Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
saimidin
#5076 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Mislim da su min kazne 1000 za pravno i 500 za odgovorno lice, za radnike nikad čuo da su napisali
Naravno ako platiš u roku 7 dana može samo 50%
Naravno ako platiš u roku 7 dana može samo 50%
- Tananarive
#5077 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Lafferova krivulja je kvaziekonomska teorija - Hladna istina
https://hladnaistina.com/lafferova-krivulja/
Osnovni problem s Lafferovom krivuljom se nalazi u činjenici da je praksa ponovno, ponovno i ponovno uspješno demantirala ovu teoriju dokazujući da je riječ o laži koja povećava prihode jako malenog dijela stanovništva na uštrb svih ostalih, na uštrb društva u cjelini.
Još jedan robovlasnički pokušaj spina. Čuj ovo, smanjenjem poreza bogatima povećavaš prili u budžet države, hahahahahahahaha, ko vas ne zna, odakle izvlačite ovo smeće, nevjerovatno?
Last edited by Tananarive on 12/01/2025 18:26, edited 2 times in total.
- Prpa.ba
#5078 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ja nasao ovo na internetu vezano za prijavu zaposlenog, ne znam jesu li i dalje vazeci zakoni.
ZAKON O JEDINSTVENOM SISTEMU REGISTRACIJE, KONTROLE I NAPLATE DOPRINOSA
Novčanom kaznom u iznosu od 5000,00 KM do 100.000,00 KM kaznit će se obveznik uplate doprinosa za prekršaj ako:
1) ne podnese prijave osiguranja, odjave osiguranja i prijave promjene u toku osiguranja (Član 12.);
Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kaznit će se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 KM do 20.000,00 KM.
Pored novčane kazne počiniocu prekršaja iz stava 1. ovog člana može se izreći i zabrana vršenja djelatnosti u periodu do šest mjeseci s ciljem sprečavanja budućeg činjenja prekršaja.
- SmokingMan
#5079 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Znam da naši suradnici moraju platit skoro 50.000 KM kazni zbog neprijavljenog radnika. 
-
saimidin
#5080 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Nisam ni tražio, čuo sam nekada, doduše davno, ali imaš izvještaj koliko radnika, koliko prijava i koliko kazni, ne čini se ni blizu tomePrpa.ba wrote: ↑12/01/2025 18:16Ja nasao ovo na internetu vezano za prijavu zaposlenog, ne znam jesu li i dalje vazeci zakoni.![]()
ZAKON O JEDINSTVENOM SISTEMU REGISTRACIJE, KONTROLE I NAPLATE DOPRINOSA
Novčanom kaznom u iznosu od 5000,00 KM do 100.000,00 KM kaznit će se obveznik uplate doprinosa za prekršaj ako:
1) ne podnese prijave osiguranja, odjave osiguranja i prijave promjene u toku osiguranja (Član 12.);
Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kaznit će se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 KM do 20.000,00 KM.
Pored novčane kazne počiniocu prekršaja iz stava 1. ovog člana može se izreći i zabrana vršenja djelatnosti u periodu do šest mjeseci s ciljem sprečavanja budućeg činjenja prekršaja.
Meni je nejasnije zašto danas kada svima treba radnika, ljudi pristaju da rade na crno
A tu dolazimo do tržišta, i radnik voli više para na crno nego manje sa urednom prijavom, onda naravno ima i šta se radi
Većina žena više voli neka piljara, butik...pa i na crno, nego čistačica, šivačica na prijavu...
Dobro je imati zakone, ali i oni trebaju biti realni, u suprotnom "crno tržište" ih poništi, bolje reći realnost se popiša na sulude zakone
Naše društvo je izgleda zaboravilo sve gluposti socijalizma, nije ni čudo, većina ljudi iz tog doba su ili pomrli ili senilni starci koji se sjećaju sa nostalgijom neke romantičarske slike koja veze nema sa tadašnjom realnosti
Čini se opet smo krenuli u te budalaštine, zidanje kuće od karata
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#5081 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
jel ovo Naša sranka otišla u opoziciju pa traži smanjenje nameta?
kakav skup nafuranih i obrnuto proporcionalno sposobnih idiota....mamu im kretensku, pa to svi govore da je trebalo ići u paketu, povećanje minimalca i smanjenje harača
kakav skup nafuranih i obrnuto proporcionalno sposobnih idiota....mamu im kretensku, pa to svi govore da je trebalo ići u paketu, povećanje minimalca i smanjenje harača
-
zippoo87
#5082 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
https://www.klix.ba/biznis/privreda/min ... /250112077
Radnike necemo pitati,njih ko ebe...opet ce ga popusiti na manjoj potencijalnoj penziji.
