INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#23551 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

elcaliente wrote: 03/02/2025 17:30 Poslije sinosnje najave Donija da ce uvesti carine EU, pad Eura prema dolaru i strah od inflacije u Eurozoni.
Puska nam se sprema.
Osam milijardi ljudi na planeti, 350 miliona Amerikanaca. Naći će se zamjena za Amerikanca koji ne kupi iz EU.
elcaliente

#23552 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

Hakiz wrote: 03/02/2025 17:34
elcaliente wrote: 03/02/2025 17:30 Poslije sinosnje najave Donija da ce uvesti carine EU, pad Eura prema dolaru i strah od inflacije u Eurozoni.
Puska nam se sprema.
Osam milijardi ljudi na planeti, 350 miliona Amerikanaca. Naći će se zamjena za Amerikanca koji ne kupi iz EU.
Problem je u proizvodima koji se izvoze.
Radnici u evropi su skupi izvoze se uglavnom luksuzni artikli, masine i auta.
Azija to ne moze platiti i tamo je Kina tata mata, Rusija pod sankcijama, juzna Amerika i Afrika siromasni a Australija mala.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#23553 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Kupovace amerika, samo ce skuplje placati..
Hakiz

#23554 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

elcaliente wrote: 03/02/2025 17:37
Hakiz wrote: 03/02/2025 17:34
Puska nam se sprema.
Problem je u proizvodima koji se izvoze.
Radnici u evropi su skupi izvoze se uglavnom luksuzni artikli, masine i auta.
Azija to ne moze platiti i tamo je Kina tata mata, Rusija pod sankcijama, juzna Amerika i Afrika siromasni a Australija mala.
Ja samo znam da bih ja kupovao iz SAD da transport nije tako skup. I da mi Amazon dozvoli :lol:

Ono, sami naprave uslove da je nemoguće od njih kupiti, pa kukaju kako ljudi neće da kupuju :mrgreen:

Znam, nije u individualnoj kupovini sa Amazona problem, zezam se :wink:
elcaliente

#23555 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

konektovan wrote: 03/02/2025 17:37 Kupovace amerika, samo ce skuplje placati..
Pa pazi to bi bilo super ako su amercki kupci tako potentni da i dalje kupuju u istim kolicinama skuplje proizvode.
Trappist

#23556 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

"Prihodi od indirektnih poreza u januaru 2025. godine iznosili su 880 miliona KM i za 11 miliona su veći u odnosu na isti mjesec prošle godine.
Za finansiranje državnih institucija u januaru 2025. godine raspoređen je iznos od 82 miliona KM. FBiH je sa jedinstvenog računa dobila 369 miliona KM, RS 207 miliona KM i Brčko distrikt BiH 21 milion KM. "

evo vlada sve trci da zaustavi divljanje cijena :izet:
pepeljara

#23557 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pepeljara »

Moj status :) Mogu oni zakljucavat cijene i radit sta hoce.
Moja kuca od sad bojkotuje sve doks se ne promjeni. Savjetujem i svim ostalim..

Kako ne znam, ali znam da evo 5 dana nisam u market otisao i ne planiram. Vazda ima kucio nesto za spravit. Na posao ponesem nesto od kuce spremljeno. 5 dana moja kuca bojkotuje.

E nes ga majci... joj lihvara :izet:
Ozimician

#23558 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 03/02/2025 17:33
konektovan wrote: 03/02/2025 17:32
Puska nam se sprema.
Pa inflacija je vec odavno u eurozoni.. :-)
Strah od jos vece inflacije.
Amerika je navece trziste za EU produkte.
To onda pravi recesiju, ne i inflaciju - osim ako drzave krenu putem kojim su krenule u koroni da zadrze socijalni mir, ali to je opet drzavna intervencija.
Ironmen

#23559 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

Ozimician wrote: 03/02/2025 18:44
konektovan wrote: 03/02/2025 17:32

Pa inflacija je vec odavno u eurozoni.. :-)
To onda pravi recesiju, ne i inflaciju - osim ako drzave krenu putem kojim su krenule u koroni da zadrze socijalni mir, ali to je opet drzavna intervencija.
Pa i krecemo se prema recesiji samo sto je sada ulaskom u 2025 ifnlacija uzela jos veci mah, prvi pokazatelji recesije su ovi masovni bojkoti, opast ce proizvodnja samim time uskoro treba da ocekujemo pad radnih mjesta i sve ostalo sta sljeduje.
korisnicki

#23560 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by korisnicki »

Ironmen wrote: 03/02/2025 21:50

Pa i krecemo se prema recesiji samo sto je sada ulaskom u 2025 ifnlacija uzela jos veci mah, prvi pokazatelji recesije su ovi masovni bojkoti, opast ce proizvodnja samim time uskoro treba da ocekujemo pad radnih mjesta i sve ostalo sta sljeduje.
Recesija nosi sa sobom deflaciju. No nije problem naštampati eura.
Ozimician

#23561 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Ironmen wrote: 03/02/2025 21:50

Prvi put dakle od 2012. god. - ako izuzmemo 2020. god. kao godinu korone.

