Sam svoj majstor
-
Hakiz
#2201 Re: Sam svoj majstor
Sve više od oko 3.500 K prelazi u hladno, "plavo" svjetlo. 5.000 je već bijelo svjetlo, kao kod fotografskog blica. Ja sebi kupujem 3.000-3.300. Ispod 3.000 mi je "prežuto".
Količina svjetla koju daje svijeća u mračnoj prostoriji na udaljenosti od 50 cm je 1 lumen.
Količina svjetla koju daje svijeća u mračnoj prostoriji na udaljenosti od 50 cm je 1 lumen.
-
zippo993
#2202 Re: Sam svoj majstor
Pozdrav ekipa! Koje tiple preporucujete za siporeks? Trebao bih TV od cca 20kg postaviti na zidni nosac, pa ne bih bas volio da rokne na pod ako ga malo cimnem dok cackam neki kabal ili sl.
Najjace sto sam nasao su metalni ankeri za siporeks koji otvore krila dok ih se zavrce, ali ne znam je li to pretjerano
Najjace sto sam nasao su metalni ankeri za siporeks koji otvore krila dok ih se zavrce, ali ne znam je li to pretjerano
- nagibSA
#2203 Re: Sam svoj majstor
Ja sam stavljao Fischer SX bas za TV nosac, moze 8-ica. Trebalo bi da zavrsi posao. Na sajtu ytonga sam nasao preporucene tiplove.
Inace meni su ovi fisher sx najbolji tiplovi za sve. Stavljao u siporex, u rigips, cigla, beton...
Inace meni su ovi fisher sx najbolji tiplovi za sve. Stavljao u siporex, u rigips, cigla, beton...
-
kuli1961
#2204 Re: Sam svoj majstor
Fischer SX je zaista dobar tipl. Ako imaš vremena potraži Fischer SX Plus- još bolji tipl, ima dodatni par krila pri vrhu.
-
zippo993
#2205 Re: Sam svoj majstor
Hvala na preporuci! Mislim da sam vidio Fischer tiple u par radnji ovdje, a bas cu i da bolje pogledam ima li SX plus.
-
zippo993
#2206 Re: Sam svoj majstor
Nasao sam tiple za siporeks sa krilcima, izgleda kao Fischer GB tipla.
- dr_Evil
-
zippo993
#2208 Re: Sam svoj majstor
U stanu je unutrasnji zid gdje mi stoji TV sazidan od siporeksa. Nisam prvi vlasnik pa je moguce da je to nesto prekrajano naknadno 
Nisam znao da je toliko cudno, punac i punica su nedavno sredili prizemlje i sve su unutra pregradjivali siporeksom
Nisam znao da je toliko cudno, punac i punica su nedavno sredili prizemlje i sve su unutra pregradjivali siporeksom
- nagibSA
- Qler
#2210 Re: Sam svoj majstor
Danas sam opet rastavljao Dyson štap i usisivač. Naručio na ebay onaj prekidač koji je već bio otišao pa sam ga kršio, sad se opet rasklimao i zamijenim ga. Ima malo posla, al nije bilo komplikovano. U glavnom sad, opet, ko nov 
-
kuli1961
#2211 Re: Sam svoj majstor
DIY majstori.,vjerovatno već imate iskustvo, ali nije loše da podsjetim, upozorim:
Maloprije dobijem e-mail platforme "ekupi"- "Tooootalno sniženje".. otvorim, rekoh, hajde, možda stvarno bude neki okazion...
i vidim čekić bušilica Villager VLN 1506 za "nevjerovatnih" 329 KM???? WTF?
Pa u redovnoj prodaji je 205 KM, plus minus 1-2 KM????
Dakle, pazite se kod narudžbe na e-kupi, može biti bitno skuplje nego u standardnoj prodaji.
Inače, imam tu čekić bušilicu, dobra je zaista- 6J, 1500 W, radi posao za koji je namijenjena, i to za male pare.
Maloprije dobijem e-mail platforme "ekupi"- "Tooootalno sniženje".. otvorim, rekoh, hajde, možda stvarno bude neki okazion...
i vidim čekić bušilica Villager VLN 1506 za "nevjerovatnih" 329 KM???? WTF?
Pa u redovnoj prodaji je 205 KM, plus minus 1-2 KM????
Dakle, pazite se kod narudžbe na e-kupi, može biti bitno skuplje nego u standardnoj prodaji.
Inače, imam tu čekić bušilicu, dobra je zaista- 6J, 1500 W, radi posao za koji je namijenjena, i to za male pare.
-
Peryton_
#2212 Re: Sam svoj majstor
Moze mala pomoc ljudstvo
Planiram da u proljeće radim drenazu za manji objekat koji iako nije u uvodnom podrucju i vec dvije godine nema problema sa vodom ipak zelim da osiguram drenaznim sistemom.
Dimenzije objekta su 5x5, duzina planiranog sistema oko 30 metara, iskop cu raditi sam, upajanje u odvod od oluka isto sam.
Par pitanja:
1.Da li iskopom ici ispod nivoa temelja i koliko te koju bi vi sirinu i dubinu istog napravili
2. Okvirna kolicina i promjer drenazne cijevi i geotekstila
3.da li praviti samo prirodan pad i upajanje cijevi ili praviti male sahtove, moze i PVC na coskovima objekta.
Planiram da u proljeće radim drenazu za manji objekat koji iako nije u uvodnom podrucju i vec dvije godine nema problema sa vodom ipak zelim da osiguram drenaznim sistemom.
Dimenzije objekta su 5x5, duzina planiranog sistema oko 30 metara, iskop cu raditi sam, upajanje u odvod od oluka isto sam.
Par pitanja:
1.Da li iskopom ici ispod nivoa temelja i koliko te koju bi vi sirinu i dubinu istog napravili
3.da li praviti samo prirodan pad i upajanje cijevi ili praviti male sahtove, moze i PVC na coskovima objekta.
-
Peryton_
#2213 Re: Sam svoj majstor
Peryton_ wrote: ↑11/01/2025 15:16 Moze mala pomoc ljudstvo
Par pitanja:
1.Da li iskopom ici ispod nivoa temelja i koliko te koju bi vi sirinu i dubinu (ispod temelja) istog napravili
-
zippo993
#2214 Re: Sam svoj majstor
A sta da kazem, volim pretjerati haha
Hvala za savjet oko GB tipli, fakat ima smisla da su za nezbukane zidove.
Posao je na kraju odradjen sa Fischer Duopower 8x65 tiplama. Mislim da mogu jos 2 TVa objesiti i da nece mrdnuti…
-
kuli1961
#2215 Re: Sam svoj majstor
Može li mala pomoć?
Istražujem da li u BiH postoji neka bolja prodavnica- stovarište ili specijalizirana/bolje opremljena prodavnica MAPEI proizvoda?
Sarajevo, Vitez, Mostar, Tešanjska regija, bilo gdje...
Tražim proizvod proizvodjača MAPEI, program Ultra Care, a konkretni proizvodi su:
1. Mapei Ultra Care Grout Protector, i
2. Mapei Ultra Care Rain Protector W ili S
U mojoj Banjaluci sam našao ovaj Protector W, ali mu je cijena 5 puta skuplja nego u Zagrebu (9,90 EUR, na prema 92 KM !!).
Zahvalan sam za svaku informaciju!
Istražujem da li u BiH postoji neka bolja prodavnica- stovarište ili specijalizirana/bolje opremljena prodavnica MAPEI proizvoda?
Tražim proizvod proizvodjača MAPEI, program Ultra Care, a konkretni proizvodi su:
U mojoj Banjaluci sam našao ovaj Protector W, ali mu je cijena 5 puta skuplja nego u Zagrebu (9,90 EUR, na prema 92 KM !!).
- ZoomZoomKiwi
#2216 Re: Sam svoj majstor
Murex d.o.o.kuli1961 wrote: ↑26/02/2025 20:58 Može li mala pomoć?
-
kuli1961
#2217 Re: Sam svoj majstor
Hvala, sad mi preostaje da istrazim gdje je ta radnja i ima li u ponudi.ZoomZoomKiwi wrote: ↑26/02/2025 21:01Murex d.o.o.kuli1961 wrote: ↑26/02/2025 20:58 Može li mala pomoć?
- ZoomZoomKiwi
#2218 Re: Sam svoj majstor
https://www.murex.ba/product-brand/mapei/kuli1961 wrote: ↑26/02/2025 21:18Hvala, sad mi preostaje da istrazim gdje je ta radnja i ima li u ponudi.ZoomZoomKiwi wrote: ↑26/02/2025 21:01Murex d.o.o.kuli1961 wrote: ↑26/02/2025 20:58 Može li mala pomoć?
