MAha wrote: ↑17/02/2025 22:38
Djaba je, on je izabran vecinom glasova i to je to. Ameri (vecinski) ga hoce (kako je do toga doslo to je drugi par carapa). Ja mislim da se nece usrecit s njim. ovo Usa first, za neke ce valjat, za sitnu buraniju katastrofa. Drugo, "natjerat ce" mnoge nacije da se "probude" i sami pocnu ulsgat u vojne sposobnosti vise, mnogo vise. Mislim da ce izgubiti mnoge saveznike, prave, jer koji ce mu qlnc usa koja samo uzima a sta daje - prije vojnu podrsku i zastitu, ulaganja rszlicitog karakrera...proizvodi im ni za sta, sadasnja usa auta daleko iza eu, ist azije, a sad i kine. Usluge, tehnologija, tu su jos uvjek superiorni (pored vojne moci).
Ne znam, ali mislim da ce na kraju ipak izgubiti vise no sto ce dobiti ovim naglim zaokretom. I narod ce to osjetit, i ocerat ih sljedece izbore, milom ili silom (ako narandza nesto pokusa). Nadat se da se do tad nece zaratit, ono opsti sukob. Eu, bi mogla bit najvecu gubitnik nazalost, bar neko vrijeme, dok se ne trznu.
Nedavno bas pogledah konacne rezultate izbora. Na kraju je zavrsilo na ispod 50% (49.8% - 48.3%), tj. 1.5% razlike.
Ne da je to nesto bitno, samo kaem, nije ni vecina od tih 50%.
Sve dok i ako ne padne na ispod 30%, u sto cisto sumnjam dok Amerikance bas ne udari
po jajima, nista se nece promjeniti. Jednostavno zivimo u jednom drugom svijetu od kojeg smo odrasli. Zivimo u svijetu gdje je light fasizam normalna pojava i na Zapadu. Boli ljude kurac za tamo neke shithole countries, a i za siromasne kod kuce. Trump je odraz americkog drustva.
Da li ce to drustvo imati sansu da normalan nacin koriguje svoje odluke nekad u buducnosti, ostaje da se vidi. U sustini, ni drugi Trumpovi uzori nisu nikad izgubili podrsku "vecine". Tako da, dok god je hljeba i igara, bice i glasova za cobane.
----------
Btw, sto se tice ove rasprave o Rusiji, naravno, glupo je ocekivati da ce Rusi ikada vojno nesto pokusavati protiv EU ili NATO. Probali su Ukrajini i to im je limit. Oni mogu jedino napraviti protiv drzave koja je izolirana od ostatka copora. Iskreno cisto sumnjam da im je takvo nesto ikada bio cilj. Tako da, ne treba se hvatati za biserne ogrlice i pitati sta i kako. Mislim, sta i kako kad Le Pen, AfD, Meloni, itd, otvoreno koketiraju sa Putinom.
Prije ce se desiti bratimljenje tih drzava sa Rusijom nego nesto obrnuto.
Ukrajinu naravno ko jebe.