neće biti više penzionera, kako ste im ućerali sa kovertama dobre penzije, pocrkat će od gladi....Trappist wrote: ↑09/01/2025 18:30Dzaba razumno pises, jednostavno narativ je "drzava je heroj, firme su zle i poslodavci su robovlasnici" i to ti je to, nema ni tamo ni vamo. A kad za koju godinu bude vise penzionera nego zaposlenih ljudi, bit ce kukanjava kako to sta cemo sad.Pandakonda wrote: ↑09/01/2025 18:26O kojoj realnosti pricamo ? U onoj gdje je vlada sama od sebe napravila ovakav nered pa hoce preko tuđih leđa da namiri ?Hakiz wrote: ↑09/01/2025 18:17
Govorimo o različitim stvarima.
Ti kažeš šta bi bilo lijepo.
Ja kažem da u ovoj realnosti ako ne može, neka ne pokreće.
Čak i kada (ako) država popravi uslove, opet će biti onih koji neće moći pokrenuti ili održati svoj biznis, a željeli bi.
Nađi državu u kojoj je najlakše biti biznismen, ni u njoj nisu svi građani vlasnici svog biznisa, a neki od onih koji jesu, bankrotiraju pa više ne budu.
Ako ne može, neka ga ne pokreće.
Opet kazem, jedno je kada ti ne mozes pokrenunuti biznis iz objektivnih razloga, drugo je kad te drzava krene handriti i postavi ogroman prag za otvaranje na stanovnistvo koje je vec svakako manje razvijeno. Evo covjek ti je gore dao primjer, zasto drzava prve 2-3 godine za nove firme ne zamrzne svoj harac dok se vidi da li taj biznis se moze podici ili ne ? U Estoniji recimo mozes cak online otvoriti kod njih biznis bez posebnog peglanja dok te ovdje doceka em milion papira i dokumentacije i sad plus ovo.
Prateci tvoju logiku opstat ce samo biznisi koji trenutno postoje dok ce propasti bilo kakvi pokusaji otvaranja novih od strane obicnih ljudi radni ogromnih troskova za pokretanje. Nove biznise ce samo moci otvarati vec postojeci tajkuni jer oni jedini imaju para. Nismo bezveze drzava sa najmanje firmi po glavi stanovnika u evropi![]()
Nova Vlada FBiH 2023-2026
- Tananarive
#4426 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
-
zippoo87
#4427 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Sa godinom zakasnjenja,ispunili su jedan dio obecanja a evo jucer su najavili da ce biti smanjeno opterecenje na rad. Kada...vidjeti cemo.Trappist wrote: ↑09/01/2025 12:49 Za ove sto imaju pamcenje od 30.12.2024. jedan clanak iz 10.10.2023. godine:
"Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović sudjeluje na međunarodnoj konferenciji "CORE Days 2023: Growing Smart and Green - Local, Regional, European" na kojoj je kazao da će u Federaciji BiH od sljedeće godine minimalac biti 1.000 KM.
Konferencija je otvorena u utorak u Kotoru, a entitetski ministar je rekao da će Federacija BiH od 1. januara 2024. godine imati najveću minimalnu platu u regiji. Trenutna minimalna plata u ovom entitetu je 596 KM.
"Službeno mogu sa ovog mjesta poslati poruku, a to je da od 1. januara 2024. godine Federacija BiH kreće sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imat ćemo najveću minimalnu platu u regiji u iznosu od 1.000 KM", kazao je.
Također navodi kako će FBiH imati najniže opterećenje na rad ili platu u iznosu od 28 posto.
"To će biti velika poruka domaćim i stranim investitorima, ali i svim ostalima u regiji da pokušamo stići taj standard kako bi postali vrlo atraktivni za strana ulaganja", rekao je na konferenciji Vojin Mijatović.
Trenutno je ukupno opterećenje na rad ili platu veće od 60 posto, odnosno doprinosi iznose 31 posto i oni će biti smanjeni, 17 posto odlazi na PIO, a 12,50 posto na zdravstveno osiguranje."
