Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

Peacean

#13251 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Peacean »

Ja audio knjigu nikako ne mogu, uvijek se pogubim :D
Moram priznati da mi je prošla godina bila najslabija u zadnjih desetak što se čitanja tiče :(
Digla_da_kreci

#13252 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Digla_da_kreci »

Tako i ja. Pokusala u voznji, pokusala kad nesto radim, ali ne ide mi to usputno. Samo mi odgovara kada sam skroz predana citanju.

Sad kontam koje bih izdvojila iz prosle godine da su mi bile top, i ove mi prve padaju na pamet: Project Hail Mary, Semper idem, Melancholy, Drive Your Plow Over the Bones of the Dead.

Sta bi vi izdvojili kao najbolje sto se procitali u 2024. godini?
LeonardoAC

#13253 Re: Šta trenutno čitate?

Post by LeonardoAC »

Capajebo wrote: 19/12/2024 00:33 Image
Odlicna knjiga.
mufa1 wrote: 19/12/2024 02:55 Generalno dobra knjiga Leopolda aka Muhammeda, sa par stvarno amaterskih fula, ko npr kad je u vozu ujutru vidio "tuznog" čovjeka i kao skonto to je to, zapad je otišao u k... idem ja nazad svojoj braći arapima.. :run:
Izgleda kao da imas problem sa tematikom knjige… koliko se sjecam, u tom vozu je bio sa zenom, zapad kritikuje jer je vjeru stavio u drugi plan. I otisao je u Berlin nakon tog voza gdje je i zvanicno primio islam… :run:
Isner

#13254 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Isner »

Knausgor i njegova djela.. Od Moje borbe u 6 tomova, preko jeseni/zime/proljeca i ljeta do Jutarne zvijezde koja mi je baš sjela.. Dobar je pisac al mislim da nije dobre glave :-) Krajem godine je izašao njegov novi roman, opet skoro 1000 str.. al moram odmoriti od njega...

Bio je tu i Basara, Nesbe, Peljevin, Jahina i dosta klasika..

Audio knjigu ne mogu, probao al ne ide.. Dok npr volim radio drame, ima sjajnih na YT :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#13255 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Chmoljo »

Digla_da_kreci wrote: 02/01/2025 21:11 Sretna Nova godina, knjiski moljci. :zvijezda:

Sta ste i koliko procitali u prosloj godini? Ja ne brojim koliko citam, nekako mi to stvara pritisak. Bitno mi je da mi je prisutan kontinuitet, a neke citam sporije, dok druge brze.
Skontala sam da iz tog razloga ne mogu slusati audio, jer ja imam obicaj kad mi se neki dio svidi, da zastanem nad njim i razmisljam, ili da jednu stranicu citam pola sata, ako ne i vise. Pocesto i guglam stvari/lokacije/whatever koje se spomenu, pa se na tome znam dugo zadrzati i sve to nesto zamisljam i povezujem...
E, skontala sam i da je cover knjige sa satom na novoj murakamijevoj sto citam kao i na coveru najdrazeg mi benda. Ima tu nesto, sad cu i tome kontat.

Uglavnom, slusate li audio i kako ste se ispraksirali? :D
bukvalno isto. jednostavno moram izguglati neke stvari. to se nekad prije nije moglo. sada je lijepo sve to smjestiti ili dobiti pravu sliku.

npr. evo ovaj Jared Diamond, znam da si je čitala jer si mi je poslala. poglavlje o preteči domaćeg kukuruza i kako je bio majušan taj plod i jedva ustanovljeno koja je samonikla biljka jer ne sliče fizički. i jebiga ja onda guglam teosinte :lol: . tempo mi je užasno spor. toliko stvari za obaviti a tako malo vremena. uz dvoje male djece ne može se puno toga stići preko dana. a kada oni nisu budni onda, hajde da se koja progovori među odraslima, hajde da se zajednički nešto pogleda, sve one silne igre se neće odigrati same... tako da, dobro ikako.

što kažeš, kontinuitet, pa će djeca odrasti, pa će biti malo više vremena, pa će se moći više i čitati.
Praetorious

#13256 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

Bitno da se čita, tempo nije bitan. Nije ni kvantitet, kvalitet je uvijek (bi-trebao-da-bude) važniji :izet: Ponekad knjigu slistim za jedan dan, ponekad se otegne na više sedmica - naročito kad me radnja baš ne privuče pa čitam po nekoliko stanica u jednoj turi.

