Ukrajina

zigzag

#213476 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Fire at the Albashneft oil depot in Krasnodar Krai
Ogroman broj energetskih objekata su oštetili. Moraće se to osjetiti na potrošnji
drug_profi

#213477 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Jedna vijest u vezi razvoja ovih smrtonosnih letećih robota.
XDOWN startup kompanija koju su osnovali veterani američkih vojnih snaga proizvela je P.S. KIller (PSK) dron u obliku fudbalske (ragbi) lopte.
Dron se baca kao lopta, nakon 2 sekunde otvara krila i propeler i dalje nastavlja svoju misiju, koja može biti borba protiv drugih dronova ili napad na cilj na tlu.
Brzina do 250 km/h, domet do 60 km (ovisno o težini tereta kojeg nosi).
Radi se o dronu "ispali i zaboravi". Ne navodi se na koji način se vrši kontrola leta i ciljanja i možemo samo nagađati da je riječ ili o predodređenom cilju prije lansiranja ili o AI koja će sama odlučiti koga napasti.

Mislim da postoji realna mogućnost da se ovo testira ili će se uskoro testirati u Ukrajini.
https://mil.in.ua/en/news/us-startup-de ... aze-drone/
Image
skrbavi-admin

#213478 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

podsjeca me na "pijanog ustasu" :lol:
Peacean

#213479 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

:-)

sumirprimus

#213480 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Najveci politicki protivnik zelenog porosenko je bio nedvosmislen nema izbora dok traje agresija. Dobro je da su jedistveni po tom pitanju zassd.
Dakle dzaba prozivka nelegitimnog genocidnog diktatora putlera. Ovako su se smijali i za asada pa se vise ne smiju. A tu sam da podsjetim kad dodje trenutak, ko i za kisnicu ko i za standove sa lubenicama.
Ko se mača laća...
sumirprimus

#213481 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 05/02/2025 00:22 Dokle god ima dovoljno ukrajinaca koji se žele boriti, kapitulacija i loš mir im ne može biti nametnut.
Ma ja sumnjam da ce oni pristat lako na dejton kao mi.
Jedino golema muka ih moze natjerat i da se toliko okrene stanje na frontu, a dotad gledat cemo svakako velicanstvene bubove
drug_profi

#213482 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Međutim ovaj nered koji Mrkva počinje praviti po svijetu može biti dvostrukog efekta.
Prvi je da se EU reformira kako bi postala funkcionalnija jer više ne može računati da u Vašingtonu sjedi neki razuman lik.
Drugi je da će definitivno da se stvori nered u međunarodnom pravu jer lik nije svjestan da predlaže ratni zločin kao mirovni prijedlog.
zigzag

#213483 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Generalno je svjetska retorika postala nenormalna. Biće problem kada to pređe u praksu. Prešlo je u praksu sa ovom ruskom agresijom ali to se moglo smatrati ograničenim poslom jer se trenutno ta njihova agresija vratila u samu Rusiju. Ali pojavljuju se širom svijeta derivati četnika.
Malisa11

#213484 Re: Ukrajina

Post by Malisa11 »

Crvene_brigade wrote: 05/02/2025 09:17 On je poslovično “zabrinut i tužan” za Ukrajinu i tamošnje ljude. Očigledno je da je “Laki malo nervozan” jer je tzv. “SVO” zapela četvrtu godinu u kokošinjcima i livadama u blizini Pokrovska. Eto i iz tih vukojebina ih hrabri ukrajinci istjeruju posljednjih nekoliko dana.
Ne, vec se govori ono sto je svima bilo jasno. Ukrajina ce morati sjesti i razgovarati sa agresorom. Da, izgubili su teritoriju, izgubili su ljude i izgubit ce jos jer interes velikih je ovo sto imamo. Da li ce interes prevagnuti da se rusija porazi? Mozda, no do sada nije.

