Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ateista
#49901 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A za Bjelave se nema vise sta pricati, mislim da je i pticama na grani jasno da se trokut gore ne moze odnositi na one koji idu odozdo vec na ulicu koja ide okomito, tako da oni odozgo imaju prednost jer idu pravo a oni odozdo skrecu lijevo, i tu nema nikakve dileme. 
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#49902 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ali... Ako semafor radi, znakovi ne važe, znak stop, znak nailaska na put s pravom prvenstva i znak da se nalaziš na putu s pravom prvenstva uopšte ne važe, oni su tu samo u slučaju da ne radi semafor. U ovom slučaju raskrsnice Džidžikovac, Čekaluša, Bjelave primjenjuje se pravilo desne strane, tako da oni iz pravca ulice Bjelave imaju prednost u odnosu na one koji idu iz ulice Džidžikovac, ali zbog pravila desne strane, ne zbog znakova.Ateista wrote: ↑14/02/2025 09:25 A za Bjelave se nema vise sta pricati, mislim da je i pticama na grani jasno da se trokut gore ne moze odnositi na one koji idu odozdo vec na ulicu koja ide okomito, tako da oni odozgo imaju prednost jer idu pravo a oni odozdo skrecu lijevo, i tu nema nikakve dileme.![]()
-
NediM17
#49903 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne moze pravilo biti starije od znaka.
Hijerarhijski ide policajac, pa semafor, pa znak i na kraju pravilo.
Na toj raskrsnici fali samo jedan znak koji bi pravac Dzidzikovac-Cekalusa oznacio kao put sa pravom prvenstva, mnoge bi dileme time bile rijesene.
Hijerarhijski ide policajac, pa semafor, pa znak i na kraju pravilo.
Na toj raskrsnici fali samo jedan znak koji bi pravac Dzidzikovac-Cekalusa oznacio kao put sa pravom prvenstva, mnoge bi dileme time bile rijesene.
-
zigson
#49904 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zakonski on ima prvenstvo, cisto iz razloga jer voznja u KT nije jasno definisana u nasem zakonu.Concord wrote: ↑14/02/2025 00:02 Dok nije jos dosla na red ona raskrsnica na Bjelavama, da uletim sa pitanjem![]()
Kruzni sa 2 trake, izlaz 2 trake. Ja sam u unutrasnjoj, drugo vozilo u vanjskoj. Zelim da izadjem u pripadajucu traku, vozilo u vanjskoj nastavlja da vozi u kruznom. Ko ima prvenstvo? Trebam ja njega pustiti da nastavi vozanje vanjskom ili on mene da izadjem iz kruznog direktno iz unutrasnje?
- drug_profi
#49905 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Koristitite žmigavce i 99% vozača će biti solidarno da vam omogući manevar.
-
NediM17
#49906 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zato zmigavac daju kad ulaze u kruzni. 
- Ateista
#49907 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
III. PRAVILA PROMETA
1. Opće odredbe
Članak 25.
(1) Sudionici u prometu dužni su postupati sukladno propisima o pravilima prometa, prometnoj
signalizaciji i naredbama koje daje ovlaštena osoba.
(2) Sudionici u prometu dužni su postupati sukladno prometnoj signalizaciji i kada se time
odstupa od prometnih pravila.
(3) Sudionici u prometu dužni su postupati sukladno svjetlosnom prometnom znaku i kada se
značenje tog znaka razlikuje od značenja ostalih prometnih znaka ili prometnih pravila.
(4) Međusobnu prednost prolaza sudionika u prometu, koji na raskrižju svjetlosnim prometnim
znakovima istodobno dobivaju pravo prolaza, regulira se prometnim pravilima.
