Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post Reply
sukis

#6701 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sukis »

BHDragons wrote: 06/03/2025 00:58 Ako do rata dođe, a mislim da neće, on neće biti toliko brutalan kao onaj iz 90ih. Niti bi se Srbija smjela uključiti ni u obimu kakva je Miloševićeva bila a pogotovo ne neki otvoreni napad preko granice. Sam RS je totalno nemoćan i to bi se lahko riješilo.

Međutim, s obzirom da mislim da do toga neće doći i nadam se da sam upravu, bitno je da USBiH ove zakone sutra odmah stavi van snage. Kasnije odigrati pametno i nipošto ne glumiti neke udarače po prstima ili organizovati neke paraformacije. Krmak se upustio u ovo jer nema drugog izlaza, čeka našu nepromišljenu reakciju kako bi mogao provesti svoj plan do kraja.

Pobjeda je blizu, ako Bog da, bit će naša BiH :bih:
Ti stvarno mislis da bi Srbija sjedila skrstenih ruku i gledala to sve mirno? Ako to mislis u zabludi si velikoj.
Ali to je sve nebitno, JER DO RATA NE SMIJE DOCI i siguran sam da nece doci, jer rat bi nas sve ukopao za sledecih 100 godina pa kakav god on bio.
Last edited by sukis on 06/03/2025 01:05, edited 1 time in total.
romagnoli90

#6702 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by romagnoli90 »

Indikativna je šutnja međunarodne zajednice i visokog predstavnika u fazonu "neka institucije BiH rade svoj posao". Kao da su zaboravili koja je njihova funkcija i zašto su uopšte ovdje, da statiraju u kukuruzu?

Ako se tokom sutrašnjeg dana ne oglasi Christian Schmidt i ne poništi neustavne zakone (jer to mu je posao i zadatak prema Dejtonskom sporazumu) i ako EUFOR ne reaguje u slučaju nekih vannastavnih aktivnosti MUP-a RS, bojim se da bi to mogao biti znak da smo, kako bih rekao, pušteni niz vodu.
dječak sa šibicama

#6703 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dječak sa šibicama »

Mislim da ljudi uopce ne razmisljaju, kad vriste hocemo rat.

Vucic ima hiljade dronova samoubica odnosno FPV sa kamerama, ne mora ni poslati vojsku u BiH dovoljno da podignu stotine tih dronova i pronadju strateske mete.

Cime bi ih obarali, imamo li mi u oruzanim snagama ista od PVO za taj tip ratovanja. Imamo prage i patove, beskorisne u tom slucaju.

Glupo mi i pisati o ratu ali znaju li ratoborni cime raspolazu za taj scenario.

Ja i dalje cekam Schmidta cisto da vidim jel ziv covjek.
BHDragons

#6704 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BHDragons »

sukis wrote: 06/03/2025 01:04
BHDragons wrote: 06/03/2025 00:58 Ako do rata dođe, a mislim da neće, on neće biti toliko brutalan kao onaj iz 90ih. Niti bi se Srbija smjela uključiti ni u obimu kakva je Miloševićeva bila a pogotovo ne neki otvoreni napad preko granice. Sam RS je totalno nemoćan i to bi se lahko riješilo.

Međutim, s obzirom da mislim da do toga neće doći i nadam se da sam upravu, bitno je da USBiH ove zakone sutra odmah stavi van snage. Kasnije odigrati pametno i nipošto ne glumiti neke udarače po prstima ili organizovati neke paraformacije. Krmak se upustio u ovo jer nema drugog izlaza, čeka našu nepromišljenu reakciju kako bi mogao provesti svoj plan do kraja.

Ti stvarno mislis da bi Srbija sjedila skrstenih ruku i gledala to sve mirno? Ako to mislis u zabludi si velikoj.
Ali to je sve nebitno, JER DO RATA NE SMIJE DOCI i siguran sam da nece doci, jer rat bi nas sve ukopao za sledecih 100 godina pa kakav god on bio.
Mislim da čovjek koji ne može u svojoj državi obuzdati studente nema šta raditi u susjednoj. A i svakako čovjek sjedi na dvije stolice odjednom, pokuša li nešto ovamo, izmaknut će mu se jedna i strovalit će i sebe i svoju državu u ponor.
canvra888

