Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nije dzaba ti na avataru u sred mraka sija zvijezda...
Petokraka zvijezda sija gura Peta divizija...
Tvorac ovih redaka , pisac i pjesnik Branko Ćopić , kao aktivan član Pete divizije se povlačio nekuda po našim vrletima pred Nijemcima neke ratne zime , svi su borci pokisli , smrznuti , gladni , i pored njega prolazi neki krupan partizan , ne znajući da je Branko tvorac ovog stiha govori mu..."Da mi je sresti onoga koji je smislio "gura Peta divizija" , da ga priupitam kako sada guramo"? !
drug_profi wrote: ↑13/01/2025 00:59
Jesu li ono dragstori tj trgovine 0-24 izuzeti od zakona?
Ako jesu, predvidjam da ce uskoro neki Konzum, Amko ili sl. postati trgovina 0-24.
Konzum je u BL imao trgovinu koja je radila 0-24, sad ne znam radi li po takvom radnom vremenu, slika je stara 4 godine. Ne znam za Sarajevo ili druge gradove.
Ako jesu, predvidjam da ce uskoro neki Konzum, Amko ili sl. postati trgovina 0-24.
"AS" na Socijalnom nekad davno je radio cijelu noć. Lokacija mu je odlična za drakstora.
Inače, mi u Sarajevu nemamo nijednu trgovinu otvorenu cijelu noć, tačno se vraćamo u srednje doba
Predlažem da svaki komentar na ovu temu počnete sa da li radite vi nedjeljom? Ima li iko na forumu da radi u trgovini i da je protiv zabrane?
Ja evo nikad nisam radio vikendom, nemam obraza pisati protiv mada mi je baš zasmetalo u početku, panika me počne hvatati u subotu, jer sam navikao u bingo svaki drugi dan i za svaku sitnicu. Ali evo nakon nekoliko sedmica, sada uživam nedjeljom, nema gužve u gradu, može se disati, obići prijatelje, prošetati itd.
Ali bez zezanja, ovo je nesto totalno surealno, niko ne zna ni ko su ove firme koje su sprovodile eksperiment, a politicari se zalazu za uvodjenje 45h radne sedmice i penzionisanja sa 70 god. 4-radna dana moze (skoro) svako u Njemackoj da radi, ko zeli, samo 20% manja plata i to je to.
Last edited by Ozimician on 13/01/2025 20:23, edited 1 time in total.
Kad mi pocnu pljuvat po Tiletovom sistemu dodje mi da placem jedna subota radna-jal zadnja jal prva u mjesecu a ja jedva ceko da neradnu radim prekovremeno--dnevnica plus 50% ostajalo se i radnim danima prekovremeno pa i tu svaki sat preko 50%
Ovo je roovlasnicko društvo--vecina gazdi stres dobije i nastupi neko ludilo dan dva pred platu
Teško mu se rastat za crkavicu a nije mu teško dat 100 milja za bjesno auto
konektovan wrote: ↑13/01/2025 20:16
Ja radim vikende......ne uvijek, ali me kaci redovno i subota i nedelja. Sta cu ja??
Je li ti plaćen rad u dane odmora?
Jeste, subote i nedelje placene ko i radni dani, nisu uvecane dnevnice.
U ugovoru o radu piše koji su ti sedmični dani odmora. Uobičajeno je da su subota i nedjelja, ali mogu biti ugovoreni i utorak i četvrtak, npr, ili kako god. Ali ih moraš imati. Rad u te dane odmora mora biti plaćen po dogovoru - ugovoru, više od redovnih dana
Hakiz wrote: ↑13/01/2025 15:24
Ne znam. Juče mi pala na pamet boca vina. Da je radilo, kupio bih je. Prošle nedjelje mi nije pala na pamet, ne bih je kupio da je radilo.
Nisu to stvari o kojima i inače razmišljam, pa ih se odjednom baš u nedjelju sjetim. Impulsne su to stvari.
I razumijem te u potpunosti. Ali ces se prilagodit s vremenom, pa ces uvijek kao i ja imati vina, rakije, i pive na lageru Meni je trebalo dugo da se naviknem kad smo tek odselili, nije mi bilo jasno koji im je fazon te nedjelje. Sad mi je bas jasno, mozda kad budem penzioner opet cu se pitati sto ne mogu kupit kakvih gumenih bombona nedjeljom
Jeste, subote i nedelje placene ko i radni dani, nisu uvecane dnevnice.
U ugovoru o radu piše koji su ti sedmični dani odmora. Uobičajeno je da su subota i nedjelja, ali mogu biti ugovoreni i utorak i četvrtak, npr, ili kako god. Ali ih moraš imati. Rad u te dane odmora mora biti plaćen po dogovoru - ugovoru, više od redovnih dana
Potpuno tacno a opet potpuno netacno, tj cak i drzavni poslodavci krse ovo pravilo.
Primjer: gotovo sve SHMP u Tz rade po principu 12/24-12/48 te nemaju uvećanu dnevnicu kada rade subote ili nedjelje ili bilo koje dane sedmice. Objasnjenje pravnika je da kad je rad u turnusima, nema specificiranih dana odmora.
nažalost, nisu evoluirali do više rada, više prometa i više produktivnosti nivoa
Otvoris tekst i vidis da su ljudi unaprijedili efikasnost tj posto je smanjen broj radnih dana nedaju radnicima da se zajebavaju.
Navode primjer sastanaka koji su mogli biti email. Pa to mogu i kad rade 5 dana.
Generalno ovo je vjerojatno testirano u office firmama. Bilo bi interesantno vidjeti kako bi se ovo pokazalo u neki proizvodnim firmama koje rade non stop.
"AS" na Socijalnom nekad davno je radio cijelu noć. Lokacija mu je odlična za drakstora.
Inače, mi u Sarajevu nemamo nijednu trgovinu otvorenu cijelu noć, tačno se vraćamo u srednje doba
zavisi u kojem sarajevu se ti kreces al postoje trgovine u svakom malo vecem naselju koje rade 24h
zavisi u kojem sarajevu se ti kreces al postoje trgovine u svakom malo vecem naselju koje rade 24h
Nije cjelodnevna - drakstor trgovina prodaja proizvoda "na pokaz prstom" kroz malu šubu na vratima
Na nekoliko dragstora u Sarajevu, za koje znam, stoji radno vrijeme 00:00-24:00 ili non stop a primjetim da se uredno zatvaraju vec u 23:00.. Nekada su radili, ostali su šalteri na koje su davali robu nakon ponoci..
Mada realno, ne znam svrhu tog rada, sta ce alkosu prodati u 03:00 osim cigareta i alkohola, eventualno koje salame podriguše... Čist trošak..
Isner wrote: ↑13/01/2025 23:04
Na nekoliko dragstora u Sarajevu, za koje znam, stoji radno vrijeme 00:00-24:00 ili non stop a primjetim da se uredno zatvaraju vec u 23:00.. Nekada su radili, ostali su šalteri na koje su davali robu nakon ponoci..
Mada realno, ne znam svrhu tog rada, sta ce alkosu prodati u 03:00 osim cigareta i alkohola, eventualno koje salame podriguše... Čist trošak..
Gdje su ti "dragstori"
Zašto je noćni rad trgovina asocijacija na alkoholičare Alkoholičar uvijek ima svoju šišu, neće mu nestati pića u neka noćna doba. Pravilo je da kad nema otvorenih trgovina - nema ni kupaca, i suprotno: Da su otvorene noćne trgovine, bilo bi i prometa, pa i alkoholičara, i oni su kupci.