Nego evo,da vidimo je li ovo OK privrednicima ?
Je li ovo prihvatljivo BH Rahmanu ?Minimalna plata od 1.000 KM u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine još uvijek je ključna politička i ekonomska tema. Vlada je odluku već donijela i ona je na snazi, a u praksi bi trebala biti primijenjena od 1. februara. No, određeni pregovori još traju.
Na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) koja će biti održana sutra predstavnici poslodavaca, sindikata i Vlade FBiH razgovarat će o mogućoj korekciji vladine odluke. Poslodavci su još krajem prošle sedmice nagovijestili da će očekuju još razgovora, a kako se čini na stolu će se naći novi model, ali koji bi trebao zadovoljiti sve ovoga puta.
Prema izvorima Klix.ba u Vladi FBiH, ali i među poslodavcima na sastanku ESV-a, prijedlog o kojem postoji širok konsenzus i koji je još ranije dogovaran jeste da minimalna plata koju bi radnik primao u 2025. godini ostane 1.000 KM. Međutim, prema novom prijedlogu oporezivi dio ne bi bio 1.000 već 800 KM. Dakle, poslodavac bi na 800 KM plaćao doprinose, dok za 200 KM ne bi s obzirom na to da bi se to vodilo kao radni učinak.
U svakom slučaju radnik bi trebao minimalno primati 1.000 KM. Bruto opterećenje za poslodavca u tom slučaju bi iznosilo oko 1.600 KM.
Također, prijedlog je da Vlada FBiH donese posebnu uredbu kojom bi omogućila poslodavcima da radnicima koji imaju preko 1.000 KM platu uplate do 200 KM neoporezivo, uz uslov da ne dođe do smanjenja plata, čime bi se riješilo i pitanje linearnog povećanja plata bez dodatnog poreskog opterećenja.
Ukoliko bi bio usvojen ovaj prijedlog vjerovatno bi nestalo i protivnika dosadašnje odluke. Naime, radnik bi minimalno primao 1.000 KM (800 KM oporezivi +200 KM neoporezivo), plus naknadu za topli obrok i prijevoz.
Također, uredbom o omogućavanju plaćanja 200 KM neoporezivo (uz uslov da poslodavac ne smanji plate) za one koji imaju platu veću od minimalca u većini slučajeva bi se riješilo i linearno povećanje plata u firmama. I konačno povećanjem oporezivog dijela plate sa 619 KM na 800 KM došlo bi do rasta prihoda u budžetu, čime bi se zadržala fiskalna konsolidacija.
Radnike necemo pitati,njih ko ebe...opet ce ga popusiti na manjoj potencijalnoj penziji.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5083 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
@anex @Bobi 

-
saimidin
#5084 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ja forumaša i govana, jesu to banovani svi koji ne idu odmah i samo na lične uvrede ili su skontali da valja ući u govna preko glave sa raspravom tipa hamo vidi mu glave, pa mudro šute
Ja sam upravo iz bana i trebam naravno ponovo, ali i za forum bi bilo ljepše da se raspravlja o stvarima kulturno, a ne odmah balo, balinče, sdfa, bot, fgr, serem vam se na nivo
Ja sam upravo iz bana i trebam naravno ponovo, ali i za forum bi bilo ljepše da se raspravlja o stvarima kulturno, a ne odmah balo, balinče, sdfa, bot, fgr, serem vam se na nivo
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- xoklix
#5086 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Koliko ste neuki prevazilazi sve granice...Jel ti treba crtati ? Evo digneš porez na dobit 50%, Bingo koji ima 160 miliona dobiti i sad plaća 16 miliona poreza na dobit,osnuje firmu u Luxembourgu ili sličnoj državi gdje porez na dobit 0% i izvuče 150 miliona dobiti u Luxembourg,a ovdje mu ostane platiti 5 miliona. Ko je tu u minusu,a ko u plusu?Tananarive wrote: ↑12/01/2025 18:14Lafferova krivulja je kvaziekonomska teorija - Hladna istina
Osnovni problem s Lafferovom krivuljom se nalazi u činjenici da je praksa ponovno, ponovno i ponovno uspješno demantirala ovu teoriju dokazujući da je riječ o laži koja povećava prihode jako malenog dijela stanovništva na uštrb svih ostalih, na uštrb društva u cjelini.