#6705 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by canvra888 »

mahiraga wrote: 06/03/2025 00:49 Valjda ćemo nekada i progledati i priznati da smo hrvate otjerali krajnje desno u covicevo narucje birajući poltrona komsica, koji na pitanje šta si uradio za ovu zemlju u svojim mandatima, moze samo dati odgovor - bio predsjednik!
Tako je mahiraga. Inače Čović nije bio član predsjedništva prije Komšića, i nisu ga izabrali ti isti Hrvati. I isto tako, nije suptilno provlačio ideje o trećem entitetu, odlikovao zločince HB, itd.
upitan

#6706 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by upitan »

sukis wrote: 06/03/2025 00:43
upitan wrote: 06/03/2025 00:30
Prpa.ba wrote: 06/03/2025 00:10

Dan nakon objave je vec poceo prije 10 minuta.
Ja sam napisao sta sam cuo od njeg na AJB a evo sta kaze klix i ako je ovako onda si ti u pravu a on je slagao.

Dodik je u ranijem obraćanju najavio da će ovi zakoni stupiti na snagu od petka, međutim u Službenom glasniku je navedeno da je datum objave 5. mart, a da zakoni na snagu stupaju narednog dana od dana donošenja - to znači da bi na snazi trebali biti od ponoći.
A, cemu uopste razmisljanje kada zakoni stupaju na snagu??? Na visokom predstavniku je o tome da razmislja i ustavnom sudu BiH i da to poniste i tu je kraj svega. Kada oni poniste te zakone na nivou cijele drzave onda je to zavrsena stvar i tako bi moralo da se uradi. Sve sto duze cekaju sve vise daju vjetar u ledja za nove poteze.
Treba krenuti od polazne tacke i razmisljati logicno, Dodiku nije opcija pripajanje Srbiji pa cak i da ga podrzi opozicija u tome, Dodik kao politicar sigurno nema opciju da se dokopa bilo kakve vlasti u takvoj drzavi, tako da to otpada, druga opcija sama RS odvojena od BiH sa svim mogucim sankcijama tu bi onda imao problem sa svojim kompletnim narodom, znaci i ta opcija otpada.
Jednostavno sve je ovo politicka igra i to se radi tako od nastanka drzave, ne samo za vrijeme njegove vladavine, tako se ovdje opstaje na vlasti.
Bitno je kad stupaju na snagu radi bosnjaka u tzv.rs. i radi brzeg djelovanja jer ne mozes podnjeti apelaciju a zakon nije na snazi a vidim da je neke i panika uhvatila...
Sa druge strane,Dodik itekako razmislja da se spoji sa Srbijom i o tome je drzao ranije govore.
Mislim da bas voli takvo misljenje da je ovo iskljucivo politicka borba,a mislim da nije samo politicka.
Ako znamo SANU 2, ne tako davno bio je projekat non-paper ...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/slovens ... /210415005

Ovo dvoje je dovoljno da situaciju treba ozbiljno shvatiti,on se bori za sebe i nece birati sredstva da sacuva sebe i SNSD na vlasti.
Sta ce institucije uraditi koje vecinom kontrolisu SNSD i HDZ,ostaje da vidimo..

Dakle, zna li neko ko ce reagovati ako US BiH stavi van snage zakone/odluke a Dodik uspije prolongirati zakone da se takve odluke vise ne odnose na tzv.rs.
I najmanji incident koji ce mozda i sam napraviti,iskoritit ce da napravi sukob.

Mislim da su nam dosle lazne diplome,(za kojih se ne zna mentor ili gdje su diplomirali )na naplatu i sto je zanimljivo dosta je njih iz tzv.rs. pa moraju raditi kako im Dodik naredi.
Last edited by upitan on 06/03/2025 01:17, edited 1 time in total.
canvra888

#6707 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by canvra888 »

Na osnovu čega ovo smatraš? Posebno s obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju, konkretno misleći na Trumpa.
romagnoli90

#6708 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by romagnoli90 »

canvra888 wrote: 06/03/2025 01:14
mahiraga wrote: 06/03/2025 00:49 Valjda ćemo nekada i progledati i priznati da smo hrvate otjerali krajnje desno u covicevo narucje birajući poltrona komsica, koji na pitanje šta si uradio za ovu zemlju u svojim mandatima, moze samo dati odgovor - bio predsjednik!
Tako je mahiraga. Inače Čović nije bio član predsjedništva prije Komšića, i nisu ga izabrali ti isti Hrvati. I isto tako, nije suptilno provlačio ideje o trećem entitetu, odlikovao zločince HB, itd.
Opet priča o Komšiću hahahaha kao da prije njega nisu postojali Tuđman, Boban, Praljak, Kordić, Ahmići, Stupni Do, logor Heliodrom, rušenje Starog mosta, Ante Jelavić i poglavnik Dragan Čović lično koji je sanjao treći entitet i poručivao u NSRS brlogu "čuvajte republiku srpsku". Eto zli radikalni Bošnjaci biranjem Komšića pokvarili tisućljetnu harmoniju s voljenom braćom Hrvatima. :mrgreen: Botovi kontaju da će raja fakat usvojiti trojkaško-hdzovsku mantru ako ona bude 1000 puta ponovljena na nekom forumu. :lol:

