Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
- Isner
#76 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Pogledaš naše kuće, ograde, krovove, aute, telefone, gdje se ljetuje i zimuje i shvatiš da mi nismo toliko siromašni koliko velimo.. Jesmo po statistici, jesmo u pogledu paralele s nekim zapadnim zemljama, jesmo u teoriji ali nismo u praksi...
Nismo ni prebogati ali daleko smo mi od sirotinje...
-
detroit-mercy
#77 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
68a studentski protestiOzimician wrote: ↑20/01/2025 16:56Hoces reci da bi se kod nas gradjanski ustanak zvao seljacka buna.detroit-mercy wrote: ↑20/01/2025 16:54 U BiH su se dogodile velike demografske promjene.
Realno, mi smo izgubili gradjansku populaciju koja je vazda bila nosilac bunta/protesta.
Dosta ruralnog stanovnistva je doslo u urbana podrucja i od tog stanovnistva ocekivati neki gradjanski neposluh je iluzorno. Seljaci se nisu nikada bunili, oni su jednostavno znali kako zajebati drzavu/vlast na drugi nacin.
Sad, sa aspekta tog stanovnistva, sta njih moze ponukati na gradjanski neposluh, rijesio se teskog posla, brda, njive. Sisao u grad, ubo se neki stancic, dosta ljudi je prikaceno na kojekava socijalna davanja, malo se nesto uhvati sa strane, zeme su se umrezile. I vi bi da se neko buni, buni za sta. Za dosta ljudi ovo je premija.
Na stranu sto smo kao drustvo sve konzervativniji, da je svaki gradjanski neposluh udar na dzamiju/crkvu i slicno![]()
Proteci ce dosta vode dok se ponovo ne formira neka gradjanska svijest iz ovoga sto sad imamo koja bi bila dovoljno masovna da se pobuni za nesto.
![]()
Napisano naravno nema nikakvog uporista u realnosti, kad znamo da je posljednji zabiljezeni ustanak u BiH bio Cazinska buna.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#78 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Ma imaju društvene probleme
Ali realno gledano postoji i obrnut osjećaj superiornosti naspram Srbije ponekad
- dječak sa šibicama
#79 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Kuce, ograde, automobili nisu neko objektivno mjerilo standarda, kod nas masa njih ima dobro auto i ruca kljukusu jer stedi za auto. Vec sam spominjao prijatelja koji ima dobro auto, otac vozi dobro auto, peruckaju ih po cijeli dan pred garazom "da dusmani zavide" a znam da rucaju kljukusu i sta mater donese sa posla jer radi u nekoj menzi. On zivi sa roditeljima, ozenjen, jer stedi na stanarini da bi se vozilo to dobro auto. I vikendica se napravila negdje na jablanickom.
Samo nek se izvana vidi "da se ima". Takav je cijeli balkan, uostalom. Istocna Srbija je cuvena po velebnim kucama, svi listom u Becu rade najgore poslove, sve sto zarade ulazu u kuce u rodnim selima. Kuce ko dvorci, neukusno jer kicasto, nema asfalta u selu ali kuca 4 sprata, mramorni lavovi na kapiji, ulazna vrata ko kod Blejka Karingtona, vozi se Mercedes od 100 milja eura a sta se jede u kuci, ono sto familija posalje sa sela.
Inace nije kod nas standard uzasan, ali nije ni dobar, na dnu smo europskih drzava i to je to. Imas cijene ko u Luxemburgu i plate ko Albanija. Taj odnos cijena i primanja jest jednako los standard. Uz ovakva primanja kao kod nas, cijene bi morale biti 30-40% nize i onda bi se moglo reci ok je standard.
