BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Forumerrer

#151 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Forumerrer »

Tesla Edison?

Nadam se da ce BHT preuzeti Telemach CG i Makedoniju, a da Telemach BiH preuzme neki svjetski telekom, mozda A1 :D

Za nas kao korisnike je bolje da imamo konkurenciju.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#152 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Hame_ »

Nešto ovdje fali u ovoj "formuli".

MTel je prodao sve predajnike Englezima. Sada "jadni" BH Telecom kupuje "veliki" Telemah?!

:run:
Halcyon

#153 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Halcyon »

Forumerrer wrote: 11/01/2025 20:23 Tesla Edison?
Taj.

i dileja je, čini mi se, bio njegov nick.
Gray

#154 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Gray »

mfa_secure wrote: 10/01/2025 15:07 Šta mislite kako će Konkurencijsko vijeće gledati na ovo sve?

Ja mislim da će prodaja u BIH tu zapeti, bar od strane BH Telecoma i da će se prihvatiti druga ponuda koja stigne, a tu može biti svako i svašta. Od tajkuna, do ozbiljnih kompanija tipa ASA, Bingo i sl.

Konkurencijsko vijeće je ozbiljna prepreka. Neki porede situaciju kada je Mtel kupovao po RS-u, ali to je neuporedivo. Mtel je prvo kupovao male i lokalne operatere sa zanemarivim tržišnim udjelom. Drugo, bez obzira na monopol u entitetu, na nivou BIH (što KV i gleda) imali su još Telekom i Telemach i koncentracija je bila 3. Nije monopol, nije duopol. Sve ok.

Sad dominantni operater kupuje dominantnog i tu se drastično mijenja tržište, jer na nivou BIH više nema konkurencije i imamo duopol. U entitetima je svakako monopol odavno.

Sve u svemu, možda se i spasimo od još većeg monopola na kraju.
Ma kakvi, prolazi 100% akvizicija jer je tako politika odlučila, konkurencijsko samo neće donijeti rješenje u roku i po sili zakona se smatra dopuštenom transakcija.
upitan

#155 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by upitan »

Ma nije tako jadan BHT, jer postoje stranci i njihovi krediti i moras biti malo "lud"jer rizikujes da BHT zavrsi u stranim rukama.
Mislim da je ovo direktor BHT indirektno najavio u press kod godisnjeg izvjestaja,ako me dobro sluzi pamcenje.
Kako bi trebala izgledati Telemach-BHT kompanija,jednsostavno Telemach da ostane sa svojom kvalitetom customer supporta i brzog interneta i dodat mu jos sportski program.

BHT trebao bi po meni svoju internet mrezu i korisnike prebaciti na Telemach,iz razloga bakra i brzine 10/2 a zadrzati mobilnu a da je imaju svi korisnici tj.i Telemacha.
Koliko je ovo tehnicki sve moguce izvesti,to je veliko pitanje.
Mada poznavajuci nas kakvi smo,nadam se da ovo nece proci iz razloga monopola.

Sjecam se kada Telemach nije bio u BiH,pa ADSL je bio 40 KM tada, cekalo se previse dugo na prikljucak i nije bilo opreme...
Kada bi ja prodavao Telemach to bi bio Yettel ili neka strana kompanija,ocigledno oni u Telemachu razmisljaju samo nek nije Mtel ili njihov vlasnik.
Na kraju Telemach nema veliki profit, u odnosu na konkurenciju ako su svi finansijski izvjestaji tacni i to je osim dugova mozda jedan od razloga prodaje.

Nadam se da korisnici obe kompanije nece biti osteceni,ili dobiti losiju kvalitetu usluge a isto tako nadam se da ako ovo ne prodje da Telemach nece poskupiti svoje usluge.
tesla1969

#156 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by tesla1969 »

Konacno sa trojica Bakir Dodik i Covic izvrse podjelu.Mts gdje srpsko stanovnistvo zive vecinski Eronet zna se a Bhtelekom bosnjacko stanovništvo većinsko. Pocetak podjele BiH
mayab

#157 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by mayab »

Drugclanbiblioteke wrote: 11/01/2025 18:10 Ako je kredit onda ce rata biti fakturisana svim korisnicima :bih:
Jel halal, u BBI banci ? :mrgreen:
Ci-Nick

#158 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ci-Nick »

Pozitivna informacija, iako čisto sumnjam da može proći konkurecijsko vijeće.
Zašto pozitivna ?
Trideset godina imamo trend gdje se samo prodaje, od bankarskog sektora pa nadalje.
Imamo dvije cementare, nijedna u domaćem vlasništvu, jednog proizvođača čelika koji je u stranom vlasništvu, nijednu tvornicu duhana, ni jednog velikog igrača. Samo dvije svijetle tačke Bingo kao jedina firma koja ima promet oko milijardu eura i ASA banka koja je preuzela Sberbank i koja je treća po veličini u BiH.
BH Telekom ima 300 miliona na računima koje ne koristi i to bi bilo dovoljno za preuzimanje pa bi taj kapital bio aktiviran i donosio bar dvadesetak miliona dobiti.
I ono što je najbitnije,.. bila bi poslana poruka da neka firma iz BiH može rasti i van granica BiH.
Peacean