Last edited by romagnoli90 on 06/03/2025 01:24, edited 2 times in total.
sukis

#6709 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by sukis »

BHDragons wrote: 06/03/2025 01:12
sukis wrote: 06/03/2025 01:04

Mislim da čovjek koji ne može u svojoj državi obuzdati studente nema šta raditi u susjednoj. A i svakako čovjek sjedi na dvije stolice odjednom, pokuša li nešto ovamo, izmaknut će mu se jedna i strovalit će i sebe i svoju državu u ponor.
Moras biti svjestan jedne stvari, kada krene nesretni rat onda tu staje sva politika i krece patriotizam u tom slucaju nema mjesta vise politici. Milosevic je bio babaroga sto se tice politike za Vucica i kada se desio krvavi rat aktivno je ukljucio sve moguce resurse u isti. Sjeti se govora Vucica u UN prosle godine i sve ce ti biti jasno sta bi se desilo u nekom ishodu rata, opet ponavljam do kog ne smije doci.
BHDragons

#6710 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BHDragons »

canvra888 wrote: 06/03/2025 01:17
Na osnovu čega ovo smatraš? Posebno s obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju, konkretno misleći na Trumpa.
RS nema kapacitete za rat, a Srbija ne može rizikovati sukob ni sankcije Zapada. Trump jeste debil, ali ne vjerujem da bi čak ni on rizikovao još jedan rat u Evropi.
canvra888

#6711 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by canvra888 »

romagnoli90 wrote: 06/03/2025 01:21
canvra888 wrote: 06/03/2025 01:14
Opet priča o Komšiću hahahaha kao da prije njega nisu postojali Tuđman, Boban, Praljak, Kordić, Ahmići, Stupni Do, logor Heliodrom, rušenje Starog mosta, Ante Jelavić i poglavnik Dragan Čović lično koji je sanjao treći entitet i poručivao u NSRS brlogu. Botovi kontaju da će raja fakat usvojiti trojkaško-hdzovsku mantru ako ona bude 1000 puta ponovljena na nekom forumu. :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=bqek63Si2uU

https://www.youtube.com/watch?v=BBrxmn_TMDw
Ma eto, da se i ne dotičemo tih persona iz prošlosti, da ostanemo samo na Čoviću - dovoljno je. Lik pregršt puta dokazao malicioznost za državu kao član predsjedništva i prije nego što je Komšić prvi izglasan kao član predsjedništva, ali eto, nekima na forumu su ipak krivi Bošnjaci što "otjeraše Hrvate u Čovićevo naručje". To je to :bih:
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#6712 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moonco »

dječak sa šibicama wrote: 06/03/2025 01:07 Mislim da ljudi uopce ne razmisljaju, kad vriste hocemo rat.

Vucic ima hiljade dronova samoubica odnosno FPV sa kamerama, ne mora ni poslati vojsku u BiH dovoljno da podignu stotine tih dronova i pronadju strateske mete.

Cime bi ih obarali, imamo li mi u oruzanim snagama ista od PVO za taj tip ratovanja. Imamo prage i patove, beskorisne u tom slucaju.

Glupo mi i pisati o ratu ali znaju li ratoborni cime raspolazu za taj scenario.

Ja i dalje cekam Schmidta cisto da vidim jel ziv covjek.
Ajde se malo informiši.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ovo-su- ... /250210036
canvra888

#6713 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by canvra888 »

BHDragons wrote: 06/03/2025 01:25
RS nema kapacitete za rat, a Srbija ne može rizikovati sukob ni sankcije Zapada. Trump jeste debil, ali ne vjerujem da bi čak ni on rizikovao još jedan rat u Evropi.
Mislim da potcjenjuješ prekodrinsku želju za Velikom Srbijom, kao i to da nije sada riječ o samom Trumpu, nego i o zacijeljujućim odnosima na relaciji SAD - Rusija. Tu je zapravo veći problem.
romagnoli90

#6714 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by romagnoli90 »