Zadnje što sam pročitao je "T. M. Logan - Majka", priča o ženi nepravdeno optuženoj da je ubila svoga muža nakon bračne svađe. No, u pozadini je politika, korupcija Velike Ribe koje jedu one manje. Prijateljstvo i izdaja, a iznad svega, ljubav žene prema svojoj djeci koja su joj oduzeta i želja da ih ponovo dobije i spere ljagu sa svoga imena. Ima tu jurnjave, podmetanja, istraživanja starih dokumenata, praćenja, još malo dodatnih ubistava, gušenja najlon vrećicom preko glave... ma standardan dan :D Može se čitati, mada tempo radnje nije prebrz. Kraj je neočekivan, baš kako i treba biti :izet:

Image
Naslovnica

#13257 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Naslovnica »

Pročitah Monah Hokaj od Vuka Draškovića.
Tandaramandara, previše je ovo plitko i površno da bih shvatio kao ozbiljan znak pokajanja ili nešto slično, puno klišea, isforsiranih fraza, nelogičnosti i netačnosti.
Prije će biti da je zafalilo para.
shmizlica

#13258 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

Praetorious wrote: 17/12/2024 21:34 @Chloe Nisam čitao tu, ali imam jednu drugu sa mačorom:

Maxim Leo & Jochen Gutsch - Frankie
Životna filozofija jednog mačka

dobar frankie, baš onako za opuštanje

još jedna mačkasta
Image
orbita12

#13259 Re: Šta trenutno čitate?

Post by orbita12 »

David Grann - Izgubljeni grad Z, upravo zavrsio , odlicna knjiga pogotovo jer volim historiju, kako zvanicnu tako i alternativnu
SmokingMan

#13260 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

Je li iko ikada naručivao knjige sa Fishpond.com. To bi kao trebala bitri alternativa The Book Depository?
petunija

#13261 Re: Šta trenutno čitate?

Post by petunija »

Digla_da_kreci wrote: 02/01/2025 23:30 Tako i ja. Pokusala u voznji, pokusala kad nesto radim, ali ne ide mi to usputno. Samo mi odgovara kada sam skroz predana citanju.

Sad kontam koje bih izdvojila iz prosle godine da su mi bile top, i ove mi prve padaju na pamet: Project Hail Mary, Semper idem, Melancholy, Drive Your Plow Over the Bones of the Dead.

Popisala, nadam se da će bar nešto biti u mojoj lokalnoj biblioteci, hvala za hint :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13262 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

Image

klasični asimov...detektivska priča koja je sf s dozom akademskog humora

i naravno opskurne i treš kemp naslovnice, koje često nemaju nikakve veze s radnjom, srbijanskih izdavača prije pada jugoslavije da odbiju normalne ljubitelje književnosti
doktor78

#13263 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Digla_da_kreci wrote: 02/01/2025 23:30
Jurica Pavičić - Crvena voda
Namik Kabil - Beskućnik
Đurđica Čilić - Fafarikul
Stevo Grabovac - Poslije zabave
Julian Borger - Krvnikov trag
Digla_da_kreci

#13264 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Digla_da_kreci »

petunija wrote: 13/01/2025 08:43
Digla_da_kreci wrote: 02/01/2025 23:30 Tako i ja. Pokusala u voznji, pokusala kad nesto radim, ali ne ide mi to usputno. Samo mi odgovara kada sam skroz predana citanju.

Popisala, nadam se da će bar nešto biti u mojoj lokalnoj biblioteci, hvala za hint :thumbup:
Mislim da ce ti se posebno dopasti Semper Idem/Đorđe Lebović, dostupna je svugdje. Hronika jednog djetinjstva, pitak i citljiv, jako dobar roman.
Javi utiske. :)
Praetorious

#13265 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Praetorious »

SInoć dovršio knjigu: Lauren Roberts - Nemoćna. Fantastika je u pitanju i, vraga mu mačjega, stalno me zapadaju knjige tipa "Igre gladi". Znate već osnovnu šemu: ima neko takmičenje, ONA je slaba, nema moći ali ima duha, mora se takmičiti protiv neuporedivo jačih protivnika, tu je obavezno neki ON u koga se ONA zatreska, al' nikako da se i xXx... Na prethodnoj strani sam preporučio sličnu knjigu, bili su vampiri u pitanju, a ovdje je riječ o ovome:
Postoji Elita, ljudi koji raspolažu raznim moćima: kontrolom vatre, vode, telpadama, telekinetičarima itsl. Postoje i obični, ljudi bez ikakvih moći i oni su proganjani i ubijani da bi se "zaštitila Elita". Uzeo sam knjigu u ruke i rekao Šušur šućur po TISUĆU puta, nije u dijelovima. Onda je pročitao i vidio da jeste u dijelovima. Neću doćekati objavljivanje daljih nastavaka, nemam vampirski životni vijek a ex-yu izdavači ne žure da kompletiraju serijale.

