INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#22251 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Uzvicnici su tu s pravom, da podsjete kupce da su hebani ili ce tek biti hebani. 
-
last mohicans
#22252 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sha hos, onaj nakav influenser iz HR nikad nije jeo uštipke dok na Jahorini nije probao. Delikates, a vazda ekonomik varijanta bila. Još samo da drobu i poparu stave u ponude.konektovan wrote: ↑19/01/2025 12:07Ustipci i pura, dva fenomena,..dva bisera, dva dijamanta bosanske gastro ponude..Ironmen wrote: ↑19/01/2025 12:03 Iz dana u dan sve nam postaje luksuz, kafa je trenutno luksuz, na poslu 50% nosi termosboce ili imaju kuhala pa podnevsku prave,jer je cijena na apratu skocila sa 0,5 na 1 km a plata naravno ostala ista, ustipci sa kajmakom nekada bili sirotinjska hrana u Hercegovini danas je to delikatesa, kukuruzno brasno 3,5km 1kg proha postaje delicija, sva ona stara sirotinjska hrana koja je odhranila generacije postaje luksuz i za srednu klasu, e sada neko u ovome vidi sansu mislim da je sada biznis proizvodnja bilo kakve hrane jako unosna investicija jer sigurno da nas i dalje ocekuje rast cijena hrane.![]()
- Isner
#22253 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Odavno skuplju pastrmku nisam pojeo kao u Varešu, ribnjak s lijeve strane prije šišmiš tunela, put prema Oćeviji... I nije do nih vec do mene, ne pogledam cijene vec narucim, dvije porcijaške porcije pastrmke (po 250 gr), zera priloga i dvije pive, oko 70 KM..fortaleza wrote: ↑19/01/2025 11:55Doručak u Varešu uštipci na plati i kave za tri osobe 35 KM.Isner wrote: ↑18/01/2025 22:56 Za ove što vele da se sve ravna na osnovu cijena u Sarajevu.. Bio sam ja prošle godine i u Varešu i u Drvaru, dvije vukojebine samo takve... I nekad si tamo mogao da piješ, jedeš i od cenera kusur da ti ostane.. I znaš šta? E nema toga više.. Cijene kafe u Drvaru skoro iste kao u Sarajevu (ne u Vatri već po kaficima).. Gore cevape nisam pojeo nego tamo a koštaju 10 KM.. U Varešu cijena točene klipe za pola marke do marku jeftinija nego u HS pivnici.. Znaci, razlika do marke plafon..
Cijene pekarskih proizvoda u Kaknju, Livnu i Travniku iste kao na Marin Dvoru... Jeste da nije gužva kao u Sarajevu al ide roba..
-
elcaliente
#22254 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nije to bas sve tako. Zavisi o kojoj generaciji se prica.Ironmen wrote: ↑19/01/2025 12:03 Iz dana u dan sve nam postaje luksuz, kafa je trenutno luksuz, na poslu 50% nosi termosboce ili imaju kuhala pa podnevsku prave,jer je cijena na apratu skocila sa 0,5 na 1 km a plata naravno ostala ista, ustipci sa kajmakom nekada bili sirotinjska hrana u Hercegovini danas je to delikatesa, kukuruzno brasno 3,5km 1kg proha postaje delicija, sva ona stara sirotinjska hrana koja je odhranila generacije postaje luksuz i za srednu klasu, e sada neko u ovome vidi sansu mislim da je sada biznis proizvodnja bilo kakve hrane jako unosna investicija jer sigurno da nas i dalje ocekuje rast cijena hrane.
Neke od tih nabrojanih stvari su i prije 30 godina bile luksuz pa je sve nenormalno pojeftinilo zboh hiperproducije, sada sve sve to vraca u normalnu.
U BiH se to malo vise osjeti posto nema poljoprivrednika pa se nazalost ni osnovne potrebe ne mogu pokriti.
Mladze generacije su imale srecu da zive u doba industrijske hiperprodukcije pa su se umazile.
Bivsa juga je imala 1000 puta mocniju poljoporivredu i industriju hrane pa je opet npr kafa ili cokolada bila skupa.
Kafe jedno vrijeme nije ni bilo ili bila toliko skupa pa se koristila zamjena regularno u prodaji.
BiH nazalost nije u stanju ni da proizvede pesenicu, kukuruz za brasno, krompir, luk, papriku u dovoljnim kolicinama.
