Ti ne citas temu. Masa ljudi ovde griju citave kuce sa klimama i toplotnim pumpama, vec ukijeces kao padobranac. No, ne bih da se raspravljam, o Vi ekselencijo sa kucom od 200 kvadrata. Pardon vilom kako je nazva.skodilak wrote: ↑12/01/2025 17:01Joj, molim te mani me tog lažnog bosanskog (loša kopija jugoslavenskog) socijalizma. Pa kada pročitaš komentare na ovu temu jasno je da se po tim socijalnim stanovima napravljeni u ex jugi, najviše griju na invertere jugonostalgičarska raja, a nažalost vidim i njihova djeca.
Mislim šta ću vam ja, nema više druga tita pa sve za raju jarane. Sada se moraju dobro zasukati rukave ili ukrasti.
Nigdje po luksuznim i modernim stanovima nisam vidio grijanje na invertere. To ovo samo naša jugobosanska fukarešćina prakticira ne bi li osjetila dašak zapadnog konformizma, još kada počnu palamuditi o građanskom društvu. Fuj koje licemjerje!
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Ermin ZM
#21851 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
-
Peugeot2008
#21852 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ermin, izvinjavam Vam se, jel se ovo pojavio novi padobranac ?Ermin ZM wrote: ↑12/01/2025 18:16Ti ne citas temu. Masa ljudi ovde griju citave kuce sa klimama i toplotnim pumpama, vec ukijeces kao padobranac. No, ne bih da se raspravljam, o Vi ekselencijo sa kucom od 200 kvadrata. Pardon vilom kako je nazva.skodilak wrote: ↑12/01/2025 17:01Joj, molim te mani me tog lažnog bosanskog (loša kopija jugoslavenskog) socijalizma. Pa kada pročitaš komentare na ovu temu jasno je da se po tim socijalnim stanovima napravljeni u ex jugi, najviše griju na invertere jugonostalgičarska raja, a nažalost vidim i njihova djeca.
Mislim šta ću vam ja, nema više druga tita pa sve za raju jarane. Sada se moraju dobro zasukati rukave ili ukrasti.
Nigdje po luksuznim i modernim stanovima nisam vidio grijanje na invertere. To ovo samo naša jugobosanska fukarešćina prakticira ne bi li osjetila dašak zapadnog konformizma, još kada počnu palamuditi o građanskom društvu. Fuj koje licemjerje!
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#21853 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ova tema je s razlogom imala naziv "Grijanje na Inverter klima uredjaje" s naglaskom na grijanje (ne znam ko i zasto ju je preimenovao..?). Ovi padobranci sto griju prozore i hlade se na iste (jave se po pravilu krajem juna ili pocetkom jula kad se guzica oznoji) mogu imati svoju temu koja ce se zvati "Hladjenje i dogrijavanje Inverterima" ili "Kutak za fanove klima od 22KG i 900KM" nemam nista protiv.
Ako padobranac nastavi sa ovakvim tonom zamolio bih @Bobi da ga limitira
Ako padobranac nastavi sa ovakvim tonom zamolio bih @Bobi da ga limitira
-
Ermin ZM
#21854 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Nije, vec aristokrata sa vilom od 200 kvadrata. Svi koji ispod imaju i griju se na klime su fukare kaze.Peugeot2008 wrote: ↑12/01/2025 18:48Ermin, izvinjavam Vam se, jel se ovo pojavio novi padobranac ?Ermin ZM wrote: ↑12/01/2025 18:16Ti ne citas temu. Masa ljudi ovde griju citave kuce sa klimama i toplotnim pumpama, vec ukijeces kao padobranac. No, ne bih da se raspravljam, o Vi ekselencijo sa kucom od 200 kvadrata. Pardon vilom kako je nazva.skodilak wrote: ↑12/01/2025 17:01
Joj, molim te mani me tog lažnog bosanskog (loša kopija jugoslavenskog) socijalizma. Pa kada pročitaš komentare na ovu temu jasno je da se po tim socijalnim stanovima napravljeni u ex jugi, najviše griju na invertere jugonostalgičarska raja, a nažalost vidim i njihova djeca.