Knjiga po sebi nije loša. Ni stil ni ideja, ni zaplet a ni rasplet (if any) nisu vrhunski, ova vrsta zapleta je već odavno deja vu u svijetu fantastike, ali ko čita fantasy knjige ovo ne može zaobići. Ima nekih finih detalja i elemenata (lažem, ne mogu se sjetiti ni jednoga), ima tu patosa i tuge, mržnje, ljubavi i borbe između osjećaja i dužnosti. Dakle, papazjanija, ima svega. Ko voli nek' izvoli. Knjiga postoji u digitalnim oblicima (kome se ne gadi).

Image
tech10

#13266 Re: Šta trenutno čitate?

Post by tech10 »

Dostojevski-Bijedni ljudi
Digla_da_kreci

#13267 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Digla_da_kreci »

Mislim da sam u svom citalackom zivotu najvise bila opsjednuta Dostojevskim - i dan danas mi je numero uno. :D

Na temu, citam za book club Ljubav u doba kolere. Davno sam je citala i skoro se niceg ne sjecam, ali oduvijek me prati misao da se opisuje kao divan ljubavni roman. Oh, dear lord. Neka mi jos jednom neko to kaze, zatuci cu ga knjigom. :lol: Jedva cekam raspravu u klubu da se nagovorim. :lol:
John Cleese

#13268 Re: Šta trenutno čitate?

Post by John Cleese »

Digla_da_kreci wrote: 22/01/2025 18:19 Mislim da sam u svom citalackom zivotu najvise bila opsjednuta Dostojevskim - i dan danas mi je numero uno. :D

Na temu, citam za book club Ljubav u doba kolere. Davno sam je citala i skoro se niceg ne sjecam, ali oduvijek me prati misao da se opisuje kao divan ljubavni roman. Oh, dear lord. Neka mi jos jednom neko to kaze, zatuci cu ga knjigom. :lol: Jedva cekam raspravu u klubu da se nagovorim. :lol:
Pa kad jeste divan ljubavni roman :|

:D :lol: :run:
Digla_da_kreci

#13269 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Digla_da_kreci »

Cek, cek, trazim najtezi tom... :mrgreen:
sikstinajn

#13270 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sikstinajn »

Image

Donald je pitar.
pripadnik je naše hrabre Armije BiH.
Na prozivci koja ide otprilike ovako:

Hasan-tuj
Sinan-tu
Jašar-tu
Šaban-tu
Donald....

Svima je njegovo ime čudno.
Nekima je i šega.
odtud i naslov knjige Tebi šega š'o se zovem Donald (sa mekim ''š''-malo iskrivi usta)

On je sin zarobljenog njemačkog vojnika koji je nakon što je odrobijao svoje ostao da živi u Sa.
HelaS

#13271 Re:Šta trenutno čitate?

Post by HelaS »

car-x wrote: 19/04/2006 17:23 prokletstvo muslimana - dr. nijaz durakovic
Image

U povodu 13. godišnjice smrti uglednog bosanskohercegovačkog intelektualca i političara, ugledna Izdavačka kuća "Connectum" iz Sarajeva ovih dana je objavila novo izdanje knjige "Prokletstvo muslimana" rahmetli prof. dr. Nijaza Durakovića.

Promocija ovog djela koje je ostavilo značajan trag bila je održana na Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u ponedjeljak, 27. januara 2025. godine, u 17 sati.

U svojstvu promotora govorili su prof.dr. Šaćir Filandra, prof.dr. Senadin Lavić te dekan FPN-a, prof.dr. Sead Turčalo, dok je moderator bio Ajet Arifi, izdavač.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#13272 Re: Šta trenutno čitate?

Post by plain vanilla »

vise sam voljela i cijenila Nijaza pijanog nego ove sad trijezne
sikstinajn

#13273 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sikstinajn »

Jel piso Nijaz alah mu rahmetile u toj knjizi kako je onomad bio pijan pa mu se nije mogao dic'i u objektu Diskrecija kod Tuzle pa se sa plavokosom studenticom "L" samo mazio i grickao ali je ona ipak položila ispit nakon toga, morala je samo istrpiti njegov neugodni zadah.
Tananarive

#13274 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Tananarive »

sikstinajn wrote: 30/01/2025 17:29 Jel piso Nijaz alah mu rahmetile u toj knjizi kako je onomad bio pijan pa mu se nije mogao dic'i u objektu Diskrecija kod Tuzle pa se sa plavokosom studenticom "L" samo mazio i grickao ali je ona ipak položila ispit nakon toga, morala je samo istrpiti njegov neugodni zadah.
što ti Nijaz smeta, ah da, po_četništvo bazdi iz tebe
sikstinajn

#13275 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sikstinajn »

Tananarive wrote: 30/01/2025 20:40

što ti Nijaz smeta, ah da, po_četništvo bazdi iz tebe
Gluuuu paaaa neeeee
Post Reply