Gledate seriju - preporučite je

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

doktor78

#31801 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by doktor78 »

karanana wrote: 19/03/2025 14:32 nakon prve epizode, nije me serija vise kupila. izuzev rada kamere, posebno zadnjih 60-120 sekundi druge epizode. eto kao ta treca epizoda bi trebala sve razotkriti ko je i sta je mali, ali mene nije sokirala. nije mi sad nesto posebno predstavila malog kao monstruma. ni ja nisam znao kud gone, da li je mali kao individua monstrum ili ga je sve napravilo takvim, posebno skola za koju smo u drugoj epizodi vidjeli da je pakao, i to mi se ucinilo pretjeravanjem i preseravanjem, ali eto.

meni slucaj kao slucaj nije jasan. ono sto smo vidjeli na kameri, je li to bilo ustvari ubadanje nozem ili fizicki okrsaj nakon kojeg je slijedilo ubadanje koje se ne vidi na kameri? gdje je noz? kakvu ulogu imaju drugi oni njegovi jarani u svemu tome? malo mi je podosadno bilo pa mozda nisam sve upratio, ali nakon veoma dobre i uzbudljive prve epizode nekako mi sve ostalo bilo dosadno.
+1
tovarish

#31802 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by tovarish »

BarbaDue wrote: 26/03/2025 23:31
tovarish wrote: 22/03/2025 17:51
BarbaDue wrote: 20/03/2025 08:02

Pogrešan odraz :mrgreen: pregledao ono što se može pregledati

Počeo Yellowstone, na nivou 1923, možda mrvu ispod, bar u prve 2 epizode.

Prvo ovo, pa onda yellowstone:
https://m.imdb.com/title/tt13991232/

Iako su priče odvojene za sebe u svakoj od ovih serija, ljepše je prije yellowstone-a odgledati ove dvije serije.
Poslušao sam te i nisam zažalio :thumbup:
Image
top serija.

https://www.imdb.com/title/tt13991232/?ref_=ext_shr
:thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#31803 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by kakavdanakneiskustvu »

prve 4 epizode treće i posljednje sezone Bosch legacy na torrentima
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#31804 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by suad-sarajevo »

doktor78 wrote: 27/03/2025 10:18
karanana wrote: 19/03/2025 14:32 nakon prve epizode, nije me serija vise kupila. izuzev rada kamere, posebno zadnjih 60-120 sekundi druge epizode. eto kao ta treca epizoda bi trebala sve razotkriti ko je i sta je mali, ali mene nije sokirala. nije mi sad nesto posebno predstavila malog kao monstruma. ni ja nisam znao kud gone, da li je mali kao individua monstrum ili ga je sve napravilo takvim, posebno skola za koju smo u drugoj epizodi vidjeli da je pakao, i to mi se ucinilo pretjeravanjem i preseravanjem, ali eto.

meni slucaj kao slucaj nije jasan. ono sto smo vidjeli na kameri, je li to bilo ustvari ubadanje nozem ili fizicki okrsaj nakon kojeg je slijedilo ubadanje koje se ne vidi na kameri? gdje je noz? kakvu ulogu imaju drugi oni njegovi jarani u svemu tome? malo mi je podosadno bilo pa mozda nisam sve upratio, ali nakon veoma dobre i uzbudljive prve epizode nekako mi sve ostalo bilo dosadno.
+1
+1
Ateista

#31805 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Ateista »

Konacno sam i ja odgledao Adolescence, i mogu reci da sam pozitivno iznenadjen sve ukupno , pogotovo kad se uzme u obzir da me ova tematika bas i nesto ne zanima, ali bas sam ostao pod utiskom.

Po pitanju snimanja iz jednog kadra, sve vrijeme mi je u glavi koliko teksta moraju nauciti glumci i koliko improvizovati, da snime oko sat vremena u komadu, koliko mora biti koordinacije kad ce ko gdje i sta raditi, ko ce se gdje pojaviti da to sve izgleda onako fluidno i spontano, stvarno svaka cast za to, i za glumce i za organizaciju. Jedan novi momenat u kinematografiji, bar ja nisam upoznat sa nekim slicnim projektom.