Evo Palestina, toliko ljudi pobijeno, tuc muc, prekid vatre, hajmo nazad kao da se nista nije desilo. Gdje je ta odgovornost agresora tu? Malo sutra.
drndalo

#213485 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

skrbavi-admin wrote: 04/02/2025 20:36 ma moze on pricat sta hoce ali je vrijeme da prepusti nekom spsobnijem vodjenje drzave.... svoje kredite je potrosio....
a i vojska je zrela za strucni remont jer sem upada u kursk po ko zna kojoj cijeni otkako je Zaluzni otjeran, nema nikakvog preokreta u otporu.... imam dojam da je otpor bivao mnogo jaci i srcaniji prvu godinu dana....kad ustvari nista nije bilo kako treba.... imam osjecaj da se pojavilo i namnozilo i kod njih kamara prekonocnih logistickih milionera, Šaja, Čengića, Prevljaka, a da su najvise pogodjeni Muslimovicima i Rekićima....

u medjucasu, najokorjeliji, najprekaljeniji, najsposobniji i najhrabriji - nestaju
Da upitam tebe kao ocito verziranog u tome, kome da prepusti? Ko je to sposobniji, relevantniji, poznatiji...? Ko je legitimniji trenutno? Ili legitiman uopste? Izbore bi pravio u toku agresije gdje se zemlja bori za opstanak...? Kako ? S kim ? Protiv koga ? Kakvi bi to izbori bili...?

Izvini, ali pricas gluposti.
JMGuti

#213486 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

Malisa11 wrote: 05/02/2025 12:17 Ne, vec se govori ono sto je svima bilo jasno. Ukrajina ce morati sjesti i razgovarati sa agresorom. Da, izgubili su teritoriju, izgubili su ljude i izgubit ce jos jer interes velikih je ovo sto imamo. Da li ce interes prevagnuti da se rusija porazi? Mozda, no do sada nije.
Nemaju više naoružanja (iako neki ovdje pišu da im to nije problem), očigledno da mobilizacija ne funkcioniše, nemaju ljudstva, hrpa mrtvih, ranjenih, stotine hiljada dezertera sa fronta, raspad sistema u komandnom lancu (već izvjesno vrijeme imamo jake kritike na račun Sirskog iz ukrajinske vojske koja drži prve linije da se ne raspadnu), SAD im okreću leđa ili ih ucjenjuju, Evropa nije sposobna proizvesti dovoljno naoružanja.

Jasno je sasvim da Ukrajinci nemaju mogućnost da vojno poraze neprijatelja, niti da vrate izgubljenu teritoriju. Ono što trenutno ne kontrolišu, ili barem većinu toga, po završetku ovog rata neće ni kontrolisati. Imat će Krim na 18% svoje teritorije, nikad neće ući u NATO. Ovo je sve bilo jasno još od zadnje ukrajinske ofanzive u smjeru Tokmaka, višemjesečnog najavljivanja protuofanzive za koju su i forumaši pogodili u kojem će smjeru ići.

Ovo je možda nepopularno reći u proukrajinskim krugovima, ali ja zaista ne vidim nikakav drugi način da se ovaj rat završi osim skorih pregovora.
Dendrlix

#213487 Re: Ukrajina

Post by Dendrlix »

Peacean wrote: 05/02/2025 10:59 :-)

Odbijam da vjerujem da je na štakama poslan na liniju.
Prije će biti da je ranjen u rovu i napravio neke priručne štake nego da su ga u tom stanju poslali na liniju.
biske

#213488 Re: Ukrajina

Post by biske »

Zabrinut sam u sred srijede.
:run:
skrbavi-admin

#213489 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

drndalo wrote: 05/02/2025 12:36
skrbavi-admin wrote: 04/02/2025 20:36 ma moze on pricat sta hoce ali je vrijeme da prepusti nekom spsobnijem vodjenje drzave.... svoje kredite je potrosio....
a i vojska je zrela za strucni remont jer sem upada u kursk po ko zna kojoj cijeni otkako je Zaluzni otjeran, nema nikakvog preokreta u otporu.... imam dojam da je otpor bivao mnogo jaci i srcaniji prvu godinu dana....kad ustvari nista nije bilo kako treba.... imam osjecaj da se pojavilo i namnozilo i kod njih kamara prekonocnih logistickih milionera, Šaja, Čengića, Prevljaka, a da su najvise pogodjeni Muslimovicima i Rekićima....

u medjucasu, najokorjeliji, najprekaljeniji, najsposobniji i najhrabriji - nestaju
Da upitam tebe kao ocito verziranog u tome, kome da prepusti? Ko je to sposobniji, relevantniji, poznatiji...? Ko je legitimniji trenutno? Ili legitiman uopste? Izbore bi pravio u toku agresije gdje se zemlja bori za opstanak...? Kako ? S kim ? Protiv koga ? Kakvi bi to izbori bili...?