Slažem se da niko nije spreman za rat, niti da rs ima kapacitete kakve je imala 1992. Ja se više plašim ove pasivnosti i letargičnosti "probosanskih snaga" i političara iz Sarajeva koji ponavljaju izlizane fraze o nadležnostima institucija, suverenitetu, teritorijalnom integritetu BiH i poštivanju Dejtonskog sporazuma. Kakvog Dejtonskog sporazuma? Dejton je ovim državnim udarom de facto prekršen, ne znam šta još treba da se desi pa da skontamo, da postave barikade na entitetsku liniju? Evo naprimjer Konaković koji hladno izjavi: "U slučaju nepoštivanja sudskih odluka i presuda, nećemo na Dodika slati policiju, jer on kontroliše MUP RS". Dakle u prevodu: neće biti hapšenja, pristali smo na kiparski scenarij i "mirno razdruživanje". A koliko vidim, takav nekakav defetistički stav prevladava i na ovom forumu :run:
BHDragons

#6715 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BHDragons »

canvra888 wrote: 06/03/2025 01:27
BHDragons wrote: 06/03/2025 01:25

Mislim da potcjenjuješ prekodrinsku želju za Velikom Srbijom, kao i to da nije sada riječ o samom Trumpu, nego i o zacijeljujućim odnosima na relaciji SAD - Rusija. Tu je zapravo veći problem.
Nadat ćemo se da nisi upravu. Ustvari nadat ćemo se da nećemo ni doći do toga. Uglavnom ovo je historijska prekretnica za BiH, aBd da bude pozitivna :bih:
el_bake007

#6716 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by el_bake007 »

i sta ce biti ujutru ispred zgrade SIPAe kada zaposlenici dodju na posao?
mistek

#6717 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mistek »

Koliko je kiparski scenarij loš pokazuje to da na svakom referendumu za ujedinjenje Grci glasaju protiv, a Turci mole da ih se priključi Kipru :D
Isti klinac bi za 20 godina bio i ovdje. Daj kiparski scenarij.
kolegione

#6718 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kolegione »

mistek wrote: 06/03/2025 01:40 Koliko je kiparski scenarij loš pokazuje to da na svakom referendumu za ujedinjenje Grci glasaju protiv, a Turci mole da ih se priključi Kipru :D
Isti klinac bi za 20 godina bio i ovdje. Daj kiparski scenarij.
Moze, ali da izvedemo cijeli poticki vrh pobijemo na ispred SCC :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6719 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Velkoski »

I hoćemo li ikada dobiti bar jedan argument šta je korisno uradio Komšić u bezbroj svojih mandata? Osim što je Čovketu dao apsolutnu moć u Hercegovini?

Drkanje penisa u beskorisnom Predsjedništvu je njegov životni legacy i za 50 godina kada se bude gledalo objektivno tako će ostati upisano u historiju. Whataboutizam: "a, Čović?", je irelevantan. To što je Čović teško zlo ne poništava Komšićevu beskorisnost.

PS

Svaka relacija je dvosmjerna ulica. Osim ako ćemo se praviti ludi ili biti istočni mitomani.
BHDragons

#6720 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BHDragons »

Komšić realno nije ništa promijenio, ali Hrvati bi i bez njega igrali istu priču. S druge strane, mi smo s njim samo dodatno zakopali odnose i dali im argument više. Sve u svemu, beskoristan lik na malo manje beskorisnoj funkciji.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#6721 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Velkoski »

Naravno da bi, pogotovo HDZ, ali nikada ne bi imali argument da im je nešto 'nametnuto'. A možda i ne bi otišli u zagrljaj Dodiku, ko zna. Ostat će ŠBB-KBB zauvijek. Al' bar smo im ga šuknuli :mrgreen:
necko_hz

#6722 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by necko_hz »

Jah, baš se oni koji su ubijeđeni u ispravnost i legitimitet Herceg-Bosne i UZP-a počinjenog u ime iste bave 'argumentima'. :mrgreen:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#6723 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Velkoski »

bez jakog želje, nema jakog Sarajeva
BHDragons

#6724 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BHDragons »

necko_hz wrote: 06/03/2025 02:09 Jah, baš se oni koji su ubijeđeni u ispravnost i legitimitet Herceg-Bosne i UZP-a počinjenog u ime iste bave 'argumentima'. :mrgreen:
Naravno da se ne bave argumentima, ali mi im ne trebamo pomagati tako što ćemo im pružati dodatne.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#6725 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moonco »

Ništa brate neka sele kladionice u Lišticu, a ne od mrskih muslimana hljeba jesti. :mrgreen:

I neka sami sebi puteve prave od svojih para a ne od opet mrskih muslimanskih :mrgreen:
Post Reply