To da li je mali monstrum ili ne, mozda i nije bilo namjere da se to objasni. Moj neki stav je da u ovakvim slucjaevima generalno mora biti i jedno i drugo, da ljudi koji urade ovako nesto moraju biti malo poremeceni, ali da tome mora isto tako doprinijeti i sredina, roditelji i slicno, tako da i ovaj slucaj tako vidim, kao kombinaciju i jednog i drugog. Ona prica na kraju, da li su roditelji mogi uraditi vise, smatram da itekako jesu i da uglavnom mogu, te da ovakve stvari cesto jesu izmedju ostalog rezultat zanemarivanja djece, nedostatak komunikacije i slicno.
Opet, kad su pomenuli kako je kcerka ispala drugacija, to pokazuje da ima i do individue, gdje svaka osoba na svoj nacin reaguje na neke stvari.
Epizoda u skoli je pokazala da je i skola imala svoj uticaj na desavanja, koliko je ono pretjerano je tesko reci jer je druga drzava i drugi mentalitet, moguce da i nije pretjerano za britance.
gozila555

#31806 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by gozila555 »

pa naziv bully (nasilnik ) je i nastao u engleskim skolama.djeca su im prije neta bila nasilna,a dolaskom neta postaju jos brutalnija.
ma serija je odlicna,nismo nikad ovako vidili prikaz iz jednog kadra,gdje nam pokazuju svaki korak,od hapsenje pa do odvozenja u stanicu,pa sav protokol koji se vodi kad uhapseni dodje u stanicu.ovo je od netlixa bilo odlicno,jer rijetko kad oni imaju tako dobre serije.
Ateista

#31807 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Ateista »

gozila555 wrote: 28/03/2025 14:46 pa naziv bully (nasilnik ) je i nastao u engleskim skolama.djeca su im prije neta bila nasilna,a dolaskom neta postaju jos brutalnija.
ma serija je odlicna,nismo nikad ovako vidili prikaz iz jednog kadra,gdje nam pokazuju svaki korak,od hapsenje pa do odvozenja u stanicu,pa sav protokol koji se vodi kad uhapseni dodje u stanicu.ovo je od netlixa bilo odlicno,jer rijetko kad oni imaju tako dobre serije.
Meni padnu na pamet i oni engleski navijacki huligani, koliko sam upratio oni su najgori od svih, tako da ima kod njih puno te neke agresivnosti, zato me i ne cudi sve ono prikazano u skoli.
Da, jako zanimljivo prikazan kompletna proces, inace se to u filmovima skrati samo na ono osnovno, bas zanimljivo vidjeti sve detalje, pod pretpostavkom da je realno i da stvarno fukncionise onako, ali vjerovatno da su to radili u saradnji sa policijom i njihovim stvarnim procedurama.
gozila555

#31808 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by gozila555 »

Ateista wrote: 28/03/2025 15:17
gozila555 wrote: 28/03/2025 14:46 pa naziv bully (nasilnik ) je i nastao u engleskim skolama.djeca su im prije neta bila nasilna,a dolaskom neta postaju jos brutalnija.
Meni padnu na pamet i oni engleski navijacki huligani, koliko sam upratio oni su najgori od svih, tako da ima kod njih puno te neke agresivnosti, zato me i ne cudi sve ono prikazano u skoli.
Da, jako zanimljivo prikazan kompletna proces, inace se to u filmovima skrati samo na ono osnovno, bas zanimljivo vidjeti sve detalje, pod pretpostavkom da je realno i da stvarno fukncionise onako, ali vjerovatno da su to radili u saradnji sa policijom i njihovim stvarnim procedurama.
:thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#31809 Re: Gledate seriju - preporučite je

može li se početi gledati Daredevil: Born Again bez da sam gledao Daredevil seriju.Vidim odlične ocjene ove nove pa kontam da je skinem i spremim za gledanje
Peacean

#31810 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Peacean »

kakavdanakneiskustvu wrote: 28/03/2025 15:20 može li se početi gledati Daredevil: Born Again bez da sam gledao Daredevil seriju.Vidim odlične ocjene ove nove pa kontam da je skinem i spremim za gledanje
Puno toga ćeš propustiti ako preskočiš prijethodnu seriju.
kakavdanakneiskustvu

#31811 Re: Gledate seriju - preporučite je

Peacean wrote: 28/03/2025 15:48
kakavdanakneiskustvu wrote: 28/03/2025 15:20 može li se početi gledati Daredevil: Born Again bez da sam gledao Daredevil seriju.Vidim odlične ocjene ove nove pa kontam da je skinem i spremim za gledanje
Puno toga ćeš propustiti ako preskočiš prijethodnu seriju.
hvala,onda ide skidanje od početka
Digla_da_kreci

#31812 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Digla_da_kreci »

Ta zadirkivanja sto su prikazana u skoli su sabijena u pola sata epizode, a realno se desava maltene u svakoj skoli, samo sto je ovdje sve servirano odjednom da pojacaju efekat. Ja stvarno ne vidim da je on bio nesto zlostavljan ili zanemaren. U skoli nije bio ni izolovan ni predmet maltretiranja, imao je i drustvo i drugare. Ustvari se maltretira onaj djecak crnac sto mu je otac policajac (inspektor sta je vec), cak i kada mu je i otac dosao u skolu da ispita djecu bukvalno su i policajca i njega ismijavali i provocirali.

