Svi govore fali radnika ali niko ne kaze kojih radnika. Isto tako je prije par godina bilo fali IT strucnjaka ali niko nije govorio da fali onih koji imaju 5 godina iskustva.mfa_secure wrote: ↑12/01/2025 12:47Pa poslodavci kažu da nema radika te zbog toga moraju uvoziti iz Indije? To znači da radnik sigurno neće pustiti suzu, već će se ekspresno zaposliti kod drugog budući da svakako fali radnika? Zar nije tako.ReymondReddington wrote: ↑12/01/2025 12:36Ja bih rekao da ce taj radnik sto ostane bez posla pustiti suzu.mfa_secure wrote: ↑12/01/2025 11:25 Podaci su javni, ideš na Aktu i sve pogledaš, crno na bijelo
Imaš i Bisonode, a imaš i CompanWall, pa šta ti je jeftinije.
Možeš se pozvati i na Zakon o pristupu informacijama I zatražiti podatke direktno iz porezne, pa biraj.
Ko ne može radniku isplatiti minimum 1700 KM bruto, što je bijednih 850€, nek se odmah zatvori. Takva firma je sramota za vlasnika, a i za državu i niko za takvom neće suzu pustiti.
Mi smatramo da smo neka ekonomska sila a ne zelimo priznati da nam preko 50% radnika nije pismeno a kamo li da su nesto kvalifikovani pa eto mi nesto zasluzujemo.
Ova tvoja argumentacija se moze i na radnike primjeniti. Ako neki radnik nije sposoban da sebi ugovori platu od 1750 neto ne treba ni da radi.
Zato kod nas ljudi rade za 500 eura jer jednostavno nisu spremni ni da probaju nesto da promjene. Da se skoluju za nesto sto je vise placeni, da pokrenu svoj biznis itd.
Zato ih i neki poslodavci iskoristavaju jer znaju da im mogu to raditi.
Opet nešto ne štima u priči poslodavaca. Jel ima radnika ili ih moraju uvoziti? Ako radnici suze liju zbog otkaza, čemu onda Indijci, Nepalci, Vijetnamci? Tu nešto smrdi.
A kad smo kod mogućnosti ugovaranja plate i to što kažes da radnik koji ne zna ugovoriti 1700 KM plate, ne treba ni da radi, ja ti kažem da, kojim slučajem nikako ne postoji uredba o minimalnoj plati, niti jedan od ovih što su proteklih dana najglasniji, radniku ne bi ponudio više od 200 KM bruto, to garantujem, već bi doveo Aboridžane da mu rade za te pare jer njega interesuje samo ekstra profit.
Ova vrsta stoke se može ukrotiti samo uredbama i velikim porezima, nema drugog rješenja, a to je uvidjela i Vlada. Na presici je fino sve objašnjeno do u detalje.
Poletili svi i eno sad imas ljude zavrse etf ne mogu praksu da nadju. Nece niko pocetnika.
Takodjer danasnja omladina nece da radi teske poslove.
Ako trziste nije spremno za platu od 1000 donosenjem odredbe ti ces samo napraviti problem.
Jer ako odredba moze donijeti minimalnu platu zasto ona nije 2000?
Sto veca konkurencija ce dovesti do povecanja plata. Ali ne moze se isto tako trziste gledati kao jedna cijelina vec vlada mora djelovati u pojedinim bransama.