- Idemedosumom
#21855 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Tanak si ako ti ona guzoper cijev nije spojena na bojler. Aristokrate guzu peru iskljucivo toplom vodom.
-
Malisa11
- DaysleepeR
#21857 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Hisense inverter ima mogućnost da umjesto da uzima reper sa termostata u unutrašnjoj jedinici koja se brzo zagrije na željenu temperaturu (obzirom da topli zrak ide prema gore) se uključi mode gdje daljinski upravljač postaje termostat i mjeri temperaturu na nivou na kojem su ljudi u prostoriji.
Ovo je kod mene napravilo razliku nebo i zemlja obzirom da živim u stanu sa visokim plafonima.
Prije bi klima vrlo brzo zagrijala na 29! koliko sam stavljao da išta osjetim dole, dok je nakon ovog moda super grijala sve na 23 stepena.
Ne zamjerite ako sam laički objasnio.
Ovo je kod mene napravilo razliku nebo i zemlja obzirom da živim u stanu sa visokim plafonima.
Prije bi klima vrlo brzo zagrijala na 29! koliko sam stavljao da išta osjetim dole, dok je nakon ovog moda super grijala sve na 23 stepena.
Ne zamjerite ako sam laički objasnio.
- skupljac_zeljeza
#21858 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
To Midea uglavnom ugrađuje u svoje klime i imaju na daljinskom FOLOW ME ako mislimo na isto. Testirao sam, ali izgleda nedovoljno dugo da osjetim taj efekat. Super je ako može i možda su na Hisense to usavršavali i došli do toga da to zamijeni žičani termostat.DaysleepeR wrote: ↑13/01/2025 10:49 Hisense inverter ima mogućnost da umjesto da uzima reper sa termostata u unutrašnjoj jedinici koja se brzo zagrije na željenu temperaturu (obzirom da topli zrak ide prema gore) se uključi mode gdje daljinski upravljač postaje termostat i mjeri temperaturu na nivou na kojem su ljudi u prostoriji.
- DaysleepeR
#21859 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Meni radi super, jer je klima prije toga jako brzo zatvarala krilca prema gore i nije grijala, iako je ostajalo hladno.skupljac_zeljeza wrote: ↑13/01/2025 11:38To Midea uglavnom ugrađuje u svoje klime i imaju na daljinskom FOLOW ME ako mislimo na isto. Testirao sam, ali izgleda nedovoljno dugo da osjetim taj efekat. Super je ako može i možda su na Hisense to usavršavali i došli do toga da to zamijeni žičani termostat.DaysleepeR wrote: ↑13/01/2025 10:49 Hisense inverter ima mogućnost da umjesto da uzima reper sa termostata u unutrašnjoj jedinici koja se brzo zagrije na željenu temperaturu (obzirom da topli zrak ide prema gore) se uključi mode gdje daljinski upravljač postaje termostat i mjeri temperaturu na nivou na kojem su ljudi u prostoriji.
Sa tim, nastavlja da grije dok ne dostigne željenu temperaturu na daljinskom.
-
Ermin ZM
#21860 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Postoji dugo vec to. Kod Gree se zove I Feel, kod Midee Follow me. Nisam siguran ko je od ta 2 brenda prvi patentirao. Naravno i derivati istih imaju te opcije(Azuri, Vivax itd).skupljac_zeljeza wrote: ↑13/01/2025 11:38To Midea uglavnom ugrađuje u svoje klime i imaju na daljinskom FOLOW ME ako mislimo na isto. Testirao sam, ali izgleda nedovoljno dugo da osjetim taj efekat. Super je ako može i možda su na Hisense to usavršavali i došli do toga da to zamijeni žičani termostat.DaysleepeR wrote: ↑13/01/2025 10:49 Hisense inverter ima mogućnost da umjesto da uzima reper sa termostata u unutrašnjoj jedinici koja se brzo zagrije na željenu temperaturu (obzirom da topli zrak ide prema gore) se uključi mode gdje daljinski upravljač postaje termostat i mjeri temperaturu na nivou na kojem su ljudi u prostoriji.