(5) Sudionici u prometu dužni su postupati prema znakovima ili naredbama koje daju ovlaštene
osobe i kad se time odstupa od svjetlosnog prometnog znaka ili drugog prometnog znaka ili
Pogledaj boldirano dio - kada ima semafor medjusobna prednost se odredjuje saobracajnim pravilima, znaci ne znakovima nego pravilima, ili u prevodu znakovi se zanemaruju. Cak i da ima dopunska tabla sa pruzanjem puta sa pravom prvenstva, opet to ne vazi zbog semafora, vazilo bi da ne radi semafor.
I sad ako ne radi semafor, trokut se idnosi na cekaukusu.
- Laplace
#49908 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ti nastavljaš da kružiš dok ne dobiješ priliku da se isključiš ili dok ne ostaneš bez goriva.Concord wrote: ↑14/02/2025 00:02 Dok nije jos dosla na red ona raskrsnica na Bjelavama, da uletim sa pitanjem![]()
Kruzni sa 2 trake, izlaz 2 trake. Ja sam u unutrasnjoj, drugo vozilo u vanjskoj. Zelim da izadjem u pripadajucu traku, vozilo u vanjskoj nastavlja da vozi u kruznom. Ko ima prvenstvo? Trebam ja njega pustiti da nastavi vozanje vanjskom ili on mene da izadjem iz kruznog direktno iz unutrasnje?
On je u svojoj traci a ti bi, kako bi se isključio, morao da siječeš njegovu traku. Dakle, prednost je njegova.
-
BadBoy
#49909 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kako ćeš išpoštovati taj član do kraja npr u Ljubljanskoj kod Energopetrol pumpe?Ateista wrote: ↑13/02/2025 22:28Taj clan ne kaze da prije skretanja treba zauzeti tu i tu traku, vec da se skretanje obavlja tako i tako. Skretanje traje dok ne zauzmes polozaj u ulici u koju si skrenuo, dakle sve do tad se treba kretati uz desnu stranu kolovoza ako skreces desno.BadBoy wrote: ↑13/02/2025 17:08 Meni onaj član 48 kaže da se udesno skreće uvijek iz krajnje desne osim ako nema strelica ili znak koji kažu da može i iz srednje. A ne govori u koju se treba uključit.
Znači poenta stava je na traci IZ koje se skreće a ne U koju se skreće.
Tako i u praksi radim i nikad nisam bio opomenut![]()
Mene su par puta opomenuli za to, znam jos par slucajeva, jedan i da je kaznu dobio.![]()
- Ateista
#49910 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno, nisam ni mislio da je znakovima odredjeno da odozgo sa Bjelava imaju prednost, vec sam objasnio jedan od dva razloga, jedan je taj sto kazes da se znakovi zanemaruju kad radi semafor (bas sam naveo u prethodnom postu cla zakona koji to govori) a drugi sto i ako ne radi semafor i znakovi vaze, opet se trokut odnosi na cekalusu i tada bi odozgo trebalo propustiti one sto dolaze sa lijeve strane iz cekaluse, odnosno pravca koji sijece pravac kretanja, ali ne one iz Dzidzikovca jer oni skrecu lijevo a prednost ima ko ide pravo na istom pravcu. Oni iz Dzidzikovca bi da ne radi semafor isto tako morali pustiti one iz Cekaluse jer im dolaze sa desne strane, znaci oni tu zadnji prolaze u svakom slucaju.Mehemed wrote: ↑14/02/2025 11:15Ali... Ako semafor radi, znakovi ne važe, znak stop, znak nailaska na put s pravom prvenstva i znak da se nalaziš na putu s pravom prvenstva uopšte ne važe, oni su tu samo u slučaju da ne radi semafor. U ovom slučaju raskrsnice Džidžikovac, Čekaluša, Bjelave primjenjuje se pravilo desne strane, tako da oni iz pravca ulice Bjelave imaju prednost u odnosu na one koji idu iz ulice Džidžikovac, ali zbog pravila desne strane, ne zbog znakova.Ateista wrote: ↑14/02/2025 09:25 A za Bjelave se nema vise sta pricati, mislim da je i pticama na grani jasno da se trokut gore ne moze odnositi na one koji idu odozdo vec na ulicu koja ide okomito, tako da oni odozgo imaju prednost jer idu pravo a oni odozdo skrecu lijevo, i tu nema nikakve dileme.![]()
I samo mala korekcija - nije pravilo desne strane vec pravilo nemijenjanja pravca, onaj koji ostaje na pravcu ima prednost u odnosu na one koji skrecu lijevo, ali znam da to cesto zovu sve pravilo desne strane.