#159 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Peacean »

Nema razloga zašto bht u slučaju akvizicije ne bi gurao koaksijalni umjesto parice, dobiće na ruke sve stručnjake i sisteme za proširenje mreže a cijenu instalacije će naplatiti korisnicima, ko želi na koaksijalni umjesto dsl-a neka plati razvlačenje. Još ako ubace opciju mobilne telefonije u paket svi srećni.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#160 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by mk ultra »

Hame_ wrote: 11/01/2025 20:24 Nešto ovdje fali u ovoj "formuli".

MTel je prodao sve predajnike Englezima. Sada "jadni" BH Telecom kupuje "veliki" Telemah?!

:run:
Pa ocigledno da BHT nije jadan, ili imaju mig neke veće sile :mrgreen: 🇺🇸

A to je tocno, sada Mtel.plaća rentu za koristenje baznih postaja
Cracked

#161 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Cracked »

PM72 wrote: 11/01/2025 12:14
fusion_ba wrote: 11/01/2025 12:12
PM72 wrote: 11/01/2025 12:10

Bolje da BH telecom drži monopol u čitavoj BiH,Srbiji i Makedoniji nego Mtel ili kakva srbijanska firma
Držaće samo u FBiH...
Zauhar je i to.
Cuj zauhar. Ja ne kontam likove koji slave monopol. Cuj nas je pa je dobro. Kakav mentalitet...Pa po svim primjerima u svijetu monopol nikad nije ispao pozitivan za korisnike. To nema veze sa mentalitetom balkana. Jbe me se neka stvar za fbih ako ce preko mojih ledja stvarati bogatstvo od kojeg samo vladajuca stranka ima korist. Pa mi krajnji korisnici smo fbih. Svima je jasno da se ovo radi kako bi se bolje prodao, sto i treba, jer je bh telecom opterecen uhljupskim radnicima koji dolaze rodbinskim i politickim vezama. Za nas (citaj fbih) je najbolje da telemach neko drugi uzme a telecom se opet nekom trecem proda i zadrzimo kakvu takvu konkurenciju
PM72

#162 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by PM72 »

Zar je teško prihvatiti da volim pare ostaviti u BH firmi nego davati nekom iz Srbije ili Hr?
Forumerrer

#163 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Forumerrer »

Ci-Nick wrote: 12/01/2025 08:48 Pozitivna informacija, iako čisto sumnjam da može proći konkurecijsko vijeće.
Zašto pozitivna ?
Trideset godina imamo trend gdje se samo prodaje, od bankarskog sektora pa nadalje.
Imamo dvije cementare, nijedna u domaćem vlasništvu, jednog proizvođača čelika koji je u stranom vlasništvu, nijednu tvornicu duhana, ni jednog velikog igrača. Samo dvije svijetle tačke Bingo kao jedina firma koja ima promet oko milijardu eura i ASA banka koja je preuzela Sberbank i koja je treća po veličini u BiH.
BH Telekom ima 300 miliona na računima koje ne koristi i to bi bilo dovoljno za preuzimanje pa bi taj kapital bio aktiviran i donosio bar dvadesetak miliona dobiti.
I ono što je najbitnije,.. bila bi poslana poruka da neka firma iz BiH može rasti i van granica BiH.
Jel pozitivna stvar sto je ASA preuzela Sberbank? Ili kad je AS preuzeo Klas, Sprind i mnoge druge firme? Srozan kvalitet svega, a plate necu komentarisat.

Uz duzno postavanje mi ne znamo voditi firme. Svijetli primjeri su u Hercegovini gdje imas Violetu, Lager, Mepas, Feal... Uporedi uslove rada u Hercegovini i recimo Gorazde/Visoko? Nebo i zemlja.

Za Bingo, iskreno ne znam kako je radnicima, mozda su jedino oni ok u ovom dijelu Federacije.
Ci-Nick

#164 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by Ci-Nick »