Coincidence?
Naslovnica

#23562 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

dzenanalic22 wrote: 03/02/2025 16:36
dječak sa šibicama wrote: 03/02/2025 16:28 Da cigarete budu 20 km napisi amin u komentaru :bih:
U Australiji kutija Marlbora košta 71 AU$ (85 KM) pa ti sad vidi isplati li se trovanje :D
Realno, jeftinije se gudrirat
madesa

#23563 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by madesa »

Nego sta se desilo sa Astrom i borovom ,sve radnje zatvorene
tramvajtrojka

#23564 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by tramvajtrojka »

madesa wrote: 03/02/2025 23:30 Nego sta se desilo sa Astrom i borovom ,sve radnje zatvorene
Propali prosle godine pocetkom sam pisao da su u dubokom kanalu, otisla citava firma pod voz zbog nesposobnog rukovodstva jednostavno nisu vise mogli varati narod da im radi za pet i po glava i od tada je poceo njihov pad
akcija007

#23565 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by akcija007 »

Vidio sam prosle sedmice da su zatvorene prodavnice na M Dvoru i u BBI centru. Kontam, poslovna odluka nerentabilne radnje pa ih zatvorili. Kada ono ... pitanje je da li su rentabilne bile prodavnice onolike , na svakih 300-400 m prodavnica koja je prodavala sve istu robu + ubacili su se s tekstilom brendova
Uglavnom, sada obucu imamo kupovati u Planici i Diechmanu
43 prodavnice su imale po BiH, nije malo, radnice iz Sarajeva ce ae snaci negdje drugo a gdje ce se zaposliti radnice iz Jablanice npr !?
@tramvajtrojka kako 550 KM kada je minimalna plata 619 bila !?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#23566 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Propali zato sto su tusili staru robu pod novu, tj. stare kolekcije pod nove redovno rotirali, ps onda one njohove lszne akcije itd.. Nije da se radujem takvom scenariju, sli i planiku bi mogla stici ista sudbina. Apsolutno ista politika...
tramvajtrojka

#23567 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by tramvajtrojka »

akcija007 wrote: 03/02/2025 23:38 Vidio sam prosle sedmice da su zatvorene prodavnice na M Dvoru i u BBI centru. Kontam, poslovna odluka nerentabilne radnje pa ih zatvorili. Kada ono ... pitanje je da li su rentabilne bile prodavnice onolike , na svakih 300-400 m prodavnica koja je prodavala sve istu robu + ubacili su se s tekstilom brendova
Uglavnom, sada obucu imamo kupovati u Planici i Diechmanu
43 prodavnice su imale po BiH, nije malo, radnice iz Sarajeva ce ae snaci negdje drugo a gdje ce se zaposliti radnice iz Jablanice npr !?
@tramvajtrojka kako 550 KM kada je minimalna plata 619 bila !?
Jes al godinama su radnice drzali i ispod minimalca sa oduzimanjima od plate po tome su bili nadaleko poznati, i po svojim cuvenim kastinzima po kojima su birali kako su oni nazivali misice , a svaku drugu koju bi nogirali su nogirali sa izrekom imamo jos 20ak boljih u redu koje vjedva cekaju da dodju na tvoje mjesto

Ako je ko zasluzio istinsku propast to su oni
last mohicans

#23568 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by last mohicans »

A jesu izrabljivali radnike, sjećam se da su ljeti u sezoni one radnje u Ferhadiji do 22-23 radile. Pa kad nema na stanju cipele ide u magacin tamo negdje kod Evrope ili ko zna gdje.
skupljac_zeljeza

#23569 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by skupljac_zeljeza »

konektovan wrote: 03/02/2025 23:44 Propali zato sto su tusili staru robu pod novu, tj. stare kolekcije pod nove redovno rotirali, ps onda one njohove lszne akcije itd.. Nije da se radujem takvom scenariju, sli i planiku bi mogla stici ista sudbina. Apsolutno ista politika...

Planika dobro radi, sumnjam da će doživjeti tu sudbinu. Postoji u Sarajevu već preko 50 godina. Ima je u mnogo bosanskih gradova.