![]()
![]()
![]()
Ako slijedece godine smanje dprinose,to je ispunjeno jedno veliko,enormno obecanje za 2 godine.
Napravi sada paralelu SDA i obecanja pa nam "podastri" sta je SDA ispunila "od obecanja"
- Thorgerson
#4428 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ako bi sad u narednom periodu tacno definisali olaksice za ljude koji tek pokrecu biznise. Ako bi zatim smanjili doprinose, jer sad fkt ima osnova za to, sa dizanjem minimalca.
Mislim da bi onda bili na finom putu.
Ubi nas siva ekonomija. Ubi. Kako to ljudi ne kontaju!?
Posljedica toga i jesu ovi veliki nameti, doprinosi i porezi. Mora neko da namiri tu sivu ekonomiju. Ja znam barem 20 osoba koje se bave razlicitim poslovima na crno.
- torte i kolaci, fina zarada, zene na birou jebe im se rade kuci, torte skuplje nego u slasticarnicama. Dzaba. Raja opet hrli i kupuje. Ja zvao ovu jednu, rece cijenu koja je 20 KM niza do one u slasticarnoj. Odem u slasticarnu namjerno. Pa jbt zivot ti sama u kuci, kupuj3 naveliko materijal, ovi ovamo imaju 5-6 konobaraz kuhara, prostor rentaju, hrpu troskova i razlika u cijeni 20 KM. Pohlepna stoka.
- fotografi, niko ziv to ne prati. Ljudi imaju cijele foto studije itd. Uredno i skupo se placaju usluge. Nikome nista nije prijavljeno. Uredno se oglasavaju preko interneta.
- po olx prodaja auta, autodijelova, raznih gluposti
- i tek onda dolaze kapitalci popute keramicara, elektricara, krecenje, ciscenje, adaptacija stanova, arhitekte itd.
Pa covjece to ne bi amerika izdrzala.
I naravno da ja sad moram da pljunem od svoje plate haman 50% sto zaradim, da bi namirio ovu gore marvu koja se vuca po birou, i ne uplacuje marku drzavi.
Sve je zapusteno. I namjenski je zapusteno da se ne talasa. SDA nikad ne bi donijela ovakve odluke. Jer su oni takvi. Neka, insallah, bice. Polahko. A drzava mu propade. Sibicari u sta su nas doveli.
Posljedica toga i jesu ovi veliki nameti, doprinosi i porezi. Mora neko da namiri tu sivu ekonomiju. Ja znam barem 20 osoba koje se bave razlicitim poslovima na crno.
- torte i kolaci, fina zarada, zene na birou jebe im se rade kuci, torte skuplje nego u slasticarnicama. Dzaba. Raja opet hrli i kupuje. Ja zvao ovu jednu, rece cijenu koja je 20 KM niza do one u slasticarnoj. Odem u slasticarnu namjerno. Pa jbt zivot ti sama u kuci, kupuj3 naveliko materijal, ovi ovamo imaju 5-6 konobaraz kuhara, prostor rentaju, hrpu troskova i razlika u cijeni 20 KM. Pohlepna stoka.
- fotografi, niko ziv to ne prati. Ljudi imaju cijele foto studije itd. Uredno i skupo se placaju usluge. Nikome nista nije prijavljeno. Uredno se oglasavaju preko interneta.
- i tek onda dolaze kapitalci popute keramicara, elektricara, krecenje, ciscenje, adaptacija stanova, arhitekte itd.
I naravno da ja sad moram da pljunem od svoje plate haman 50% sto zaradim, da bi namirio ovu gore marvu koja se vuca po birou, i ne uplacuje marku drzavi.
Sve je zapusteno. I namjenski je zapusteno da se ne talasa. SDA nikad ne bi donijela ovakve odluke. Jer su oni takvi. Neka, insallah, bice. Polahko. A drzava mu propade. Sibicari u sta su nas doveli.