Sto se porodice tice, nema dovoljno elemenata da bi se reklo da je Jamie proizvod neke disfunkcionalne porodice ili teskog zivota. Patrijarhalni otac vrijedno radi i donosi hljeb na stol da zbrine porodicu, gurao je sina u sportove da ocvrsne i osjecao se sramotno pred drugim ocevima kada njegovom sinu to nije islo za rukom jer je malac volio crtanje, ali nije ga prislio ni na sta. Ne vidim da je zivio u hladnom i nefunkcionalnom domu bez ikakve ljubavi niti vidim neke teske traume ili zanemarivanje da bi objasnilo sto je on postao takav. Sestra ga je voljela, majka mu je takodjer prikazana kao brizna i topla zena, ali nju doslovce ne dozivljava i o njoj nista nije imao reci osim da zna dobro kuhati, kao da je i ne percepcira kao osobu nego kao stvar, dok je najvise o ocu pricao jer je valjda od njega zelio validaciju.
Ici ubiti djevojku koja ga nije htjela i zadirkivala ga emitikonima online, pa cak je rekao i da Katie uopste nije njegov tip djevojke, tako da to nema veze sa odbijanjem.

Njegova prava osobnost izlazi na vidjelo kod razgovora sa psihologom gdje smo saznali sve sto trebamo, a sta bi jos saznali da je snimljena i peta epizoda sa sudjenjem. Psihologinja je pokusala dokuciti je li on svjestan tezine svojih postupaka, da li razumije da je oduzeo nekome pravo na zivot, i cim je dosla do odgovora, naglo je prekinula seansu gdje mali ispoljava jos jedan tantrum i pokusaje manipulacije. Kod njega je to jednostavno sociopatska crta i po meni ne vidim cvrste razloge za opravdanja ni trazenja uzroka u okolini. I kako sam i rekla ranije, vjerujem da gledaoci koji imaju vlastitu djecu su ovo dozivjeli subjektivno, dublje, i plase se sta njihovo dijete radi kada nije s njima, sta djeca rade na drustvenim mrezama kada su bez nadzora, da li su im djeca iskrena i otvoreno im mogu reci kada ih nesto muci, bas kao sto se i u seriji na kraju roditelji pitaju gdje je poslo po zlu i da su mogli bolje kao i svaki normalan roditelj ili da barem prepoznaju ako dijete ima neki poremecaj.

Podsjeti me ovo na We need to talk about Kevin film.

Sve u svemu, zanimljivi su razliciti pogledi i diskusija o ovoj seriji, mene sad da je oborilo s nogu vala i nije, eto to snimanje kamerom mi je zanimljivo valjda prvi put gledam ovako nesto i gluma je dobra, ali mi je cak bio i podosadan, u prvoj epizodi sam se ured porodila da napokon vise guknu sta se desilo i ko je ubijen, kasnije sam gledala na 1.25x speedu jer mi je islo presporo. :mrgreen:
dječak sa šibicama

#31813 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dječak sa šibicama »

Povrsno obradjena tema i to je to, uz klasicno woke izvrtanje teza

Da je dobra, dobra je, taj jedan kadar je zanimljiv i dobro uradjeno sa presjecanjem scene slucajnim prolaznicima koji sluze da se svena prenese u drugu sobu ili drugi par glumaca
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#31814 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by suad-sarajevo »

Ovi što su dali 10/10 na IMDB-u su čini mi se prvo ocijenili seriju pa je nakon nekog vremena pogledali. Naprosto, ne mogu da vjerujem da neko proglasi ovo vrhunskim ostvarenjem. :run:
karanana

#31815 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by karanana »

pa mogo bi portir rokat u zadnjoj WL-a, ne znam ko ce drugo. mozda tata.

nekako mi je tanko sve ovo, ne mogu vjerovat da je jos samo jedna epizoda ostala a haman se nista nije desilo. mada me drzi nema sta.
last mohicans

#31816 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by last mohicans »

Tako nekako, 1 i 2 odlične, 3 i 4 nista posebno. Kao da nisu znali kako završiti priču, čini mi se. Prevelik hajp, isto kao i severance.
Ateista

#31818 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Ateista »

Digla_da_kreci wrote: 29/03/2025 20:22 Ta zadirkivanja sto su prikazana u skoli su sabijena u pola sata epizode, a realno se desava maltene u svakoj skoli, samo sto je ovdje sve servirano odjednom da pojacaju efekat. Ja stvarno ne vidim da je on bio nesto zlostavljan ili zanemaren. U skoli nije bio ni izolovan ni predmet maltretiranja, imao je i drustvo i drugare. Ustvari se maltretira onaj djecak crnac sto mu je otac policajac (inspektor sta je vec), cak i kada mu je i otac dosao u skolu da ispita djecu bukvalno su i policajca i njega ismijavali i provocirali.

