MAha wrote: ↑01/02/2025 23:39
-Chesterfield- wrote: ↑01/02/2025 23:34
Ja sam mislio da su ova poskupljenja na globalnom nivou.
Dolar jača jer investitori vjeruju da je sigurniji od drugih valuta, FED podiže kamate, a globalna nesigurnost povećava njegovu potražnju.
Nafta, gas, žitarice, uljarice, kakao, kafa... na svjetskom tržištu trguje se u američkim dolarima.
Pošto su cijene ovih proizvoda izražene u dolarima, kada dolar jača, njihova cijena raste za zemlje koje koriste druge valute (npr. euro, KM).
A haman sam se zahebao što mislim da je ovo gore uzrok. Fadil i Nerko su glavni krivci za poskupljenje.
Vjerovao ili ne, mozda prvi puta do sada, u nasoj ekonomiji, dio inflacujskog pritiska je interno generisan - nagli porast troskova radne snage. Dobra ideja povecanja minimalca, upropastena losom izvedbom.
Tako nekako, jer u ovom talasu globalne inflacije, rast projecne plate u BiH je ispratio inflaciju. + rast zaposlenosti
Bio je clanak na klixu da su jedino BIH i Srbija u Evropi ispratile rast inflacije rastom plata. Razlog je zato sto je tokom korone prakticno sve radilo i niko nije dobijao pare da sjedi kuci, kao u vecini evropskih zemalja, pa cak jednim dijelom i USA.
Podizanje kamata je zapravo antiinflatorna mjera. Dolar je bio i jaci prije 2 god.
S ovom mjerom ce prosjecna plata porasti (na papiru), ali ce biti zanimljivo pratiti podatke o zaposlenosti i nezaposlenosti.