Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post Reply
skupljac_zeljeza

#4426 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by skupljac_zeljeza »

Truba wrote: 21/01/2025 10:44 moj susret s bosnjacima na FPN-u 1999-2003 ne bih nikom poželio
i dan danas se sjetim te institucije
Ali zato ćeš sada rado uskakati u fotelje, odbore, komisije.... u Sarajevu gdje se traži etnička zastupljenost. Etničko ima prednost nad kompetencijama, a lahka para.

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4427 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

skrenite probleme male djevojčice
na zaradu koju imaju neki od hrvata
Sanjarko

#4428 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Sanjarko »

Truba wrote: 21/01/2025 10:59 moze biti kad se izoliras od svega i svih ukljucujuci i svoje

al tako mozes svuda

i prebacite problem male djecice u skoli na forumasa
Kakve djecice? 14+ godina, tinejdzeri, neki od takvih bili u vojskama tada. Sam si prvi pokrenuo pricu od nekog tamo drugog Hrvata s linkom i nadovezao si se kako su i tebe maltretirali itd u FPN u Sarajevu na nacionalnom kljucu ili sta vec.

Evo i ja sam rekao da sam slicno dozivio i nije bilo po nacionalnom kljucu.
skupljac_zeljeza

#4429 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by skupljac_zeljeza »

Sanjarko wrote: 21/01/2025 11:04

Evo i ja sam rekao da sam slicno dozivio i nije bilo po nacionalnom kljucu.
Pa da. Kada SDA protjeruje sa funkcije nekog iz SDP iz koristi ili SDP ove iz DF-a ili.... a ako udare na Hrvata onda je majorizacija. Drugo je isto što nekome presude Evropskog suda bazirane na Evropskoj konvenciji djeluju kao utiranje puta ka unitarističkoj Bosni pa tako zvuče i predavanja profesora.
No Mind

#4430 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by No Mind »

tindbe wrote: 16/03/2022 21:05
BHCluster wrote: 16/03/2022 15:24
Dragovoljci i veterani: Veliki problem prodaja nekretnina kojom se mijenja nacionalna struktura u Neumu

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB-podružnica Neum dala je veliku potporu načelniku općine u borbi protiv prodaje objekata u Neumu s kojom se mijenja nacionalna struktura stanovništva, navedeno je u priopćenju za javnost nakon što je 15. ožujka održana je sjednica Vijeća UDVDR HVO HB-Neum.
:bih:
Kakvo razmišljanje smećarsko.
Borba protiv prodaje objekata u Neumu?
Kako možeš zabraniti nekome da kupi nešto, po kom osnovu?
Da li bi ista priča bila kada bi došao Rus da kupuje? Teško.
Nista, morat cemo mijenjati zakone tako da je obavezno etnicko izjasnjavanje u kupoprodojanom ugovoru, dodati i stranacku pripadnost za svaki slučaj. Da nije cisti etno-fasizam, bilo bi i smiješno.

Bas europski, nema sta...
dr_Evil

#4431 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

No Mind wrote: 21/01/2025 13:54
BHCluster wrote: 16/03/2022 15:24

:bih:
Nista, morat cemo mijenjati zakone tako da je obavezno etnicko izjasnjavanje u kupoprodojanom ugovoru, dodati i stranacku pripadnost za svaki slučaj. Da nije cisti etno-fasizam, bilo bi i smiješno.

Sasvim OK meni post od "dragovoljaca". I ja sam godinama tvrdio da Bosnjaci nisu prodali stanove na "zapadnoj obali" da bi danas Mostar izgledao sasvim drugacije, neke ljude i molio da ne prodaju.

Naravno da ne mogu zabraniti, niti ce, ali mogu sugerisati.
No Mind

#4432 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by No Mind »

dr_Evil wrote: 21/01/2025 13:58

Sasvim OK meni post od "dragovoljaca". I ja sam godinama tvrdio da Bosnjaci nisu prodali stanove na "zapadnoj obali" da bi danas Mostar izgledao sasvim drugacije, neke ljude i molio da ne prodaju.

Mislim da postoji razlika izmedju, vi nemojte prodavati i vi ne smijete kupiti.... Jedno od toga je fasizam...
dr_Evil

#4433 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

No Mind wrote: 21/01/2025 14:13
dr_Evil wrote: 21/01/2025 13:58

Mislim da postoji razlika izmedju, vi nemojte prodavati i vi ne smijete kupiti.... Jedno od toga je fasizam...
Da, svakako. Mada je i ovaj "post" rekao protiv "prodaje". Tanka je sad to linija. Postoji neko nepisano pravilo i kod nasih recimo Kozarcana da se ne prodaje zemlja tako lako, iz potpuno razumljivih razloga, i oni imaju na to apsolutno pravo. S druge strane neko bi rekao "zar moj novac ne valja".