Ima i kod drugih kineskih proizvodjaca, neki otkupe pravo od Gree neki od Midee. Neko hvali da mu dobro radi neko kaze da jos gore sa tim radi. Haj ga znaj.
- DaysleepeR
#21861 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
E bravo, I Feel se zove i kod Hisense.
With I FEEL Mode, you'll never have to adjust the temperature yourself.
The Hisense Air Conditioning remote features a built-in digital thermometer that adjusts the temperature of the room based on where the remote is located.
With I FEEL Mode, you'll never have to adjust the temperature yourself.
The Hisense Air Conditioning remote features a built-in digital thermometer that adjusts the temperature of the room based on where the remote is located.
-
brazzo19
#21862 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pozdrav, pitanje ili mozda bolje savjet ako mi ko moze pomoci ....
Naime, ljetos sam ugradio 3 invertera da se pokusam ovu zimu grijati na njih zbog nemogucnosti i nedostupnosti kvalitetnog uglja za cebtralnu pec i svake godine se borim sa ogrijevom ....
U pitanju je kuca na 3 sprata na kojoj nema stiropora tj. fasade, nije utoplena, na prizemlju gdje su roditelju je Vivax inverter 18.ka medju sprat srednji se ne grije ne zivi niko, i moj sprat tj potkrovlje imaju dva gree invertera 18.ka u dnevnom i 12.ka u spavacoj sobi.
Moja prosjecna potrosnja struje na nasa "dva domacinstva" u jednoj kuci u kojoj zivimo je cca izmedju 80 i 100KM struje mjesecno maximalno u sta ulazi standardna potrosnja bojlera masina i ostalih kucanskih aparata.
Vivax inverter 18.ka kod roditelja je radio vecinu vremena (nije radio 0-24 mjesec dana) i stimali su temperaturu kao i brzinu puhanja u zavisnosti od potreba.
Gree inverter na mom spratu 18.ka je takodzer radio vecinu mjeseca u zavisnosti od potreba tj gasio se kada nismo kuci i vecinu vremena kada krenemo spavati i palio se ujutru.
Gree inverter 12.ka u spavacoj se palila sasvim malo ili gotovo nikako.
Racun za struju neki dan je dosao oko 400KM ... tacnije 388KM
Moje pitanje je, je li moguce da su ova dva invertera 18.ke potrosila cca 300KM struje s obzirom da racunam da je ostala potrosnja bila oko 100KM ...
Jer kad su mi ugradjivali ove invertere rekli su mi kao "da ih ne gasis 0-24" mjesec dana da nece potrosit vise od 90-100KM struje, ja svakako racunam izmedju 250KM i 280KM struje u zimskom periodu sto mi je prihvatljivo, jer je tona uglja skocila na gotovo 300KM ... ali 400KM za racun mi je malo previse ... koje je vase misljenje, imate li neki savjet ili ih mozda drugacije podesiti da rade, ili staviti one pametne uticnice sa brojacem da tacno vidim koliko trose struje ?
Naime, ljetos sam ugradio 3 invertera da se pokusam ovu zimu grijati na njih zbog nemogucnosti i nedostupnosti kvalitetnog uglja za cebtralnu pec i svake godine se borim sa ogrijevom ....
U pitanju je kuca na 3 sprata na kojoj nema stiropora tj. fasade, nije utoplena, na prizemlju gdje su roditelju je Vivax inverter 18.ka medju sprat srednji se ne grije ne zivi niko, i moj sprat tj potkrovlje imaju dva gree invertera 18.ka u dnevnom i 12.ka u spavacoj sobi.