Last edited by Thorgerson on 09/01/2025 19:06, edited 1 time in total.
-
Trappist
#4429 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Jesi sam smislio ovako dubokouman komentar ili ti je neko pomogao?Tananarive wrote: ↑09/01/2025 19:01neće biti više penzionera, kako ste im ućerali sa kovertama dobre penzije, pocrkat će od gladi....Trappist wrote: ↑09/01/2025 18:30Dzaba razumno pises, jednostavno narativ je "drzava je heroj, firme su zle i poslodavci su robovlasnici" i to ti je to, nema ni tamo ni vamo. A kad za koju godinu bude vise penzionera nego zaposlenih ljudi, bit ce kukanjava kako to sta cemo sad.Pandakonda wrote: ↑09/01/2025 18:26
O kojoj realnosti pricamo ? U onoj gdje je vlada sama od sebe napravila ovakav nered pa hoce preko tuđih leđa da namiri ?
Opet kazem, jedno je kada ti ne mozes pokrenunuti biznis iz objektivnih razloga, drugo je kad te drzava krene handriti i postavi ogroman prag za otvaranje na stanovnistvo koje je vec svakako manje razvijeno. Evo covjek ti je gore dao primjer, zasto drzava prve 2-3 godine za nove firme ne zamrzne svoj harac dok se vidi da li taj biznis se moze podici ili ne ? U Estoniji recimo mozes cak online otvoriti kod njih biznis bez posebnog peglanja dok te ovdje doceka em milion papira i dokumentacije i sad plus ovo.
Prateci tvoju logiku opstat ce samo biznisi koji trenutno postoje dok ce propasti bilo kakvi pokusaji otvaranja novih od strane obicnih ljudi radni ogromnih troskova za pokretanje. Nove biznise ce samo moci otvarati vec postojeci tajkuni jer oni jedini imaju para. Nismo bezveze drzava sa najmanje firmi po glavi stanovnika u evropi![]()
-
Trappist
#4430 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Obecanje je bilo da ide u paketu. I 30.12. Su skontali da ipak ne ide u paketu, i ljudima je to opravdano i normalnozippoo87 wrote: ↑09/01/2025 19:02Sa godinom zakasnjenja,ispunili su jedan dio obecanja a evo jucer su najavili da ce biti smanjeno opterecenje na rad. Kada...vidjeti cemo.Trappist wrote: ↑09/01/2025 12:49 Za ove sto imaju pamcenje od 30.12.2024. jedan clanak iz 10.10.2023. godine:
"Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović sudjeluje na međunarodnoj konferenciji "CORE Days 2023: Growing Smart and Green - Local, Regional, European" na kojoj je kazao da će u Federaciji BiH od sljedeće godine minimalac biti 1.000 KM.
Konferencija je otvorena u utorak u Kotoru, a entitetski ministar je rekao da će Federacija BiH od 1. januara 2024. godine imati najveću minimalnu platu u regiji. Trenutna minimalna plata u ovom entitetu je 596 KM.
"Službeno mogu sa ovog mjesta poslati poruku, a to je da od 1. januara 2024. godine Federacija BiH kreće sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imat ćemo najveću minimalnu platu u regiji u iznosu od 1.000 KM", kazao je.
Također navodi kako će FBiH imati najniže opterećenje na rad ili platu u iznosu od 28 posto.
"To će biti velika poruka domaćim i stranim investitorima, ali i svim ostalima u regiji da pokušamo stići taj standard kako bi postali vrlo atraktivni za strana ulaganja", rekao je na konferenciji Vojin Mijatović.
Trenutno je ukupno opterećenje na rad ili platu veće od 60 posto, odnosno doprinosi iznose 31 posto i oni će biti smanjeni, 17 posto odlazi na PIO, a 12,50 posto na zdravstveno osiguranje."
![]()
![]()
![]()
Ako slijedece godine smanje dprinose,to je ispunjeno jedno veliko,enormno obecanje za 2 godine.
