Islam je jasan, dajdzicna i amidjicna i teticna su ti dozvoljene, ali bosnjaci i albanci to ne praktikuju(mi smo jel prije svega Evropa, pa nasi stari ako je 7 koljeno govorili nemoj)to je kod nas tabu.Mozda vehabije zele i to primjenit
Islam - pitanja i odgovori
-
Vjecita_zavrzlama
#6076 Re: Islam - pitanja i odgovori
- pezzar
#6077 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zamisli odeš amidži i kažeš mu ja bi da ti ženim kćerku.
Odlež'o bi te amidža.
Odlež'o bi te amidža.
-
broj dva
#6078 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jer smo zapadnjaci koji razumiju genetiku
-
Vjecita_zavrzlama
#6079 Re: Islam - pitanja i odgovori
Bivsa kolegica,sirijka, udana za tetica.Pitao sam je jel ti svekrva sada vise svekrva ili tetka? Kaze ona preuzme uloga svekrve vise
Ali oni su odrastli s time i to im normalno, za bolesnu djecu govore ”Bozija volja”
Meni neshvatljivo, na stranu genetika ali ja sa teticnom odrastao gledam je kao sestru, koliko smo mi ljeta zajedno proveli kod nene,kako sad da je ozenim pobogu?
- dr_Evil
#6080 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sta sebi dopusta lik
KOd mene nena rahmetli do u 12 koljeno brojala, s kojom god stanes kaze jok to ti je rodica
- Ludzak
#6081 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pusti to šta su nam nene brojali. Fakti su tu. Poslanikova kćerka je oženila rod, Pezić je samo iznio što i jeste.
Pezić je školovani vjeroučitelj koga slijedi 500 000 Bošnjaka, i to je činjenica (nažalost)
- Ludzak
#6082 Re: Islam - pitanja i odgovori
Vi kao da ste s Marsa pali. U islamskom svijetu je to legalno, apsolutno. I to čak i u Kuranu piše do kojeg koljena.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑10/01/2025 09:56Bivsa kolegica,sirijka, udana za tetica.Pitao sam je jel ti svekrva sada vise svekrva ili tetka? Kaze ona preuzme uloga svekrve vise![]()
Ali oni su odrastli s time i to im normalno, za bolesnu djecu govore ”Bozija volja”
Meni neshvatljivo, na stranu genetika ali ja sa teticnom odrastao gledam je kao sestru, koliko smo mi ljeta zajedno proveli kod nene,kako sad da je ozenim pobogu?![]()
- stubrijez
#6083 Re: Islam - pitanja i odgovori
Gdje pocinje Islamski svijet a gdje zavrsava i sta znaci taj pojam?
-
Vjecita_zavrzlama
#6084 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mami pokazao gore tekst, zena se ibreti jos i mene napade sto to uopste pokazujem, gluho i daleko biloLudzak wrote: ↑10/01/2025 11:34Vi kao da ste s Marsa pali. U islamskom svijetu je to legalno, apsolutno. I to čak i u Kuranu piše do kojeg koljena.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑10/01/2025 09:56Bivsa kolegica,sirijka, udana za tetica.Pitao sam je jel ti svekrva sada vise svekrva ili tetka? Kaze ona preuzme uloga svekrve vise![]()
Meni neshvatljivo, na stranu genetika ali ja sa teticnom odrastao gledam je kao sestru, koliko smo mi ljeta zajedno proveli kod nene,kako sad da je ozenim pobogu?![]()
Nas narod nije dio tog svijeta Bogu hvala
- Ludzak
#6085 Re: Islam - pitanja i odgovori
Naš narod je živio u doba komunizma i komunističkih shvatanja, bez ideoloških fraza. Vjera je bila privatna svojina. Nije ih odgajao ovakvi kao Pezići. I naše shvatanje toga svega je minimalistički.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑10/01/2025 11:47Mami pokazao gore tekst, zena se ibreti jos i mene napade sto to uopste pokazujem, gluho i daleko biloLudzak wrote: ↑10/01/2025 11:34Vi kao da ste s Marsa pali. U islamskom svijetu je to legalno, apsolutno. I to čak i u Kuranu piše do kojeg koljena.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑10/01/2025 09:56
Bivsa kolegica,sirijka, udana za tetica.Pitao sam je jel ti svekrva sada vise svekrva ili tetka? Kaze ona preuzme uloga svekrve vise![]()
![]()
![]()
- sinuhe
#6086 Re: Islam - pitanja i odgovori
Vaši stari su živjeli starinski a ako su bili vjernici muslimani i dalje je to bilo isprepleteno nekim narodnim običajima.
