Ukrajina

Sanjarko

#213126 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

Phalanx sistem kako znam Amerikanci imaju koji se može upotrijebiti i protiv dronova.

Sad koliko efektivno ne znam.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#213127 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Image

izgleda da svi mi ovdje pratimo pogrešne izvore informacija :lol:
kabal1337

#213128 Re: Ukrajina

Post by kabal1337 »

Spoiler
Show
gorecenter.com
Za ove sto su diskonektovani od realnog svijeta i koji podrzavaju agresore.
zigzag

#213129 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

apsidejzi wrote: 17/01/2025 18:44
karanana wrote: 17/01/2025 00:46 sjecam se kad smo crte podvlacili pred bahmutom pa onda pred avidvkom. uvijek je bilo selo gore selo dole, a bogami bilo je mjesta koja i nisu bas sela tipa torecka od 30 hiljada i kurahova od 20 hiljada. pokrovsk 60, pada u ovoj godini, mozda i do kraja proljeca. vidjecemo sta ce onda, hoce li zavrnut na sjever i krenuti u kotlic kramatorska i slavjanska ili ce ravno prema dnjepropetrovskoj oblasti i pavlogradu.

tri godine rata tri zauzeta grada. mene bi stid bilo da sam tvrdio da sam neka svjetska sila. I to jos u drzavi gdje granice. Ameri uzese Irak i Afganistan za mjesec. Jos na kraj svijeta. Sramota. I to bez hipersonicnih raketa.
Zamisli situaciju da je milion amerikanaca poginulo a treću godinu se bore oko Um Kasra, Basru ne vide a Bagdad misaona imenica.

Al eto, rusi imaju neograničen kredit kod određenih lokalnih skupina.
dragma
Vozim: Pješe

#213130 Re: Ukrajina

Post by dragma »

Stoka krvolocna fasisticka, treba cijelu Ukrajinu mobilisati i pobiti sve agresorske zivotinje mater im ...em!
Nije ni cudo sto ih cetalji podrzavaju, svoj se svom raduje. Isti su.
18+
https://x.com/NAFOSlavaUA/status/188028 ... 04/video/3
zilog

#213131 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Occasionally wrote: 17/01/2025 18:50 Ko nam je ono ovdje od poštovanih kolega expert za dronove.
Ovih 1.500.000.000 USD (ovako baš privlači pažnju) meni kao laiku u pogledu dronova izgleda nevjerovatna cifra za ulaganje u razvoj istih.

Da li je to ulaganje u postrojenja širom Ukrajine ili se odnosi isključivo na primjenu nove tehnologije?
Zaštita od ometanja uključujući i samo navođenje na cilj ? Domet ? Brzina ?

Fakat velika cifra.

Update.
Evo opet čitam a sjećam se komentara s ratišta gdje su Ukrajinci govorili da ih rusi prevlađuju sa količinom dronova pa čak i sa tehnologijom.
Vidim od kada su Ameri počeli s ovim programom pa se pitam da li su oni kao vojna sila ikada pridavali značaja dronovima. Vjerovatno nisu.
Pored nosača aviona s jedne i sve sile kopnene tehnike s druge strane nije ni čudo da nisu. A opet se nameće pitanje da li su razvijali zaštitu od dronova za svoje trupe u nekom potencijalnom sukobu negdje i nekad.

Hmm Postavim pitanje i odgovaram na njega. Previše kafe danas. :mrgreen:
Zastita od ometanja se najlakse provodi upotrebom tehnologija koje nisu ogranicene samo na ISM opsege (2.4 i 5 GHz). Najbolji primjer je Analog-ov AD9363 325 MHz - 3.8 GHz agilni primopredajnik, koji moze svaki paket poslati (i sto je jos vaznije primiti) na drugoj frekvenciji.
Navigacija se moze raditi i vizuelno, prema satelitskim snimcima, uz upotrebu SIFT algoritma. Ovo je posebno vazno za dalekometne dronove.
Terminalno navodjenje se moze prepustiti AI - zakljucavanje mete, bez obzira na gubitak video signala (gubitak se desava kada se dron spusti nisko).