Moja prosjecna potrosnja struje na nasa "dva domacinstva" u jednoj kuci u kojoj zivimo je cca izmedju 80 i 100KM struje mjesecno maximalno u sta ulazi standardna potrosnja bojlera masina i ostalih kucanskih aparata.
Vivax inverter 18.ka kod roditelja je radio vecinu vremena (nije radio 0-24 mjesec dana) i stimali su temperaturu kao i brzinu puhanja u zavisnosti od potreba.
Gree inverter na mom spratu 18.ka je takodzer radio vecinu mjeseca u zavisnosti od potreba tj gasio se kada nismo kuci i vecinu vremena kada krenemo spavati i palio se ujutru.
Gree inverter 12.ka u spavacoj se palila sasvim malo ili gotovo nikako.
Racun za struju neki dan je dosao oko 400KM ... tacnije 388KM
Moje pitanje je, je li moguce da su ova dva invertera 18.ke potrosila cca 300KM struje s obzirom da racunam da je ostala potrosnja bila oko 100KM ...
Jer kad su mi ugradjivali ove invertere rekli su mi kao "da ih ne gasis 0-24" mjesec dana da nece potrosit vise od 90-100KM struje, ja svakako racunam izmedju 250KM i 280KM struje u zimskom periodu sto mi je prihvatljivo, jer je tona uglja skocila na gotovo 300KM ... ali 400KM za racun mi je malo previse ... koje je vase misljenje, imate li neki savjet ili ih mozda drugacije podesiti da rade, ili staviti one pametne uticnice sa brojacem da tacno vidim koliko trose struje ?
- rovac13
#21863 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moras izmjerit potrosnju pa ces onda znat.
Zapisi stanje brojila svaki mjesec da znas tacno.
Zna se desit da niko nije dolazio pisat stanje brojila svaki mjesec.......pa ti napisu na racunu otprilike kako si i trosio struju......i onda posle 2-3 mjeseca kad dodju i vide stvarno stanje upisu ga.......a ti se u medjuvremenu grijao na struju pa ti sad odjednom dosao taj visak
Zapisi stanje brojila svaki mjesec da znas tacno.
Zna se desit da niko nije dolazio pisat stanje brojila svaki mjesec.......pa ti napisu na racunu otprilike kako si i trosio struju......i onda posle 2-3 mjeseca kad dodju i vide stvarno stanje upisu ga.......a ti se u medjuvremenu grijao na struju pa ti sad odjednom dosao taj visak
- skupljac_zeljeza
#21864 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Prošli mjesec meni nisu očitali nego napravili procjenu i dobro fulili, ali su ispravili.
Kuću bez fasade na tri sprata ne možeš ugrijati 1t uglja. Ako bi ložio stalno onda svakih 6 sati ide jedno ložište. Tu je možda i veća potrošnja struje ako su te uspjele ugrijati. Teoretski mogu. Struja je poskupila. Pogledaj specifikacije svake pa ćeš vidjeti koji je raspon. Imaš na YT čovjek snima iz utičnice i mjeri 2000 w. Provjeri i ti sa utičnicom, ali ako si se uspio ugrijati kako želiš onda i nije jer kod grijanja se ne računaju kvadrati- m2 nego kubici- m3. Koliko si dobio kubika ugrijanog prostora.
Kuću bez fasade na tri sprata ne možeš ugrijati 1t uglja. Ako bi ložio stalno onda svakih 6 sati ide jedno ložište. Tu je možda i veća potrošnja struje ako su te uspjele ugrijati. Teoretski mogu. Struja je poskupila. Pogledaj specifikacije svake pa ćeš vidjeti koji je raspon. Imaš na YT čovjek snima iz utičnice i mjeri 2000 w. Provjeri i ti sa utičnicom, ali ako si se uspio ugrijati kako želiš onda i nije jer kod grijanja se ne računaju kvadrati- m2 nego kubici- m3. Koliko si dobio kubika ugrijanog prostora.