Još jedan robovlasnički pokušaj spina. Čuj ovo, smanjenjem poreza bogatima povećavaš prili u budžet države, hahahahahahahaha, ko vas ne zna, odakle izvlačite ovo smeće, nevjerovatno?
Ili firma koja izvlači ovdje pare iz Slovenije zatvori podružnicu jer im je jeftinije ovdje platiti porez na dobit. Država opet u minusu... Država mora naći mehanizam da dodatno oporezuje firme koje na domaćem tržištu uzimaju ogroman profit. To je zadatak za mnoge pametnije od nas i siguran sam da bi se mogao naći taj mehanizam.
- Tananarive
#5087 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
mani se naučne fantastike i šbb kbb foraxoklix wrote: ↑12/01/2025 19:50Koliko ste neuki prevazilazi sve granice...Jel ti treba crtati ? Evo digneš porez na dobit 50%, Bingo koji ima 160 miliona dobiti i sad plaća 16 miliona poreza na dobit,osnuje firmu u Luxembourgu ili sličnoj državi gdje porez na dobit 0% i izvuče 150 miliona dobiti u Luxembourg,a ovdje mu ostane platiti 5 miliona. Ko je tu u minusu,a ko u plusu?Tananarive wrote: ↑12/01/2025 18:14Lafferova krivulja je kvaziekonomska teorija - Hladna istina
Ili firma koja izvlači ovdje pare iz Slovenije zatvori podružnicu jer im je jeftinije ovdje platiti porez na dobit. Država opet u minusu... Država mora naći mehanizam da dodatno oporezuje firme koje na domaćem tržištu uzimaju ogroman profit. To je zadatak za mnoge pametnije od nas i siguran sam da bi se mogao naći taj mehanizam.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#5088 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
po odokativnom računu ovo je da se nađu na pola puta, dugoročno preko leđa radnika vis a vis penzije, a država se ovim odriče polovine harača.zippoo87 wrote: ↑12/01/2025 19:18 https://www.klix.ba/biznis/privreda/min ... /250112077
Je li ovo prihvatljivo BH Rahmanu ?Minimalna plata od 1.000 KM u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine još uvijek je ključna politička i ekonomska tema. Vlada je odluku već donijela i ona je na snazi, a u praksi bi trebala biti primijenjena od 1. februara. No, određeni pregovori još traju.
Na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) koja će biti održana sutra predstavnici poslodavaca, sindikata i Vlade FBiH razgovarat će o mogućoj korekciji vladine odluke. Poslodavci su još krajem prošle sedmice nagovijestili da će očekuju još razgovora, a kako se čini na stolu će se naći novi model, ali koji bi trebao zadovoljiti sve ovoga puta.
Prema izvorima Klix.ba u Vladi FBiH, ali i među poslodavcima na sastanku ESV-a, prijedlog o kojem postoji širok konsenzus i koji je još ranije dogovaran jeste da minimalna plata koju bi radnik primao u 2025. godini ostane 1.000 KM. Međutim, prema novom prijedlogu oporezivi dio ne bi bio 1.000 već 800 KM. Dakle, poslodavac bi na 800 KM plaćao doprinose, dok za 200 KM ne bi s obzirom na to da bi se to vodilo kao radni učinak.
U svakom slučaju radnik bi trebao minimalno primati 1.000 KM. Bruto opterećenje za poslodavca u tom slučaju bi iznosilo oko 1.600 KM.