- Ateista
#49911 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mislis zbog toga sto imaju dvije trake za desno?BadBoy wrote: ↑14/02/2025 12:55Kako ćeš išpoštovati taj član do kraja npr u Ljubljanskoj kod Energopetrol pumpe?Ateista wrote: ↑13/02/2025 22:28Taj clan ne kaze da prije skretanja treba zauzeti tu i tu traku, vec da se skretanje obavlja tako i tako. Skretanje traje dok ne zauzmes polozaj u ulici u koju si skrenuo, dakle sve do tad se treba kretati uz desnu stranu kolovoza ako skreces desno.BadBoy wrote: ↑13/02/2025 17:08 Meni onaj član 48 kaže da se udesno skreće uvijek iz krajnje desne osim ako nema strelica ili znak koji kažu da može i iz srednje. A ne govori u koju se treba uključit.
Znači poenta stava je na traci IZ koje se skreće a ne U koju se skreće.
Tako i u praksi radim i nikad nisam bio opomenut![]()
Mene su par puta opomenuli za to, znam jos par slucajeva, jedan i da je kaznu dobio.![]()
Vec sam pisao par stranica unazad da je lose definisano vezano za takve slucajeve kakvih jos ima. Vjerovatno je zbog toga dodato "ako znakom nije drugacije odredjeno" i islo se na to da se ocrta na cesti kuda ide druga traka za skretanje, medjutim problem je sto je to jako rijetko iscrtano. Iskreno, ne mogu se sjetiti jeli tu ima tih linija, nisam cesto prolazio od kad su uveli obavezno skretanje desno, ali znam da ima dosta raskrsnica sa dvije trake za skretanje a nema oznaka. Jedina raskrsnica za koju znam da ima obiljezeno je kod Mercatora Lozionicka.
-
NediM17
#49912 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E sad si vec nesto smisleno napis'o.Ateista wrote: ↑14/02/2025 13:11Naravno, nisam ni mislio da je znakovima odredjeno da odozgo sa Bjelava imaju prednost, vec sam objasnio jedan od dva razloga, jedan je taj sto kazes da se znakovi zanemaruju kad radi semafor (bas sam naveo u prethodnom postu cla zakona koji to govori) a drugi sto i ako ne radi semafor i znakovi vaze, opet se trokut odnosi na cekalusu i tada bi odozgo trebalo propustiti one sto dolaze sa lijeve strane iz cekaluse, odnosno pravca koji sijece pravac kretanja, ali ne one iz Dzidzikovca jer oni skrecu lijevo a prednost ima ko ide pravo na istom pravcu. Oni iz Dzidzikovca bi da ne radi semafor isto tako morali pustiti one iz Cekaluse jer im dolaze sa desne strane, znaci oni tu zadnji prolaze u svakom slucaju.Mehemed wrote: ↑14/02/2025 11:15Ali... Ako semafor radi, znakovi ne važe, znak stop, znak nailaska na put s pravom prvenstva i znak da se nalaziš na putu s pravom prvenstva uopšte ne važe, oni su tu samo u slučaju da ne radi semafor. U ovom slučaju raskrsnice Džidžikovac, Čekaluša, Bjelave primjenjuje se pravilo desne strane, tako da oni iz pravca ulice Bjelave imaju prednost u odnosu na one koji idu iz ulice Džidžikovac, ali zbog pravila desne strane, ne zbog znakova.Ateista wrote: ↑14/02/2025 09:25 A za Bjelave se nema vise sta pricati, mislim da je i pticama na grani jasno da se trokut gore ne moze odnositi na one koji idu odozdo vec na ulicu koja ide okomito, tako da oni odozgo imaju prednost jer idu pravo a oni odozdo skrecu lijevo, i tu nema nikakve dileme.![]()
I samo mala korekcija - nije pravilo desne strane vec pravilo nemijenjanja pravca, onaj koji ostaje na pravcu ima prednost u odnosu na one koji skrecu lijevo, ali znam da to cesto zovu sve pravilo desne strane.![]()
I da, da ponovimo hijerarhiju, policajac, semafor, znak, pravilo.
