Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Pandakonda

#5326 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Orasje nije samo radi hrvatske neradne nedjelje izvuklo korist gdje im dolaze ljudi iz hrvatske, nego i radi pojedinih gradova iz RS-a koji je također imaju. Recimo citava semberija, a i jedan dio Srbije, je regularno isao u TK, Brcko i Orasje nedjeljom ako zele soping + turizam. Semberija radi toga jer Bijeljina nije radila nedjeljom kao i manji gradovi Srbije koji su direktno naslonjeni na BiH i hoće u neki veći centar. Imam dosta prijatelja iz TK i tih dijelova koji mogu potvrditi. A sada ti svi ljudi mogu samo u Orasje ici jer su ostali gradovi zatvoreni i samim time imaju povećan profit. Hasicevic je ovdje napravio pravni presedan kakav se do sada nije vidio i radi kojeg bi razapeli SDA da je uradila istu stvar. Ovo je prvi put od kada pratim politiku da je neko prvo dao izuzetak, pa onda tek utvrdio kriterije po kojima neko moze traziti izuzece :-)

To se isto desilo u Sarajevu, ljudi iz Lukavice nedjeljom šopingovali po Sarajevu jer je povelik broj radnji nedjeljom zatvoren tamo ili ima skraćeno radno vrijeme, dok sada svi iz Sarajeva hrle tamo :-)

Ja ne znam ko pri zdravoj pameti moze tvrditi da je doslo do povecanja prometa u federaciji kada to nikako nije niti logicno niti empirijski dokazano. Imalo bi MOZDA smisla da je zabrana bila na teritoriji citave drzave, ali ovako profit se samo prelio u RS sto su jasno pokazali podaci porezne uprave. Kao sto i treba, jer kada ti neces da radis i nudis uslugu, ima ko hoce :bih:
Better Man

#5327 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Better Man »

Pandakonda wrote: 18/03/2025 08:43 Orasje nije samo radi hrvatske neradne nedjelje izvuklo korist gdje im dolaze ljudi iz hrvatske, nego i radi pojedinih gradova iz RS-a koji je također imaju. Recimo citava semberija, a i jedan dio Srbije, je regularno isao u TK, Brcko i Orasje nedjeljom ako zele soping + turizam. Semberija radi toga jer Bijeljina nije radila nedjeljom kao i manji gradovi Srbije koji su direktno naslonjeni na BiH i hoće u neki veći centar. Imam dosta prijatelja iz TK i tih dijelova koji mogu potvrditi. A sada ti svi ljudi mogu samo u Orasje ici jer su ostali gradovi zatvoreni i samim time imaju povećan profit. Hasicevic je ovdje napravio pravni presedan kakav se do sada nije vidio i radi kojeg bi razapeli SDA da je uradila istu stvar. Ovo je prvi put od kada pratim politiku da je neko prvo dao izuzetak, pa onda tek utvrdio kriterije po kojima neko moze traziti izuzece :-)

To se isto desilo u Sarajevu, ljudi iz Lukavice nedjeljom šopingovali po Sarajevu jer je povelik broj radnji nedjeljom zatvoren tamo ili ima skraćeno radno vrijeme, dok sada svi iz Sarajeva hrle tamo :-)

Ja ne znam ko pri zdravoj pameti moze tvrditi da je doslo do povecanja prometa u federaciji kada to nikako nije niti logicno niti empirijski dokazano. Imalo bi MOZDA smisla da je zabrana bila na teritoriji citave drzave, ali ovako profit se samo prelio u RS sto su jasno pokazali podaci porezne uprave. Kao sto i treba, jer kada ti neces da radis i nudis uslugu, ima ko hoce :bih:
Obzirom da je nedelja neradna, sad svi sad subotom kupuju i stvaraju se velike gužve. I vjerovatno je to razlog povećanja prometa.
Ozimician

#5328 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Bilo bi zanimljivo uporediti povecanje prometa u FBIH i RS u istom periodu.

