Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Najjadnije mjesto u BiH

Skender Vakuf
36
5%
Vareš
187
27%
Ilijaš
31
4%
Donji Vakuf
20
3%
Kladanj
33
5%
Olovo
50
7%
Bos. Gradiška
21
3%
Bos Grahovo
167
24%
Novi Travnik
24
3%
Zenica
133
19%

Total votes: 702

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2901 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by PreWiBa »

Isner wrote: 26/01/2025 23:19 Grad ili mjesto ne moraju nužno biti ekonomski razvijeni da bi bili lijepi i ugodni za život, mada je to poželjno...

Dovoljno je da se redovno kosi, održava, bar glavni putevi da su u dobrom stanju.. da se zabrani slaganje drva uz zgrade kao u Hrasnici ili nekad Olovu i Donjem Vakufu... da se kante za smece ne iznose 24 sata ranije i ostavljaju uz cestu kao što rade u Ilijašu i dijelu Vogošće.. da se ovce ne čuvaju u jedinom parku u centru, kao što to rade u istom tom Ilijašu ili u Brezi...
Pa dobro, važno je kako je to u praksi.

Ne znam postoji li primjer siromašne općine koja je ugodno mjesto za život, makar ne u Bosni i Hercegovini.

Evo, možda negdje u Cazinskoj Krajini, iznenadilo me je koliko su ta mjesta čista za razliku od drugih gradova u državi.
banjaluka078

#2902 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by banjaluka078 »

moon_walker_90 wrote: 26/01/2025 23:03
Drvar?
Drvar je metropola s bogatim sadžajima u odnosu na Glamoč.
Kad se putuje, neko u Drvaru i stane, idu kupiti nešto od drenjka, vidjeti Titovu pećinu, muzej, rijetko sam tamo bila, a da nisam vidjela hrpu Slovenaca na nekoj turističkoj turi.
U Glamoču staneš samo ako te zaustavi policijska patrola.
belfy

#2903 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by belfy »

Haris.ba wrote: 26/01/2025 22:52
sehohari wrote: 26/01/2025 22:22 Meni je najinteresantnije koja su mjesta najviše pala relativno sa prijeratnim statusom. I to mislim unutar BiH, jer su opet Sarajevo ili Banja Luka npr. veliki gradovi sa za bh. uslove dobrim životnim standardom.
Na primjer, Glamoč je vazda bilo mjesto sa slabim perspektivama, ali Bugojno nije.
Bugojno je bilo u sistemu namjenske industrije. Fabrika sa 7000 zaposlenih i sa civilnim programom.

Mnogi ti gradovi Bugojno, Novi Travnik, Vitez su nastali i razvili se zbog namjenske, a potaknuto izmjestanjem iz Srbije nakon 1948. Da li je i koliko uticalo i to sto je kasnije Branko Mikulic bio iz tog kraja?
I onda ako nije odradjena privatizacija dobro, kao sto nisu, imas strukturne probleme u lokalnoj ekonomiji.

Procitas najnovije strategije razvoja svih tih opcina i tamo ces naci uglavnom razvoj turizma i izgradnju poslovnih zona. Neke konkretnije vizije nema.

druze Haris, ovdje si jedino u pravu za Novi Travnik.

banjaluka078 wrote: 27/01/2025 06:46
moon_walker_90 wrote: 26/01/2025 23:03
Drvar?
Drvar je metropola s bogatim sadžajima u odnosu na Glamoč.
Kad se putuje, neko u Drvaru i stane, idu kupiti nešto od drenjka, vidjeti Titovu pećinu, muzej, rijetko sam tamo bila, a da nisam vidjela hrpu Slovenaca na nekoj turističkoj turi.
U Glamoču staneš samo ako te zaustavi policijska patrola.
ne bih se slozio. policijskoj patroli se obradujes (ako je ikada sretnes, jer je vjerovatnije da ces prije toga sresti vise lisica, jelena i ostale divljaci) mozes samo pitati kako doci do Glamoca (pogotovo iz pravca od Livna). :-D
Chloe
Photo mod