Sto se porodice tice, nema dovoljno elemenata da bi se reklo da je Jamie proizvod neke disfunkcionalne porodice ili teskog zivota. Patrijarhalni otac vrijedno radi i donosi hljeb na stol da zbrine porodicu, gurao je sina u sportove da ocvrsne i osjecao se sramotno pred drugim ocevima kada njegovom sinu to nije islo za rukom jer je malac volio crtanje, ali nije ga prislio ni na sta. Ne vidim da je zivio u hladnom i nefunkcionalnom domu bez ikakve ljubavi niti vidim neke teske traume ili zanemarivanje da bi objasnilo sto je on postao takav. Sestra ga je voljela, majka mu je takodjer prikazana kao brizna i topla zena, ali nju doslovce ne dozivljava i o njoj nista nije imao reci osim da zna dobro kuhati, kao da je i ne percepcira kao osobu nego kao stvar, dok je najvise o ocu pricao jer je valjda od njega zelio validaciju.
Ici ubiti djevojku koja ga nije htjela i zadirkivala ga emitikonima online, pa cak je rekao i da Katie uopste nije njegov tip djevojke, tako da to nema veze sa odbijanjem.

Njegova prava osobnost izlazi na vidjelo kod razgovora sa psihologom gdje smo saznali sve sto trebamo, a sta bi jos saznali da je snimljena i peta epizoda sa sudjenjem. Psihologinja je pokusala dokuciti je li on svjestan tezine svojih postupaka, da li razumije da je oduzeo nekome pravo na zivot, i cim je dosla do odgovora, naglo je prekinula seansu gdje mali ispoljava jos jedan tantrum i pokusaje manipulacije. Kod njega je to jednostavno sociopatska crta i po meni ne vidim cvrste razloge za opravdanja ni trazenja uzroka u okolini. I kako sam i rekla ranije, vjerujem da gledaoci koji imaju vlastitu djecu su ovo dozivjeli subjektivno, dublje, i plase se sta njihovo dijete radi kada nije s njima, sta djeca rade na drustvenim mrezama kada su bez nadzora, da li su im djeca iskrena i otvoreno im mogu reci kada ih nesto muci, bas kao sto se i u seriji na kraju roditelji pitaju gdje je poslo po zlu i da su mogli bolje kao i svaki normalan roditelj ili da barem prepoznaju ako dijete ima neki poremecaj.

Podsjeti me ovo na We need to talk about Kevin film.

Sve u svemu, zanimljivi su razliciti pogledi i diskusija o ovoj seriji, mene sad da je oborilo s nogu vala i nije, eto to snimanje kamerom mi je zanimljivo valjda prvi put gledam ovako nesto i gluma je dobra, ali mi je cak bio i podosadan, u prvoj epizodi sam se ured porodila da napokon vise guknu sta se desilo i ko je ubijen, kasnije sam gledala na 1.25x speedu jer mi je islo presporo. :mrgreen:
Neko moje vidjenje ove price, i sta je "pisac htio da kaze" - mali jeste sociopata i tu nema dileme, ne mislim da je serija i na koji nacin pravdala njega i prebacivala krivicu na nekog drugog.

Skola i desavanja u skoli su po meni samo okidac, sto kazes nije on bas zlostavljan iako neke vrste maltretiranja jeste bilo, ne sad nista vise nego i prema nekoj drugoj djeci, ali kod njega takvog je to bio okidac da napravi sranje.

Sto se tice roditelja, slazem se da nisu prikazani kao disfunkcionalna porodica i da oni nisu krivi sto je on takav, ali je usput isto tako suptilno prikazano da je falilo komunikacije i da mali jeste u jednoj mjeri zanemaren. To naravno nije uzrok ubistva, ali tesko je poreci da bi u slucaju da je bilo puno vise komunikacije sa njim, mozda neko primijetio da on ima probleme i reagovao na vrijeme. Ne mislim da bi neko mogao pretpostaviti da bi moglo doci bas do ubistva, vec jednostavno vidjeti da mali ima problema i raditi sa njim da ih rjesava za njegovo dobro generalno.
Dakle, da ne bude zabune - to sto su desavanja u skoli bili okidac i sto roditelji nisu dovoljno komunicirali sa njim da vide da mali ima problem, ne umanjuje ni na koji nacin njegovu krivicu u svemu ovome i ne negiraju njegove sociopatske osobine, ali isto tako pokazuje gdje nastanu propusti da se problemi ne rjesavaju na vrijeme i ovakve stvari ne sprijece.