Taj podatak bi nam svasta mogao reci.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5329 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by konektovan »

Romeo 80 wrote: 18/03/2025 07:57 Heroin slab, nikakav... :run:
:lol:
Naslovnica

#5330 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

konektovan wrote: 18/03/2025 10:24
Romeo 80 wrote: 18/03/2025 07:57 Heroin slab, nikakav... :run:
:lol:
Šlogiro se
Pandakonda

#5331 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Better Man wrote: 18/03/2025 10:14
Pandakonda wrote: 18/03/2025 08:43 Orasje nije samo radi hrvatske neradne nedjelje izvuklo korist gdje im dolaze ljudi iz hrvatske, nego i radi pojedinih gradova iz RS-a koji je također imaju. Recimo citava semberija, a i jedan dio Srbije, je regularno isao u TK, Brcko i Orasje nedjeljom ako zele soping + turizam. Semberija radi toga jer Bijeljina nije radila nedjeljom kao i manji gradovi Srbije koji su direktno naslonjeni na BiH i hoće u neki veći centar. Imam dosta prijatelja iz TK i tih dijelova koji mogu potvrditi. A sada ti svi ljudi mogu samo u Orasje ici jer su ostali gradovi zatvoreni i samim time imaju povećan profit. Hasicevic je ovdje napravio pravni presedan kakav se do sada nije vidio i radi kojeg bi razapeli SDA da je uradila istu stvar. Ovo je prvi put od kada pratim politiku da je neko prvo dao izuzetak, pa onda tek utvrdio kriterije po kojima neko moze traziti izuzece :-)

Obzirom da je nedelja neradna, sad svi sad subotom kupuju i stvaraju se velike gužve. I vjerovatno je to razlog povećanja prometa.
Ali je procenat stanovnistva opet isti, pretpostavka je Hasicevica da ljudi koji su recimo kupovali nedjeljom, sad kupovinu samo prebace na subotu. Tako da u najboljem slucaju potrosnja moze ostati samo ista, nikako veca jer isti broj ljudi kupuje. Ovo sada banalizujem, teoretski umjesto 50 musterija da imas u subotu, i 50 musterija nedjelju, sad si dobio 100 musterija subotu ili neke druge dane u sedmici raspoređene. Tako da u najboljem slucaju cirkulise isti broj ljudi plus guzve i svi ostali negativni efekti jer se nedjeljom ne radi.

Međutim to se ne desava, nego se desava "gori" scenario gdje ogroman dio onih koji su pare trosili u federaciji, sad pare prebacuju u prodavnice iz RS-a, a jos si dodatno na gubitku jer oni koji su iz RS-a dolazili kod tebe da kupuju sada to ne mogu, + turiste si zakinuo i na ljeto će sad tek biti haos kada dođe dijaspora i turisti. Ne samo da ljudi pare ostavljaju u vidu namirnica, nego restorana, kafića, i ostalih radnji koje normalno rade nedjeljom.
gozila555

#5332 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gozila555 »

pa sta je spojilo odmah ljude na sve tri strane nego trgovina kao sto je arizona,koja je odmah stvorena poslje dejtonskog sporazuma.i gle cuda,bas ta arizona je bila puna nedjeljom kupaca. i onda nase pametnice u federacije odluce o nekakvoj neradnoj nedjelji,gdje nece trgovine radit :-) ,a kupce odose trosit lovu u brcko i rs.i koje na dobitku :? pa pusti one ko hoce radit,nek placaju duple dnevnice za taj dan.sve se moze fino uredit a ne populisticke odluke davat.kao oni vode neku brigu o radnicima,duse slatke kako su samo brizni ,a jedino o cem redovno vode brigu su njihova visoka primanja,koja je i sama svrha svih ovih nakaradnih odluka. odmah im se povecala vec povecana plata.
Hakiz

#5333 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

Better Man wrote: 18/03/2025 10:14
Spoiler
Show

Kako je to razlog?