Cracked wrote: 12/01/2025 09:11

Držaće samo u FBiH...
Zauhar je i to.
Cuj zauhar. Ja ne kontam likove koji slave monopol. Cuj nas je pa je dobro. Kakav mentalitet...Pa po svim primjerima u svijetu monopol nikad nije ispao pozitivan za korisnike. To nema veze sa mentalitetom balkana. Jbe me se neka stvar za fbih ako ce preko mojih ledja stvarati bogatstvo od kojeg samo vladajuca stranka ima korist. Pa mi krajnji korisnici smo fbih. Svima je jasno da se ovo radi kako bi se bolje prodao, sto i treba, jer je bh telecom opterecen uhljupskim radnicima koji dolaze rodbinskim i politickim vezama. Za nas (citaj fbih) je najbolje da telemach neko drugi uzme a telecom se opet nekom trecem proda i zadrzimo kakvu takvu konkurenciju
Nema nijedna banka monopol a deru nas ko nigdje nikog.
Više je tu do regulacije.
Agencija za bankarstvo radi za banke umjesto da štiti korisnike.
Regulator za komunikacije je tu da štiti korisnike.
ajdamo
Grijem se na: Sunce
Vozim: Dvotočkaš

#165 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by ajdamo »

Ci-Nick wrote: 12/01/2025 08:48 Pozitivna informacija, iako čisto sumnjam da može proći konkurecijsko vijeće.
Zašto pozitivna ?
Potpis, sve rečeno.
vanjki

#166 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by vanjki »

Cracked wrote: 12/01/2025 09:11

Držaće samo u FBiH...
Zauhar je i to.
Naravno da je monopol los za korisnike usluge,ali nije Telekom kriv sto je propao Telemach zbog Arena. Mislim da je trenutna uprava i ovaj sadasnji direktor mnogo pametan.Ne mogu zamisliti da bi pod proslim direktorom iz Sda bilo ovo moguce,jer se centrala Sda finansira tim parama
-Chesterfield-

#167 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by -Chesterfield- »

Peacean wrote: 12/01/2025 09:00 Nema razloga zašto bht u slučaju akvizicije ne bi gurao koaksijalni umjesto parice, dobiće na ruke sve stručnjake i sisteme za proširenje mreže a cijenu instalacije će naplatiti korisnicima, ko želi na koaksijalni umjesto dsl-a neka plati razvlačenje. Još ako ubace opciju mobilne telefonije u paket svi srećni.
Koliko u % Telemach ima korisnika na optičkim kablovima a koliko na koaksijalnim?
fusion_ba

#168 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by fusion_ba »

tesla1969 wrote: 12/01/2025 08:43 Konacno sa trojica Bakir Dodik i Covic izvrse podjelu.Mts gdje srpsko stanovnistvo zive vecinski Eronet zna se a Bhtelekom bosnjacko stanovništvo većinsko. Pocetak podjele BiH
Pa ovako je vec 30 godina
fusion_ba

#169 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by fusion_ba »

Peacean wrote: 12/01/2025 09:00 Nema razloga zašto bht u slučaju akvizicije ne bi gurao koaksijalni umjesto parice, dobiće na ruke sve stručnjake i sisteme za proširenje mreže a cijenu instalacije će naplatiti korisnicima, ko želi na koaksijalni umjesto dsl-a neka plati razvlačenje. Još ako ubace opciju mobilne telefonije u paket svi srećni.
Mislim da će oni i dalje forsirati IPTV. Samo tamo gdje su veće brzine na coaxu će nuditi coax, kao i tamo gdje Telemach već ima optiku, a BHT nema, tu je neće razvlačiti.

Bar vidim da tako rade mtel i mts... I dalje im je IPTV prioritet, a kablovska tamo gdje su slabije parice
doff

#170 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by doff »

vanjki wrote: 12/01/2025 10:09

Naravno da je monopol los za korisnike usluge,ali nije Telekom kriv sto je propao Telemach zbog Arena. Mislim da je trenutna uprava i ovaj sadasnji direktor mnogo pametan.Ne mogu zamisliti da bi pod proslim direktorom iz Sda bilo ovo moguce,jer se centrala Sda finansira tim parama
Na koji način se centrala finansirala?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#171 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by _BataZiv_0809 »

Novcem
doff

#172 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by doff »

Nije bilo pitanje čime nego na koji način
haga

#173 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by haga »

doff wrote: 12/01/2025 15:01 Nije bilo pitanje čime nego na koji način
U vidu donacija kojekakvim nevladinim organizacijama (osnovanih od ljudi usko povezanih sa strankom)? Sta mislis o tome?
doff

#174 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by doff »

haga wrote: 12/01/2025 15:09
U vidu donacija kojekakvim nevladinim organizacijama (osnovanih od ljudi usko povezanih sa strankom)? Sta mislis o tome?
Nije moje da mislim, pitam samo. Radi li sad to trojka isto, ili se jos ne zna?
haga

#175 Re: BH Telecom preuzima Telemach u BiH, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji - Šta donosi ova značajna akvizicija?

Post by haga »

doff wrote: 12/01/2025 15:14
haga wrote: 12/01/2025 15:09
Nije moje da mislim, pitam samo. Radi li sad to trojka isto, ili se jos ne zna?
Pa vjerovatno radi. Samo sam odgovorio na koji nacin. Za mene nema razlike SDA ili Trojka. Sve je to isto
Post Reply