-
brazzo19
#21865 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ma ona puse konstantno, rijetki su trenutci kada "nabije" temperaturu da ode u onaj mod da ne radi, obicno se zaledi uradi defrost i nastavi puhati, jer nema izolacije da moze napuhati na recimo 24-25 stepeni i da drzi tu temp koji sat dok ne padne temp pa da se upali ponovo da puse. I opet ponavljam nije radila 0-24 mjesec nego se gasila vecinu vremena kad krenemo spavati po 5-6 sati i palila ujutru.
Zato mi nije jasno jer su mi rekli da radi mjesec bez prestanka nece potrositi vise od 100KM struje ... jedino da uzmem dvije xiaomi smart uticnice pa da kontrolisem potrosnju, jer ako trose po 150KM mjesecno a ne rade stalno, fakat je previse
Zato mi nije jasno jer su mi rekli da radi mjesec bez prestanka nece potrositi vise od 100KM struje ... jedino da uzmem dvije xiaomi smart uticnice pa da kontrolisem potrosnju, jer ako trose po 150KM mjesecno a ne rade stalno, fakat je previse
-
toska
#21866 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Koliko je to kW ukupno, koliko dana između očitanja i je li dvotarifno brojilo?
- rovac13
#21867 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Bar uzmi otprilike zadnja 4 mjeseca.
Saberi sve racune.
Kolko si otprilike trosio bez klima.
Ostatak je otisao na klime.
Ja ne znam ni jedno grijanje da trosi manje od klima.
Druga stvar je sto se grije ouno prostora bez izolacije.
I to sto gasis navece je piranje da li si ustedio ista.Opet ujutro to valja sve izvuc iz uticnica
Saberi sve racune.
Kolko si otprilike trosio bez klima.
Ostatak je otisao na klime.
Ja ne znam ni jedno grijanje da trosi manje od klima.
Druga stvar je sto se grije ouno prostora bez izolacije.
I to sto gasis navece je piranje da li si ustedio ista.Opet ujutro to valja sve izvuc iz uticnica
-
Ermin ZM
#21868 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Koliko si uglja drva prije trosio mjesecno? I koliko je to u parama ako mozes u grubo sracunati.brazzo19 wrote: ↑13/01/2025 13:59 Ma ona puse konstantno, rijetki su trenutci kada "nabije" temperaturu da ode u onaj mod da ne radi, obicno se zaledi uradi defrost i nastavi puhati, jer nema izolacije da moze napuhati na recimo 24-25 stepeni i da drzi tu temp koji sat dok ne padne temp pa da se upali ponovo da puse. I opet ponavljam nije radila 0-24 mjesec nego se gasila vecinu vremena kad krenemo spavati po 5-6 sati i palila ujutru.
Dodatak: ja mislim da je tu sve ok, jednostavno grijes neizolovanu kucu i dobro je da uopste mogu ugrijati. Ogromni su gubici na golom zidu/plafonu. 300 maraka ti decembar potrosila, ne vjerujem da bi manje od 2 tone uglja potrosio (eto ga vec duplo vise nego klime)
- rovac13
#21869 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Evo naletih na primjer kako hisense kineski softver radi defrost.
Ako povjerujemo ovoj ekipi da je istina sto kazu da jos puse tokom defrosta dok je unutarnja u minusima zaledjena.........onda je valjda jasno zasto treba bjezat od hisense glavom bez obzira.
Ili ce ipak ispast da mozda u ne puse.Mozda ekipa samo ne zna sta je defrost

Ako povjerujemo ovoj ekipi da je istina sto kazu da jos puse tokom defrosta dok je unutarnja u minusima zaledjena.........onda je valjda jasno zasto treba bjezat od hisense glavom bez obzira.