Uzmeš sedmičnu kupovinu:

Po tebi, ljudi koji su kupovali od ponedjeljka do nedjelje po 1 komad nečega, 7 komada ukupno, sada od ponedjeljka do subote kupe ukupno 9 komada?
Cherry-Cherry

#5334 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Kada bude svima jasno, da je promet opao, počet će sa socijalnim segmentom: nije sve u novcu, sada jadne ženice mogu biti sa porodicama, porodica na okupu je bitnija od svega, bla bla, bljuc... :-)

Ah, da ne zaboravim :bih:
Pandakonda

#5335 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Cherry-Cherry wrote: 18/03/2025 15:08 Kada bude svima jasno, da je promet opao, počet će sa socijalnim segmentom: nije sve u novcu, sada jadne ženice mogu biti sa porodicama, porodica na okupu je bitnija od svega, bla bla, bljuc... :-)

Ah, da ne zaboravim :bih:
Pa poštenije bi bilo da su odma iskreno rekli da je to namjera i da ih ekonomija ne zanima. Nego ovako da pokusavaju mazati oci javnosti kako je ovo dobro za ekonomiju i da nece biti nikakvih posljedica. Ali su znali da ako krenu sa tom socijalnom spikom kako nije sve u parama, da ce ih odma docekati ljudi iz drugih industrija koji ce reci "je li to mi ne zasluzujemo odmor?". Nego je ovako bilo najlakse populisticki kroz min. trgovine zatvoriti pa onda u SDA stilu spinovati kako ovo nije neradna nedjelja nego zabrana rada trgovina :-) Ubjeđen sam da kad bi Hasicevicu sakrili ime stranke i pitali ljude sta mislite iz koje stranke je ovaj ministar na osnovnu njegovih izjava, ljudi bi iste sekunde rekli SDA ili DF

Doduse bilo je par olupina kao onaj Aner Žuljević sto je govorio ljudima kako nisu inteligentni i da su sebicni ako zele da trgovine rade nedjeljom, i ona Mila kako se vec zove iz NS-a gdje ona kao umjetnica glumi ekonomskog eksperta. Oni su barem otvoreno rekli da ih ne zanima ekonomija i da hoce samo slobodne dane i da ljude tjeraju po planinama da hodaju nedjeljom
Malisa11

#5336 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

Za one koji kazu "ako se radnice u marketu ne bune ko sam ja da se zalim na neradnu nedljelju" preporucujem da subotom stanu i gledaju kako se te radnice satiru.

Pa normalno da ti nece reci da im je lose, jer ne smiju. Ne samo za to, vec za desetine drugih stvari koje moraju da trpe.
Mustang1

#5337 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Mustang1 »

Malisa11 wrote: 18/03/2025 15:44 Za one koji kazu "ako se radnice u marketu ne bune ko sam ja da se zalim na neradnu nedljelju" preporucujem da subotom stanu i gledaju kako se te radnice satiru.

Pa normalno da ti nece reci da im je lose, jer ne smiju. Ne samo za to, vec za desetine drugih stvari koje moraju da trpe.
A prije subotom nisu imale posla? Unazad par godina vikendom u vece markete kada udjes uvijek je covjek na covjeku.
Malisa11

#5338 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

Mustang1 wrote: 18/03/2025 15:46 A prije subotom nisu imale posla? Unazad par godina vikendom u vece markete kada udjes uvijek je covjek na covjeku.
Jesu, ali ne kao nakon uvodjenja neradne nedjelje, sto je razumljivo. Prije su ljudi imali DVA dana vikenda da kupe sto im treba sto NE MOGU radnim danima. Sada to nemaju.