Samo nek se izvana vidi "da se ima". Takav je cijeli balkan, uostalom. Istocna Srbija je cuvena po velebnim kucama, svi listom u Becu rade najgore poslove, sve sto zarade ulazu u kuce u rodnim selima. Kuce ko dvorci, neukusno jer kicasto, nema asfalta u selu ali kuca 4 sprata, mramorni lavovi na kapiji, ulazna vrata ko kod Blejka Karingtona, vozi se Mercedes od 100 milja eura a sta se jede u kuci, ono sto familija posalje sa sela.
Inace nije kod nas standard uzasan, ali nije ni dobar, na dnu smo europskih drzava i to je to. Imas cijene ko u Luxemburgu i plate ko Albanija. Taj odnos cijena i primanja jest jednako los standard. Uz ovakva primanja kao kod nas, cijene bi morale biti 30-40% nize i onda bi se moglo reci ok je standard.
-
detroit-mercy
#80 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Ne nego pogledas kako nam izgledaju domovi zdravlja, bolnice, skole, vrtici, fakulteti, stadioni, koncertne dvorane, putna infrastruktura, zeljeznicka infrastruktura i onda vidis zasto smo po statistici tu gdje jesmoIsner wrote: ↑20/01/2025 16:57 Pogledaš naše kuće, ograde, krovove, aute, telefone, gdje se ljetuje i zimuje i shvatiš da mi nismo toliko siromašni koliko velimo.. Jesmo po statistici, jesmo u pogledu paralele s nekim zapadnim zemljama, jesmo u teoriji ali nismo u praksi...
-
laik1981
#81 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Kila kljukuse 12KM, pa ti vidi.dječak sa šibicama wrote: ↑20/01/2025 17:04 Kuce, ograde, automobili nisu neko objektivno mjerilo standarda, kod nas masa njih ima dobro auto i ruca kljukusu jer stedi za auto. Vec sam spominjao prijatelja koji ima dobro auto, otac vozi dobro auto, peruckaju ih po cijeli dan pred garazom "da dusmani zavide" a znam da rucaju kljukusu i sta mater donese sa posla jer radi u nekoj menzi. On zivi sa roditeljima, ozenjen, jer stedi na stanarini da bi se vozilo to dobro auto. I vikendica se napravila negdje na jablanickom.
- dječak sa šibicama
#82 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
U fensi prefensi restoranima 12 km, u domacoj radinosti kila krompira 2 marke, jedan luk, malo brasna, mozda jedno jaje ako ima i jeftin obrok 
-
laik1981
#83 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Ma kakvi fensi resto rani. U 3mm
Ide ko halva 
- Sanjarko
#84 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Sta fali kljukusi? Jela se prije i top jelo je. Sta se tice protesta, bili 2014, redovno ih ima u manjem ili vecem obimu. HNK protesti bili nedavno, zabranjeni od strane vlade HNK, u entitetu RS imaju sada itd.
Bili i u vezi Jablanice i poplava. U Jablanici i okolini. Samo sto nije puno ljudi bilo na tim svim protestima jer je se iselilo puno ljudi od tada i u demografskoj smo krizi.
Zadnji veci protest 2014 godina, tad je bila kriticna masa, u demografskom smislu. Sad tog potencijala nema i sve je manji i manji jer imamo staru populaciju, dosta bolesnih, ono sta i ima mladih sta je ostalo je malo, populacijski, a i dosta inertno.
Inace smo inertni dosta svi pocev od mene, iz raznih razloga i uvijek kako vidim idemo na horuk, znaci svi odjednom krenomo kad krenemo.
Bili i u vezi Jablanice i poplava. U Jablanici i okolini. Samo sto nije puno ljudi bilo na tim svim protestima jer je se iselilo puno ljudi od tada i u demografskoj smo krizi.
Zadnji veci protest 2014 godina, tad je bila kriticna masa, u demografskom smislu. Sad tog potencijala nema i sve je manji i manji jer imamo staru populaciju, dosta bolesnih, ono sta i ima mladih sta je ostalo je malo, populacijski, a i dosta inertno.
Inace smo inertni dosta svi pocev od mene, iz raznih razloga i uvijek kako vidim idemo na horuk, znaci svi odjednom krenomo kad krenemo.