Last edited by elcaliente on 19/01/2025 13:18, edited 2 times in total.
- dječak sa šibicama
#22255 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Bila je nekad ona americka etno kuca ili farma gore iza Hrese, isao dva tri puta, grilovani kozji sir nekakvi heljdini ustipci i slicno, cijene zara.
Ne znam sta bi sa njima, cuo sam da vise ne postoje.
Imali su i zip line i neke lijane da se pentras po drvecu.
Ne znam sta bi sa njima, cuo sam da vise ne postoje.
Imali su i zip line i neke lijane da se pentras po drvecu.
-
elcaliente
#22256 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Friska pastrmka sa rostilja je delikatesa, nije to sirotinjsko jelo.Isner wrote: ↑19/01/2025 13:04Odavno skuplju pastrmku nisam pojeo kao u Varešu, ribnjak s lijeve strane prije šišmiš tunela, put prema Oćeviji... I nije do nih vec do mene, ne pogledam cijene vec narucim, dvije porcijaške porcije pastrmke (po 250 gr), zera priloga i dvije pive, oko 70 KM..fortaleza wrote: ↑19/01/2025 11:55Doručak u Varešu uštipci na plati i kave za tri osobe 35 KM.Isner wrote: ↑18/01/2025 22:56 Za ove što vele da se sve ravna na osnovu cijena u Sarajevu.. Bio sam ja prošle godine i u Varešu i u Drvaru, dvije vukojebine samo takve... I nekad si tamo mogao da piješ, jedeš i od cenera kusur da ti ostane.. I znaš šta? E nema toga više.. Cijene kafe u Drvaru skoro iste kao u Sarajevu (ne u Vatri već po kaficima).. Gore cevape nisam pojeo nego tamo a koštaju 10 KM.. U Varešu cijena točene klipe za pola marke do marku jeftinija nego u HS pivnici.. Znaci, razlika do marke plafon..
Cijene pekarskih proizvoda u Kaknju, Livnu i Travniku iste kao na Marin Dvoru... Jeste da nije gužva kao u Sarajevu al ide roba..
- Isner
#22257 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jeste, slažem se.. ali ista takva pastrmka u Tilavi je 60 KM a ovdje već 50 str neki govore kako su "delikates" cijene samo i jedno u parali Sarajevu dok je sve ostalo 10 km oko Sarajeva bagatela cijena u restoranima...elcaliente wrote: ↑19/01/2025 13:20Friska pastrmka sa rostilja je delikatesa, nije to sirotinjsko jelo.
Znaci, nemam ja primjedbu ako mu je pastrmka i 150 KM, moje je da li cu sjesti i jesti ili ćušnuti cjenovik i produžiti dalje ali govorim da su cijene SKORO (u možda 10 KM) iste u cijeloj BiH, u svim restoranima...
-
elcaliente
#22258 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mozda su u Varesu podigli ovo Kanadzani ili sta su vec standard.Isner wrote: ↑19/01/2025 13:31Jeste, slažem se.. ali ista takva pastrmka u Tilavi je 60 KM a ovdje već 50 str neki govore kako su "delikates" cijene samo i jedno u parali Sarajevu dok je sve ostalo 10 km oko Sarajeva bagatela cijena u restoranima...elcaliente wrote: ↑19/01/2025 13:20Friska pastrmka sa rostilja je delikatesa, nije to sirotinjsko jelo.
Znaci, nemam ja primjedbu ako mu je pastrmka i 150 KM, moje je da li cu sjesti i jesti ili ćušnuti cjenovik i produžiti dalje ali govorim da su cijene SKORO (u možda 10 KM) iste u cijeloj BiH, u svim restoranima...
Mozda je u Zenici ili okolo Zenice jeftinije.
- dječak sa šibicama
#22259 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kila pastrmke Neretvanac Konjic 11 km.
Kilogram svjeze pastmrke sadrzi nekakvih cirka 4 pastrmke. Dakle jedna pastrmka ispod 3 marke.
Ima logike da je porcija 80 maraka. Isto kao i za puru, kilo brasna marka i nesto, malo putera ili masla, naredna 2 grama sira, 10 maraka porcija
Kilogram svjeze pastmrke sadrzi nekakvih cirka 4 pastrmke. Dakle jedna pastrmka ispod 3 marke.