-
NediM17
#49913 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja, i?Ateista wrote: ↑14/02/2025 12:26III. PRAVILA PROMETA
1. Opće odredbe
Članak 25.
(1) Sudionici u prometu dužni su postupati sukladno propisima o pravilima prometa, prometnoj
(2) Sudionici u prometu dužni su postupati sukladno prometnoj signalizaciji i kada se time
(3) Sudionici u prometu dužni su postupati sukladno svjetlosnom prometnom znaku i kada se
značenje tog znaka razlikuje od značenja ostalih prometnih znaka ili prometnih pravila.
(4) Međusobnu prednost prolaza sudionika u prometu, koji na raskrižju svjetlosnim prometnim
(5) Sudionici u prometu dužni su postupati prema znakovima ili naredbama koje daju ovlaštene
osobe i kad se time odstupa od svjetlosnog prometnog znaka ili drugog prometnog znaka ili
Pogledaj boldirano dio - kada ima semafor medjusobna prednost se odredjuje saobracajnim pravilima, znaci ne znakovima nego pravilima, ili u prevodu znakovi se zanemaruju. Cak i da ima dopunska tabla sa pruzanjem puta sa pravom prvenstva, opet to ne vazi zbog semafora, vazilo bi da ne radi semafor.
Sta sam pogresno napis'o?
Znak iznad pravila.
Eto, ne radi semafor, ja dolazim Cekalusom, ti se spustas sa Bjelava.
Ko ima prednost? Ja.
Zasto?
Zato sto je znak nailaska na cestu sa pravom prvenstva stariji od pravila desne strane.
-
BadBoy
#49914 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne, to ako znakom nije drugačije određeno je baš izuzetak u kontekstu ovoga što ti ja govorim. Kad imaš neoznačene dvije trake, dakle nema horizontalne ni vertikalne signalizacije, desno smiješ skrenuti samo iz krajnje desne. Eh sad nastupa ovo "osim ako znakom nije drugačije određeno" pa ako ima strelica na kolovozu ili znak pored, onda smiješ i iz srednje (ili pete, desete, koje god).Ateista wrote: ↑14/02/2025 13:15Mislis zbog toga sto imaju dvije trake za desno?BadBoy wrote: ↑14/02/2025 12:55Kako ćeš išpoštovati taj član do kraja npr u Ljubljanskoj kod Energopetrol pumpe?Ateista wrote: ↑13/02/2025 22:28
Taj clan ne kaze da prije skretanja treba zauzeti tu i tu traku, vec da se skretanje obavlja tako i tako. Skretanje traje dok ne zauzmes polozaj u ulici u koju si skrenuo, dakle sve do tad se treba kretati uz desnu stranu kolovoza ako skreces desno.
Vec sam pisao par stranica unazad da je lose definisano vezano za takve slucajeve kakvih jos ima. Vjerovatno je zbog toga dodato "ako znakom nije drugacije odredjeno" i islo se na to da se ocrta na cesti kuda ide druga traka za skretanje, medjutim problem je sto je to jako rijetko iscrtano. Iskreno, ne mogu se sjetiti jeli tu ima tih linija, nisam cesto prolazio od kad su uveli obavezno skretanje desno, ali znam da ima dosta raskrsnica sa dvije trake za skretanje a nema oznaka. Jedina raskrsnica za koju znam da ima obiljezeno je kod Mercatora Lozionicka.