#2904 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Chloe »

:lol: šta će Zenica na ovoj anketi :D

Grahovo, Skender Vakuf, Vareš su strašni :(
banjaluka078

#2905 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by banjaluka078 »

belfy wrote: 27/01/2025 06:54
ne bih se slozio. policijskoj patroli se obradujes (ako je ikada sretnes, jer je vjerovatnije da ces prije toga sresti vise lisica, jelena i ostale divljaci) mozes samo pitati kako doci do Glamoca (pogotovo iz pravca od Livna). :-D
Često sam na cesti kroz Glamoč. Življe je na Mliništima.
manuchao91

#2906 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by manuchao91 »

ja prosle godine bio u Ljubinju ,isto ko 1988 godina .
Teslić,Čelinac ,Maglaj
Haris.ba

#2907 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Haris.ba »

belfy wrote: 27/01/2025 06:54 druze Haris, ovdje si jedino u pravu za Novi Travnik.
Da nije bilo politicke odluke o fabrikama namjenske industrije, mislis da bi ti ostali gradovi postojali u tadasnjem obliku?
belfy

#2908 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by belfy »

Chloe wrote: 27/01/2025 07:54 :lol: šta će Zenica na ovoj anketi :D

dovoljno si dugo tu da si mogla pratiti, ali te mozda mimoislo. kolega Bach je ponajvise zasluzan za to. iz nekog posebnog razloga je mrzio Zenicu. nikada nismo otkrili iz kojeg. najblizi je bio i onaj najgori i najocitiji - da mu je neko iz Zenice "ukrao" djevojku, ali ostalo je nedokazano, a bilo je interesantnih prepiski...
belfy

#2909 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by belfy »

Haris.ba wrote: 27/01/2025 09:18
belfy wrote: 27/01/2025 06:54 druze Haris, ovdje si jedino u pravu za Novi Travnik.
Da nije bilo politicke odluke o fabrikama namjenske industrije, mislis da bi ti ostali gradovi postojali u tadasnjem obliku?
to je vec domena gdje se treba nagadjati, a tome nisam bas sklon, jer je pretpostavka majka svih zajeba. sve kada bih odgovorio sa da ili ne nece nista promijeniti, kao ni poboljsati ovo o cemu pricamo. ne znam ni zasto ides u sbb kbb zonu... bez namjenske bi postojali i Bugojno i Vitez, jer su vec i postojali. Novi Travnik nije... ne znam sta je tu nejasno.
Haris.ba

#2910 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Haris.ba »

belfy wrote: 27/01/2025 09:52
to je vec domena gdje se treba nagadjati, a tome nisam bas sklon, jer je pretpostavka majka svih zajeba. sve kada bih odgovorio sa da ili ne nece nista promijeniti, kao ni poboljsati ovo o cemu pricamo. ne znam ni zasto ides u sbb kbb zonu... bez namjenske bi postojali i Bugojno i Vitez, jer su vec i postojali. Novi Travnik nije... ne znam sta je tu nejasno.
Postojali bi kao mnogo manja i nerazvijena mjesta. To je poenta.

Nije termoelektrana u Tuzli postavljena radi politike - vec je postojala ekonomska logika.

Namjenska industrija u srednjoj Bosni, jos sa ukinutom prugom, ascare je politicka odluka.
Jesu bili i sigurnosni razlozi priznajem.

Ne vidim cime bi se to znacajnim u Bugojnu i Vitezu bavili za vrijeme Juge bez namjenske.
belfy

#2911 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by belfy »

Haris.ba wrote: 27/01/2025 09:56
belfy wrote: 27/01/2025 09:52

Postojali bi kao mnogo manja i nerazvijena mjesta. To je poenta.

Nije termoelektrana u Tuzli postavljena radi politike - vec je postojala ekonomska logika.