Napravi sada paralelu SDA i obecanja pa nam "podastri" sta je SDA ispunila "od obecanja"![]()
-
zippoo87
#4431 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Meni davala platu 400 KM a ona radila na UKCu i otvorila dodatno radnju/ordinaciju u kojoj sam ja radio.Ozimician wrote: ↑09/01/2025 18:43Doktorica imala platu 400KM?
..ali realno, gdje ces citati avaz![]()
A avaz sam kupovao da ubijem dosadu kada nema posla u radnji
Eno sada umotavam pakete u taj Avaz,kada saljem postom
Imam par stotina komada novina jos,nakupilo se sa godinama
- Tananarive
#4432 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
napregnuo sam obje moždane vijuge ne bi li moj komentar doprijeo do vas gdine robovlasniče, žao mi kmekeTrappist wrote: ↑09/01/2025 19:05Jesi sam smislio ovako dubokouman komentar ili ti je neko pomogao?Tananarive wrote: ↑09/01/2025 19:01neće biti više penzionera, kako ste im ućerali sa kovertama dobre penzije, pocrkat će od gladi....
- mfa_secure
#4433 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Dok se ne iskorjene oni koji moraju otpustiti polovinu od ukupno 3 radnika, što na kraju iznosi 25 radnika, neće se iskorijeniti ni siva ekonomija.Thorgerson wrote: ↑09/01/2025 19:05 Ako bi sad u narednom periodu tacno definisali olaksice za ljude koji tek pokrecu biznise. Ako bi zatim smanjili doprinose, jer sad fkt ima osnova za to, sa dizanjem minimalca.
- torte i kolaci, fina zarada, zene na birou jebe im se rade kuci, torte skuplje nego u slasticarnicama. Dzaba. Raja opet hrli i kupuje
- rocco_siffredi
#4434 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Prevelik je skok sa 620 na 1000 maraka.
Trebali su donijeti zakon da je minimalna plata 60% prosjecne na dan 31.12. i vozi i svake godine je korigovati.
Trebali su donijeti zakon da je minimalna plata 60% prosjecne na dan 31.12. i vozi i svake godine je korigovati.
-
Trappist
#4435 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Svaka častTananarive wrote: ↑09/01/2025 19:07napregnuo sam obje moždane vijuge ne bi li moj komentar doprijeo do vas gdine robovlasniče, žao mi kmekeTrappist wrote: ↑09/01/2025 19:05Jesi sam smislio ovako dubokouman komentar ili ti je neko pomogao?Tananarive wrote: ↑09/01/2025 19:01
neće biti više penzionera, kako ste im ućerali sa kovertama dobre penzije, pocrkat će od gladi....
A da se nadovezem na komentar za. Penzionere : ovi sad i od rata penzioneri ko begovi zive a?
- Qler
#4436 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
mfa_secure wrote: ↑09/01/2025 19:08Dok se ne iskorjene oni koji moraju otpustiti polovinu od ukupno 3 radnika, što na kraju iznosi 25 radnika, neće se iskorijeniti ni siva ekonomija.Thorgerson wrote: ↑09/01/2025 19:05 Ako bi sad u narednom periodu tacno definisali olaksice za ljude koji tek pokrecu biznise. Ako bi zatim smanjili doprinose, jer sad fkt ima osnova za to, sa dizanjem minimalca.
- torte i kolaci, fina zarada, zene na birou jebe im se rade kuci, torte skuplje nego u slasticarnicama. Dzaba. Raja opet hrli i kupuje
- Tananarive
#4437 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
da to je nama naša sda dala da imamo ridju i dilfaša za maršala koji su uništili sve što se moglo a ovi se sada pljuju kad i ovo nešto sitno pomognu radnikeTrappist wrote: ↑09/01/2025 19:12Svaka častTananarive wrote: ↑09/01/2025 19:07napregnuo sam obje moždane vijuge ne bi li moj komentar doprijeo do vas gdine robovlasniče, žao mi kmeke
A da se nadovezem na komentar za. Penzionere : ovi sad i od rata penzioneri ko begovi zive a?
a sa druge strane imamo rahmane sa filozofijom -pomogni ti mene, pomognuću i ja tebe - u lopoviji i izrabljivanju, dogovorno izrabljivanje radnika kroz medjusobne sporazume o satnici, naravno što je manje mogućoj itd....