Propust ima samo ako se prikloniš ovom drugom tumačenju.
- Ateista
#49915 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jeli moguce da se oko necega slazemo?NediM17 wrote: ↑14/02/2025 13:21E sad si vec nesto smisleno napis'o.Ateista wrote: ↑14/02/2025 13:11Naravno, nisam ni mislio da je znakovima odredjeno da odozgo sa Bjelava imaju prednost, vec sam objasnio jedan od dva razloga, jedan je taj sto kazes da se znakovi zanemaruju kad radi semafor (bas sam naveo u prethodnom postu cla zakona koji to govori) a drugi sto i ako ne radi semafor i znakovi vaze, opet se trokut odnosi na cekalusu i tada bi odozgo trebalo propustiti one sto dolaze sa lijeve strane iz cekaluse, odnosno pravca koji sijece pravac kretanja, ali ne one iz Dzidzikovca jer oni skrecu lijevo a prednost ima ko ide pravo na istom pravcu. Oni iz Dzidzikovca bi da ne radi semafor isto tako morali pustiti one iz Cekaluse jer im dolaze sa desne strane, znaci oni tu zadnji prolaze u svakom slucaju.Mehemed wrote: ↑14/02/2025 11:15
Ali... Ako semafor radi, znakovi ne važe, znak stop, znak nailaska na put s pravom prvenstva i znak da se nalaziš na putu s pravom prvenstva uopšte ne važe, oni su tu samo u slučaju da ne radi semafor. U ovom slučaju raskrsnice Džidžikovac, Čekaluša, Bjelave primjenjuje se pravilo desne strane, tako da oni iz pravca ulice Bjelave imaju prednost u odnosu na one koji idu iz ulice Džidžikovac, ali zbog pravila desne strane, ne zbog znakova.
I samo mala korekcija - nije pravilo desne strane vec pravilo nemijenjanja pravca, onaj koji ostaje na pravcu ima prednost u odnosu na one koji skrecu lijevo, ali znam da to cesto zovu sve pravilo desne strane.![]()
I da, da ponovimo hijerarhiju, policajac, semafor, znak, pravilo.
To za hijerarhiju je sto bi rekli "tocno ali nedostatno"
Isto tako treba imati u vidu da se ne moze bas tako banalizovati jer se moze pogresno protumaciti, neke stvari potpuno zanemaruju one ispod u hijerarhiji a neki su samo stariji u smislu sta se prvo gleda a sta iduce.
Na primjer policajac u potpunosti izbacuje iz igre i semafor i znakove i pravila, te on u potpunosti odredjuje ko kad prolazi, samo se prate upute policajca.
Semafor izbacuje iz igre znakove u smislu da se nikako ne gledaju, ali ne izbacuje pravila jer i pored semafora moze biti kolizije i tu se gledaju pravila, znakovi se zanemaruju. Neki ovo mogu pogresno shvatiti kao ako ima kolizije sa semaforom onda se iduce gledaju znakovi jer su iduci u hijerarhiji, a to nije tacno, znakovi se potpuno zanemaruju.
Ako nema semafora, gledaju se znakovi, ako ih nema ili nisu dovoljni i ima kolizije i sa njima, onda se gledaju pravila, ali znakovi ne izbacuju skroz pravila, samo su stariji od njih gdje se preklapaju, a gdje znakovi nisu dovoljni gledaju se pravila.đ
- Ateista
#49916 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Rekao si da fali jedan znak da ovi iz Dzidzikovca imaju prednost, pretpostavljam da si mislio na dopunsku tablu, stvar je u tome sto ako ima semafor i taj znak sa dopunskom tablom se zanemaruje.NediM17 wrote: ↑14/02/2025 13:32Ja, i?Ateista wrote: ↑14/02/2025 12:26III. PRAVILA PROMETA
1. Opće odredbe
Članak 25.
Znak iznad pravila.
