INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#22251 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Uzvicnici su tu s pravom, da podsjete kupce da su hebani ili ce tek biti hebani. :mrgreen:
last mohicans

#22252 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by last mohicans »

konektovan wrote: 19/01/2025 12:07
Ironmen wrote: 19/01/2025 12:03 Iz dana u dan sve nam postaje luksuz, kafa je trenutno luksuz, na poslu 50% nosi termosboce ili imaju kuhala pa podnevsku prave,jer je cijena na apratu skocila sa 0,5 na 1 km a plata naravno ostala ista, ustipci sa kajmakom nekada bili sirotinjska hrana u Hercegovini danas je to delikatesa, kukuruzno brasno 3,5km 1kg proha postaje delicija, sva ona stara sirotinjska hrana koja je odhranila generacije postaje luksuz i za srednu klasu, e sada neko u ovome vidi sansu mislim da je sada biznis proizvodnja bilo kakve hrane jako unosna investicija jer sigurno da nas i dalje ocekuje rast cijena hrane.
Ustipci i pura, dva fenomena,..dva bisera, dva dijamanta bosanske gastro ponude.. :-)
Sha hos, onaj nakav influenser iz HR nikad nije jeo uštipke dok na Jahorini nije probao. Delikates, a vazda ekonomik varijanta bila. Još samo da drobu i poparu stave u ponude.
Isner

#22253 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

fortaleza wrote: 19/01/2025 11:55
Isner wrote: 18/01/2025 22:56 Za ove što vele da se sve ravna na osnovu cijena u Sarajevu.. Bio sam ja prošle godine i u Varešu i u Drvaru, dvije vukojebine samo takve... I nekad si tamo mogao da piješ, jedeš i od cenera kusur da ti ostane.. I znaš šta? E nema toga više.. Cijene kafe u Drvaru skoro iste kao u Sarajevu (ne u Vatri već po kaficima).. Gore cevape nisam pojeo nego tamo a koštaju 10 KM.. U Varešu cijena točene klipe za pola marke do marku jeftinija nego u HS pivnici.. Znaci, razlika do marke plafon..

Cijene pekarskih proizvoda u Kaknju, Livnu i Travniku iste kao na Marin Dvoru... Jeste da nije gužva kao u Sarajevu al ide roba..
Doručak u Varešu uštipci na plati i kave za tri osobe 35 KM.
Odavno skuplju pastrmku nisam pojeo kao u Varešu, ribnjak s lijeve strane prije šišmiš tunela, put prema Oćeviji... I nije do nih vec do mene, ne pogledam cijene vec narucim, dvije porcijaške porcije pastrmke (po 250 gr), zera priloga i dvije pive, oko 70 KM..
elcaliente

#22254 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

Ironmen wrote: 19/01/2025 12:03 Iz dana u dan sve nam postaje luksuz, kafa je trenutno luksuz, na poslu 50% nosi termosboce ili imaju kuhala pa podnevsku prave,jer je cijena na apratu skocila sa 0,5 na 1 km a plata naravno ostala ista, ustipci sa kajmakom nekada bili sirotinjska hrana u Hercegovini danas je to delikatesa, kukuruzno brasno 3,5km 1kg proha postaje delicija, sva ona stara sirotinjska hrana koja je odhranila generacije postaje luksuz i za srednu klasu, e sada neko u ovome vidi sansu mislim da je sada biznis proizvodnja bilo kakve hrane jako unosna investicija jer sigurno da nas i dalje ocekuje rast cijena hrane.
Nije to bas sve tako. Zavisi o kojoj generaciji se prica.
Neke od tih nabrojanih stvari su i prije 30 godina bile luksuz pa je sve nenormalno pojeftinilo zboh hiperproducije, sada sve sve to vraca u normalnu.
U BiH se to malo vise osjeti posto nema poljoprivrednika pa se nazalost ni osnovne potrebe ne mogu pokriti.