Ima Planika novu kolekciju i rasprodalo se zimi i sada ide na akciju zbog malog izbora brojeva. Novu kolekciju je lahko prepoznati jer ide se sve više na patente zatvarače umjesto na pertle. Nije pravilo jer neki modeli se još dobro prodaju i sa pertlama.

https://planika.ba/bs/shop/proizvod/ecc ... 11041/1407

https://planika.ba/bs/shop/proizvod/ecc ... 2751/15725

A oni modeli što su stariji iako jednako kvalitetni kao i ovi iz nove kolekcije imaju veći popust iako imaju sve brojeve.

https://planika.ba/bs/shop/proizvod/bug ... 11071/7075
akcija007

#23570 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by akcija007 »

Planika postoji 50 godina to je tacno ali je uz prodavnice bila i fabrika cipela negdje u Sloveniji . Sjecam se kao dijete imao gojzerice i na njima je pisalo Planika. Ne znam da sada nesto proizvodi ta fabrika u Sloveniji . Ovo u nasoj Planici su sve preprodaje drugih brendova.

Ima jos Alpina. Oni su davno zatvorili prodavnicu u Mercatoru Dobrinja . Ostala je na Titovoj i u Lozionickoj prodavnica . Ne znam sta je s njihovom fabrikom na Vrbanjusi da li se tu i dalje proizvode cipele
Thorgerson

#23571 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Thorgerson »

pepeljara wrote: 03/02/2025 18:33 Moj status :) Mogu oni zakljucavat cijene i radit sta hoce.

Kako ne znam, ali znam da evo 5 dana nisam u market otisao i ne planiram. Vazda ima kucio nesto za spravit. Na posao ponesem nesto od kuce spremljeno. 5 dana moja kuca bojkotuje.

Ti shvatas da to nije recept? Da to nije rjesenje? Ove stvari se uce na prvoj godini ekonomije. I ja bih predmet uvod u ekonomiju stavio OBAVEZNO u sve srednje skole.

Mi smo odabrali, naravno kao i uvijek, da idemo linijom manjeg otpora.

Dakle, umjesto da idemo na adresu onih koji su uzrok ovoga, a to su drzavni aparati, kantonalni, entitetski, sto je tezi nacin naravno. Mi biramo nacin da cemo lezati i ne raditi nista. Pa to je idealan protest za nas. Lezis i protestujes. Genijalno.

Al u qrcu.

Karikiram, to sto ti neces nesto kupiti, dovodi do toga da ce, ok, trzni centar morati u konacnici niziti cijenu. Snizavanjem cijene, smanjuje sebi i distributereima marzu, profit. Ovima naravno vise to ne stima, pa taj proizvod vise nece ni distribuirati. Sto dovodi do propasti onoga koga je proizvodi. U konacnici to dovodi i do smanjenja posla u samim trznim centrima, lancima distribucije. Manje prodavaca, manje vozaca itd itd. Manje radnika generalno.

Sve ovo opet vuce manje novca u drzavni budzet. Opet, je li to nesto lose puniti drzavni budzet?! Pa jel mi hocemo ili necemo drzavu? To je skupa igracka. Eh, manje novca u budzetu, pa manje investicija, manje zdravstva, manje svega. Naravno, ti ces reci pa ionako to nemamo. Pa u tome je i stvar. Zato treba pitati aparat, gdje su novci koje dajemo. A ne jbt radnje i granape.

Na kraju, mi smo odabrali kapitalizam. To ne trpi stednju. Sta mislis zasto amerikanci imaju silne praznike zimi, odmore za bozic, black friday i ostale budalastine. Pa da dignu narod da trosi pare. Jer je zima. Nikome nije ni do cega. Al pazi, bozicne kupovine zato budu u milijardama dolara. Izmislili djeda mraza, kino dvorane, utakmice, pizde materine, ma sve zivo samo da se pare vrte.

Mozemo se mi gnusati na to il sta ja znam. Al ne kontam ni to. Pa je li mi nismo htjeli kapitalizam ili sta?

Zato kazem, mi fkt ne znamo sta hocemo. Hocemo drzavu, al nemoj da je placam. Hocemo kapitalizam, al nemoj da funkcionise po svojim zakonima, nego onako kako mi mislimo da treba.

I na kraju, ne proizvodis nista, nemas poljoprivredu, puter si napravio domaci u 2022 godini i cudino se sto je hrana skupa.
swanfilter

#23572 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by swanfilter »

akcija007 wrote: 04/02/2025 00:21 Planika postoji 50 godina to je tacno ali je uz prodavnice bila i fabrika cipela negdje u Sloveniji . Sjecam se kao dijete imao gojzerice i na njima je pisalo Planika. Ne znam da sada nesto proizvodi ta fabrika u Sloveniji . Ovo u nasoj Planici su sve preprodaje drugih brendova.

Ima jos Alpina. Oni su davno zatvorili prodavnicu u Mercatoru Dobrinja . Ostala je na Titovoj i u Lozionickoj prodavnica . Ne znam sta je s njihovom fabrikom na Vrbanjusi da li se tu i dalje proizvode cipele
Jedni i drugi su daleko od nekadasnjih brendova. Mada Alpina i danas ima 1000+ zaposlenih.