Ko ima prednost? Ja.
Zasto?
Zato sto je znak nailaska na cestu sa pravom prvenstva stariji od pravila desne strane.
Pogledaj moj prethodni post, neke stvari u hijerarhiji u potpunosti ponistavaju druge a nekad se samo gleda sta je starije, jasno je receno da kada ima semafor medjusobna prednost onih kojima je zeleno u istom momentu se odredjuje pravilima, ne pominju se znakovi, to znaci da se znakovi tu zanemaruju u potpunosti i gledaju se samo pravila. Znakovi jesu iznad pravila ali kad nema semafora ili isti ne radi, ali ni tad oni iz Dzidzikovca nemaju prednost sa trenutnim znakovima jer se trokut odnosi na cekalusu, to je pravac koji se sijece a objasnjenje znaka je jasno da treba proustiti vozila na cesti na koju nailazis, oni iz Dzidzikovca su na istom pravcu kao ovi iz Bjelava samo sto oni moraju skrenuti ali svejedno je to isti pravac, taj znak se ne odnosi na tisti pravac vec na cekalusu koja ide okomito, i onda se gleda pravilo nemijenjanja pravca.
Ako bi se dodala dopunka tabla uz trokut, da se ulica sa prvenstvom prolaza proteze odozdo pa lijevo i semafor ne bi radio, onda bi ovi iz Dzidzikovca imali prednost u odnosu na Bjelave, trenutno imaju dva razloga zasto nemaju prednost, jedan je semafor koji ponistava znakove a drugi sto se znak ne odnosi na tu ulicu.
- Ateista
#49917 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ispravi me ako grijesim, mislim da tu ima znak na raskrsnici da se iz obje trake moze skrenuti desno, ali nema linija koja pokazuju gdje koja traka vodi kao kod Mercatora, ja o tome govorim. Znak na cesti dozvoljava iz obje trake skretanje desno i to nije sporno, ali ne odredjuje u koju traku trebas ici, dakle znakovi nisu potpuni, a ako gledamo onaj clan zakona on kaze da moras skretati uz desnu ivicu kolovoza, ispada nemoguce iz lijeve trake ici uz desnu ivicu kolovoza, odnosno da iz lijeve trake moras presjeci desnu i ici u desnu traku sto nema nikakvog smisla da obje trake idu u jednu. Smatram da su to propusti i da kad ima vise traka za skretanje da se mora naznaciti ne samo pred raskrsnicom nego i kroz raskrsnicu kuda se ide, jer koliko ja znam nigdje zakonski nije definisan taj slucaj gdje ko ide ide kad ima vise traka nego je ostavljeno da se znakovima obiljezi, a ne obiljezi se potpuno. Srecom vozaci uglavnom idu nekom logikom svako u svoju traku.BadBoy wrote: ↑14/02/2025 14:11Ne, to ako znakom nije drugačije određeno je baš izuzetak u kontekstu ovoga što ti ja govorim. Kad imaš neoznačene dvije trake, dakle nema horizontalne ni vertikalne signalizacije, desno smiješ skrenuti samo iz krajnje desne. Eh sad nastupa ovo "osim ako znakom nije drugačije određeno" pa ako ima strelica na kolovozu ili znak pored, onda smiješ i iz srednje (ili pete, desete, koje god).Ateista wrote: ↑14/02/2025 13:15Mislis zbog toga sto imaju dvije trake za desno?
Propust ima samo ako se prikloniš ovom drugom tumačenju.
-
NediM17
#49918 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Niko ne spori da ta tabla pije vode samo u varijanti kad ne rade semafori.Ateista wrote: ↑14/02/2025 14:29Rekao si da fali jedan znak da ovi iz Dzidzikovca imaju prednost, pretpostavljam da si mislio na dopunsku tablu, stvar je u tome sto ako ima semafor i taj znak sa dopunskom tablom se zanemaruje.NediM17 wrote: ↑14/02/2025 13:32Ja, i?Ateista wrote: ↑14/02/2025 12:26
III. PRAVILA PROMETA
1. Opće odredbe
Članak 25.