Pogledaj ba guzve od 8 do kraja radnog vremena, nema predaha. Eto, otidji u bingo Sip u subotu u 10 ujutro pa ce biti krcato, to ranije nije bilo.
Pandakonda

#5339 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Malisa11 wrote: 18/03/2025 15:44 Za one koji kazu "ako se radnice u marketu ne bune ko sam ja da se zalim na neradnu nedljelju" preporucujem da subotom stanu i gledaju kako se te radnice satiru.

Taj bi se argument mogao iskoristiti i za period prije neradne nedjelje. Tehnicki ni tada nisi imao neke proteste radnica da zele neradnu nedjelju. Ne samo za neradnu nedjelju nego generalno kao narod ne znam kad se zadnji put kako treba u BiH protestovalo. Ovo je Hasicevic nahajcao ljude jer su im trebale brze populisticke odluke da smanje pritisak na sebe i malo skrenu paznju sa Dodika. Zbog toga su na vrat na nos donijeli ovo i podigli minimalac 5 do 12. A i ovi sindikati su isto tu uletili da ispadne da kobajagi nesto rade i da se nesto bore
Mustang1 wrote: 18/03/2025 15:46

A prije subotom nisu imale posla? Unazad par godina vikendom u vece markete kada udjes uvijek je covjek na covjeku.
Subotom je DRASTICNO bilo manje posla jer su ljudi bili opusteniji jer znaju da nedjelju mogu izdvojiti za soping i da zavrse sve stvari. Radnim danom rade i nece nakon posla, subota mozda izađu negdje i tako provedu dan ili neke druge stvari, a nedjelju ostave za soping kada je dosadnije.

Sada bukvalno ginu u svim radnjama, ne samo u prodavnicama tipa bingo i to, nego guzve vidim i po Zari, Sport Vision itd. gdje ne mogu da pohvataju sve koliko ljudi ima. Nedjelja im bukvalno sluzi samo da dođu sebi i onda opet sutra hajmo na posao. Niko od njih nakon takve subote i regularne radne sedmice i ne pomislja da ide po planinama, izletima i ostalim cokoladama marmeladama kako pojedinici zele predstaviti
Malisa11

#5340 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

Pandakonda wrote: 18/03/2025 16:23 Nedjelja im bukvalno sluzi samo da dođu sebi i onda opet sutra hajmo na posao. Niko od njih nakon takve subote i regularne radne sedmice i ne pomislja da ide po planinama, izletima i ostalim cokoladama marmeladama kako pojedinici zele predstaviti
Ovo mnogi ne kontaju, a uzimaju kao pozitivnu opciju.

Ja ih pitam, gdje ce zena kupiti djeci odjecu, patike, a muzu seksi odjecu? Gdje ce nedjeljom otici frizeru?
ljubijankic

#5341 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by ljubijankic »

Malisa11 wrote: 18/03/2025 16:43
Pandakonda wrote: 18/03/2025 16:23 Nedjelja im bukvalno sluzi samo da dođu sebi i onda opet sutra hajmo na posao. Niko od njih nakon takve subote i regularne radne sedmice i ne pomislja da ide po planinama, izletima i ostalim cokoladama marmeladama kako pojedinici zele predstaviti

Ja ih pitam, gdje ce zena kupiti djeci odjecu, patike, a muzu seksi odjecu? Gdje ce nedjeljom otici frizeru?
Prije ili poslije posla?
Chloe
Photo mod

#5342 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chloe »

Jaooo, jaaoooo kolika briga za žene... :eh:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#5343 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Bobi »

Chloe wrote: 18/03/2025 16:47 Jaooo, jaaoooo kolika briga za žene... :eh:
Svako gleda iz svoje perspektive. Neko ko ima neradni svaki weekend ima jedno gledište, neko ko nema ima drugo. Nama ne valja Zakon o radu, tamo je sve ovo ono a nista nije obavezujuce, vecina stvari.
Pandakonda