Namjenska industrija u srednjoj Bosni, jos sa ukinutom prugom, ascare je politicka odluka.
Jesu bili i sigurnosni razlozi priznajem.

Ne vidim cime bi se to znacajnim u Bugojnu i Vitezu bavili za vrijeme Juge bez namjenske.
pa, ostajes samo u domenu nagadjanja. mogu i ja reci da bi u Vitezu bio CERN, a u Bugojnu Centar za Lansiranje Raketa. ne vidim gdje nas to vodi...

sto nema nikakve veze sa ekonomijom i TE. no, posto je ekonomija bila planska, a da Bugojnu i Vitezu (a i Novom Travniku) nisu dodijeljenja postrojenja namjenske industrije, onda bi im mogla biti dodijeljena druga, bas i upravo zbog planske ekonomije, a onda smo opet na sbb kbb, sto nas opet vodi u isto - nigdje. to je isto kao da pitas sto je Agrokomerc nastao tamo gdje jeste i sta bi bilo da nije, kao i zasto je Soko, nastao tamo gdje jeste i sta bi bilo da nije, pa onda i Sipad, pa sve ostalo cega je previse i za nabrojati...

jer, ako jednom krenes preispitivati istoriju sa sbb kbb mozes doci do bilo kakvog zakljucka kojeg zelis. no, to ce ti samo reci da si ti poceo od tog zakljucka, a onda stimao sbb kbb istoriju.

evo ti jedna interesantna prica iz Zenice. da bi se napravila Zeljezara cijela rijeka Bosna je tada skrenuta na drugi pravac. od tog dana, pa do danas se taj dio zove Kanal (vjerujem da ovo zna cak mali broj zenicana). elem, rijeka je izmjestena iz svog prirodnog toka, a i dan-danas ide tim drugim. sta bi bilo da ne ide i da nije skrenuta? nadam se da razumijes da je takve tacke sa sbb kbb suludo ispitivati. jos mi je nejasnije da ti to kao pravnik pokusavas... doduse, nisi se ni prije pokazao kao dobar pravnik, ali valjda si tokom vremena postao bolji...
Last edited by belfy on 27/01/2025 10:22, edited 1 time in total.
Haris.ba

#2912 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Haris.ba »

belfy wrote: 27/01/2025 10:13 sto nema nikakve veze sa ekonomijom i TE. no, posto je ekonomija bila planska, a da Bugojnu i Vitezu (a i Novom Travniku) nisu dodijeljenja postrojenja namjenske industrije, onda bi im mogla biti dodijeljena druga, bas i upravo zbog planske ekonomije, a onda smo opet na sbb kbb, sto nas opet vodi u isto - nigdje.
Pa neke odluke iz planske ekonomije su bile vodjene ekonomskom logikom, neke nisu.

O tome pricam.

Tipa fabrika armatura u Stocu. Ni pruge, ni zeljezare...nista. dosla direktive de nesta u Stolac.

Evo, spomenu se Kakanj. Grad u kojem su prijeratne firme nastavile raditi jer je bilo ekonomske logike da budu u Kaknju.
Last edited by Haris.ba on 27/01/2025 10:19, edited 2 times in total.
Vjecita_zavrzlama

#2913 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Vjecita_zavrzlama »

Kakanj,
Cak i za novu godinu nigdje nikoga samo starci na mevludu :D
NediM17

#2914 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by NediM17 »

To neki Kakanj u sveCkoj?
Kakanj je jedna od ekonomski jacih opstina u BiH.
Termoelektrana, rudnik, Heidelberg cement, autoput prolazi, pruga...
Samo ne d'o bog zivjeti tu zbog zagadjenja strasnog.
belfy

#2915 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by belfy »

Haris.ba wrote: 27/01/2025 10:16
belfy wrote: 27/01/2025 10:13 sto nema nikakve veze sa ekonomijom i TE. no, posto je ekonomija bila planska, a da Bugojnu i Vitezu (a i Novom Travniku) nisu dodijeljenja postrojenja namjenske industrije, onda bi im mogla biti dodijeljena druga, bas i upravo zbog planske ekonomije, a onda smo opet na sbb kbb, sto nas opet vodi u isto - nigdje.
Pa neke odluke iz planske ekonomije su bile vodjene ekonomskom logikom, neke nisu.