Pezić živi islam. Nije on nikakav odmetnik bez podrške struktura.
Pezić živi islam. Nije on nikakav odmetnik bez podrške struktura.
-
Vjecita_zavrzlama
#6087 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovo nas narod nije imao ni prije komunizma, turci imaju stare zabiljezene price i pjesme o ljubavi izmedju rodjaka. Kod nas to nepoznanica i teski tabuLudzak wrote: ↑10/01/2025 12:06Naš narod je živio u doba komunizma i komunističkih shvatanja, bez ideoloških fraza. Vjera je bila privatna svojina. Nije ih odgajao ovakvi kao Pezići. I naše shvatanje toga svega je minimalistički.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑10/01/2025 11:47Mami pokazao gore tekst, zena se ibreti jos i mene napade sto to uopste pokazujem, gluho i daleko bilo![]()
![]()
Albanci su kao i mi, kod njih je zato obicaj bio da kad se zenis ides daleko u drugu kraj da dovedes mladu
- Ludzak
#6088 Re: Islam - pitanja i odgovori
Islamski svijet je svijet koji sprovodi islamske principe. A islamski prncipi se svode na praćenju Kurana.
Što, opet, ne znači da toga nema ni u hrišćanskom svijetu. Ipak su to sve jedne te iste monoteističke religije prepisane jedne od druge.
-
Vjecita_zavrzlama
#6089 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pezic zivi arapski, doduse mozda samo lupa, treba ga neko pitati da li bi volio da mu sin ozeni sestrinu kcer? Ipak je i on bosnjo
-
Al'din
#6090 Re: Islam - pitanja i odgovori
A to sto u Kur'anu pise ... "i spustite svoja vela nizase" se ne pika ? Ono, imamo mi slobodu razmisljanja pa cemo Islam tumaciti kako nam odgovara ... Allah da vam srca ocisti i da vas uputi na pravi put.xenxen wrote: ↑27/08/2024 09:12Upravo tako, neinteligentno i smijesno, jer to nije propis nego izbor.
Aisa ne moze biti mjerodavna za nekoga u Meksiku ili Vijetnamu. Ne mozes nanu Sabahu sa Cicinog hana natjerati da radi jogu ili da nosi sombrero. Ona to moze uraditi, ali to je foliranje i prema njoj i prema Bogu, ali prema nekoj japanskoj ulemi bi vjerovatno bilo prava vjernica, a ona bi bila rob ulemi umjesto Bogu. Zato nam sluzi mozak i razmisljanje, srce da osjecamo, a ako nema ni toga, onda ostaje samo materijalno tijelo, ljustura, sa slijepim pracenjem formalnosti sta je rekla neka ulema.
Bog daje slobodu, a Sotona drzi u ropstvu (fizickom, grijeha, porocima ), a imamo ovdje tvoje izjave kojima pozivas na kontrolu uma, pa sad...![]()
Meni je Kur'an puno relevantniji od Aise (imala 18 god ako se ne varam kad je Muhamed umro), a tamo gdje je ona zivjela, marama je odlican izbor posebno jer su Arapi mnogo uspaljeni. U njihovoj kulturi je prihvatljivo, tj najcesce da ozene prve rodice, a i velike su vrucine, plus onaj pustinjski pijesak.
Meni je interesantno kako za sve postoji Hadis, samo nikad niko da navede Hadis da Muhamed nije bio parazit i nije zivio na tudji racun niti je skupljao sadaku i donacije. Zato je malo licemjerno nastupati iz pozicije IZ jer mnogi od njih nemaju dana radnog staza, a drugima nabijaju osjecaj krivnje jer nisu nesto uradili prema nekom Hadisu kojeg su zapisali ljudi 150 god nakon Muhamedove smrti u vezi neke specificne situacije
Subhanala!![]()
- Ludzak
#6091 Re: Islam - pitanja i odgovori
Šerijatski je dozvoljeno ženiti kćerku od amidze, dajdze, i tetke sa očeve strane. To je u Kuranu označeno. Pezić ništa nije pogriješio. To što su religije (ne želim imenovati, sve su one iste) takve nije Pezić kriv.