Nikad ja za sebe nisam reko da sam meritoran i naucnik za bilo sta - ovo je forum a ne skup naucnika niti ukrajinaca.... Ali koliko vidim najvise je skup dezurnih prdoklaca, sa akuzativnim zadatkom prema drugim misljenjima....
Al evo kad vec etiketiras ljude glupanima da iznesem argumente....
a) Ukrajina gubi teritorij....
b) najprekaljeniji ljudi od akcije, elana, morala su zalozeni na liniji godinama.....
c) Prosjecna tura ratnih dejstava kroz koju profesionalna vojska prodje je po nekim pro standardima 1-3 mjeseca, na liniji ima ljudi koji jednostavno cuvaju cuke vec 3 godine....dok neki sviraju kurcu u unutrasnjosti / sta mislis kako to djeluje na moral?????
d) Ja izbore spomenuo nisam - ali jesam reformu vojske i predavanja duznosti sposobnijima....
e) Njih napada svjetska vojna sila i pokusava ih porobit. Dakle, vojna obaveza vise ne bi smjela biti stvar izbora nego zakonske obaveze. Da ih mobilisu redom na mjesec dva tri i stvaraju rotacije i odmore ljude. Kad se vec svi pozivate na ameriku pozovite se i na fakt da je amerika slala supcica iz Kentakija i Ajove i Alabame i u Vijetnam i u Koreju i na Normandiju....a hadalj trazi strane vojnike iako svoje populacije ima 40 miliona.
f) kako god je amerikanac iz gornjeanvedenih vukojebina isao da ratuje da oslobadja evropu od svapske cizme moze i ukrajinac istom politikom

PS nadam se da si malo dobio na pameti citajuci moj post :)
drug_profi

#213490 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Malisa11 wrote: 05/02/2025 12:17
Crvene_brigade wrote: 05/02/2025 09:17 On je poslovično “zabrinut i tužan” za Ukrajinu i tamošnje ljude. Očigledno je da je “Laki malo nervozan” jer je tzv. “SVO” zapela četvrtu godinu u kokošinjcima i livadama u blizini Pokrovska. Eto i iz tih vukojebina ih hrabri ukrajinci istjeruju posljednjih nekoliko dana.
Ne, vec se govori ono sto je svima bilo jasno. Ukrajina ce morati sjesti i razgovarati sa agresorom. Da, izgubili su teritoriju, izgubili su ljude i izgubit ce jos jer interes velikih je ovo sto imamo. Da li ce interes prevagnuti da se rusija porazi? Mozda, no do sada nije.

Evo Palestina, toliko ljudi pobijeno, tuc muc, prekid vatre, hajmo nazad kao da se nista nije desilo. Gdje je ta odgovornost agresora tu? Malo sutra.
Pa svima je naravno bilo jasno da se rat završava uvijek za stolom.
Samo nije isto sjeti za stol bilo kad.
I svi se još nadamo trenutku kada će Ukrajina moći sjesti za stol sa nekom strateškom prednosti u pregovorima.
Jer inače od mira nema ništa.
Nama su mogli prijetiti da će nas bombardovati (a ja mislim da je to bio blef ili laž) da pristanemo na prekid vatre u momentu kad se srušio potpuno otpor VRS.
Ali Ukrajini ne mogu prijetiti time jer ko bi to krenuo na Ukrajinu? Ni jedna evropska avijacija niti armija, čak i ako bi htjele, ne bi izdržale 15 dana borbe sa ZSU.
Dakle Ukrajina će da se bori dokle god ne dobije pravedan mir ili ne bude potpuno poražena.
A sad vidi da li se Europi isplati da Ukrajina bude poražena.
Da li se Americi isplati da Rusija pobijedi?
Pusti Mrkvu, primirje može biti neko radi njegovih napora i ucjena, ali mir trajni neće biti bez zadovoljne Ukrajine, jer Ukrajina ima snagu da se za to bori.
drug_profi

