Politicko desavanje u RS vol 1

Post Reply
banjaluka078

#2376 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

sehohari wrote: 09/02/2025 21:49 Istini za volju

Ja mislim da je to danas vjerovatno "najsrpskiji" kraj u Bosni i Hercegovini što se tiče svakodnevnog života

Jednostavno, jedini dio RS-a gdje može da bude 10 godina da nikad nisi bio u FBiH. Poredite to sa Lukavicom npr, Dobojem i slično.

Možda griješim
Da. Znam djecu koja nikad nisu bila u Federaciji, osim na putu za more.

Doduše, imam i djecu iz Federacije koja nikad nisu bila u RS i koja ne znaju nikog van svoje etničke grupe.

Skoro je vrijeme da imaju svoju djecu i neće iznenaditi ako im i djeca ne budu poznavala nekog "drugačijeg".
DonieBrasco

#2377 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by DonieBrasco »

Ko se sjeca onaj lik iz Mostara cijeli zivot tamo od rođenja, mladic ali zatucan, kaze nikad nije dosao a ne presao stari Mosta, nije bio na drugoj starni, prica kako zamislja da izgledaju bosnjaci tj. muslimani za njega jer ih nikad nije vidio.

Ima snimka na YT da ne povjeruje covijek da je to moguce u jednom gradu koji dijeli most.
banjaluka078

#2378 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

DonieBrasco wrote: 10/02/2025 13:36 Ko se sjeca onaj lik iz Mostara cijeli zivot tamo od rođenja, mladic ali zatucan, kaze nikad nije dosao a ne presao stari Mosta, nije bio na drugoj starni, prica kako zamislja da izgledaju bosnjaci tj. muslimani za njega jer ih nikad nije vidio.

Ima snimka na YT da ne povjeruje covijek da je to moguce u jednom gradu koji dijeli most.
Ante.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ante-pr ... /150220126

Pa, tužno, ali istinito.

Ne znaju oni kako da se ponašaju kad sretnu nekog "od tamo", kao da je Marsovac. Ovo ne samo o Mostarcima, nego generalno mlađariji po Bosni. Ja imam mlade kolege koje do upoznavanja sa mnom nikad nisu imali neki duži kontakt s nesrbima, osjeti se nelagoda, kao da ne znaju šta bi pričali, kako da se ponašaju, totalna usiljenost.
kuli1961

#2379 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by kuli1961 »

banjaluka078 wrote: 10/02/2025 20:29 Ne znaju oni kako da se ponašaju kad sretnu nekog "od tamo", kao da je Marsovac. Ovo ne samo o Mostarcima, nego generalno mlađariji po Bosni. Ja imam mlade kolege koje do upoznavanja sa mnom nikad nisu imali neki duži kontakt s nesrbima, osjeti se nelagoda, kao da ne znaju šta bi pričali, kako da se ponašaju, totalna usiljenost.
Takva nelagoda, nesnalaženje i sve što ide uz to, po mom uvjerenju prvenstveno dolazi "iz kuće", tj. u nekoj sredini gdje dominira jedan narod, Mladji naraštaji zadnjih 30-tak godina nisu vaspitani da postoje i drugi, ne samo oni, dominantni. Naravno , tu treba dodati i obilatu medijsku i obrazovnu indoktrinaciju.
Dokle god mladi ne budu vaspitavani da se ljudi cijene i ocjenjuju po karakteru, a ne po elementima nacije i religije, napretka nema.
Neće ga ni biti, jer je na sceni retrogradni proces- sve više ukopavanja u "svoje".
banjaluka078

#2380 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

kuli1961 wrote: 10/02/2025 21:39
Takva nelagoda, nesnalaženje i sve što ide uz to, po mom uvjerenju prvenstveno dolazi "iz kuće", tj. u nekoj sredini gdje dominira jedan narod, Mladji naraštaji zadnjih 30-tak godina nisu vaspitani da postoje i drugi, ne samo oni, dominantni. Naravno , tu treba dodati i obilatu medijsku i obrazovnu indoktrinaciju.
Dokle god mladi ne budu vaspitavani da se ljudi cijene i ocjenjuju po karakteru, a ne po elementima nacije i religije, napretka nema.
Neće ga ni biti, jer je na sceni retrogradni proces- sve više ukopavanja u "svoje".
Banalnost, dođu da me pitaju kako nekome izjaviti saučešće. Šta staviti u onu "običajnu" kesu s kojom se ide na takve događaje. Bukvalno kako se ponašati u situacijama koje su tako normalne i uobičajene.