#5344 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

ljubijankic wrote: 18/03/2025 16:45
Malisa11 wrote: 18/03/2025 16:43

Prije ili poslije posla?
Nema svako isti tempo zivota, neko jednostavno radi vrste posla nema vremena, snage ili zivaca da ide u soping prije ili poslje radnog vremena. Ili ako vec pricamo o porodicama mozda neko radije zeli da nakon posla bude sto vise sa porodicom a ne da trci u prodavnicu i pravi sedmicne spiskove namirnica jer se Hasicevicu prasnulo da glumi silu i brani rad nedjeljom
Malisa11

#5345 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Malisa11 »

ljubijankic wrote: 18/03/2025 16:45 Prije ili poslije posla?
Slobodnim danom.
Chloe wrote: 18/03/2025 16:47 Prije ili poslije posla?
Svejedno mi je za svakog, ne zenu, muskarca ili dijete. Samo kazem da nije lakse i to kazu oni koji rade i koji su pazi sada PRISILJENI da im je jedini slobodan dan NEDJELJA kada SVI odmaraju.
samo sarajevo

#5346 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by samo sarajevo »

po tim tupavim argumentima sve na svijetu bi trebalo da radi 24/7.ko hoce nadje nacin, ko nece jede govna po internetu i dan i noc,ali ne moze do prodavnice
zippoo87

#5347 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Isti ljudi i nakon 5 mjeseci,istu mantru verglaju :lol: :lol:
Jbte normalan narod se naviknuo i niko vise i ne spominje ovo...ako ti nesto treba,odes i kupis i cao. Ja sebe nijednom nisam uhvatio da mi je nesto zatrebalo a ono nedjelja.

Drugi aspekt je ovo kako ce se odraziti na ekonomiju...iz tog razloga mislim da ce se morati ici u mijenjanje ovog zakona,da ce na kraju uraditi kao i u Hrvatskoj,sa odredjenim brojem radnih nedjelja.
Nekako mi neozbiljno da ce ukinuti potpuno ovaj zakon,mada i to bi podrzao,kada bi na drugoj strani u zakonu o radu,uveli OBAVEZNO uvecanje dnevnica za dane vikenda,praznike i ostalo. Dakle da ne bude hoce/nece poslodavac,nego da MORA platiti.

Ali ajde da budemo realni,znamo da ovo ne ide na ruku nasim Rahmanima i da tek ovo ne bi nikada usvojili.
akcija007

#5348 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Svetlana Cenic
Sarajevo će morati dobro razmisliti o neradnoj nedjelji u jeku turističke sezone. Čak je i Hrvatska kao katolička zemlja ograničila broj neradnih nedjelja, morat će i FBiH da razmisli o tome.
Javier Pena

#5349 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Javier Pena »

akcija007 wrote: 18/03/2025 19:43 Svetlana Cenic
Sarajevo će morati dobro razmisliti o neradnoj nedjelji u jeku turističke sezone. Čak je i Hrvatska kao katolička zemlja ograničila broj neradnih nedjelja, morat će i FBiH da razmisli o tome.
Nema se šta razmišljati, ovo se mora pod hitno mijenjati na nivou cijele fbih. Prepisati od hrvatske, čudi me da još nisu. Sad si stvorio dva različita svijeta, u subotu ne možeš nigdje maći, špica po cijelom gradu, iz subote u subotu sve gore gužve i kolone ko na granici, a u nedjelju nigdje žive duše osim na pumpama. Hrvatski model je najbolji model da svi budu zadovoljni.
markopd

#5350 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by markopd »

Najgori scenario za trgovce tj. radnike je "poluradna" nedelja odnosno da se taj dan radi do 12 ili 13 h ili samo prva smjena.Tad svaki radnik ima slobodnu svaku drugu nedelju i jedan radni dan.I tad dolazimo do toga da radnici moraju raditi i po 8-12 dana bez slobodnog.Zato je rješenje ili potpuna zabrana rada nedeljom ili potpuno otvaranje sa obe smjene.
Locked