ćutali ste ko pizde dok ste izrabljivali radnike 25 godina pod sda šapom, ovi digoše crkavicu, vi kuka i motika, dreka samo u begovatu ne vidim da se u kamenjaru nešto žale, simptomatično zar ne
Last edited by Tananarive on 09/01/2025 19:22, edited 1 time in total.
-
zippoo87
#4438 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Sta se sa tobom desilo,sto ti promijeni stranu preko nocikakabanja213 wrote: ↑09/01/2025 14:27 Iako ova odluka socijaldemokrate, po meni, nece poboljsati standard ni najmanje, kada vidim ove reakcije SDA stoke bude mi bas drago.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4439 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Vidjet cemoTrappist wrote: ↑09/01/2025 18:57Trend i vecina projekcija pokazuju da ide ka tome. Zadnja odluka (odustajanje da se smanje doprinose, A NE MINIMALNA PLATA) može samo ubrzati te projekcije a nikako ih obrnuti. Je li ti lakse otvoriti firmu kad ti treba 10k ili 5k mjesecno za pocetak?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#4440 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Otislo 500k ljudi iz Bosne zbog malih plata, a onda se pitaju zasto nema radnika_BataZiv_0809 wrote: ↑09/01/2025 19:28Vidjet cemo
-
Trappist
#4441 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Tacno komentar za portala crne hronike, odgovara prosječnom komentatoru tamo.Tananarive wrote: ↑09/01/2025 19:17da to je nama naša sda dala da imamo ridju i dilfaša za maršala koji su uništili sve što se moglo a ovi se sada pljuju kad i ovo nešto sitno pomognu radnikeTrappist wrote: ↑09/01/2025 19:12Svaka častTananarive wrote: ↑09/01/2025 19:07
napregnuo sam obje moždane vijuge ne bi li moj komentar doprijeo do vas gdine robovlasniče, žao mi kmeke
a sa druge strane imamo rahmane sa filozofijom -pomogni ti mene, pomognuću i ja tebe - u lopoviji i izrabljivanju, dogovorno izrabljivanje radnika kroz medjusobne sporazume o satnici, naravno što je manje mogućoj itd....
ćutali ste ko pizde dok ste izrabljivali radnike 25 godina pod sda šapom, ovi digoše crkavicu, vi kuka i motika, dreka samo u begovatu ne vidim da se u kamenjaru nešto žale, simptomatično zar ne
- kamberovica polje
#4442 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Lijepa su to vremena bila.
Marva kmetovska ore polje za dž, a begovi se goste.
Uništiše trojkaški zlotvori kapitalistički El Dorado i svjetionik ekonomskog napretka, zvani BiH ekonomija.
Stići će vas suze poduzetničke.
Marva kmetovska ore polje za dž, a begovi se goste.
Uništiše trojkaški zlotvori kapitalistički El Dorado i svjetionik ekonomskog napretka, zvani BiH ekonomija.
Stići će vas suze poduzetničke.
-
biglebovski
#4443 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ha ja. Ako hoćeš neke nalaze, moraš platiti participaciju nekakvu 20-30 maraka. Inače nalazi 70 KM. A 200-250 mjesečno uplatiš zdravstvenog. Nezaposleni na birou oslobođeni te obaveze, sve mu dž. A on što kažeš, mlati pare na crno, a ti mu uplaćuj zdravstveno. I plaćaj bolovanja budžetlijama. Prijateljica u javnoj ustanovi dobila posao, naslijedila jeli, kad joj je stari otišao u penziju, u osam godina da li je godinu i po ukupno radila, što porodiljska što redovna bolovanja, nakon toga dade otkaz i ode sa porodicom u inostranstvo.Thorgerson wrote: ↑09/01/2025 19:05 I naravno da ja sad moram da pljunem od svoje plate haman 50% sto zaradim, da bi namirio ovu gore marvu koja se vuca po birou, i ne uplacuje marku drzavi.