Ili ce ipak ispast da mozda u ne puse.Mozda ekipa samo ne zna sta je defrost

-
dgL_
#21870 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kod mene GREE Lomo regular 18ka i 12ka 0-24 rade griju 60 kvadrata i potrošile su njih dvije oko 100-120 KM struje....brazzo19 wrote: ↑13/01/2025 13:59 Ma ona puse konstantno, rijetki su trenutci kada "nabije" temperaturu da ode u onaj mod da ne radi, obicno se zaledi uradi defrost i nastavi puhati, jer nema izolacije da moze napuhati na recimo 24-25 stepeni i da drzi tu temp koji sat dok ne padne temp pa da se upali ponovo da puse. I opet ponavljam nije radila 0-24 mjesec nego se gasila vecinu vremena kad krenemo spavati po 5-6 sati i palila ujutru.
Na maglama i temp od -1 do -4 su se najviše mučile... Baš sam osjetio da im to ne odgovara nikako. Defrosti baš česti... Ali meni u kući nije bilo neugodno... Konstantno sam u majici kratkih bio...
Nova stolarija, vuna izolacija na krovu, ima maltana fasada.... Imam smart utičnice i evo trenutno troši jedna 600 wati, a druga 500 wati... U kući 23-24 C...
- skupljac_zeljeza
#21871 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Trenutno je -3°i hajd' da napravim test prije 15 minuta i uključim sve 4 klime na 27°i dobijem 27° na preko 100 m2. Pola metra od poda. Za 50 minuta su podigle sa 25°na 27°. Za one koji kažu da klime ne mogu ugrijati kuću. Dok su radile one radio je i bojler i još 7-8 uređaja gdje su i 2 tv-a sa većim dijagonalama. I osigurač nije iskočio.

-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#21872 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Koju snagu priključka imaš?
- skupljac_zeljeza
#21873 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Nemam pojma. Jednotarifno brojilo.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#21874 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kod mene 3 f. 13.7 kw ili slično.
3x20a , isto roknuo 4 klime ,redovna potrošnja i bojler mali 1.2 kw te uključio 3 kw grijač u kupaonici.
. Opa trenutno je završio u oglasu.
Sad sam pametniji samo 0.9 kw ljestve i eventualno 2 kw grijač.
Odvlaživač u suradnji sa klimama može dodatno dići temp..
3x20a , isto roknuo 4 klime ,redovna potrošnja i bojler mali 1.2 kw te uključio 3 kw grijač u kupaonici.
. Opa trenutno je završio u oglasu.
Sad sam pametniji samo 0.9 kw ljestve i eventualno 2 kw grijač.
Odvlaživač u suradnji sa klimama može dodatno dići temp..
- Staylezz
#21875 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Evo da citiram samog sebe.Staylezz wrote: ↑08/01/2025 22:08 Pozdrav.
Ugradio sam nedavno klimu Fuego 18k. Konstantno je upaljena i podešena na 23 do 25 °C sa brzinom ventilatora na 4/6.
Dešava se da svako 15-20 minuta smanji puhanje toplog zraka i ispušta neki neutralan zrak (ne leden ali isto tako ne topao kao što treba biti). To traje par minuta i nakon toga opet puše toplo i tako u krug.
Dok je vanjska temperatura kao danas to je ok, ali me brine šta će biti kad bude npr -10 kao sto najavljuju za par dana. Razumijem koncept defrosta ali mi nije jasno zašto bi tako često ulazio u taj režim, a pogotovo kad nije toliko hladno vani.
Zna li neko da li je normalan ovakav rad?
Klima radi uredno, cak i na -10. Temperatura u kuci konstantno 23°C i to sa jako lošom izolacijom. Račun za struju 140 KM - ja prezadovoljan, tako da preporuka ako neko bude tražio klimu u ovom cjenovnom rangu.