-
narcisaa
#85 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Kriticka masa zahtijeva visok nivo spoznaje i svijesti grupe ljudi dovoljne za pokretanje postupaka za promjene.konami666 wrote: ↑19/01/2025 16:27 Gledam proteste po Srbiji, to su tisuće ljudi na ulicama protiv vlasti, studenti, srednjoškolci, nema koga nema.
Nedavno su isto tako stradali ljudi u Jablanici i nikakvih protesta nije bilo. Ili radi bilo čega. Onaj vlasnik hotela sto je prebio radnicu pušten na slobodu, skupilo se 5 ljudi da protestuju. Vise ljudi izadje na proteste za Palestinu nego za svoje vlastite sunarodnjake.
Zasto je to tako? Zašto nikoga ne zanima bolja budućnost? Ili je svima (ili barem velikoj većini) super ili stanje kakvo je odgovara?
Srbija je nacionalno i konfesionalno homogena, BiH podijeljena unutar tri etnonacionalne grupe svaka sa svojim etnonacionalizmima, BiH je podijeljena na 3 konfesije, na 2 Entiteta, Brcko Distrikt, 10 Kantona.
Zar stvarno u ovakvoj Bosni i Hercegovini, podijeljenoj na tri etnonacionalna tora, ocekujes kriticku masu?
- Laplace
#86 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Ja sam promijenio pet država rođenja (Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, Savezna Republika Jugoslacija, Srbija i Crna Gora, Srbija, Republika Kosovo). Beat this.okanomalo wrote: ↑20/01/2025 12:32kako mislis opstali? ja i moja porodica sa kucnog praga se nismo makli a bar pet drzava promjenili.Cherry-Cherry wrote: ↑20/01/2025 12:14 Ja ne znam, kako smo mi uopšte opstali kroz istoriju. Vile se nas nosile vjekovima.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#87 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Je li istina ovo @Bullet Tooth Tony
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#88 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Kakav Lux...monako!
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#89 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
I oni imaju povecanje minimalne plate?izvrsni direktor wrote: ↑20/01/2025 20:16Kakav Lux...monako!
Vengo
Tony je u Luxu pa bas da vidimo je li istina da su nam cijene kao tamo
Bruto plata u Albaniji je 750 Europejaca (izvor gugl) i to je manje nego kod nas.
- Laplace
#90 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Kod nas, ko god da se krene nešto buniti kolege ili komšije/rodbina ga poklope "šta se ti buniš", "drugima je gore", "nećeš ništa postići",... Ne možemo se složiti ni oko čega, isto kao i političari (koji su slika i prilika naroda kojeg predstavljaju i vode).
- Quaresma
#91 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
na ovom podrucju u ova doba malo sta da protesti mogu promjeniti. eto u srbiji koliko protestvuju pa nista. tako je i kod nas. nesto se malo raja digne, preko noci cim se odspava sve se zaboravi.
- Ozimician
#92 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Pricali smo o ovome vise puta, da ljudi nemaju updateane informacije, tj. porede najnovija poskupljenja u BiH sa cijenama u Evropi prije korone npr. (ili kad su vec zadnji put bili tamo), a poskupljenja se desavaju svugdje nazalost.
Tako na temi o inflaciji covjek napisa da jedva ceka dolazak Lidla i Nutellu od 1kg, a ispade da je skuplja nego u Bingu, evo u DE mala milka je sada 1,99€ , one njihove cokolade kad sam dosao tek u DE bile 0,39€, sada 0,99€.
Ali ovo je svakako off-topic. Bojkot je jedini nacin za borbu protiv poskupljenja nazalost. Nikakvi protesti.
Tako na temi o inflaciji covjek napisa da jedva ceka dolazak Lidla i Nutellu od 1kg, a ispade da je skuplja nego u Bingu, evo u DE mala milka je sada 1,99€ , one njihove cokolade kad sam dosao tek u DE bile 0,39€, sada 0,99€.
Ali ovo je svakako off-topic. Bojkot je jedini nacin za borbu protiv poskupljenja nazalost. Nikakvi protesti.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#93 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Evo privatnici organizuju protest, bujrum kome se protestuje
, bice oko 5 °C
-
last mohicans
#94 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... ajnovije_mOzimician wrote: ↑20/01/2025 22:08 Pricali smo o ovome vise puta, da ljudi nemaju updateane informacije, tj. porede najnovija poskupljenja u BiH sa cijenama u Evropi prije korone npr. (ili kad su vec zadnji put bili tamo), a poskupljenja se desavaju svugdje nazalost.
- dječak sa šibicama
#95 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Oni bar pokusavaju bojkot, kod nas svi mule ko ovce bleje u jednu tacku a cijene skacu na dnevnoj bazi.
- Quaresma
#96 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
nisu li kod nas u sarajevu u pocetkom rata izmedju rusije i ukrajine, protestvovali protiv povisenih cijena goriva tako sto su se vozikali kroz grad autima?last mohicans wrote: ↑20/01/2025 22:18https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... ajnovije_mOzimician wrote: ↑20/01/2025 22:08 Pricali smo o ovome vise puta, da ljudi nemaju updateane informacije, tj. porede najnovija poskupljenja u BiH sa cijenama u Evropi prije korone npr. (ili kad su vec zadnji put bili tamo), a poskupljenja se desavaju svugdje nazalost.
- Novi_Nick
#97 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Pa vjerovatno svjesni su i vlasnici objekata i politicari da je vecina tih objekata izgradjena bez ikakvih dozvola, uz rijeku i na geoloski nestabilnom terenu. Uz to sve vjerovatno nijedan objekat nije osiguran kod nekog osiguravajuceg drustva u slucaju nesreca. Mislim da je ipak velika stvar da se ikako vlada kantona prihvatila obaveze pronalazenja rjesenja kroz, trazenje boljeg terena za izgradnju novih objekata i kompletne infrastrukture. Osim svega toga novoizgradnja i sve ostalo ce kostati mnogo, tako da ce uz sve te do sada dobijene donacije sto od gradjana, dijaspore i drugih drzava, vlada morati kompletirati kostanja i od novca poreskih obveznika. Ako vlada uspije da ovo sve sastavi, izgradi i isfinansira do kraja godine uradice dobar posao. Jer niti pare padaju sa grane niti se sta moze izgraditi za mjesec dana.Naslovnica wrote: ↑19/01/2025 17:18Za početak, zašto oni u Jablanici ne izađu i ne postave to pitanje?Slo Burner wrote: ↑19/01/2025 17:09 Sve ok, no to sto niko ne odgovara za katastrofu u Jablanici nije normalno
![]()
- Novi_Nick
#98 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
U odnosu na EU gdje vecina omladine zivi i radi samostalno od nekih svojih 16 g. vecina omladine u BiH je previse lijena, umisljena i zivi na ledjima roditelja. Ako nista ne radis nemozes nista ni imati.
- Novi_Nick
#99 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
Ludacka kosula je nastala na osnovu prekida rata dok su 3 vojske kontrolisale 3 razlicite teritorije i gdje nije bilo pobjednika.muha_sa wrote: ↑19/01/2025 17:31 Eno ih --- svaki put kad Dodik u sud dodje protestuju--sudi se srpskom narodu![]()
Izadjite pred federalni parlament idete na ruku dušmanima ove zemlje ...................... i tako dalje i tako šire![]()
Skrojili su nam ludjacku košulju i batrgajmo se a nikad je se kutarisat necemo![]()
-
snijeg_led
#100 Re: Zašto u BiH nema protesta / zašto kritična masa ne postoji?
@dječak sa šibicama
zaboravio si puter i mileram
zaboravio si puter i mileram