Ali ništa se ti ne sekiraj, sve će to Vlada da riješi sa ovih dodatnih petsto miliona, samo je toliko falilo i svi problemi će da se riješe, samo eto malo se strpite da se usvoji budžet, i poslodavci nemaju šta da se sekiraju, kažu dobijaće i socijalnu pomoć, možda da osnuju jednu Agenciju za isplatu socijalne pomoći poslodavcima, treba to sve procesuirati, ovjeriti, trebaće neko papire prikupiti, opečatiti, sastaviti rješenje, u Ministarstvu ih pola na bolovanju, strah me da se ne razvuće postupak... Sa Agencijom bi to išlo glatko, ovjereni dokumenti, uvjerenja da nema dugovanja, stotinjak maraka dodatno u budžet, ali šta je to poslodavcu. Onaj jedan 76 miliona zaradio a platu sebi stavio 630 maraka. A ako ne može da pokrije troškove minionsa, šta je koji kurac i otvarao išta, što odmah nije spržio za njemačku, nije da nam je nešto bitan, da je valjao ne bi ni ostajao ovdje. Ha ja.
-
talijan97
#4444 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ovim potezom su se pokazali kao bolja alternativa od zelenih mafijasa.
Nadati se samo da je stoka krezuba u stanju da napokon shvati.
Nadati se samo da je stoka krezuba u stanju da napokon shvati.
-
kakabanja213
#4445 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
????? Kakvu stranu. Ja jos uvijek mislim da je ova odluka cista glupost. Takodjer mislim da je plata od 1000 KM za normalan zivot nikakva. Recimo, mislim da je neki minimum 1700 KM (primanja), ali ovakav nacin ekonomski, iako nisam ekonomista nema nikakvog smisla. Takodjer, svako punjenje budzeta kojeg ce trositi likovi kao sto je Fadil, Nermin, Vojin, Toni, Sanja, onaj ministar trgovine, nemam pojma kako se zove, mislim da je bacanje para u bunar. Normalan radnik, penzioner, privrednik od toga nece viditi nista dobro. Pored toga mislim da ce ovakav nacin podizanja minimalca dovesti do toga da ce standard radnika biti losiji (jer ovako je drzava mogla na svim nasim novcanicama dodati po jednu nulu i svi bi mi imali vise para).zippoo87 wrote: ↑09/01/2025 19:17Sta se sa tobom desilo,sto ti promijeni stranu preko nocikakabanja213 wrote: ↑09/01/2025 14:27 Iako ova odluka socijaldemokrate, po meni, nece poboljsati standard ni najmanje, kada vidim ove reakcije SDA stoke bude mi bas drago.![]()
![]()
![]()
Medjutim vrlo mi je drago sto vidim ove SDAovce nizeg staleza sto pjene jer ce oni najvise osjetiti posljedice ovoga na svom novcaniku, a u principu su oni i najgora vrsta robovlasnika.
Odmah da ti kazem najmrze stranke poslije SDA, HDZ, SNSD, DF su mi SDP, NS, NiP jer u principu svi oni, ali bas svi su manji ili veci kriminalci.
-
ReymondReddington
#4446 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ubi nas javna potrosnja vise.Thorgerson wrote: ↑09/01/2025 19:05 Ako bi sad u narednom periodu tacno definisali olaksice za ljude koji tek pokrecu biznise. Ako bi zatim smanjili doprinose, jer sad fkt ima osnova za to, sa dizanjem minimalca.
Niksic sebi tuarega od 150k, pa 2 -3 zamjenika koji onda imaju po 2-3 sekretarice.
Ogromne plate zastupnika, zamjenika, ministara, nacelnika itd.
Das posao haveru preko budzeta, das mu rok od godinu dana plus mu das kolko on trazi para.