Ima logike da je porcija 80 maraka. Isto kao i za puru, kilo brasna marka i nesto, malo putera ili masla, naredna 2 grama sira, 10 maraka porcija
-
eagle29
#22260 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nikad mi nece biti jasno da ljudi zive u ubjedjenju da je Bingo ili koja trgovina vec podigla cijene lupam milka ili dorina cokolade, a ono Bingo je kupuje od Nelta koji btw radi distribuciju i milke i dorine koju Nelt nabavlja od Mondeleza ili Krasa...
Bingo uvijek radi na istoj marzi, neko ne podigne cijenu dok ne rasproda svu zalihu, a neko odmah. Uglavnom dobavljaci zovu trgovce i navaljuju da se dignu cijene jer im npr Bingo nece da kupi cokoladu dok Konzum ne podigne maloprodajnu cijenu. I tako je sa vecinom
Bingo uvijek radi na istoj marzi, neko ne podigne cijenu dok ne rasproda svu zalihu, a neko odmah. Uglavnom dobavljaci zovu trgovce i navaljuju da se dignu cijene jer im npr Bingo nece da kupi cokoladu dok Konzum ne podigne maloprodajnu cijenu. I tako je sa vecinom
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
-
Dino79
#22262 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da ali drzava je te probleme rjesavala . SFRJ je bio gigant a i BiH u okviru iste SFRJ . UPI je imao vlastite plantaze kafe u africi.elcaliente wrote: ↑19/01/2025 13:11Nije to bas sve tako. Zavisi o kojoj generaciji se prica.Ironmen wrote: ↑19/01/2025 12:03 Iz dana u dan sve nam postaje luksuz, kafa je trenutno luksuz, na poslu 50% nosi termosboce ili imaju kuhala pa podnevsku prave,jer je cijena na apratu skocila sa 0,5 na 1 km a plata naravno ostala ista, ustipci sa kajmakom nekada bili sirotinjska hrana u Hercegovini danas je to delikatesa, kukuruzno brasno 3,5km 1kg proha postaje delicija, sva ona stara sirotinjska hrana koja je odhranila generacije postaje luksuz i za srednu klasu, e sada neko u ovome vidi sansu mislim da je sada biznis proizvodnja bilo kakve hrane jako unosna investicija jer sigurno da nas i dalje ocekuje rast cijena hrane.
Neke od tih nabrojanih stvari su i prije 30 godina bile luksuz pa je sve nenormalno pojeftinilo zboh hiperproducije, sada sve sve to vraca u normalnu.
U BiH se to malo vise osjeti posto nema poljoprivrednika pa se nazalost ni osnovne potrebe ne mogu pokriti.
Mladze generacije su imale srecu da zive u doba industrijske hiperprodukcije pa su se umazile.
Bivsa juga je imala 1000 puta mocniju poljoporivredu i industriju hrane pa je opet npr kafa ili cokolada bila skupa.
Kafe jedno vrijeme nije ni bilo ili bila toliko skupa pa se koristila zamjena regularno u prodaji.
BiH nazalost nije u stanju ni da proizvede pesenicu, kukuruz za brasno, krompir, luk, papriku u dovoljnim kolicinama.
-
Naslovnica
#22263 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zašto ne izbace Nelt iz lanca pa ne kupuju direktno?eagle29 wrote: ↑19/01/2025 14:21 Nikad mi nece biti jasno da ljudi zive u ubjedjenju da je Bingo ili koja trgovina vec podigla cijene lupam milka ili dorina cokolade, a ono Bingo je kupuje od Nelta koji btw radi distribuciju i milke i dorine koju Nelt nabavlja od Mondeleza ili Krasa...
Kako u Đuriću (a gledam jučer i u Best) mogu velike Milkuše za manje od 5KM?
-
Malisa11
#22264 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nelt njima nije digao cijenu...

-
eagle29
#22265 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
I Hose cini mi se ima te milkuse iz paralele.Naslovnica wrote: ↑19/01/2025 17:45Zašto ne izbace Nelt iz lanca pa ne kupuju direktno?eagle29 wrote: ↑19/01/2025 14:21 Nikad mi nece biti jasno da ljudi zive u ubjedjenju da je Bingo ili koja trgovina vec podigla cijene lupam milka ili dorina cokolade, a ono Bingo je kupuje od Nelta koji btw radi distribuciju i milke i dorine koju Nelt nabavlja od Mondeleza ili Krasa...
Kako u Đuriću (a gledam jučer i u Best) mogu velike Milkuše za manje od 5KM?