Kod malih FPV dronova, meni je posebno interesantno, sta izaziva onako masivnu eksploziju, neproporcionalnu velicini drona? Kao da su Ameri skontali kako da aktiviraju mnogo vise od jedne ERA cigle. Tim prije sto ERA-u ne mozemo vidjeti na americkim i britanskim tenkovima (koriste iskljucivo kompozitni oklop).
kabal1337

#213132 Re: Ukrajina

Post by kabal1337 »

plasticni eksploziv
drndalo

#213133 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

karanana wrote: 17/01/2025 19:07 izgleda da je pala i velyka novosilka zapadno od ugledara i jugozapadno od kurahova. to je bio drugi rezervni smjer one kontre iz 2023. fakticki na tromedji donjecke, zaporoske i dnjepropetrovske oblasti. ah zaboravio sam spomenuti i selo gore selo dole vuledar/ugledar population 15 tisuca. ne znam sta je plan. moze ovo u mnoge kotlice da se pretvori.
Najbolji je kotlic od soma, sarana, smudja, tolstolobika i deverike. Oprobano.
drndalo

#213134 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Occasionally wrote: 17/01/2025 18:50 Ko nam je ono ovdje od poštovanih kolega expert za dronove.
Ovih 1.500.000.000 USD (ovako baš privlači pažnju) meni kao laiku u pogledu dronova izgleda nevjerovatna cifra za ulaganje u razvoj istih.

Da li je to ulaganje u postrojenja širom Ukrajine ili se odnosi isključivo na primjenu nove tehnologije?
Zaštita od ometanja uključujući i samo navođenje na cilj ? Domet ? Brzina ?

Fakat velika cifra.

Update.
Evo opet čitam a sjećam se komentara s ratišta gdje su Ukrajinci govorili da ih rusi prevlađuju sa količinom dronova pa čak i sa tehnologijom.
Vidim od kada su Ameri počeli s ovim programom pa se pitam da li su oni kao vojna sila ikada pridavali značaja dronovima. Vjerovatno nisu.
Pored nosača aviona s jedne i sve sile kopnene tehnike s druge strane nije ni čudo da nisu. A opet se nameće pitanje da li su razvijali zaštitu od dronova za svoje trupe u nekom potencijalnom sukobu negdje i nekad.

Hmm Postavim pitanje i odgovaram na njega. Previše kafe danas. :mrgreen:
Mislim da nakon prvobitnog iznenadjenja sta se sve moze dronirati i kako, te americke spoznaje da i oni tu kasne puno vise nego sto zele, oni krecu u ovu vjesto formulisanu objavu iz koje ispada da je to nesto onako, ne bas vazno.
Moje misljenje je da je tu napravljen neki vazan poligon za testiranja svih mogucih vrsta u realnim uslovima, protiv realnog neprijatelja. I iako 1.5 mlrd. za vojne americke uslove i nije neka cifra, za razvojne projekte je vrlo znatna.
drndalo

#213135 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Vec 2 dana se pojavljuju podaci o akcijama UKR SOF posebno odradjenim protiv identifikovanih jedinica koje su ucestvovale u masakriranjima UKR ratnih zarobljenika, cije slike su ti isti bolesnici objavljivali po Telegramima... Aferim. Sad im ga stjeravaju nasuho do vrata...

drndalo

#213136 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Opet bubanje da valja...

drndalo

#213137 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Kuriozitet, pogodak 1/1.

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#213138 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Ma samo brojke donose pobjedu, ako Rusi naprave milion Ukrajinci treba da naprave 5 miliona, uvijek je tako bilo u ratovima, pobjedjuje onaj koji ima nečega više od protivnika :D.
drndalo

#213139 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

zigzag

#213140 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Neko je govorio da ne može puška na dron. A sačmarica je sasvim dovoljna puška.
nota1969

#213141 Re: Ukrajina

Post by nota1969 »

zigzag wrote: 17/01/2025 22:54
apsidejzi wrote: 17/01/2025 18:44
karanana wrote: 17/01/2025 00:46 sjecam se kad smo crte podvlacili pred bahmutom pa onda pred avidvkom. uvijek je bilo selo gore selo dole, a bogami bilo je mjesta koja i nisu bas sela tipa torecka od 30 hiljada i kurahova od 20 hiljada. pokrovsk 60, pada u ovoj godini, mozda i do kraja proljeca. vidjecemo sta ce onda, hoce li zavrnut na sjever i krenuti u kotlic kramatorska i slavjanska ili ce ravno prema dnjepropetrovskoj oblasti i pavlogradu.

tri godine rata tri zauzeta grada. mene bi stid bilo da sam tvrdio da sam neka svjetska sila. I to jos u drzavi gdje granice. Ameri uzese Irak i Afganistan za mjesec. Jos na kraj svijeta. Sramota. I to bez hipersonicnih raketa.
Zamisli situaciju da je milion amerikanaca poginulo a treću godinu se bore oko Um Kasra, Basru ne vide a Bagdad misaona imenica.