O tome pricam.

Tipa fabrika armatura u Stocu. Ni pruge, ni zeljezare...nista. dosla direktive de nesta u Stolac.

Evo, spomenu se Kakanj. Grad u kojem su prijeratne firme nastavile raditi jer je bilo ekonomske logike da budu u Kaknju.
evo, sta reci na ovo? nevjerovatno... planirali ekonomiju, ali neki dio ne bas ekonomski, jer planiraju ekonomiju... hebiga...
Haris.ba

#2916 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Haris.ba »

belfy wrote: 27/01/2025 10:24 evo, sta reci na ovo? nevjerovatno... planirali ekonomiju, ali neki dio ne bas ekonomski, jer planiraju ekonomiju... hebiga...
Pa to sto se nesta zove planska ekonomija ne znaci da je planirana na ekonomskim osnovama.

Pa to je djeci jasno. Zato i jeste propalo.

Isto ko sto ova nasa vlast donosi nesta sto naziva eu zakoni, a u tekstu zakona propisi kontra eu zakona.

Ili, kada ministar privrede u Sarajevu (svrsenik dif) dobije ideju da pravi fabriku peleta. Samo sto u onom sistemu bi politika na kraju donijela odluku zanemarujuci ekonomske osnove.
Vjecita_zavrzlama

#2917 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Vjecita_zavrzlama »

NediM17 wrote: 27/01/2025 10:22 To neki Kakanj u sveCkoj?
Kakanj je jedna od ekonomski jacih opstina u BiH.
Termoelektrana, rudnik, Heidelberg cement, autoput prolazi, pruga...
Samo ne d'o bog zivjeti tu zbog zagadjenja strasnog.
Industrijski grad, logicno ok ali to ne znaci da bi tu zivio, svi nladi za novu godinu odose u zenicu ili sarajevo, ostade starudija na mevludu

Dzaba vidi se da je tu industrija jaka a ne nauka
sinuhe

#2918 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by sinuhe »

Ne znam samo kako bi to trebalo biti u tim najjadnijim mjestima kad je najvise zapustenosti u nazovi velikim gradovima od zagadjenja do socijalnih slucajeva.
belfy

#2919 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by belfy »

Haris.ba wrote: 27/01/2025 10:30
belfy wrote: 27/01/2025 10:24 evo, sta reci na ovo? nevjerovatno... planirali ekonomiju, ali neki dio ne bas ekonomski, jer planiraju ekonomiju... hebiga...
Pa to sto se nesta zove planska ekonomija ne znaci da je planirana na ekonomskim osnovama.

Pa to je djeci jasno. Zato i jeste propalo.

Isto ko sto ova nasa vlast donosi nesta sto naziva eu zakoni, a u tekstu zakona propisi kontra eu zakona.

Ili, kada ministar privrede u Sarajevu (svrsenik dif) dobije ideju da pravi fabriku peleta. Samo sto u onom sistemu bi politika na kraju donijela odluku zanemarujuci ekonomske osnove.
nije nesta, nego nesto, majku mu. toliko vas na forumu koristi tu pogresnu rijec da mi se bas zgadila. ne postoji rijec "nesta". hebemu nepismenost.

da, ako razmisljas kao dijete i guras stalno sbb kbb. planska ekonomija je imala svoju logiku kada je bila pravljena. ako pogledas iz danasnje perspektive onda je tako kako ti to procjenjujes, ali su je u ono doba pravili malo (ne bas malo) pametniji ljudi od tebe i po uzusima koji su im dani. i nije propalo samo zato sto je bila "planska ekonomija", ali to je vec veliki novi prostor koji ti neces razumjeti ako nisi razumio ni ovaj prvi.

ovo ostalo blebetanje cu preskociti jer nema veze sa onim o cemu pricamo Harise.
DebelinJoe

#2920 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by DebelinJoe »

Mene je Zenica pozitivno iznenadila u nekoliko segmenata.