Mladze generacije su imale srecu da zive u doba industrijske hiperprodukcije pa su se umazile.
Bivsa juga je imala 1000 puta mocniju poljoporivredu i industriju hrane pa je opet npr kafa ili cokolada bila skupa.
Kafe jedno vrijeme nije ni bilo ili bila toliko skupa pa se koristila zamjena regularno u prodaji.
BiH nazalost nije u stanju ni da proizvede pesenicu, kukuruz za brasno, krompir, luk, papriku u dovoljnim kolicinama.
Last edited by elcaliente on 19/01/2025 13:18, edited 2 times in total.
dječak sa šibicama

#22255 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Bila je nekad ona americka etno kuca ili farma gore iza Hrese, isao dva tri puta, grilovani kozji sir nekakvi heljdini ustipci i slicno, cijene zara.

Ne znam sta bi sa njima, cuo sam da vise ne postoje.

Imali su i zip line i neke lijane da se pentras po drvecu.
elcaliente

#22256 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

Isner wrote: 19/01/2025 13:04
Isner wrote: 18/01/2025 22:56 Za ove što vele da se sve ravna na osnovu cijena u Sarajevu.. Bio sam ja prošle godine i u Varešu i u Drvaru, dvije vukojebine samo takve... I nekad si tamo mogao da piješ, jedeš i od cenera kusur da ti ostane.. I znaš šta? E nema toga više.. Cijene kafe u Drvaru skoro iste kao u Sarajevu (ne u Vatri već po kaficima).. Gore cevape nisam pojeo nego tamo a koštaju 10 KM.. U Varešu cijena točene klipe za pola marke do marku jeftinija nego u HS pivnici.. Znaci, razlika do marke plafon..

Cijene pekarskih proizvoda u Kaknju, Livnu i Travniku iste kao na Marin Dvoru... Jeste da nije gužva kao u Sarajevu al ide roba..
Odavno skuplju pastrmku nisam pojeo kao u Varešu, ribnjak s lijeve strane prije šišmiš tunela, put prema Oćeviji... I nije do nih vec do mene, ne pogledam cijene vec narucim, dvije porcijaške porcije pastrmke (po 250 gr), zera priloga i dvije pive, oko 70 KM..
Friska pastrmka sa rostilja je delikatesa, nije to sirotinjsko jelo.
Isner

#22257 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Isner »

elcaliente wrote: 19/01/2025 13:20
Jeste, slažem se.. ali ista takva pastrmka u Tilavi je 60 KM a ovdje već 50 str neki govore kako su "delikates" cijene samo i jedno u parali Sarajevu dok je sve ostalo 10 km oko Sarajeva bagatela cijena u restoranima...
Znaci, nemam ja primjedbu ako mu je pastrmka i 150 KM, moje je da li cu sjesti i jesti ili ćušnuti cjenovik i produžiti dalje ali govorim da su cijene SKORO (u možda 10 KM) iste u cijeloj BiH, u svim restoranima...
elcaliente

#22258 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

Isner wrote: 19/01/2025 13:31
elcaliente wrote: 19/01/2025 13:20

Jeste, slažem se.. ali ista takva pastrmka u Tilavi je 60 KM a ovdje već 50 str neki govore kako su "delikates" cijene samo i jedno u parali Sarajevu dok je sve ostalo 10 km oko Sarajeva bagatela cijena u restoranima...
Znaci, nemam ja primjedbu ako mu je pastrmka i 150 KM, moje je da li cu sjesti i jesti ili ćušnuti cjenovik i produžiti dalje ali govorim da su cijene SKORO (u možda 10 KM) iste u cijeloj BiH, u svim restoranima...
Mozda su u Varesu podigli ovo Kanadzani ili sta su vec standard.
Mozda je u Zenici ili okolo Zenice jeftinije.
dječak sa šibicama

#22259 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Kila pastrmke Neretvanac Konjic 11 km.

Kilogram svjeze pastmrke sadrzi nekakvih cirka 4 pastrmke. Dakle jedna pastrmka ispod 3 marke.

