Politicko desavanje u RS vol 1

Post Reply
Haris.ba

#2626 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Haris.ba »

kuli1961 wrote: 20/02/2025 10:27 Bez veze ste zapjenili oko izricanja presude, te biće osuđujuća, te neće, biće ovoliko ili onoliko..
Kakva god da bude, biće žalbi, jedne ili obe strane. Tek onda slijedi drugostepeni postupak.
Saga o Forsajtima se neće tako brzo završiti, u momenat pravosnažnosti treba ukalkulisati i opšte izbore u oktobru 2026.

Kakva god da bude prvostepena presuda, moraće se voditi računa da li je bilo zakonito nastaviti odloženi glavni pretres bez ponovnog izvodjenja dokaza, a zbog odlaganja dužeg od 30 dana,tj. :

Član 251 stav 2. ZKP BiH:

"(2) Glavni pretres koji je odgođen mora ponovo početi ako se izmijenio sastav vijeća ili ako je odgađanje trajalo duže od 30 dana, ali uz saglasnost stranaka i branioca vijeće može odlučiti da se u ovakvom slučaju svjedoci i vještaci ne saslušavaju ponovo i da se ne vrši novi uviđaj, nego da se koriste iskazi svjedoka i vještaka dati na ranijem glavnom pretresu, odnosno da se koristi zapisnik o uviđaju.
Donosi se prvostepena osudjujuca presuda, onda se podnosi zalba za bitne povrede krivicnog postupka, i onda drugostepeni sud izvodi dokaze po svojim pravilima. Tu vec ide vijece od tri suca. Tu se mogucnosti krivudanja malo prosiruju da tako kazem.

Sve je nastimano, ustimano i dogovoreno. Zna sutkinja taj clan bolje od nas dvojce zajedno. Nista nije slucajno.
No Mind

#2627 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by No Mind »

Malisa11 wrote: 20/02/2025 11:03
No Mind wrote: 20/02/2025 11:01 gdje su vrli pro-BiH političari da se oglase i potvrde da ce drzava uciniti sve da zastiti svoje sluzbenike i omoguci im neovisan rad, bez obzira na prijetnje!
Sta ba imaju politicari da komentarisu? Valjda imamo institucije koje to trebaju i mogu da odgovore.

Sta mi ima konjakovic ili izmetbegovic da komentarise?
Zato sto se mora odgovoriti na ilegalne radnje, pritisak koji pravi SNSD i Dodick! To je jeli ok da oni vrse pritisak i prijete a mi treba da šutimo. Institucije su trenutno napadnute i treba ih podrzati na svaki moguć način i jasno reči da će odluka biti neovisna, a kome to nepaše nek drugi put prvo razmisli koje su posljedice krimalnog djelovanja!
Malisa11

#2628 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Malisa11 »

Opet te pitam, kakav ba politicar da "brani sud"? Valjda imamo institucije za to?
No Mind

#2629 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by No Mind »

Malisa11 wrote: 20/02/2025 11:10 Opet te pitam, kakav ba politicar da "brani sud"? Valjda imamo institucije za to?
A "kakav ba politicar" da napada sud?
Malisa11

#2630 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Malisa11 »

No Mind wrote: 20/02/2025 11:11
Malisa11 wrote: 20/02/2025 11:10 Opet te pitam, kakav ba politicar da "brani sud"? Valjda imamo institucije za to?
Onaj koji za to treba da odgovara.. Ne mozes vidjeti govno i turditi se da i ti postanes govno.

Politicari NE SMIJU da budu branioci suda. Jer danas brane od Mileta, sutra ce od Rasima, a preksoutra od Dine.
problemnatravunu

#2631 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by problemnatravunu »

manuchao91

#2632 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by manuchao91 »

kakve su šanse da ovi iz manjeg entiteta blokiraju GP ako osude debele krme iz predgradja laktaša
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2633 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by sime_cipol »

manuchao91 wrote: 20/02/2025 11:25 kakve su šanse da ovi iz manjeg entiteta blokiraju GP ako osude debele krme iz predgradja laktaša
Nikakve, sto ce to blokirati. Mozda blokiraju medjuentitetske puteve
No Mind

#2634 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by No Mind »

Malisa11 wrote: 20/02/2025 11:15
No Mind wrote: 20/02/2025 11:11
Onaj koji za to treba da odgovara.. Ne mozes vidjeti govno i turditi se da i ti postanes govno.