-
Vjecita_zavrzlama
#6092 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne samo oceve valjda i materine, jer moja kolegica se udala za twtkinog sina, njene mame sestric
- Ludzak
#6093 Re: Islam - pitanja i odgovori
U suštini to je to.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑12/01/2025 18:59Ne samo oceve valjda i materine, jer moja kolegica se udala za twtkinog sina, njene mame sestric
-
Vjecita_zavrzlama
#6094 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovo me vec dugo zanima.kako to da se u bosnjaka isto sacuvao i slavenski naziv Bog kao i arapski Allah, i apsolutno jednako cesto se koriste?
U drugim muslimanskim narodima to nije obicaj, postoji domaci naziv za boga koji mozda opisuje druge vjere, ali u svakodnevnon govoru se koristi jedino Allah.Npr turski Tanri je turski naziv za Boga,ali taj naziv nije koristen.. a kod nas npr cesce cujes ako Bog da nego inshallah
ja sam kao dijete znao da bi pojacao zakletvu reci i Bogami i Allahami
pitanje je mozda vise za neku drugu temu jer ne vjerujem da smeta islamu kao religiji ali eto.
U drugim muslimanskim narodima to nije obicaj, postoji domaci naziv za boga koji mozda opisuje druge vjere, ali u svakodnevnon govoru se koristi jedino Allah.Npr turski Tanri je turski naziv za Boga,ali taj naziv nije koristen.. a kod nas npr cesce cujes ako Bog da nego inshallah
pitanje je mozda vise za neku drugu temu jer ne vjerujem da smeta islamu kao religiji ali eto.
-
Al'din
#6095 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa..bosnjak ne uci svoju vjeru nego se vodi sistemom rekla-kazala i "tako je moj dedo/nana radio"Vjecita_zavrzlama wrote: ↑14/01/2025 14:18 Ovo me vec dugo zanima.kako to da se u bosnjaka isto sacuvao i slavenski naziv Bog kao i arapski Allah, i apsolutno jednako cesto se koriste?
-
Vjecita_zavrzlama
#6096 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne kontam? Sta je lose u konkretno navedenom? Valjda je lijepo sto i dalje imamo domaci nazivAl'din wrote: ↑14/01/2025 22:54Pa..bosnjak ne uci svoju vjeru nego se vodi sistemom rekla-kazala i "tako je moj dedo/nana radio"Vjecita_zavrzlama wrote: ↑14/01/2025 14:18 Ovo me vec dugo zanima.kako to da se u bosnjaka isto sacuvao i slavenski naziv Bog kao i arapski Allah, i apsolutno jednako cesto se koriste?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#6097 Re: Islam - pitanja i odgovori
Zasto se uopste kleti u Boga ili Allaha? To mi je djecije. Ozbiljan covjek treba izgraditi integritet da mu se vjeruje bez zakletve. Ja se ne kunem ni u koga, a pogotovo u Allaha.
-
Al'din
#6098 Re: Islam - pitanja i odgovori
Grudi su vazda bile pokrivene. Moras nauciti arapski da bi 100% shvatio Kur'an. Ovi prevodi sto mi imamo su priblizna znacenja. U Kur'anu pise da spuste svoja vela nizase, a kad se pojasni sa arapskog na bosanski misli se na od glave pa dole (i glavu).
Last edited by Al'din on 15/01/2025 00:56, edited 1 time in total.
-
swanfilter
#6099 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nego, jel brada u muslimana duzine da u saku stane il je muslimanu brada kao kod neosisane ovce?
-
Al'din
#6100 Re: Islam - pitanja i odgovori
Pa opet, malo procitas i nadjes kako i zbog cega se Allah (voli da) naziva svojim imenima a ne nekim drugim.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑14/01/2025 23:13Ne kontam? Sta je lose u konkretno navedenom? Valjda je lijepo sto i dalje imamo domaci nazivAl'din wrote: ↑14/01/2025 22:54Pa..bosnjak ne uci svoju vjeru nego se vodi sistemom rekla-kazala i "tako je moj dedo/nana radio"Vjecita_zavrzlama wrote: ↑14/01/2025 14:18 Ovo me vec dugo zanima.kako to da se u bosnjaka isto sacuvao i slavenski naziv Bog kao i arapski Allah, i apsolutno jednako cesto se koriste?