Al eto, rusi imaju neograničen kredit kod određenih lokalnih skupina.
bolje poredjenje je Meksiko i da su meksikanci nadomak recimo San Diega
drug_profi

#213142 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zigzag wrote: 18/01/2025 14:32 Neko je govorio da ne može puška na dron. A sačmarica je sasvim dovoljna puška.
Ja sam predložio da podcjevni lanser dobije municiju sa sačmom, ili sa lanserom mreže, ili da se na jurišne puške montira cjev sa patronama. Ali nista od toga ne stiti od bombardera, samo od kamikaza.
skrbavi-admin

#213143 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

ima li BIH mogucnost da napravi visecjevni rotacioni mitraljez? koncepcija nije nimalo teska a korekcija vatre s necim sto ispucava hiljada metaka je ubitacna..... poggotovo sto imamo industriju municije.....
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#213144 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Bankarska kriza u Rusiji uništit će sve

Otkriveno je da je Kremlj prisilio privatne banke u Rusiji da daju 250 milijardi dolara povlaštenih zajmova ruskim odbrambenim kompanijama kako bi podržale Putinov rat u Ukrajini. Ruska središnja banka nije u stanju spasiti ni banke ni odbrambene kompanije jer su svi zajmovi u njihovim knjigama toksični i nikada se ne mogu vratiti. Rusija bi svakog trenutka mogla finansijski propasti.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#213145 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Rusija planira "činove haosa" diljem Europe kako bi prekinula savezničku podršku Ukrajini

Rusija je teroristička država. To govorimo tri godine na kanalu. Ali Rusija stalno podsjeća na tu činjenicu. Posljednja je optužba da je Rusija planirala terorističke napade na zrakoplovne kompanije diljem svijeta. Prema riječima Poljskog premijera Donalda Tuska, ova bomba vijest došla je iz Američkih obavještajnih izvora.
"Mogu samo potvrditi da je Rusija planirala zračna teroristička djela, ne samo protiv Poljske, već i protiv zračnih prevoznika diljem svijeta", rekao je Tusk tokom sastanka s Volodimirom Zelenskim.
Hame_

#213146 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Zašto bi Trumpov prekid vatre mogao stvoriti haos u Rusiji

"Putin je sam u situaciji i prisiljen je sklapati dogovore koji mu možda neće dugoročno ići u korist, kako bi osigurao kratkoročnu korist."

Zaustavljanje Putinove invazije na Ukrajinu moglo bi izazvati ozbiljne probleme za rusko društvo i gospodarstvo uzrokovane trogodišnjim ratom, prof. Mark Galeotti.
Hame_

#213147 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Spoiler
Show
Usamljeni Rus trči okolo među ruševinama, samo da bi ga strijeljala paljba iz malog oružja. 28. mehanizirana brigada.

Kamikaze "Deve": krvožedna taktika ruske vojske.

Konkretno, nije izgubljen ovaj trkač, kojeg su uočile zračne izviđačke jedinice jedinice "Gyurza", a uništile pješadije 28. brigade. Trčao je u smrt s određenim ciljem.

Takvi se okupatori nazivaju "devama". Njihov glavni cilj je doći što bliže našim položajima i tamo ostaviti streljivo, mine ili radio uređaje za kasniju upotrebu jurišnih grupa.

Sama "deva" je za jednokratnu upotrebu, tako da se ne daje ni za oružje. Iako je dobro opremljen oklopom kako bi mogao što dalje trčati."
Hame_

#213148 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Spoiler
Show
Tim bespilotnih letjelica "Rarog" 24. mehanizirane brigade UA koristio je FPV udarne bespilotne letjelice za odbijanje ruskog pješaštva i vozila, izvodeći brojne učinkovite udare. [Pet videozapisa, obrnuto kronološki] Objavljeno 12. – 18. januara 2025.
Hame_

#213149 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Spoiler
Show
Rusko skladište nafte u Engelsu i dalje gori. Januara 2025. Gotovo 10-ti dan nakon Ukrajinskog napada "krhotina". Objavljeno 17.01.2025.

*Uhvati me neka toplina :evil:

Odo... da ne zatrpavam temu "kao svoj blog".
zigzag

#213150 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Mislio sam na naoružanje za dron. Tvrdnja je bila da neće biti precizno ili da će poremetiti stabilnost drona.
Post Reply