#213491 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

skrbavi-admin wrote: 05/02/2025 13:53 a hadalj trazi strane vojnike iako svoje populacije ima 40 miliona.
"hadalj" je Predsjednik.
I traži strane vojnike NAKON primirja, jer samo tako može dobiti garant sigurnosti od ruskog krsenja primirja koje je uobicajeno od 2014.
sumirprimus

#213492 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Porede palestinu i ukrajinu. Lolcina. Ovo je gore od sibicarevih lisca i kisnice
sumirprimus

#213493 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 05/02/2025 14:03
skrbavi-admin wrote: 05/02/2025 13:53 a hadalj trazi strane vojnike iako svoje populacije ima 40 miliona.
"hadalj" je Predsjednik.
I traži strane vojnike NAKON primirja, jer samo tako može dobiti garant sigurnosti od ruskog krsenja primirja koje je uobicajeno od 2014.
Kadirovci ne mogu halalit zelenom jewish porijeklo i podrsku izraelu. Kao ni svetosavci 3 godine velicanstvenih bubova i san o povratku dusanova carstva nebeskog.
istra_hr

#213494 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

8-) .. nisam dugo bio na ovoj temi.

A, gdje vam je Madner prvoligaš?
Hoće li on sudjelovat u potpisivanju (eventualnog) primirja?
drndalo

#213495 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Francuzi su konkretniji...

drug_profi

#213496 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

istra_hr wrote: 05/02/2025 14:52 8-) .. nisam dugo bio na ovoj temi.

Kod nas se kaže "šehidio" na forumskim bitkama...
drndalo

#213497 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

skrbavi-admin wrote: 05/02/2025 13:53
drndalo wrote: 05/02/2025 12:36
Al evo kad vec etiketiras ljude glupanima da iznesem argumente....
a) Ukrajina gubi teritorij....

d) Ja izbore spomenuo nisam - ali jesam reformu vojske i predavanja duznosti sposobnijima....

PS nadam se da si malo dobio na pameti citajuci moj post :)
Vidis kako znas da i napises nesto suvislije, kada te se prozove... Cisto da ne ostane nedoreceno, nisam te nazvao glupanom, nego da si pricao gluposti. To nekad i pametni znaju uraditi, iz razlicitih razloga. Ti ces mozda znati zasto...

Da se osvrnem:
-Realno, u zadnjoj godini se moze smatrati da UKR i nije bas izgubila teritorije, jerbo ova pomjeranja u % lice na nase "oslobadjanje 4km2 na Olovskom ratistu" pocetkom 1995.
-Kako predati u toku rata duznost sposobnijem? Izborima, civilnim puchem, vojnim udarom, monarhijski-nasljedno, kako si to zamislio? I kome?

Da ponovimo, rat je, divlja horda napada, odlucili su je prije 3 godine da NECE DA BUDU MALI RUSI. Sve sto zive nakon toga je do njih, i ne ide im lose kada skontamo da ove horde jos prazne CCCP skladista, samo sto su mislili da njima kraja nema, ali vide neke neocekivane stvari (cuj neocekivane u njihovim planiranjima)...

Potpuno si u pravu oko ostalih stvari, ljudi, mobilizacije, ali MI NEMAMO PRAVI UVID U SVE TO osim natpisa na internetu, koji ne moraju biti tacni. Postoji npr. mogucnost da su skontali na vrijeme i da su imali pristup za xxx mil. dronova, pa su odlucili ici na to da vise dronova pogine ubijajuci okupatore, a manje ljudi... Ja znam kako je kada se dotaknes tacke da ti je pun k...ufer svega, ali kao sto rekoh, do njih je kako zele/mogu da se tuku sa njima, a dok se oni tuku, ja ne moram... Meni je to jako drago.

Da, jesam malo nesto pameti pokupio kada napises post sa pocetkom, sredinom i krajem, cak i kada se ne slazem s istim.
Point.

#213498 Re: Ukrajina

Post by Point. »

istra_hr wrote: 05/02/2025 14:52 8-) .. nisam dugo bio na ovoj temi.

U vječnim lovištima Banovića nakon par gnusnih rasističkih postova.
drndalo

#213499 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Treba naloziti na ovim minusima...

drndalo

#213500 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Post Reply