Politicari NE SMIJU da budu branioci suda. Jer danas brane od Mileta, sutra ce od Rasima, a preksoutra od Dine.
Oni napadaju van institucija, institucije same su slabasne i kompromitovane s ljudima koji u konačnici rade u interesu susjednih drzava. Dok god traju takvi napadi, mora se odgovoriti tamo gdje je moguce i ne smije se ignorisati i ta dimenzija napada na drzavu!
Nema se sad vremena niti smo u poziciji da se mozemo prvo izboriti za apsolutno ozdravljene i snazne institucije drzave, to ide mic po mic. A ovo je akutni problem i napad na drzavu, treba napraviti sve da se osigura prostor za slobodno djelovanje Suda. Kako krivac trazi sebi zaledjinu, mora se pokazati da je i SUD BiH ima. Ja mislim da je to u ovom momentu potrebno, ti mislis drugačije da je cak štetno, razliciti ljudi, razlicita misljenja...
Malisa11

#2635 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Malisa11 »

Dobro, koji politicar treba da se javi?
Dino?
Nermin?
Bakir?

Ko? Ko ima kredibiltet da bilo sta komentarise? Nema niko i to je to
No Mind

#2636 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by No Mind »

Malisa11 wrote: 20/02/2025 11:31 Dobro, koji politicar treba da se javi?
Dino?
Nermin?
Bakir?

Nisam siguran da te razumijem, zasto tacno nemaju kredibilititet... I Pro BiH pozicija i opozicija bi trebala da stane iza rada Suda i drzavnih institucija. SNSD i Dodick npr. konstantno lazu da im se sudi na "neustavnom sudu BiH".
statixx

#2637 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by statixx »

kuli1961 wrote: 20/02/2025 10:27 Bez veze ste zapjenili oko izricanja presude, te biće osuđujuća, te neće, biće ovoliko ili onoliko..
Kakva god da bude, biće žalbi, jedne ili obe strane. Tek onda slijedi drugostepeni postupak.
Saga o Forsajtima se neće tako brzo završiti, u momenat pravosnažnosti treba ukalkulisati i opšte izbore u oktobru 2026.

Kakva god da bude prvostepena presuda, moraće se voditi računa da li je bilo zakonito nastaviti odloženi glavni pretres bez ponovnog izvodjenja dokaza, a zbog odlaganja dužeg od 30 dana,tj. :

"(2) Glavni pretres koji je odgođen mora ponovo početi ako se izmijenio sastav vijeća ili ako je odgađanje trajalo duže od 30 dana, ali uz saglasnost stranaka i branioca vijeće može odlučiti da se u ovakvom slučaju svjedoci i vještaci ne saslušavaju ponovo i da se ne vrši novi uviđaj, nego da se koriste iskazi svjedoka i vještaka dati na ranijem glavnom pretresu, odnosno da se koristi zapisnik o uviđaju.
Dobro zapazanje, znaci Sena je svjesno povrijedila odredbe kz kada nije dopustila ponavljanje glavnog pretresa, tako da drugostepena je vracaj stvari na pocetak ili opet Jovo nanovo. :D
mayab

#2638 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by mayab »

statixx wrote: 20/02/2025 12:01

Dobro zapazanje, znaci Sena je svjesno povrijedila odredbe kz kada nije dopustila ponavljanje glavnog pretresa, tako da drugostepena je vracaj stvari na pocetak ili opet Jovo nanovo. :D
OK; znači i Sena učestvuje u tom kazališnom triptihu zvanom ......
A ti narode pjeni, pizdi, raduj se , komentariši, nerviraj se , jedi džigeru, ovi krezubi neka se mrznu ko juče cijeli dan na minusima (njihA mi nie žao :mrgreen: ) ......
Zato djeco, bježite odavde , što prije ovo sve spoznate.........
No Mind

#2639 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by No Mind »

E sto nam razvlace pamet...
DaysleepeR

#2640 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by DaysleepeR »

Pišeš isprazne floskule.
Kako treba odgovoriti tačno?
Prpa.ba

#2641 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Prpa.ba »

Ovo sto je kolega objavio zaista moze biti povod za dalje razvlacenje pameti, nimalo me ne bi zacudilo da padnemo na takvoj gluposti.
No Mind

#2642 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by No Mind »

DaysleepeR wrote: 20/02/2025 12:24 Pišeš isprazne floskule.
Pa sad svakako nista nema smisla, očigledno je proces namjerno sabotiran... Ja ne mogu da vjerujem da je to samo slucajna "glupost".
DonieBrasco

#2643 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by DonieBrasco »

No Mind wrote: 20/02/2025 11:38
Malisa11 wrote: 20/02/2025 11:31 Dobro, koji politicar treba da se javi?
Dino?
Nermin?
Bakir?

Nisam siguran da te razumijem, zasto tacno nemaju kredibilititet... I Pro BiH pozicija i opozicija bi trebala da stane iza rada Suda i drzavnih institucija. SNSD i Dodick npr. konstantno lazu da im se sudi na "neustavnom sudu BiH".
SNSD i HDZ su jedno, a evo placu za Sdfa.
DaysleepeR

#2644 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by DaysleepeR »

No Mind wrote: 20/02/2025 12:59
Pa sad svakako nista nema smisla, očigledno je proces namjerno sabotiran... Ja ne mogu da vjerujem da je to samo slucajna "glupost".
Dobro ali kako bi hipotetički odgovorio?