Vjerovatno imaju isplativost, sa ovima imas siguran povrat, razvoze ti po objektima paket ako hoces, imaju svoje komercijaliste, placa ti vanfakturno marketing, ucesce u polici i sta jos ne, a onda jos i ne radi samo cokolade. Sa paralelom je uplata avans, zalihe ogranicene, isporuka na jedno mjesto i cesto rokovi upitni.
Sve u svemu, kad se stavi sve na papir sigurnije i isplativije od Nelta uzimati.
Tako ti je i sa Persilom, i sa Niveom i ostalim artiklima koje ima u paraleli.
Direktno ne moze, valjda dobavljac ima Ugovor sa svojim principalom.
- Ozimician
#22266 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Isner wrote: ↑18/01/2025 22:56 Za ove što vele da se sve ravna na osnovu cijena u Sarajevu.. Bio sam ja prošle godine i u Varešu i u Drvaru, dvije vukojebine samo takve... I nekad si tamo mogao da piješ, jedeš i od cenera kusur da ti ostane.. I znaš šta? E nema toga više.. Cijene kafe u Drvaru skoro iste kao u Sarajevu (ne u Vatri već po kaficima).. Gore cevape nisam pojeo nego tamo a koštaju 10 KM.. U Varešu cijena točene klipe za pola marke do marku jeftinija nego u HS pivnici.. Znaci, razlika do marke plafon..
Ovo je 100% istina, zato mene "nervira" kad neko kaze kako je u manjim gradovima "sve jeftinije" nego u Sarajevu. Razlika minorna. Ako ne placas kiriju, razlika 5-10% maksimalno, a kvalitet 3x gori za sve. A i cijene kirija su otisle gore, pa ces u vecini gradova placati kiriju jednaku kao u I. Sarajevu npr. jer je ponuda stanova znatno manja.
-
akcija007
#22267 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Lidl kada proradi hoce li Nutellu od 1 kg on uvoziti za sebe ili cemu trenutni voznici za BiH uvoziti i prodavati Nutellu od 1 kg iz Njemacke ?
Kako to ide ?
Kako to ide ?
- Ozimician
-
akcija007
#22269 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
@Ozimician zato sto Lidl izvan Njemacke prodaje Nutelu od 1 kg koja se proizvodi u Frankfurtu ( i kupovao sam ovo pakovanje u Hrvatskoj)
-
citroen xm
#22270 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Uvoziće sam za sebe sve. Zato i prave ogromni distributivni centar i usavršavaju logistiku.
- Ozimician
#22271 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Aha, ovdje u Njemackoj u Lidlu je bas rijetko vidjam. Zato pitam.
Prije se moglo dosta cesce vidjeti, ali zadnjih par mjeseci bas rijetko.
I poskupila je svakako 8,55 € regularna cijena.
Evo gledam Kaufland hoce 16 € lol
https://www.kaufland.de/product/369921594/
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#22272 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pastrmka u Sireni u oktobru..."đene-đene" s cijenama u Topliku. Gdje je pecaju , kolika je plata konobara u Varešu ?fortaleza wrote: ↑19/01/2025 11:55Doručak u Varešu uštipci na plati i kave za tri osobe 35 KM.Isner wrote: ↑18/01/2025 22:56 Za ove što vele da se sve ravna na osnovu cijena u Sarajevu.. Bio sam ja prošle godine i u Varešu i u Drvaru, dvije vukojebine samo takve... I nekad si tamo mogao da piješ, jedeš i od cenera kusur da ti ostane.. I znaš šta? E nema toga više.. Cijene kafe u Drvaru skoro iste kao u Sarajevu (ne u Vatri već po kaficima).. Gore cevape nisam pojeo nego tamo a koštaju 10 KM.. U Varešu cijena točene klipe za pola marke do marku jeftinija nego u HS pivnici.. Znaci, razlika do marke plafon..
-
eagle29
#22273 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Svi znaju da Lidl ima dobru robnu marku i da mu je fokus na tome, a ne na Milki, Nuteli i sl. Meni licno bolja Lidlova cokolada nego bilo koja drugacitroen xm wrote: ↑19/01/2025 18:53 Uvoziće sam za sebe sve. Zato i prave ogromni distributivni centar i usavršavaju logistiku.
-
akcija007
#22274 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja sam u decembru kupio u Lidl Hrvatska Nutela 1 kg s 9,50 eur na 7,50 eur
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu