Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
JovicSA

#5576 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by JovicSA »

@dr_Evil Koliko je ono tebi godina? Ako si živio prije 90-tih i bio dovoljno odrastao da budeš svjestan barem mrvu dešavanja koja su prethodina 92' onda poštujem, u suprotnom samo širiš defetizam i nemaš pojma.
dr_Evil

#5577 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

JovicSA wrote: 19/01/2025 12:42 Potpuno se slažem, Dejton i ovo sa Palestincima neuporedivo. Zamisli da sutra Palestinci dobiju svoj Dejton, pola Jerusalema, državu u kojoj sami odlučuju...pa to bi bila evolucija u odnosima Izrael-Palestina ali nema...jedino što im preostaje je borba (kakva takva) jer smrt im je izvjesna ovako ili onako. Kada dotjeraš čovjeka da nema više šta izgubiti onda samo dodaješ ulje na vatru koja će te na kraju progutati. Da je neko rekao nacistima da će u svim ofanzivama na Balkanu pobijediti ali da neće uništiti partizane koji će na kraju izaći kao pobjednici mislim da bi ga poslali u Jasenovac na edukaciju.
Naravno bolje je umrijeti u borbi kao covjek, nego se pustiti. Jos ako je pri tome u borbi protiv nadmocnog neprijatelja ima da se pjesme pisu o tome.

Ali borba mora imati smisao i plan.

Gledajte pisemo vec dugo na ovu temu, znate sta ja mislim o Palestini, a sta o cionistima. A znate sta i mislim o Hamasu od prvog dana. I evo, niti jedan potez nije uradjen koji bi me naveo da promijenim misljenje. Za razliku od Fataha koji je bio vezan za PLO, cija je borba imala smisao!
armin071

#5578 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by armin071 »

I po hiljadu i neki put se preko ove američko cio propagande pokušava provući teza hamas je kriv da nije njih Palestina bi bila ko Meka. Kako vam više ne dojadi??? Evo sad ne smijemo vjerovati ni da je Gaza sravnjena, sad su Hamasovci okupani, haman da je Gebel počesto “umakao” na balkanu čim se ovoliko potomaka nakotilo….
Haris.ba

#5579 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Haris.ba »

Da ponovim - od 7.10 na Zapadnoj Obali u prosjeku svaki dan budu ubijena 2 djeteta. A, Hamasa nema tamo.
dr_Evil wrote: 19/01/2025 12:42
:D Oh, pa ti si bas optimistican u vezi stanja BiH i Bosnjaka. Nazalost situacija je mnogo gora nego 1991-e :)
Nije tema, ali po cemu? Jesu to krenuli ukopavati haubice oko gradova?
dr_Evil

#5580 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

Citajte sa razumijevanjem, niste generacija Z koja ne moze da procita vise od dvije recenice. Pretpostavljam da spadate u generacije koje su pisale rukom.

NIti jednim svojim postom ja nisam rekao da je Hamas kriv, niti da nema Hamasa da bi bio med i mlijeko. Ja samo kazem ono sta govorim odavno. Hamas je alat cionista za nestanak Palestinaca. Sto ne znaci da cionisti nemaju drugih alata, metoda, ili direktnih postupaka.

Palestinci su imali svoju politiku i odbranbene pokrete prije Hamasa, a imat ce i nakon sto ih otklone. Ne morate se slagati, cak sto vise i ne ocekujem da to uradite. Ali citajte s razumijevanjem, ne pisem ja komplikovanim jezikom.
banjaluka078

#5581 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

Ovaj i slične snimke će biti teško zaboraviti.

dr_Evil

#5582 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

banjaluka078 wrote: 19/01/2025 13:07 Ovaj i slične snimke će biti teško zaboraviti.

O cionistima sta reci, ova snimka je dokaz svega.

ALi slobodno trziste, sloboda govora.. sve fukncionise dok su oni imali totalnu vlast nad medijima, i najjace kompanije sa kojima niko nije mogao u izvozu. Cim se kolo srece okrenulo, daj carine, zabrani telegram, tik-tok, i ostale ludorije koje svakako nisam ni imao.
geoxx

#5583 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by geoxx »

JovicSA wrote: 19/01/2025 12:02
dr_Evil wrote: 19/01/2025 11:42
jeza u ledja wrote: 19/01/2025 11:33

Nevjerovatno. :shock:
Vraceni 2 stoljeca nazad, ubijeno preko 64.000 ljudi prema novim skandinavskim studijama, zatrovana voda i zemlja, iskreno me zanima da li ce poslije ovog trovanja uspjeti imati isti natalitet. Koliko ce jos ljudi umrijeti od raznih zaraza, posljedica, trauma. I onda slijedi doza oporavka pa nova etapa genocida, i tako dok ih u potpunosti ne umore.

Pobjeda se slavila i kod nas kad je potpisan Dayton.. i evo nas.

Jedino sto se moze smatrati pobjedom je da genocid nije do kraja proveden, tako smo i mi sebe tjesili krajem rata da smo opstali, prezivjeli u uslovima gdje smo morali nestati.

Ali onda stavis na crtu, i Bosnjaci i Palestinci, uzmes granice gdje si bio prije 100 godina, i danas, i vidis da je genocid samo u etapama, i onda vidis da ipak nisi pobjedio, nego te neko lozi.
Nije Gaza ni prva ni posljednja u kojoj nije ostao kamen na kamenu pa se život i prosperitet vratio. Da su tako narodi i pojedinci razmišljali u prošlosti nikad se niko ne bi oslobodio. Jednostavno cijena slobode je skupa pa ko je želi treba proliti more krvi. Nije li Tito ono jednom rekao, parafraziram...mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo, tako je ti je i sa Palestincima, moraju proliti okean krvi i niko im na kraju ne garantuje slobodu. Uzmi ili ostavi.
I dalje pricate kao da su oni sa 7.10 ista postigli u kontekstu slobode i kao da je postojao 1% sanse da ista i postignu, pa haj da probaju, mozda se izgura nesto.

Te price sa narodima kroz historiju su komedija. Nije ovo bila borba za slobodu vec samoubistvo.
Last edited by geoxx on 19/01/2025 13:14, edited 1 time in total.
banjaluka078

#5584 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by banjaluka078 »

"Naglasak" u postu mi je bio na sadržaj snimka, ne na aplikaciju. Nisam napisala kad sam postavila.
SmokingMan

#5585 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Malo bitnijih istorijskih činjenica, nikome toliko zanimljive. Neki od citatia Ze'va Jabotinskog.

Ako želite da kolonizirate zemlju u kojoj ljudi već žive, morate obezbijediti garnizon za zemlju ili pronaći dobrotvora koji će održavati garnizon u vaše ime... Cionizam je kolonizatorska avantura i stoga je ona opstoji ili propada po pitanju oružanih snaga". (Protjerivanje Palestinaca. str.28).

- Jabotinski je bio jedan od rijetkih cionista koji je rano prepoznao sukob između jevrejskog i palestinskog nacionalizma. Međutim, on je zagovarao doktrinu Gvozdenog zida umjesto zagovaranja dijaloga za rješavanje ovog potencijalnog sukoba. On je 1926. izjavio:

"Tragedija je u tome što je ovdje došlo do sudara između dvije istine.....Ali naša pravda je veća. Arapi su kulturno zaostali, ali njegov instinktivni patriotizam je isto tako čist i plemenit kao i naš; ne može biti kupljen, može se samo obuzdati... višom silom." (Pravedne žrtve. str. 108. B.Morris)

- Uprkos ovom citatu (i mnogim drugim sličnim cionističkim citatima), Izraelci i cionisti nepokolebljivo tvrde da Palestinci nemaju pravo na samoopredjeljenje jer nisu bili ni nacija ni narod...Zeev Jabotinski je izjavio da je naseljavanje "zemlje" jedini "zakon".

"Nema pravde, nema tog zakona i nema Boga na nebu, samo jedan zakon koji odlučuje i nadmašuje sve....(židovsko) naselje (zemlje)" (Pravedne žrtve, str. 108)

- Prema Zeevu Jabotinskom, evropski Jevreji imaju malo zajedničkog sa "Orijentom" (Bliski Istok) ...

"Mi Jevreji nemamo ništa zajedničko sa onim što se zove 'Orijent', hvala Bogu. U mjeri u kojoj naše neobrazovane mase posjeduju drevne duhovne tradicije i zakone koji zovu Orijent, moraju se odviknuti od njih, a to je ono što mi zapravo radimo u svakoj pristojnoj školi, što sam život radi s velikim uspjehom. Idemo u Palestinu, prvo zbog naše nacionalne pogodnosti, (drugo) da temeljito počistimo sve tragove 'orijentalne duše'. Što se tiče (Palestinaca) Arapa u Palestini, ono što rade je njihova stvar; ali ako im možemo učiniti uslugu, to je da im pomognemo da se oslobode Orijenta.'" (Jedna Palestina, kompletna str. 151)

- Koncept jevrejske većine u Palestini bio je suštinski stub za ostvarenje cionizma. Ovu tačku su iznova i iznova ponavljali svi cionisti, ne samo Jabotinski. Na primjer, Ze'ev Jabotinsky je 1934. uveo Betarovu zakletvu na sljedeći način:

"Posvetio sam svoj život ponovnom rođenju jevrejske države, sa jevrejskom većinom, sa obje strane Jordana." (Izrael: Istorija, str. 76)

Slično tome:

"Već dugo vremena mnogi Jevreji, uključujući cioniste, nisu željeli razumjeti jednostavnu istinu. Smatrali su da je dovoljno stvaranje važnih pozicija u Palestini (naselja, gradova, škola, itd.). Prema njima, nacionalni život bi se mogao slobodno razvijati čak i ako bi većina stanovništva bila arapska. Ovo je velika greška. Historija dokazuje da se bilo koja nacionalna pozicija, ma koliko bila snažna i važna, ne može zaštititi sve dok narod koji ju je izgradio ne čini većinu. Manjina može očuvati svoju kulturnu poziciju samo dokle god može kontrolirati lokalnu većinu. Prije ili kasnije, svaka zemlja na svijetu postaje nacionalna država dominantnog naroda u njoj. Stoga, ako želimo da Eretz Yisrael postane i ostane jevrejska država, prije svega moramo stvoriti jevrejsku većinu." (Ideologija Betara - Jabotinsky)

- Poput svih cionista, Jabotinsky nije zagovarao samo stvaranje jevrejske većine u Palestini, već i upotrebu sile kako bi se [Arapi] 'premjestili' iz svojih domova, farmi i poslova. Ze'ev Jabotinsky je u pismu jednom od svojih revizionističkih kolega u Sjedinjenim Američkim Državama, datiranom iz novembra 1939. godine, izjavio:

"Nemamo izbora: Arapi moraju napraviti mjesta za Jevreje u Eretz Izraelu. Ako je bilo moguće premjestiti baltičke narode, moguće je premjestiti i palestinske Arape." (Progon Palestinaca, str. 29)

- Slično tome, zamišljao je 'čišćenje' palestinskog naroda iz njihovih domova u 'Eretz Izraelu'. Izjavio je

"Mi Jevreji, hvala Bogu, nemamo ništa zajedničko s Istokom... Islamsku dušu treba 'počistiti' iz Eretz Israela... (Muslimani su) bučna rulja odjevena u šarene, divljačke krpe." (Progon Palestinaca, str. 29)

Sa ovim bi završio....
Dimu1927

#5586 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Dimu1927 »

pa logicno da su zabranili, citav svijet vidio kakvo zlo prave, a inace cnn bio mjerilo istine, rat protiv hamasa kako kazu u hrvackoj :lol: :lol:
dr_Evil

#5587 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

SmokingMan wrote: 19/01/2025 13:39 Malo bitnijih istorijskih činjenica, nikome toliko zanimljive. Neki od citatia Ze'va Jabotinskog.
Spoiler
Show

Ako želite da kolonizirate zemlju u kojoj ljudi već žive, morate obezbijediti garnizon za zemlju ili pronaći dobrotvora koji će održavati garnizon u vaše ime... Cionizam je kolonizatorska avantura i stoga je ona opstoji ili propada po pitanju oružanih snaga". (Protjerivanje Palestinaca. str.28).

- Jabotinski je bio jedan od rijetkih cionista koji je rano prepoznao sukob između jevrejskog i palestinskog nacionalizma. Međutim, on je zagovarao doktrinu Gvozdenog zida umjesto zagovaranja dijaloga za rješavanje ovog potencijalnog sukoba. On je 1926. izjavio:

"Tragedija je u tome što je ovdje došlo do sudara između dvije istine.....Ali naša pravda je veća. Arapi su kulturno zaostali, ali njegov instinktivni patriotizam je isto tako čist i plemenit kao i naš; ne može biti kupljen, može se samo obuzdati... višom silom." (Pravedne žrtve. str. 108. B.Morris)

- Uprkos ovom citatu (i mnogim drugim sličnim cionističkim citatima), Izraelci i cionisti nepokolebljivo tvrde da Palestinci nemaju pravo na samoopredjeljenje jer nisu bili ni nacija ni narod...Zeev Jabotinski je izjavio da je naseljavanje "zemlje" jedini "zakon".

"Nema pravde, nema tog zakona i nema Boga na nebu, samo jedan zakon koji odlučuje i nadmašuje sve....(židovsko) naselje (zemlje)" (Pravedne žrtve, str. 108)

- Prema Zeevu Jabotinskom, evropski Jevreji imaju malo zajedničkog sa "Orijentom" (Bliski Istok) ...

"Mi Jevreji nemamo ništa zajedničko sa onim što se zove 'Orijent', hvala Bogu. U mjeri u kojoj naše neobrazovane mase posjeduju drevne duhovne tradicije i zakone koji zovu Orijent, moraju se odviknuti od njih, a to je ono što mi zapravo radimo u svakoj pristojnoj školi, što sam život radi s velikim uspjehom. Idemo u Palestinu, prvo zbog naše nacionalne pogodnosti, (drugo) da temeljito počistimo sve tragove 'orijentalne duše'. Što se tiče (Palestinaca) Arapa u Palestini, ono što rade je njihova stvar; ali ako im možemo učiniti uslugu, to je da im pomognemo da se oslobode Orijenta.'" (Jedna Palestina, kompletna str. 151)

- Koncept jevrejske većine u Palestini bio je suštinski stub za ostvarenje cionizma. Ovu tačku su iznova i iznova ponavljali svi cionisti, ne samo Jabotinski. Na primjer, Ze'ev Jabotinsky je 1934. uveo Betarovu zakletvu na sljedeći način:

"Posvetio sam svoj život ponovnom rođenju jevrejske države, sa jevrejskom većinom, sa obje strane Jordana." (Izrael: Istorija, str. 76)

Slično tome:

"Već dugo vremena mnogi Jevreji, uključujući cioniste, nisu željeli razumjeti jednostavnu istinu. Smatrali su da je dovoljno stvaranje važnih pozicija u Palestini (naselja, gradova, škola, itd.). Prema njima, nacionalni život bi se mogao slobodno razvijati čak i ako bi većina stanovništva bila arapska. Ovo je velika greška. Historija dokazuje da se bilo koja nacionalna pozicija, ma koliko bila snažna i važna, ne može zaštititi sve dok narod koji ju je izgradio ne čini većinu. Manjina može očuvati svoju kulturnu poziciju samo dokle god može kontrolirati lokalnu većinu. Prije ili kasnije, svaka zemlja na svijetu postaje nacionalna država dominantnog naroda u njoj. Stoga, ako želimo da Eretz Yisrael postane i ostane jevrejska država, prije svega moramo stvoriti jevrejsku većinu." (Ideologija Betara - Jabotinsky)

- Poput svih cionista, Jabotinsky nije zagovarao samo stvaranje jevrejske većine u Palestini, već i upotrebu sile kako bi se [Arapi] 'premjestili' iz svojih domova, farmi i poslova. Ze'ev Jabotinsky je u pismu jednom od svojih revizionističkih kolega u Sjedinjenim Američkim Državama, datiranom iz novembra 1939. godine, izjavio:

"Nemamo izbora: Arapi moraju napraviti mjesta za Jevreje u Eretz Izraelu. Ako je bilo moguće premjestiti baltičke narode, moguće je premjestiti i palestinske Arape." (Progon Palestinaca, str. 29)

- Slično tome, zamišljao je 'čišćenje' palestinskog naroda iz njihovih domova u 'Eretz Izraelu'. Izjavio je

"Mi Jevreji, hvala Bogu, nemamo ništa zajedničko s Istokom... Islamsku dušu treba 'počistiti' iz Eretz Israela... (Muslimani su) bučna rulja odjevena u šarene, divljačke krpe." (Progon Palestinaca, str. 29)
Sa ovim bi završio....
Nista dodati ni oduzeti
dr_Evil

#5588 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

Dimu1927 wrote: 19/01/2025 13:41 pa logicno da su zabranili, citav svijet vidio kakvo zlo prave, a inace cnn bio mjerilo istine, rat protiv hamasa kako kazu u hrvackoj :lol: :lol:
Rat u Izraelu, kako kazu na index.hr :D
dr_Evil

#5589 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

I da podsjetimo, ko je zaboravio:

19.11.2023
Predsjednik SAD Joe Biden se, s obzirom na vrijeme nakon Bliskoistočnog rata, ponovo zauzeo za rješenje sa dvije države. Biden je u gostujućem članku u "Washington Postu" zagovarao "jedinstvenu vladu" Zapadne obale i Gaze pod obnovljenom Palestinom autonomnom vlašću. Također je spomenuo uvođenje sankcija protiv ekstremističkih naseljenika na Zapadnoj obali.
Ili ti ga, posamarali smo sve studente sta su se bunili, postavili smo uzor Vucicu kako ce da to uradi, i ipak nista od toga nakon 64.000 mrtvih!
armin071

#5590 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by armin071 »

Šta nam kaže “doktor” koga mi zajebavamo da je Gaza porušena…. Kad ti mediji isperu mozak ni svojim očima ne vjeruješ…..
HarTar

#5591 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by HarTar »

Otpor u Gazi je bio silan....

