pici wrote: ↑11/02/2025 11:46
Mozda je dosao vakat da se pocnu ljudi oslanjati sami na sebe. Previse se oslanjalo na ameriku i zapadne zemlje. To sto u pojedinim drzavama nisu ljudska prava, ekonomija, privreda itd u napretku, nije do zapada nego do tih ljudi unutar tih drzava ( da ih ne nabrajam). Moze zapadi pomoci da se to ubrza ili ispravi ali ako ti ljudi se oslanjaju samo na taj vid sadaka mentaliteta, e onda tu nema pomoci.
Zato ja citavo vrijeme izdvajam skandinavce koji su u hiljadu godina evoluirali od nepismenih divljackih vikinga u najprosperitetnije ljude dok mi na balkanu recimo tapkamo u mjestu ko i mnogi i kmečimo ko babe narikače... eeee nemre to tako.
To drvo je pustilo previše korijenja da bi se to sada sasijecalo bezbolno.
Sve države koje su odlučile stati uz Ameriku u periodu od WWII su stvorile simbiotičku vezu.
Ti meni daš nešto, ja tebi.
Viđenje narandžastog pavijana da je sve samo faktura koju treba platiti je maloumno.
Amerika plaća drugim državama da budu uz njih, kako bi im interesna sfera bila što veća i kako bi kontrolisali što više resursa, trgovinskih ruta, tržišta, informacija, itd.
Ne možeš sada reći Ukrajini "plati ili nema pomoći".
Moraš se upitati, šta kada Ukrajina padne (od žitarica do teritorije i drugih resursa, ako ne ljudskog faktora)?
Isto tako, ako presiječeš sve veze sa svima, misliš da Rusija i Kina neće potrčati da zauzmu te države, što novčano, što teritorijalno?
I šta će onda Amerika?
Što se ostalih država tiče, one su dale dio svoje "slobode" da budu uz Ameriku.
Ako ih Amerika neće (ili traži još para, pored gore spomenutih resursa, itd. ili ne plaća svoj dio), počet će se pitati da li to vrijedi.