Špionica i Sarajevo
A ako igdje imaš pristup toj robi, eto tu u toj radnji u Banja Luci, provjeri na deklaraciji/naljepnici ko je uvoznik za BiH pa im se direktno obrati. Ako ništa usmjerit će te na najbližu ovlaštenu maloprodaju.
-
kuli1961
#2219 Re: Sam svoj majstor
Vec sam sve to uradio, ovi u BL se prave mutavi- kao -mi smo uvoznici ne znamo za druge. Imaju ovaj Protector W, pakovanje je 1 l, a cijena je kako sam i napisao, 5 puta skuplje nego u Zg.ZoomZoomKiwi wrote: ↑26/02/2025 21:20 A ako igdje imaš pristup toj robi, eto tu u toj radnji u Banja Luci, provjeri na deklaraciji/naljepnici ko je uvoznik za BiH pa im se direktno obrati. Ako ništa usmjerit će te na najbližu ovlaštenu maloprodaju.
U Srbiji, Grout Protector je cca 20 EUR.
U Austriji, tj na Amazonu je 17 EUR.
Ovdje ga nemaju, a mogu ga nabaviti ali samo citav paket od 6 kom...standardna priča, otpada...
- ZoomZoomKiwi
#2220 Re: Sam svoj majstor
Ljepote života u BiH.
Katastrofalno tržište za bilo šta mimo izvikanog i uobičajenog, kako za kupce, tako i za trgovce.
Katastrofalno tržište za bilo šta mimo izvikanog i uobičajenog, kako za kupce, tako i za trgovce.
-
kuli1961
#2221 Re: Sam svoj majstor
Sa jedne strane, razumijem trgovce/uvoznike da im proizvodjac diktira količinu pri uvozu, pa da zato i nemaju dosta toga u ponudi.
Ali ne razumijem zašto neće da kažu ko još uvozi isti program na teritoriji istog grada. Misle li time da će me "natjerati" da kupim paket od 6 komada?
Malo morgen! Ako poludim, a ne treba mi puno, sješću u auto, prošetati se do Zagreba, uzeti šta mi treba, prošetati gradom, negdje u Tkalčićevoj nešto klopnuti i nazad, u ovu vukojebinu, u svakom smislu.
Ili- naduvavanje cijena- ovaj konkretni proizvod W- u Zg u Bačeliću košta 9,90 EUR a u Bl "Orfej"-92 KM? 5 puta? Malo li je?
P.S.
Još jednom hvala za info o Murex, (Kolodvorska 12, SA) sutra će mi rodjak ispitati kako stoje stvari i javiti
Ali ne razumijem zašto neće da kažu ko još uvozi isti program na teritoriji istog grada. Misle li time da će me "natjerati" da kupim paket od 6 komada?
Malo morgen! Ako poludim, a ne treba mi puno, sješću u auto, prošetati se do Zagreba, uzeti šta mi treba, prošetati gradom, negdje u Tkalčićevoj nešto klopnuti i nazad, u ovu vukojebinu, u svakom smislu.
Ili- naduvavanje cijena- ovaj konkretni proizvod W- u Zg u Bačeliću košta 9,90 EUR a u Bl "Orfej"-92 KM? 5 puta? Malo li je?
P.S.
Još jednom hvala za info o Murex, (Kolodvorska 12, SA) sutra će mi rodjak ispitati kako stoje stvari i javiti
-
Hakiz
#2222 Re: Sam svoj majstor
Esnaflije uvozniku i prodavaču jedne vrste proizvoda zabranili da taj proizvod prodaje u svojoj prodavnici. Kako?kuli1961 wrote: ↑26/02/2025 22:11 Sa jedne strane, razumijem trgovce/uvoznike da im proizvodjac diktira količinu pri uvozu, pa da zato i nemaju dosta toga u ponudi.
P.S.
Tako što su rekli da ako ta prodavnica bude prodavala, oni neće više taj proizvoda kupovati. Kako ti pružaoci usluga kupuju puno veću količinu tog proizvoda od "običnih građana" uvozniku/prodavaču se više isplati da pristane na tu ucjenu nego da se suprotstavi.
Pa taj proizvod može da se kupi kod tih pružalaca usluga po 10 puta većoj cijeni. Ako može, mnogi te proizvode koriste u svom radu, ali neće prodati "opštoj populaciji" Tjeraju građane da kod njega tu uslugu plate umjesto da sami sebi kući urade.