JovicSA

#5592 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by JovicSA »

Slava Palestini i palestinskoj borbi!
JovicSA

#5593 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by JovicSA »

geoxx wrote: 19/01/2025 13:14
JovicSA wrote: 19/01/2025 12:02
dr_Evil wrote: 19/01/2025 11:42

Vraceni 2 stoljeca nazad, ubijeno preko 64.000 ljudi prema novim skandinavskim studijama, zatrovana voda i zemlja, iskreno me zanima da li ce poslije ovog trovanja uspjeti imati isti natalitet. Koliko ce jos ljudi umrijeti od raznih zaraza, posljedica, trauma. I onda slijedi doza oporavka pa nova etapa genocida, i tako dok ih u potpunosti ne umore.

Pobjeda se slavila i kod nas kad je potpisan Dayton.. i evo nas.

Jedino sto se moze smatrati pobjedom je da genocid nije do kraja proveden, tako smo i mi sebe tjesili krajem rata da smo opstali, prezivjeli u uslovima gdje smo morali nestati.

Ali onda stavis na crtu, i Bosnjaci i Palestinci, uzmes granice gdje si bio prije 100 godina, i danas, i vidis da je genocid samo u etapama, i onda vidis da ipak nisi pobjedio, nego te neko lozi.
Nije Gaza ni prva ni posljednja u kojoj nije ostao kamen na kamenu pa se život i prosperitet vratio. Da su tako narodi i pojedinci razmišljali u prošlosti nikad se niko ne bi oslobodio. Jednostavno cijena slobode je skupa pa ko je želi treba proliti more krvi. Nije li Tito ono jednom rekao, parafraziram...mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo, tako je ti je i sa Palestincima, moraju proliti okean krvi i niko im na kraju ne garantuje slobodu. Uzmi ili ostavi.
I dalje pricate kao da su oni sa 7.10 ista postigli u kontekstu slobode i kao da je postojao 1% sanse da ista i postignu, pa haj da probaju, mozda se izgura nesto.

Te price sa narodima kroz historiju su komedija. Nije ovo bila borba za slobodu vec samoubistvo.
Istorija je najbolja učiteljica života. Treba se samo prisjetiti kroz istoriju bezizlaznih situacija za različite vojske i narode. Od Staljingrada do klanaca Sutjeske gdje je sve izgledalo beznadežno i besmisleno pa tako i palestinska borba. Ta borba ne počinje niti završava sa 07.10
HarTar

#5594 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by HarTar »

Situacija u kampu Jabalia u Gazi, rezultat neselektivnih izraelskih bombardovanja.

Dimu1927

#5595 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Dimu1927 »

sve tuneli ispod i precizno gadjanje kalendara u istim
SmokingMan

#5596 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by SmokingMan »

Poslije TikTok.a ADL ide u lov na Vikipediju, tačnije namjeravaju da filtriraju neželjeni sadržaj okarakterisam kao akt "antiesemitizma".
smijesni_ste

#5597 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by smijesni_ste »

Ova 'gomila' oko vozila i nije lijepa slika :-?

Da se ne lažemo, ko zna šta bi bilo da ih Hamasovci nisu zadržavali :roll: :roll:
Smeagol

#5598 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Smeagol »

smijesni_ste wrote: 19/01/2025 18:21 Ova 'gomila' oko vozila i nije lijepa slika :-?

Da se ne lažemo, ko zna šta bi bilo da ih Hamasovci nisu zadržavali :roll: :roll:
po ovome se vidi organizacija...
na jednoj strani haoticne scene, ljudi na autu, oko vrata i sl. na drugoj samo oni koji i trebaju biti ukljuceni u akciju.
Malisa11

#5599 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Malisa11 »

Dva svijeta, jbga.
smijesni_ste

#5600 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by smijesni_ste »

Ma dobro, ljudi u Gazi su očajni i prepušteni sami sebi, nema tu kontrole i reda nakon svega, ali Hamas je mogao ovo bolje organizovati jer se rat vodi i u medijima.

Pro-izraelski mediji i propagandisti mahom objavljuju ove snimke uz očekivane komentare :roll:
Post Reply