Prošle godine je jedan razrednik starijeg razreda osnovne škole "iskoristio priliku" smrti roditelja jednog od učenika da ih povede na dženazu, prvenstveno da iskažu solidarnost sa svojim drugom iz razreda, ali i da im pokaže obred kojeg inače pojedinačno rijetko, ako ikad, imaju priliku vidjeti. Prethodno su na razrednom času od njega dobili upute o ponašanju i objašnjenje razlike između sahrane i dženaze uz pomoć vjeroučitelja islamske vjeronauke. Meni je to bio jako pozitivan primjer, ljudski i pedagoški.
banjaluka078

#2382 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

Nevolje u raju?

https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... jku/886549

Btw. ekonomski tigar još nije isplatio budžetarima naknade (prevoz, pomoći...) za decembar prošle godine.
banjaluka078

#2383 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

Mile Dodik MEGAtor.

doktor78

#2384 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by doktor78 »

Čudo i njega nisu pozvali u Madrid.
banjaluka078

#2385 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

doktor78 wrote: 12/02/2025 09:17 Čudo i njega nisu pozvali u Madrid.
Doći će oni njemu i bata Aci.
SmokingMan

#2386 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by SmokingMan »

banjaluka078 wrote: 12/02/2025 06:58 Mile Dodik MEGAtor.

U stvarnim okolnostima ne postoji nešto što se zove ili bi se trebalo nazivati slobodarskim svijetom (da se ono nešto samo, pojedinac ili džrava, treba da se oslobodi od nečega što ne prerdstavlja realnu opasnost) koji vuče prema podjeli društva, iako bi suprotno od toga svrha postojanosti EU trebala da bude ostvarena kroz uvezivanje različitosti što bi trebalo da bude jedan od zdravih temelja Evropske Unije. Evropske zemlje su davno postale svijesne svojeg identiteta, istorijskog / kulturnog naslijeđa, i zemlje, osim prilagođavanja seta zakona i njihovog usaglašavanja sa EU standardima, nemaju obavezu da se odriču vlastitih granica, jer EU priznaje teritorijalni integritet i suverenitet svake od članica, ponaosob. Šta je ustvari ovdje bitno istaći; je da Milorad Dodik i njemu slični istomišljenici teže ka jednoj vrsti slabljenja utjecaja UN.a i njenog odbacivanja bilo kakvih unutarnjih sukoba ili dijeljenja, što ne odgovara onim revizionističkim strujama oko kojih se okupljaju pojedini utjecajni predstavnici unutar unije i onih izvan nje. Te struje odavno unutar svojih granica često pribjegavaju istorijskom revizionizmu, na što EU ne bi trebala biti toliko neobazrriva. Iako ima svoje mehanizme koji se mogu baviti i takvim pojavama, dešava se da institucije EU u tolikoj mjeri i same ne reaguju dovoljno odlučno, ostavljajući svojim reformističkim partnerima: demokratima i progresivcima da to pokušaju riješiti kroz međusobni dijalog sa desnim strujama. EU ne smije "spustiti svoj gard" kada dođe u situaciju da neka neriješena pitanja ostanu i suviše dugo neriješena, a što svakako obilato odgovara revizionistima, koji traže svaku moguću priliku za djelovanje, iako ono za sada barem samo tapka u mjestu kao ideja koja sve postaje aktuelnija među krajnjim ekstremnim desničarima u EU i šire.
banjaluka078

#2387 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

Neki dan sam prvi put naletjela, prateći neki tweet, na taj svijet MEGAtora i lijepo mi bi muka.
Pri tom, sasvim sam svjesna desnice i oko sebe i po Evropi, ali čitati "običan svijet" kako zaziva ove ideje koje iznosi glavni Baja, veličanje desničarskig šljama i prizivanje Trumpa i Elona da sad razvale Evropu, me zaista plaši.

Image
DonieBrasco

#2388 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by DonieBrasco »

Sta je ovo nova dimenzija "dan drzavnosti Srbije i RS" kad u se to sjedinili i jos kazu ne znamo sta je to problem Sarajevu. :lol:
banjaluka078

#2390 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

DonieBrasco wrote: 12/02/2025 13:28 Sta je ovo nova dimenzija "dan drzavnosti Srbije i RS" kad u se to sjedinili i jos kazu ne znamo sta je to problem Sarajevu. :lol:
Fura se to već par godina.
kuli1961

#2391 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by kuli1961 »

banjaluka078 wrote: 12/02/2025 14:05 Stiže nam šizoje.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/P ... uku/886705
Aca Žvalavi?
banjaluka078

#2392 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

kuli1961 wrote: 12/02/2025 16:28

Aca Žvalavi?
Taj.
banjaluka078

#2393 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

Sa FB stranice Ćamila Durakovića:
Selo gori a baba se češlja.