Također, prijedlog je da Vlada FBiH donese posebnu uredbu kojom bi omogućila poslodavcima da radnicima koji imaju preko 1.000 KM platu uplate do 200 KM neoporezivo, uz uslov da ne dođe do smanjenja plata, čime bi se riješilo i pitanje linearnog povećanja plata bez dodatnog poreskog opterećenja.
Ukoliko bi bio usvojen ovaj prijedlog vjerovatno bi nestalo i protivnika dosadašnje odluke. Naime, radnik bi minimalno primao 1.000 KM (800 KM oporezivi +200 KM neoporezivo), plus naknadu za topli obrok i prijevoz.
Također, uredbom o omogućavanju plaćanja 200 KM neoporezivo (uz uslov da poslodavac ne smanji plate) za one koji imaju platu veću od minimalca u većini slučajeva bi se riješilo i linearno povećanje plata u firmama. I konačno povećanjem oporezivog dijela plate sa 619 KM na 800 KM došlo bi do rasta prihoda u budžetu, čime bi se zadržala fiskalna konsolidacija.
ako ovo prođe ne znam kako će Rahmani kmečit, ali vjerovatno hoće sindikati
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#5089 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Fino se družite...
Nemojte dopustiti da se moram iživljavati na vama...
Nemojte dopustiti da se moram iživljavati na vama...
- semsasuljakovic
#5090 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ovo ne može proći jer bi se popišali po sebi tj. priča o povećanju dječjeg doplatka i naknade za njegovatelje bi pala u vodu.
- Tananarive
-
made_in_sarajevo
#5092 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Sve moze proci osim vracanja plate ispod 1000. Samo je fazon sto je niksic ovo presjekao iz njemu poznatog razloga. Jel da natjera sad ostale da moraju mjenjati i ostale zakone, jel da pomogne realnom sektoru radnicima jer su od fadila jos budzetski 2-3x povecanje imali i one pomoci. Konto fadil tako izbore dobiti.
Da i dodo pogura svoje, mozda i drzavni radnici docekaju nesto vece plate nakon godina i godina i godina tapkanja u mjestu
Da i dodo pogura svoje, mozda i drzavni radnici docekaju nesto vece plate nakon godina i godina i godina tapkanja u mjestu
-
isx
#5093 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ovo su mokre želje tzv ESV-a. Ovo nema šanse da Vlada usvoji.JoseMujica wrote: ↑12/01/2025 19:56po odokativnom računu ovo je da se nađu na pola puta, dugoročno preko leđa radnika vis a vis penzije, a država se ovim odriče polovine harača.zippoo87 wrote: ↑12/01/2025 19:18 https://www.klix.ba/biznis/privreda/min ... /250112077
ako ovo prođe ne znam kako će Rahmani kmečit, ali vjerovatno hoće sindikati
-
akcija007
#5094 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Copy paste komentar
Samo je jedna firma u Sarajevu, necu je spominjati bavi se gradjevinom, otpustila 30 radnika pocetkom januara. Bio sam u poreznoj na Ilidzi da prijavim radnika, kome svakako nije minimalac plata-nebitno, elem u redu dok sam cekao bilo je 5 odjava na 09.01. U Basu-Kingu-Taco-Kentakiju cijene od 01 za 2-3 KM vece. Sta smo dobili sa ovom odlukom? I sada kada vide sta su uradili, dizu rucnu. Tacno moram sa 40mg na 60 paroxetine povecati a xanax kao bobe piti
Samo je jedna firma u Sarajevu, necu je spominjati bavi se gradjevinom, otpustila 30 radnika pocetkom januara. Bio sam u poreznoj na Ilidzi da prijavim radnika, kome svakako nije minimalac plata-nebitno, elem u redu dok sam cekao bilo je 5 odjava na 09.01. U Basu-Kingu-Taco-Kentakiju cijene od 01 za 2-3 KM vece. Sta smo dobili sa ovom odlukom? I sada kada vide sta su uradili, dizu rucnu. Tacno moram sa 40mg na 60 paroxetine povecati a xanax kao bobe piti
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#5095 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Vi još razglabate o tome kako je Vlada zajebala sa dizanjem minimalca?