Ima logike da je porcija 80 maraka. Isto kao i za puru, kilo brasna marka i nesto, malo putera ili masla, naredna 2 grama sira, 10 maraka porcija :bih:
eagle29

#22260 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by eagle29 »

Nikad mi nece biti jasno da ljudi zive u ubjedjenju da je Bingo ili koja trgovina vec podigla cijene lupam milka ili dorina cokolade, a ono Bingo je kupuje od Nelta koji btw radi distribuciju i milke i dorine koju Nelt nabavlja od Mondeleza ili Krasa...
Bingo uvijek radi na istoj marzi, neko ne podigne cijenu dok ne rasproda svu zalihu, a neko odmah. Uglavnom dobavljaci zovu trgovce i navaljuju da se dignu cijene jer im npr Bingo nece da kupi cokoladu dok Konzum ne podigne maloprodajnu cijenu. I tako je sa vecinom
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#22261 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laserShow »

eagle29 wrote: 19/01/2025 14:21 Bingo uvijek radi na istoj marzi
Nije tacno.
Dino79

#22262 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dino79 »

elcaliente wrote: 19/01/2025 13:11
Nije to bas sve tako. Zavisi o kojoj generaciji se prica.
Neke od tih nabrojanih stvari su i prije 30 godina bile luksuz pa je sve nenormalno pojeftinilo zboh hiperproducije, sada sve sve to vraca u normalnu.
U BiH se to malo vise osjeti posto nema poljoprivrednika pa se nazalost ni osnovne potrebe ne mogu pokriti.

Mladze generacije su imale srecu da zive u doba industrijske hiperprodukcije pa su se umazile.
Bivsa juga je imala 1000 puta mocniju poljoporivredu i industriju hrane pa je opet npr kafa ili cokolada bila skupa.
Kafe jedno vrijeme nije ni bilo ili bila toliko skupa pa se koristila zamjena regularno u prodaji.
BiH nazalost nije u stanju ni da proizvede pesenicu, kukuruz za brasno, krompir, luk, papriku u dovoljnim kolicinama.
Da ali drzava je te probleme rjesavala . SFRJ je bio gigant a i BiH u okviru iste SFRJ . UPI je imao vlastite plantaze kafe u africi.
Naslovnica

#22263 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

eagle29 wrote: 19/01/2025 14:21 Nikad mi nece biti jasno da ljudi zive u ubjedjenju da je Bingo ili koja trgovina vec podigla cijene lupam milka ili dorina cokolade, a ono Bingo je kupuje od Nelta koji btw radi distribuciju i milke i dorine koju Nelt nabavlja od Mondeleza ili Krasa...
Bingo uvijek radi na istoj marzi, neko ne podigne cijenu dok ne rasproda svu zalihu, a neko odmah. Uglavnom dobavljaci zovu trgovce i navaljuju da se dignu cijene jer im npr Bingo nece da kupi cokoladu dok Konzum ne podigne maloprodajnu cijenu. I tako je sa vecinom
Zašto ne izbace Nelt iz lanca pa ne kupuju direktno?
Kako u Đuriću (a gledam jučer i u Best) mogu velike Milkuše za manje od 5KM?
Malisa11

#22264 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Malisa11 »

Nelt njima nije digao cijenu... :lol: :lol: :lol:
eagle29

#22265 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by eagle29 »