Eh sad, ovi u Neumu nemaju nikakvih losih iskustava iz rata, osim sto je mozda neko dobio bruh zbog prekomjernog sverca, tako da ne mogu se vaditi na foru "domoljublja".
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4434 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by sime_cipol »

Sanjarko wrote: 21/01/2025 10:54
LSD wrote: 21/01/2025 10:47
Truba wrote: 21/01/2025 10:44 moj susret s bosnjacima na FPN-u 1999-2003 ne bih nikom poželio
i dan danas se sjetim te institucije

sva sreća pa je postojao KŠC pa smo bili zaštićeni komunističke ali i bosnjacke propagande, a vala djeca danas idu studirat u zagreb osjek mostar pa njihovi mladi mozgovini ne mogu biti zahvaćeni mentalnim proljevima koje profe instaliraju
neko će reći slušaju i proljev u mostaru... da da slušaju svoj proljev a ne tuđi

na temi o armenima lika ne zanimaju zločini otprije 100 godina
sasvim je legitimno reći dame ne zanimaju zlocini otprije 30 godina niti su relevantni za današnje probleme
Kakav je osjecaj zivjeti citav zivot pod "turskim jarmom" :izet: među mrskim bosnjacima, a onda se anonimno zaliti po forumima :lol:
Ma bilo je sikaniranja i slicnoga da se ne lazemo prema nekima ucenicima od strane drugih ucenika razlicitih religija ili porijekla ali ne od svih. Pa i ja sam bio predmet sikaniranja i slicnoga od strane istih sunarodnjaka ali opet kazem ne od svih.

Ali ti ucenici su vecinom imali neke druge probleme, ti sto su sikanirali i slicno, od alkohola i porodicnih poblema pa do cak droga.

Sudbina, sta ces.
Ne znam, moja raja i ja smo maltretirali supke. Nismo gledali Jel Hrvat, Bosnjak ili Srbin. Mozda je Truba mislio da ga zajebaju jer je Hrvat, a ustvari su ga zajebavati jer je samo supak. :D
BAK-eV

#4435 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BAK-eV »

sehohari wrote: 18/01/2025 18:34
Haris.ba wrote: 18/01/2025 15:35
BAK-eV wrote: 18/01/2025 14:40 Pod jedan:
Moze se ta odluka o rezervatu promjeniti.
Ja ne znam zivis li u Bosni, ali Neum moze da radi sta hoce. Likovi ne postuju odluke sudova o vlasnistvu jer im se ne svidjaju.

Ako su oni rekli da je rezervat, rezervat je.

Dzaba bilo kome drugome ista donositi ili mijenjati. Ako oni nece luku, luke nema.
Novak20 wrote: 18/01/2025 15:19

Da je Neum imao uvjete za luku netko bi je do sada napravio počevši od Mlečana i Dubrovčana preko Turaka, a onda i svih ostalih uključujući i današnje bošnjačke nacionaliste u dijaspori. :D

Razmišljanje ti je besmisleno tim prije što ne misliš dobro BiH nego samo i isključivo Bošnjacima i njihovoj viziji BiH. :D
Ja jedino zamjeram sanjarima oko luke sto jos zive u komunizmu.

Oni bi upravljali tudjim vlasnistvom. De da drzava uradi "nesta". Da ja iz fotelje upravljam.

Bruka Kleka je privatna imovina. Fino otkupiti.
Onda ne biti lijen, i fino se poceti baviti malinjacima u zaledju Neuma i dole napraviti zivot.
Onda ako bude trebala luka, napravice se.
Ne razumijem tačno, kakvo sanjarenje?
Posao države je da osigura infrastrukturu, makar u 99% država svijeta.

Rekoh, samo ne volim ove koji govore da to nije kao takvo moguće ili kojima je vrh mentalnog kapaciteta "joj, čuj Mujo kapetan hahahhaha".
Takvi Hrvati s pravom ismijavaju Bošnjake, jer nažalost imamo političare koji su ograničeni u svakom pogledu.

Luka Neum bi bila prije svega od koristi lokalnim Hrvatima. Luka, željeznica, terminali, pretovarišta, autoput, gomila špedicija, naftovod, gasovod, carina, benzinske pumpe bi donijele na hiljade radnih mijesta. U zaleđini bi nastao grad veličine Konjica.
Sve to bi pravili drugi jer Bosna ima sa koridorom 5C super šansu da bude veliki logistički centar za Crnu Goru, Kosovo, Srbiju, Mađarska, Slovačku, Srbiju. Svi bi tu našli svoj interes.
Pare propadaju i investitori jedva čekaju da ih ulože u takve projekte.