1. Zrak je čišći nego u Sarajevu.
2. Grad je urbanistički jako dobro zamišljen i riješen.
3. Ljudi su prijatni i ljubazni, za razliku od Sarajeva.
4. Zenica je prilično uredan i održavan grad, opet mnogo uredniji nego neki dijelovi Sarajeva, recimo Novo Sarajevo.
5. Zeničko pozorište ima bolje predstave od pozorišta u Sarajevu.
6. Začudio sam sam se koliko su neki zenički fakulteti kvalitetniji od sarajevskih, recimo pravni, mašinki, politehnički.

Zenica nije najbolje mjesto za šoping niti za provod, ali je solidno mjesto za živjeti. Mnogo bolje od recimo Tuzle. Tako da Zenica ne spada ni pod razno u jadna mjesta ili kako je pokretač teme to zamislio.
Chloe
Photo mod

#2921 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Chloe »

DebelinJoe wrote: 27/01/2025 13:09

4. Zenica je prilično uredan i održavan grad, opet mnogo uredniji nego neki dijelovi Sarajeva, recimo Novo Sarajevo.
6. Začudio sam sam se koliko su neki zenički fakulteti kvalitetniji od sarajevskih, recimo pravni, mašinki, politehnički.

Zenica nije najbolje mjesto za šoping niti za provod, ali je solidno mjesto za živjeti. Mnogo bolje od recimo Tuzle. Tako da Zenica ne spada ni pod razno u jadna mjesta ili kako je pokretač teme to zamislio.
:thumbup: Slažem se s tobom, zato mi nije jasno od kud na listi.
Cvancika

#2922 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by Cvancika »

Masovne selidbe iz raspalog Sarajeva u novu metropolu u nastajanju se ocekuju iduce sedmice.
belfy

#2923 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by belfy »

Chloe wrote: 27/01/2025 13:12

:thumbup: Slažem se s tobom, zato mi nije jasno od kud na listi.
pa napisah iznad. pogledati pokretaca teme (bach)...
DebelinJoe

#2924 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by DebelinJoe »

https://www.klix.ba/sport/nogomet/navij ... /250127089

Gledaj ti samo stadiona i tuge, ako se ovo može i nazvati stadionom.

Predratni Vareš, pored silnih i velikih firmi koji su u njemu radili, željezara, livnica, šumarija, stolarija, rudnici...nije imao ni čestito riješenu kanalizaciju, ni uličnu rasvjetu, a ni stadion...Da ne govorimo o sportskoj dvorani...

Kako pored sve mehanizacije, pijeska, kamena i svega ostalog, Vareš nikada dobio iole pristojnu cestu prema Olovu, Nišićima ili Kaknju...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2925 Re: Najjadnija mjesta, gradovi, općine u BiH

Post by PreWiBa »

DebelinJoe wrote: 27/01/2025 18:19 https://www.klix.ba/sport/nogomet/navij ... /250127089

Gledaj ti samo stadiona i tuge, ako se ovo može i nazvati stadionom.

Predratni Vareš, pored silnih i velikih firmi koji su u njemu radili, željezara, livnica, šumarija, stolarija, rudnici...nije imao ni čestito riješenu kanalizaciju, ni uličnu rasvjetu, a ni stadion...Da ne govorimo o sportskoj dvorani...

Kako pored sve mehanizacije, pijeska, kamena i svega ostalog, Vareš nikada dobio iole pristojnu cestu prema Olovu, Nišićima ili Kaknju...
Pa ovo važi za cijelu prijeratnu BiH.
Post Reply