Naslovnica wrote: 19/01/2025 17:45
eagle29 wrote: 19/01/2025 14:21 Nikad mi nece biti jasno da ljudi zive u ubjedjenju da je Bingo ili koja trgovina vec podigla cijene lupam milka ili dorina cokolade, a ono Bingo je kupuje od Nelta koji btw radi distribuciju i milke i dorine koju Nelt nabavlja od Mondeleza ili Krasa...
Zašto ne izbace Nelt iz lanca pa ne kupuju direktno?
Kako u Đuriću (a gledam jučer i u Best) mogu velike Milkuše za manje od 5KM?
I Hose cini mi se ima te milkuse iz paralele.
Vjerovatno imaju isplativost, sa ovima imas siguran povrat, razvoze ti po objektima paket ako hoces, imaju svoje komercijaliste, placa ti vanfakturno marketing, ucesce u polici i sta jos ne, a onda jos i ne radi samo cokolade. Sa paralelom je uplata avans, zalihe ogranicene, isporuka na jedno mjesto i cesto rokovi upitni.
Sve u svemu, kad se stavi sve na papir sigurnije i isplativije od Nelta uzimati.
Tako ti je i sa Persilom, i sa Niveom i ostalim artiklima koje ima u paraleli.
Direktno ne moze, valjda dobavljac ima Ugovor sa svojim principalom.
Ozimician

#22266 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ovo je 100% istina, zato mene "nervira" kad neko kaze kako je u manjim gradovima "sve jeftinije" nego u Sarajevu. Razlika minorna. Ako ne placas kiriju, razlika 5-10% maksimalno, a kvalitet 3x gori za sve. A i cijene kirija su otisle gore, pa ces u vecini gradova placati kiriju jednaku kao u I. Sarajevu npr. jer je ponuda stanova znatno manja.
akcija007

#22267 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by akcija007 »

Lidl kada proradi hoce li Nutellu od 1 kg on uvoziti za sebe ili cemu trenutni voznici za BiH uvoziti i prodavati Nutellu od 1 kg iz Njemacke ?
Kako to ide ?
Ozimician

#22268 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

akcija007 wrote: 19/01/2025 18:43 Lidl kada proradi hoce li Nutellu od 1 kg on uvoziti za sebe ili cemu trenutni voznici za BiH uvoziti i prodavati Nutellu od 1 kg iz Njemacke ?
Kako to ide ?
Zasto bas od 1 kg?
akcija007

#22269 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by akcija007 »

@Ozimician zato sto Lidl izvan Njemacke prodaje Nutelu od 1 kg koja se proizvodi u Frankfurtu ( i kupovao sam ovo pakovanje u Hrvatskoj)
citroen xm

#22270 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

Uvoziće sam za sebe sve. Zato i prave ogromni distributivni centar i usavršavaju logistiku.
Ozimician

#22271 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

akcija007 wrote: 19/01/2025 18:51 @Ozimician zato sto Lidl izvan Njemacke prodaje Nutelu od 1 kg koja se proizvodi u Frankfurtu ( i kupovao sam ovo pakovanje u Hrvatskoj)
Aha, ovdje u Njemackoj u Lidlu je bas rijetko vidjam. Zato pitam.
Prije se moglo dosta cesce vidjeti, ali zadnjih par mjeseci bas rijetko.
I poskupila je svakako 8,55 € regularna cijena.

Evo gledam Kaufland hoce 16 € lol
https://www.kaufland.de/product/369921594/
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#22272 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

Pastrmka u Sireni u oktobru..."đene-đene" s cijenama u Topliku. Gdje je pecaju , kolika je plata konobara u Varešu ?
eagle29

#22273 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by eagle29 »

citroen xm wrote: 19/01/2025 18:53 Uvoziće sam za sebe sve. Zato i prave ogromni distributivni centar i usavršavaju logistiku.
Svi znaju da Lidl ima dobru robnu marku i da mu je fokus na tome, a ne na Milki, Nuteli i sl. Meni licno bolja Lidlova cokolada nego bilo koja druga
akcija007

#22274 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by akcija007 »

Ja sam u decembru kupio u Lidl Hrvatska Nutela 1 kg s 9,50 eur na 7,50 eur
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#22275 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

akcija007 wrote: 19/01/2025 20:31 Ja sam u decembru kupio u Lidl Hrvatska Nutela 1 kg s 9,50 eur na 7,50 eur
Kod nas je oko 16 KM nutella 1 kg, redovna, a u novembru bila 12 KM na akciji u bingu.
Inace lidl je preskup sa "brendiranim" proizvodima.
Post Reply