Za USA i Tursku bi isto jedna takva luka isto bila od koristi.

Za Srbe bi s tom lukom neki kargo aerodrom u Trebinju postao realna opcija.

Ali to bi značilo da ova država postaje ozbiljan i stabilan faktor i naravno da to smeta Srbima i Hrvatima bez obzira na korist koju bi i oni imali.

Opet da naši hoće to mogu progurati ali kao što rekoh oni zarad fotelje to ne žele.
DaysleepeR

#4436 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DaysleepeR »

Luka Neum je ubleha sarajevskih univerzitetskih mudrosera.

Apsolutna je istina da su dole bili uslovi za luku, davno bi ista bila na tom mjestu.

Ni Luka Ploče se ne koristi kako treba a kamoli neka luka u Neumu, nema ni pruge do Neuma.

Stvarno je vrijeme za sahraniti taj populizam.
BAK-eV

#4437 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BAK-eV »

DaysleepeR wrote: 21/01/2025 15:12 Luka Neum je ubleha sarajevskih univerzitetskih mudrosera.

Apsolutna je istina da su dole bili uslovi za luku, davno bi ista bila na tom mjestu.

Ni Luka Ploče se ne koristi kako treba a kamoli neka luka u Neumu, nema ni pruge do Neuma.

Daj ti sam šansu Kinezima da je prave kao koncesiju na 99 godina.
I ništa se ne sekiraj.
DaysleepeR

#4438 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DaysleepeR »

BAK-eV wrote: 21/01/2025 15:16
DaysleepeR wrote: 21/01/2025 15:12 Luka Neum je ubleha sarajevskih univerzitetskih mudrosera.

I ništa se ne sekiraj.
Snovi koji počivaju na ublehama vode ka decenijama frustracija i razočarenja.

Samo izbroj koliko godina ima od prve ideje koja je plasirana u medije.
BAK-eV

#4439 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BAK-eV »

DaysleepeR wrote: 21/01/2025 15:17

I ništa se ne sekiraj.
Snovi koji počivaju na ublehama vode ka decenijama frustracija i razočarenja.

Samo izbroj koliko godina ima od prve ideje koja je plasirana u medije.
Druga su vremena danas.
tramvajtrojka

#4440 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by tramvajtrojka »

I ništa se ne sekiraj.
pa da su Kinezi u pitanju i da je to toliko atraktivno uzeli bi luku Bar koja ima već sve gotovo :lol: kakva crna luka u Neumu
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4441 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by sime_cipol »

I ništa se ne sekiraj.
:lol:
Pa nisu dali kinezima da brave blok TE, a da im daju da grade Luku. Kad bi kinezi dobili takav posao i zavrsili ga, to bi bio zadnji ekser u lijesu BiH.
DaysleepeR

#4442 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DaysleepeR »

Ma kakva Luka Neum, ta je priča trebala jedne godine komšiću za izbora, sad ni njemu više ne treba.

Ne mogu da vjerujem da neko iz naftalina vadi jednu od najvećih ubleha ikada.
dr_Evil

#4443 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

DaysleepeR wrote: 21/01/2025 15:32 Ma kakva Luka Neum, ta je priča trebala jedne godine komšiću za izbora, sad ni njemu više ne treba.

Gledaj, ne bih se slozio s tobom. Gledao sam licno neke infrastrukturne projekte izgradnje luka, nije to nesto neizvodivo. E sad, s druge strane mi nismo znali sacuvati luku Sipad, koja je bila nasa 1/1, a nesto bi ko gradili.

To je gigantski projekt za gabarite danasnje BiH, ali ne nemoguc niti neizvodljiv. Ali vjerujem nedodirljiv za nas politicki i drustveni establishment.

Jedni prde o zelenoj transverzali(ako se sjecas tih ubleha), a drugi bi da je ostvare iako nikad nije postojala. I jedni i drugi su suplji u potpunosti.

Ostavimo tu pricu nekim drugim generacijama, ko zna.
DaysleepeR

#4444 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DaysleepeR »

dr_Evil wrote: 21/01/2025 15:40
DaysleepeR wrote: 21/01/2025 15:32 Ma kakva Luka Neum, ta je priča trebala jedne godine komšiću za izbora, sad ni njemu više ne treba.

Gledaj, ne bih se slozio s tobom. Gledao sam licno neke infrastrukturne projekte izgradnje luka, nije to nesto neizvodivo. E sad, s druge strane mi nismo znali sacuvati luku Sipad, koja je bila nasa 1/1, a nesto bi ko gradili.

To je gigantski projekt za gabarite danasnje BiH, ali ne nemoguc niti neizvodljiv. Ali vjerujem nedodirljiv za nas politicki i drustveni establishment.