- zubi
#5096 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ja mislim da ce ovo proci... kriza...
ili ipak ne
https://r aport.ba/niksic-za-raport-odluka-o-minimalcu-od-1-000-km-ostaje-na-snazi/
Last edited by zubi on 12/01/2025 20:45, edited 2 times in total.
- Ozimician
#5097 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ne znam odakle ti vadis svoje podatke, ali sve je javno dostupno i cifre nisu ni blizu tih kojima ti lupas.bumerangss wrote: ↑12/01/2025 16:17Nije tacno. Na birou u Sarajevu nema nijedan doktor medicine, mogu dabiraju gdje ce da rade. Pogotovu sad kad stariji iskusniji idu u ASA bolnicu i druge privatne poluklinike i ordinacije i njihova mjesta ostaju praznaOzimician wrote: ↑12/01/2025 13:36mfa_secure wrote: ↑12/01/2025 13:32 E da stomatolog, farmaceut ili nedaj Bože doktor radi za minimalac, taj film nećeš gledati kod nas. Ne znam odakle ti taj podatak, ali to jednostavno nije tačno. Možda im je osnovica minimalac, ali na to ide koeficijent od 2, 3 4 ili čak i 5.
Pa koliki je ego ljudima iz tih branši, da bi prije jeli slamu i živjeli ispod mosta ko beskućnici, nego da se "ponize" i rade za minimalac.
Pitaj ove koji su tek izasli s faksa kako se snalaze na trzistu rada (ukoliko nemaju veze i stele).
Kakvi crni koeficijenti u privatnom sektoru?
Jedan stomatolog (frisko s faksa, bez poznanstava) ima srece ako ga neko u Sarajevu i za minimalac zaposli.
Farmaceuti koji rade po ovim privatnim lancima nemaju vise od radnika u Bingu na kasi.
Mislim da si totalno van realnosti i da ne poznajes uopste takve.
P.S. Ego je mozda i dalje prisutan, ali nije finansijski potkovan.
Nedavno je KCUS raspisao 112 specijalizacija kao nikad prije.
Ista stvar je i sa farmaceutima, plata im se izjednacila sa ljekarima opste prakse dakle koeficijent 5 koji se mnozi sa satnicom 3,4 i sa brojem sati 172,5 za 23 radna dana
Dakle minimalna startna plata doktora opste prakse i magistra farmacije je 3000 + minuli + topli oko 14KM jer je 0,5% prosjecne federalne plate + uslovi rada od 3 do 15% u bolnici a do 20% u hitnoj + dežurstva i pripravnosti izađu na oko 3500-3800 a specijalisti koeficijent 6 pa izađu 4200-4600 a subsoecijalisti koeficijent 6,2 i uzađu oko 5000 a sa dvije 3 dežure i do 5500
Isto je i sa stomatolozima u javnom sektoru e njima je problem u privatnom jer ih je na tržistu previse tj svake godine ih oko 150 diplomira i jednostavno ih je previse pa im je malo teze naci posao ako nemaju stelu da upadnu u dom zdravlja gdje ih ionako ima previse
Da je stvarno tako, onda niko ziv ne bi iz te zdravstvene struke (koja prednjaci u iseljavanju) napustio BiH, cak vjerujem da bi cijeli region dolazio u BiH da radi.
Evo ti lista, sve plate javno dostupne:
https://www.anticorrupiks.com/zaposleni-javnom-sektoru
Evo ti i sluzbeni posljednji prosireni bilten Zavoda za zaposljavanje Kantona Sarajevo:
https://szks.ba/wp-content/uploads/2024 ... r-2024.pdf
86 doktora medicine na birou, ima i 10ak specijalista, stomatologa 140, magistara farmacije 93
Tako da sve ovo sto si iznio moze biti samo rezultat tvoje namjerne podvale ili nenamjernih halucinacija.
Racunaj jos ma to da Kanton Sarajevo ima najbolje plate u drzavi.
(cak i 4 hodze na birou
-
isx
-
ajdamo
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: Dvotočkaš
#5099 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ne odlučuje sam o ovome na svu sreću. Još uvijek nije ništa gotovo. Sačekajmo sutrašnje pregovore.
- semsasuljakovic
#5100 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
200 KM neoporezivo svima koji imaju plate veće od 1000 bi bio potez vrijedan hvale.