Znak iznad pravila.
Ko ima prednost? Ja.
Zasto?
Pogledaj moj prethodni post, neke stvari u hijerarhiji u potpunosti ponistavaju druge a nekad se samo gleda sta je starije, jasno je receno da kada ima semafor medjusobna prednost onih kojima je zeleno u istom momentu se odredjuje pravilima, ne pominju se znakovi, to znaci da se znakovi tu zanemaruju u potpunosti i gledaju se samo pravila. Znakovi jesu iznad pravila ali kad nema semafora ili isti ne radi, ali ni tad oni iz Dzidzikovca nemaju prednost sa trenutnim znakovima jer se trokut odnosi na cekalusu, to je pravac koji se sijece a objasnjenje znaka je jasno da treba proustiti vozila na cesti na koju nailazis, oni iz Dzidzikovca su na istom pravcu kao ovi iz Bjelava samo sto oni moraju skrenuti ali svejedno je to isti pravac, taj znak se ne odnosi na tisti pravac vec na cekalusu koja ide okomito, i onda se gleda pravilo nemijenjanja pravca.
Ako bi se dodala dopunka tabla uz trokut, da se ulica sa prvenstvom prolaza proteze odozdo pa lijevo i semafor ne bi radio, onda bi ovi iz Dzidzikovca imali prednost u odnosu na Bjelave, trenutno imaju dva razloga zasto nemaju prednost, jedan je semafor koji ponistava znakove a drugi sto se znak ne odnosi na tu ulicu.
- Ateista
#49919 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
OK, onda te nisam dobro shvatio, jer si napisao da jedan znak fali, ne znam na sta si mislio ali nema veze, oko toga smo se slozili.NediM17 wrote: ↑14/02/2025 15:04Niko ne spori da ta tabla pije vode samo u varijanti kad ne rade semafori.Ateista wrote: ↑14/02/2025 14:29Rekao si da fali jedan znak da ovi iz Dzidzikovca imaju prednost, pretpostavljam da si mislio na dopunsku tablu, stvar je u tome sto ako ima semafor i taj znak sa dopunskom tablom se zanemaruje.
Ako ne radi semafor, opet ostaje isto, jer se znak odnosi na Cekalusu, samo sto tada i jedni i drugi moraju propustiti prvo ove iz Cekaluse pa onda idu Bjelave pa Dzidzikovac.
-
zdruzdjo
#49920 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovaj video treba staviti na sve displeje u gradu. Po mogucnosti i na semafore okaciti neke displeje.
Tako lijepo ljudi objasnili na primjeru.
Dva najbolja citata
"Ja po zakonu imam pravo da vozim ceo krug spoljasnjom stranom, to nije kulturno, ali mi zakon ne zabranjuje"
"Svako izmislja svoja pravila, i niko se ne drzi zakona"
Tako lijepo ljudi objasnili na primjeru.
Dva najbolja citata
"Ja po zakonu imam pravo da vozim ceo krug spoljasnjom stranom, to nije kulturno, ali mi zakon ne zabranjuje"
"Svako izmislja svoja pravila, i niko se ne drzi zakona"
- kabal1337
#49921 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Najbolji citat je ne ulazi u raskrsnicu sa lijevim skretanjem ako je treperuce zeleno. ( Nije lijepo jer ces ostati u raskrnici i blokirati istu).
-
noviclan
-
zigson
#49923 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kako bih 1000KM kazne pisao DEBILCINAMA koji se spustaju prema ciglanama 30 na sat dok je zeleno na semaforu pa dok dodjemo iza njega crveno bude a on jedini prodje na to zeleno.
-
noviclan
-
zigson
#49925 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nece/ne znaju maloumnici da ugase semafor na Sipu zbog radova, kolaps se pravi opet u oba smjera Petak podne/popodne..