Jedni prde o zelenoj transverzali(ako se sjecas tih ubleha), a drugi bi da je ostvare iako nikad nije postojala. I jedni i drugi su suplji u potpunosti.

U Ploče ne dolaze matice brodovi radi gaza, već feederi, a pogotovo ne bi dolazili u Neum.
Lokacija nema nikakav potencijal za luku. Koštalo bi jako puno para koje bi bile bačene.

Nemojte hraniti stare ublehe.
dr_Evil

#4445 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

DaysleepeR wrote: 21/01/2025 15:52

U Ploče ne dolaze matice brodovi radi gaza, već feederi, a pogotovo ne bi dolazili u Neum.
Lokacija nema nikakav potencijal za luku. Koštalo bi jako puno para koje bi bile bačene.

Nije to neka problematika za danasnju tehnologiju, niti za neku stariju tehnologiju cak. Sve se napravi i popravi, gdje je potrebe, volje, i para.

Ljudi hoce da prave tunel za brodove duzine 1,7km, doduse neka druga potreba, volja, i novac.
DaysleepeR

#4446 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DaysleepeR »

dr_Evil wrote: 21/01/2025 15:57
DaysleepeR wrote: 21/01/2025 15:52

Nije to neka problematika za danasnju tehnologiju, niti za neku stariju tehnologiju cak. Sve se napravi i popravi, gdje je potrebe, volje, i para.

Ljudi hoce da prave tunel za brodove duzine 1,7km, doduse neka druga potreba, volja, i novac.
sad već odosmo u bajke

kad već most ne možemo napraviti višim, dno možemo dubljim, sad će to Mevludin Commerce da prokopa, sekunda
dr_Evil

#4447 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

DaysleepeR wrote: 21/01/2025 16:01
sad već odosmo u bajke
Pa nismo, realno sam ti rekao da nismo to u stanju uraditi u ovoj generaciji niti po jednom parametru, i da svaka rasprava o tome je dizanje prasine.

S druge strane izgradnja neceg takvog, tehnicki je izvodiva, ako bude potrebe i volje nekad. Ja ne znam, cuo sam da je dubina 23-24 metra trenutna. Ploce su oko 18m. Znaci i ako je potrebna neka intervencija ona je izvodljiva, sve dok bi neko zelene aktiviste usutio(sto je skoro nemoguce).

Ne mozemo napraviti trenutno autoput, a kamoli projekat luke, sa zeljeznicom, cestama, i svom ostalom pratecom infrastrukturom. Za 50 godina, ko zna.. i ko zna u sklopu cega ce BiH da bude. U 120 godina se promijenilo 5 drzavnih uredjenja.
DaysleepeR

#4448 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DaysleepeR »

dr_Evil wrote: 21/01/2025 16:06
DaysleepeR wrote: 21/01/2025 16:01
sad već odosmo u bajke
Pa nismo, realno sam ti rekao da nismo to u stanju uraditi u ovoj generaciji niti po jednom parametru, i da svaka rasprava o tome je dizanje prasine.

S druge strane izgradnja neceg takvog, tehnicki je izvodiva, ako bude potrebe i volje nekad. Ja ne znam, cuo sam da je dubina 23-24 metra trenutna. Ploce su oko 18m. Znaci i ako je potrebna neka intervencija ona je izvodljiva, sve dok bi neko zelene aktiviste usutio(sto je skoro nemoguce).

Ne mozemo napraviti trenutno autoput, a kamoli projekat luke, sa zeljeznicom, cestama, i svom ostalom pratecom infrastrukturom. Za 50 godina, ko zna.. i ko zna u sklopu cega ce BiH da bude. U 120 godina se promijenilo 5 drzavnih uredjenja.
Veća je mogućnost da se u budućnosti koncept pomorskog transporta promijeni nego da Neum postane izgledna lokacija za luku.
dr_Evil

#4449 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by dr_Evil »

DaysleepeR wrote: 21/01/2025 16:09
Veća je mogućnost da se u budućnosti koncept pomorskog transporta promijeni nego da Neum postane izgledna lokacija za luku.
Do "beam us up, Scoty" ne ocekujem neke znacajnije izmjene, poprilicno je to industrija odbojna na promjene. Prije par godina smo instalirali neke punjace za trajekte na pristanisat, kao zelena energija, ovo ono, totalni rat je to bio. Vrsta pogona, nacin autonomne plovidbe, manje ljudstva, to svakako, ali roba se ipak mora prevoziti.

A opet, sta ja znam, zanimljivo vrijeme zivimo.
Novak20

#4450 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Treba čekati globalno otopljavanje i kada nivo mora naraste napraviti luku negdje između Čapljine i Bune. :D
Post Reply