jebem ja demokratiju koja se razmontira u mjesec dana

onda to nikad demokratija nije ni bila.
obično sam ja taj ko je pesimista, ali ovaj mjesec je svakako bio turbulentan. jasno mi je i ovo što naši amerikanci pišu, da su svi pogubljeni i ne znaju šta i kako.
međutim, samo nekoliko stvari koje me muče.
prvo, ovih mjesec dana se dešava sječa nelojalista. neko bi rekao svojevrsni puč od strane tehnonacista. prostora za njega ima, jer su prethodnici ostavili zemlju u solidnom stanju da se može baviti gretom turnberg kao najvećim problemom. veliki sistemi su inertni, i posljedice odluka na naplatu tek trebaju doći. ne tako skoro, ali hoće. ne kažem da će te posljedice nužno biti loše za trenutnu administraciju, ali nekih mora biti, jer se sistemski udara. a ti udari ne mogu ostati bez posljedice.
drugo, kada se isto dovrši, ko je onda na redu? i šta kada ostanu samo lojalisti, i kada se dese prve trzavice, a moraju, jer će vizija kako dalje, sasvim sigurno biti mnogo jer je taj skup oko trumpa vrlo šaren, kako će ih rješavati? preko twittera? a sistem mora ići dalje. 300 miliona ljudi mora biti opsluženo na neki način. pa i trumpovih glasača koji nisu išli dalje od najvećeg problema u njihovim životima, a to je woke. i to onda vodi na...
treće, trenutno vlada stanje šoka s obzirom na jačinu udara. ali šok će proći. ljudi se na sve naviknu i nađu modus da opstanu. no, ovi šokirani su oni koji nisu za ovaj establišment, ovi drugi koji jesu biće dok ne skontaju da neće nestati samo woke, nego i nekih stvari koje su uzimali zdravo za gotovo. ali te stvari su hladno previđali u predizbornoj jer im je tako odgovaralo. čini se onda solidna baza da se testiraju ti čeks end balansez.
koji, ako ne postoje, pokazuju da je tih 300-tinjak godina amerike bilo čista ubleha koje može urušiti par pojedinaca uz podršku armije morona koja postoji u svakom vremenskom razdoblju i na svakoj geografskoj širini i dužini. samo je na toj teritoriji uvijek bilo dovoljno razboritih da im ne pridaju pažnju. ali krize svakako izoštravaju osjetila jer udaraju po vlastitim guzovima, a nema više woke dušmana. samo je pitanje hoće li šteta biti tolika da se stvari mogu vratiti na stare postavke.
i pitam se na kraju, da je Trump dobio drugi mandat, da li bi stvari bile mnogo bezazlenije? ne bi bilo 6. januara, ne bi oko sebe slobodno okupio armiju hajvana koji su Qanon zamijenili projektom 2025., a demokrate bi stigle isprofilisati nekoga konkretnijeg.