Takvog mafijaškog ponašanja ima u svakoj branši.
NA OLX alkohol etanol 96 % 7 KM litar, odnekle iz Srbije nabavljen.
U prodavnicama u Sarajevu, ako ga čovjek nađe, 30 KM.
Dok ne uđemo u EU, pa da kupimo bilo gdje u Evropi i izbjegnemo opisanu situaciju, takvu ucjenu moramo trpjeti.
Naše vlasti neće uradili ništa da je spiječe.
-
kuli1961
#2223 Re: Sam svoj majstor
malo mi je ezoterično ovo što pišeš kako zanatlije mogu dirigovati trgovcu koje proizvode će imati u ponudi, ali eto, sve je moguće u ovoj zemlji čudesa.
Kratki info o dešavanju u poslovnici Murex u SA: otišao moj rodjak u prodavnicu, pitao za ova 3 konkretna proizvoda i dalje mi priča: vrti trgovac po kompu, ništa...pita rodjaka za šta to služi (''???), ovaj naravno ne zna (a što bi znao)- trgovac kaže :nemamo, ali evo imamo nešto slično- PRIMER, tj prajmer.... gospode bože!
Kratki info o dešavanju u poslovnici Murex u SA: otišao moj rodjak u prodavnicu, pitao za ova 3 konkretna proizvoda i dalje mi priča: vrti trgovac po kompu, ništa...pita rodjaka za šta to služi (''???), ovaj naravno ne zna (a što bi znao)- trgovac kaže :nemamo, ali evo imamo nešto slično- PRIMER, tj prajmer.... gospode bože!
-
Hakiz
#2224 Re: Sam svoj majstor
Mene više ništa ne čudi. Samo me ljuti što nemamo izbor, pa moramo trpjeti takve stvari. Trgovce koji ne znaju ništa o onome šta prodaju, za šta stvari služe, koje su alternative itd.kuli1961 wrote: ↑27/02/2025 23:15 malo mi je ezoterično ovo što pišeš kako zanatlije mogu dirigovati trgovcu koje proizvode će imati u ponudi, ali eto, sve je moguće u ovoj zemlji čudesa.
Mene je zabavljalo jedno vrijeme gledati izraze lica trgovaca u prodavnicama alata kada im tražim frikcioni odvijač.
-
kuli1961
#2225 Re: Sam svoj majstor
Danas sam stupio u kontakt sa sjedištem Murx-a, Špionica u Tuzli, oko ovih Mapei proizvoda.
Naravno, nemaju na stanju, ali su bili ljubazni, uslužni i iz trećeg pokušaja su uspjeli da mi daju kompletnu info.
Rezime: voljni su naručiti, ali cijeli paket, tj 6 ili 10 kom u paketu, nisu voljni da mi prodaju npr 2, iako mi treba samo 1 a da njima u ponudi lagera ostane 4, ili 8, rok narudžbe/isporuke- 25-30 dana, jedinične cijene- nešto niže nego u BL, ali i dalje bitno skuplje nego u Zagrebu.
Ovakvom poslovnom politikom- "neću da na lageru imam bilo šta drugo sem osnovnog, a neću ni da se potrudim da zanatlijama ponudim/preporučim/demonstriram "novi" proizvod"- zaista nas tjeraju da svoje potrebe rješavamo u inostranstvu.
Kad je već tako, a evo, jeste, trudiću se da ih olajavam i blatim gdjegod i kako god mogu.
Naravno, nemaju na stanju, ali su bili ljubazni, uslužni i iz trećeg pokušaja su uspjeli da mi daju kompletnu info.
Rezime: voljni su naručiti, ali cijeli paket, tj 6 ili 10 kom u paketu, nisu voljni da mi prodaju npr 2, iako mi treba samo 1 a da njima u ponudi lagera ostane 4, ili 8, rok narudžbe/isporuke- 25-30 dana, jedinične cijene- nešto niže nego u BL, ali i dalje bitno skuplje nego u Zagrebu.
Ovakvom poslovnom politikom- "neću da na lageru imam bilo šta drugo sem osnovnog, a neću ni da se potrudim da zanatlijama ponudim/preporučim/demonstriram "novi" proizvod"- zaista nas tjeraju da svoje potrebe rješavamo u inostranstvu.
Kad je već tako, a evo, jeste, trudiću se da ih olajavam i blatim gdjegod i kako god mogu.