje kojima su sada nametnute tarife, poput zemalja EU, Tajvana, Hong Konga, Koreje, Singapura itd.
Trenutno je prisutan haos na trzistu drzavnih obveznica, prinos pada, ali premija neznatno. Kako ce izgledati finansiranje fiskalnog deficita ako investitori odluce da traze vecu premiju ostaje da se vidi. A deficit je neminovan zbog najavljenih poreznih rezova.
Ono sto Vance ignorise jeste da inozemne firme, koje izvoze u SAD, naplacuju u americkim dolarima i obicno mijenjaju te dolare u poslovnim bankama, a one to isto urade sa centralnom bankom. I onda, dobar dio tih dolara se vraca u SAD u obliku ulaganja u trziste kapitala, pogone, istrazivanje, ali i u vladine obveznice, dakle, finansiraju njihov fiskalni deficit. Najveci vlasnici vladinih obveznica su Kina i Japan, ali tu su mnoge druge zemlje kojima su sada nametnute tarife, poput zemalja EU, Tajvana, Hong Konga, Koreje, Singapura itd.
Trenutno je prisutan haos na trzistu drzavnih obveznica, prinos pada, ali premija neznatno. Kako ce izgledati finansiranje fiskalnog deficita ako investitori odluce da traze vecu premiju ostaje da se vidi. A deficit je neminovan zbog najavljenih poreznih rezova.