Šta bi ti uradio drugačije od ovih na vlasti čijim si reakcijama nezadovoljan?
geoxx

#2645 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by geoxx »

Sudija je onda jednostavno mogla uvaziti zahtjev za ponovno sudjenje i proces razvuci. Ako joj je to bio cilj.

Nije svako nepostupanje po zakonu bitna povreda procesnog zakona. Cijeni se cilj, svrha i znacaj te odredbe. Koliko znam, Sud BiH je vec u slicnim slucajevima odlucivao identicno i nije odredjivao ponovno sudjenje.

Iako ja, koji solidno pratim sudske procese, mimo tih par slucajeva jos nikad nisam vidio da neko trazi ponovni pocetak procesa, vec se uvijek sloze da se preuzmu dokazi. Jako rijetka situacija.
No Mind

#2646 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by No Mind »

DaysleepeR wrote: 20/02/2025 13:04
No Mind wrote: 20/02/2025 12:59
Dobro ali kako bi hipotetički odgovorio?

Šta bi ti uradio drugačije od ovih na vlasti čijim si reakcijama nezadovoljan?
Na vlasti ili u opoziciji, ta politicka borba me u ovom slucaju barem, ne interesuje... Pa mislim da bi znacilo nesto i da se verbalno cisto potvrdila ustavna pozicija Suda BiH, da se kaze da to nije ilegalna institucija i da je svaki pritisak neprihvatljiv i sam kazneno djelo (ako npr. Postoji ta pravna kvalifikacija). Imaju valjda ljude koji su placeni za to, pa nek rade svoj posao, nek im sastavljaju izajve. Poenta je da ako izostane kontriranje i zanemari se ta dimenzija, prepusta se inicijativa separatistima i daje se sansa da njihov politicki pritisak odradi svoje ili veca je mogucnost za to.
Ali ako imamo ovakve propuste u sudjenu, koji sigurno slucaj vracaju na pocetak, to zvuci kao dogovorena farsa ili mozda spretno bjezanje od odgovornosti sudije.
I mi se onda stvarno bespotrebno raspravljamo i trosimo energiju, jer nam u stvari samo razvlace pamet ovim...
zigson

#2647 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by zigson »

Dobri mali pocetnik drasko najavljuje radikalne mjere ukoliko bude presuda, a ukoliko bude oslobadjajuca onda nista :lol:
A sto je nas Bog ovoliko okruzio budalama
kuli1961

#2648 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by kuli1961 »

geoxx wrote: 20/02/2025 13:04 Sudija je onda jednostavno mogla uvaziti zahtjev za ponovno sudjenje i proces razvuci. Ako joj je to bio cilj.

Nije svako nepostupanje po zakonu bitna povreda procesnog zakona. Cijeni se cilj, svrha i znacaj te odredbe. Koliko znam, Sud BiH je vec u slicnim slucajevima odlucivao identicno i nije odredjivao ponovno sudjenje.

Iako ja, koji solidno pratim sudske procese, mimo tih par slucajeva jos nikad nisam vidio da neko trazi ponovni pocetak procesa, vec se uvijek sloze da se preuzmu dokazi. Jako rijetka situacija.
citirana odredba člana 251 stav 2. je jasna- pretres mora krenuti iznova ako došlo do promjene sastava suda(nije) a od prošlog odloženog pretresa je prošlo više od 30 dana(jeste).
Bitna povreda je i ona iz 297/2 ZKP, a da li je odbijanje "Jovo nanovo" bilo od uticaja na zakonitost presude može cijeniti samo onaj koji pred sobom bude imao cijeli spis predmeta, a nikako mi, koji o toku pretresa imamo saznanje isključivo iz nemuštih novinarskih članaka/medijskih objava. Barem su moji izvori takvi.
Zarad mentalnog zdravlja sviju nas, možda je bolje sačekati da otpravak presude izadje u javnost, a izaći će. Štaviše, isto važi i za drugostepenu presudu.
No Mind

#2649 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by No Mind »

geoxx wrote: 20/02/2025 13:04 Sudija je onda jednostavno mogla uvaziti zahtjev za ponovno sudjenje i proces razvuci. Ako joj je to bio cilj.

Hvala opet geoxx! Kad neko strucan nesto pojasni i tako ispravi pravac diskusije, ustedi se dosta prepucavanja i bespotrebnog baljezganja. Pod istim naravno uključujem i moje mudroseruckanje.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2650 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Chmoljo »

zigson wrote: 20/02/2025 13:16 Dobri mali pocetnik drasko najavljuje radikalne mjere ukoliko bude presuda, a ukoliko bude oslobadjajuca onda nista :lol:
A sto je nas Bog ovoliko okruzio budalama
baja u nastajanju.

SDS glas razuma :lol:
Post Reply