Ne znam koliko je jos slovenskog vlasnistva i tim firmama.

Prestali su mnogo toga proizvoditi. Posebno je Planika grohnula. Zato u svojim prodavnicama nude vise drugih brendova, nego vlastitih proizvoda.

I mislim da im je velika greska bila zanemariti trziste bivse drzave. Posebno se Alpina okrenula Aus, Ita, Njem, Ceskoj, ...

Ne znam kakvog je kvaliteta Alpina danas, al zimske koje mi je stari donio 95 sam koristio 4 zime. A nakon mene jos 3 iz porodice. I opet samo izblijedile. Nista puklo, nista se nije odlijepilo.
dječak sa šibicama

#23573 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Helem, da bi drzava bila jaka, treba puter da kosta 50 eura po kilogramu, kila teletine 100 eura :bih:
Edin H.

#23574 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Edin H. »

dječak sa šibicama wrote: 04/02/2025 00:59 Helem, da bi drzava bila jaka, treba puter da kosta 50 eura po kilogramu, kila teletine 100 eura :bih:
Pošto bi onda trebala biti jagnjetina na Jablanici?
swanfilter

#23575 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by swanfilter »

Thorgerson wrote: 04/02/2025 00:33
pepeljara wrote: 03/02/2025 18:33 Moj status :) Mogu oni zakljucavat cijene i radit sta hoce.

Ti shvatas da to nije recept? Da to nije rjesenje? Ove stvari se uce na prvoj godini ekonomije. I ja bih predmet uvod u ekonomiju stavio OBAVEZNO u sve srednje skole.

Mi smo odabrali, naravno kao i uvijek, da idemo linijom manjeg otpora.

Dakle, umjesto da idemo na adresu onih koji su uzrok ovoga, a to su drzavni aparati, kantonalni, entitetski, sto je tezi nacin naravno. Mi biramo nacin da cemo lezati i ne raditi nista. Pa to je idealan protest za nas. Lezis i protestujes. Genijalno.

Al u qrcu.

Karikiram, to sto ti neces nesto kupiti, dovodi do toga da ce, ok, trzni centar morati u konacnici niziti cijenu. Snizavanjem cijene, smanjuje sebi i distributereima marzu, profit. Ovima naravno vise to ne stima, pa taj proizvod vise nece ni distribuirati. Sto dovodi do propasti onoga koga je proizvodi. U konacnici to dovodi i do smanjenja posla u samim trznim centrima, lancima distribucije. Manje prodavaca, manje vozaca itd itd. Manje radnika generalno.

Sve ovo opet vuce manje novca u drzavni budzet. Opet, je li to nesto lose puniti drzavni budzet?! Pa jel mi hocemo ili necemo drzavu? To je skupa igracka. Eh, manje novca u budzetu, pa manje investicija, manje zdravstva, manje svega. Naravno, ti ces reci pa ionako to nemamo. Pa u tome je i stvar. Zato treba pitati aparat, gdje su novci koje dajemo. A ne jbt radnje i granape.

Na kraju, mi smo odabrali kapitalizam. To ne trpi stednju. Sta mislis zasto amerikanci imaju silne praznike zimi, odmore za bozic, black friday i ostale budalastine. Pa da dignu narod da trosi pare. Jer je zima. Nikome nije ni do cega. Al pazi, bozicne kupovine zato budu u milijardama dolara. Izmislili djeda mraza, kino dvorane, utakmice, pizde materine, ma sve zivo samo da se pare vrte.

Mozemo se mi gnusati na to il sta ja znam. Al ne kontam ni to. Pa je li mi nismo htjeli kapitalizam ili sta?

Zato kazem, mi fkt ne znamo sta hocemo. Hocemo drzavu, al nemoj da je placam. Hocemo kapitalizam, al nemoj da funkcionise po svojim zakonima, nego onako kako mi mislimo da treba.

I na kraju, ne proizvodis nista, nemas poljoprivredu, puter si napravio domaci u 2022 godini i cudino se sto je hrana skupa.
Kolega, problem je cinjenica da su trgovci od Covida dalje uzeli furseta i previse. I uz sve okolnosti, prihodi i zarada su im u konstantnom porastu. Uz sve okolnosti bi i bez konstantnih poskupljena i dalje plivali u parama. Haj sto bi oni da im narod pokrije vece troskove, oni bi jos i dodatno zarađivali.

Sto se drzavnog ulaganja na temelju haraca tice, nakon akciza smijesno je o tome i govoriti kada je drzava BiH u pitanju.

I samo jos to. Ne moze odlazak u prodavnicu za obicnog covjeka biti skuplji u BiH nego sto je u Slo, gledajuci okolnosti. A taj trend uzima maha.
Post Reply