Državna koalicija puca. Svako par dana nam serviraju nove smjene ili skandale – šta kome više odgovara. S vremena na vrijeme nam u najgledanijim političkim emisijama poručuju da će svojim djelovanjem izjednačiti prava djece u Sarajevu i u Banja Luci sa pravima djece u razvijenim evropskim državama. Zdravstveni sektor će nam procvjetati a životni standard porasti jer država i njeni građani su uvijek na prvom mjestu.

U isto vrijeme dok državana koalicija puca zbog kojekakvih evropskih zakona i blokada, Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli nedostaje novca za liječenje povratnika iz entiteta FBiH u entitet Republika Srpska, pa bismo mi, povratnici, po dobrom starom običaju ponovo trebali moliti Vladu FBiH da uplati novac UKC-u Tuzla, koji je svakako zakonski dužna uplatiti. Pa ipak, pored svega toga, državna koalicija će se dakako baviti evropskim zakonima, jer su državni odavno savršeni te im ni na sekundu neće pasti na pamet da pokrenu, sa svojim dosadašnjim koalicijskim partnerima pitanje liječenja povratnika! Gdje i kako da se liječi Bošnjak iz Konjević Polja koji boluje od karcinoma? Koga tačno treba moliti da mu da citostatike?

Pričaju nam i bajke o izjednačavanju prava djece u Sarajevu i u Banja Luci pa pravima djece u razvijenim evropskim državama ali se nikada, ama baš nikada, neće sjetiti povratničke djece iz entiteta Republika Srpska koja nemaju pravo izučavanja nacionalne grupe predmeta. Neće se sjetiti ni djeteta čiji roditelj je godinama izlagan sistemskoj diskriminaciji u entitetu Republika Srpska a koje će za par dana otići u neku drugu evropsku državu jer će tamo imati prava koja mu ovdje godinama obećavaju. Neće se sjetiti nijednog povratnika čija je egzistencija ugrožena samo i isključivo zbog diskriminacije na nacionalnoj osnovi. Neće, jer su i za njih jednako kao i za koalicione partnere im, povratnici ustvari građani drugog reda. Smetnja i teret koja njima, u njihovim evropskim planovima za Sarajevo, ne treba.

Pričaće nam i o državi koja postoji samo na papiru, jer u teoriji njihova država se svodi na dio od Baščaršije do Marijin–Dvora te se uopšte neće baviti perifernim stvarima kao što je sutrašnje obilježavanje Dana državnosti Republike Srpske.

Ja bih rekao da se to u civilizovanim državama naziva „državnim udarom“, ali bolje će nam to objasniti oni koji ne žive kao Bošnjaci u entitetu Republika Srpska.

Image
Peacean

#2395 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Peacean »

Ustavni sud BiH zabranio isticanje zastave, grba i himne Srbije u institucijama Republike Srpske
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ustavni ... /250212165
banjaluka078

#2396 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

RS usvojila zakon o nepoštovanju odluka US BiH.

I tako se oni vozaju...
SmokingMan

#2397 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by SmokingMan »

Kad ne znaš kako rješiti ekonomske nagomilane probleme, i kada prodaja obaveznica na berzi ne ide najbolje, napravi bespotrebnu krizu, baziranu na nabijenim patriotskim emocijama.
kuli1961

#2398 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by kuli1961 »

Peacean wrote: 12/02/2025 17:34
Ustavni sud BiH zabranio isticanje zastave, grba i himne Srbije u institucijama Republike Srpske
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ustavni ... /250212165
Ova klix vijest je štura. Na portalu Nezavisnih novina- www.nezavisne.com- su navedeni bitni dijelovi obrazloženja odluke US BiH.
mayab

#2399 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by mayab »

kuli1961 wrote: 12/02/2025 16:28
banjaluka078 wrote: 12/02/2025 14:05 Stiže nam šizoje.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/P ... uku/886705
Aca Žvalavi?

:lol: :lol: :lol:
DonieBrasco

#2400 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by DonieBrasco »

- Osuđujuću presudu nećemo prihvatiti, a to će nas vjerovatno dovesti u Narodnu skupštinu Republike Srpske gdje ćemo donositi određene odluke. O njima ne želim da govorim, ali znam šta će biti - rekao je Dodik.
Cekamo presudu da vidimo.
Post Reply