Ono sto je meni ostalo nerazjasnjeno je zasto ona drugarica djevojke koja je ubijena nije htjela da prica sa policijom, tu kao da ima nesto sto nisu prikazali. Ostalo mi je nejasno i zasto je neko njegovom ocu napisao na kombiju "pedofil", koliko sam vidio ono napisano u njihovom slengu predstavlja tako nesto i prevod u filmu je korektan. Ni po cemu se nije moglo naslutiti da je mali bio zlostavljan u porodici.
kakavdanakneiskustvu

#31819 Re: Gledate seriju - preporučite je

zna li ko gdje pronaći prevode za serije Celtics City i Boiling point, naše prevode?
gozila555

#31820 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by gozila555 »

suad-sarajevo wrote: 30/03/2025 15:06 Ovi što su dali 10/10 na IMDB-u su čini mi se prvo ocijenili seriju pa je nakon nekog vremena pogledali. Naprosto, ne mogu da vjerujem da neko proglasi ovo vrhunskim ostvarenjem. :run:
i zasluzuju takvu ocijenu,pogotovo prva epizoda,serija je unikat.nikad nismo vidili takav rad kamere,gdje smo pratili likove iz sekunde u sekundu,kao realno vrijeme.pokazala nam citav protokol koji se vodi za uhapsenu osobu.gluma odlicna,pogotovo djece a i oca.i ne znam sta vam vise treba da bi vama serija bila dobra :? netflix odavno nije imao ovakvu odlicnu seriju.i s razlogom ce se pustat u svim skolama velike britanije.
pricate kao da je serija otisla u 4 sezone po 12 epizode.a serija samo 4 epizode imala.tacno je poentirala ono sto je reziser i htjeo da izazove kod publike.
gozila555

#31821 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by gozila555 »

karanana wrote: 31/03/2025 17:17 pa mogo bi portir rokat u zadnjoj WL-a, ne znam ko ce drugo. mozda tata.

nekako mi je tanko sve ovo, ne mogu vjerovat da je jos samo jedna epizoda ostala a haman se nista nije desilo. mada me drzi nema sta.
pa portir je skuzio sta su rusi uradili
dale cooper

#31822 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by dale cooper »

gozila555 wrote: 01/04/2025 15:57
karanana wrote: 31/03/2025 17:17 pa mogo bi portir rokat u zadnjoj WL-a, ne znam ko ce drugo. mozda tata.

pa portir je skuzio sta su rusi uradili
Vjerovatno da će Rusi krenuti u pljačkaški pohod koji će portir pokušati zaustaviti. Malo mi ga je bilo i žao u zadnjoj epizodi, kako mu ona mala
ne tako suptilno sugeriše da nije dovoljno ambiciozan i da se kao muškarac ne bi trebao ustručavati nasilja.
Peacean

#31823 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Peacean »

MobLand nije loš.
karanana

#31824 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by karanana »

zavrsi se WL. nako....najgora sezona sigurno, ali posto je serija citava vrh, onda to sto je ovo najgora sezona uopste ne znaci da ne proporucujem. nije da samo jase na staroj slavi. ovoj bi recimo dao 7 a prve dvije 8,5-9 ocjene. moglo je sve ovo malo bolje, ali ok. cekamo WL Croatia, salim se, ne znam...bubam

edit: greg/gary, iz sjene, najjaci lik. boli njega racku i za sta.....
Jack Be Nimble

#31825 Re: Gledate seriju - preporučite je

Post by Jack Be Nimble »

karanana wrote: 07/04/2025 18:23 zavrsi se WL. nako....najgora sezona sigurno, ali posto je serija citava vrh, onda to sto je ovo najgora sezona uopste ne znaci da ne proporucujem. nije da samo jase na staroj slavi. ovoj bi recimo dao 7 a prve dvije 8,5-9 ocjene. moglo je sve ovo malo bolje, ali ok. cekamo WL Croatia, salim se, ne znam...bubam

edit: greg/gary, iz sjene, najjaci lik. boli njega racku i za sta.....
Cetvrta sezona bi mogla biti u Norveskoj.
Post Reply