Firme koje su u gubitku uvijek im uplacujes sve zivo od doprinosa, plata koje kupis od privatnog sektora.
Direktor otpusti nekog ovaj duzi bam firma mora platiti 100k da se lik vrati jer sud je tek nakon 5 godina donio presudu.
Ovo sto si ispod naveo se ne rjesava minimalnom platom i smanjenjem doprinosa. Keramicar, moler, ta sto pravi torte nece sebi otvoriti firmu da placaju ovo iznad kad mogu lagano uzeti sav "kolac" sebi. Cak i da otvore opet ce kucati pola i vise na crno.
Ovo iznad se rjesava zabranom placanja u gotovini ili da makar na pocetku doneses neke astronomske kazne tipa 100k maraka. Pa onda da navuces par ovih i pofatas ih kao sto prave sacekuse dilerima. Mozda bi tad ostali rekli bejzi ne isplati se riskirati.
Zamisli neko keramicara zove a lik nije siguran da li je to neki gradjanin ili neka akcija inspekcije da ga nafataju.
Po meni vlada mora sve kazne poostriti. Banalna stvar je parkiranje auta, kazna 20km. To je smijesno. To treba biti svaki naredni put ti je kazna +20 pa kad ti bude 5 kazna neces platiti 20 vec 100.
Time nista ne gube jer ne moras placati ako ne cinis prekrsaj.
Isto za firme ako si uhvacen da imas radnika na crno nek te kazne 1000 maraka. Iduci put je 10k, onaj tamo 100k, Opet ako nemas radnika na crno nemas ni kazne.
Moraju puniti budzet mimo radnika i poslodavaca.
A za sve ovo iznad im ne treba ni 5 dana da urade samo je pitanje volje.
-
zippoo87
#4447 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Ja gledam to drugacije od tebe,jel . Ja gledam da su pola ispunili a ovu drugu polovicu su isto obecali ali nisu jos ispunili. A na pola su mandata,pa mozda i ispune. Ali tebi ne odgovara sto je nesto ispunjeno,ti vise volis pusta obecanja koja se nikada ne ispune.Trappist wrote: ↑09/01/2025 19:06Obecanje je bilo da ide u paketu. I 30.12. Su skontali da ipak ne ide u paketu, i ljudima je to opravdano i normalnozippoo87 wrote: ↑09/01/2025 19:02Sa godinom zakasnjenja,ispunili su jedan dio obecanja a evo jucer su najavili da ce biti smanjeno opterecenje na rad. Kada...vidjeti cemo.Trappist wrote: ↑09/01/2025 12:49 Za ove sto imaju pamcenje od 30.12.2024. jedan clanak iz 10.10.2023. godine:
![]()
![]()
![]()
Napravi sada paralelu SDA i obecanja pa nam "podastri" sta je SDA ispunila "od obecanja"![]()
![]()
Tu je razlika izmedju nas. A znamo svi ko voli obecati a nista ne ispuniti
-
last mohicans
#4448 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Dodaj tu psihoterepeute, gdje sedmicama se čekaju termini.. Jedan termin 50min je 50km, svaki sat je popunjen. Ni minute ne žele izgubiti. Ako ranije ne otkažeš, naplati ti i nedolazak. Stomatolozi, ista pjesma..Thorgerson wrote: ↑09/01/2025 19:05 Ako bi sad u narednom periodu tacno definisali olaksice za ljude koji tek pokrecu biznise. Ako bi zatim smanjili doprinose, jer sad fkt ima osnova za to, sa dizanjem minimalca.
-
zippoo87
#4449 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Pa ti mrzis cijelu FBiH legendo,nesto sa tobom nije OKkakabanja213 wrote: ↑09/01/2025 20:02????? Kakvu stranu. Ja jos uvijek mislim da je ova odluka cista glupost. Takodjer mislim da je plata od 1000 KM za normalan zivot nikakva. Recimo, mislim da je neki minimum 1700 KM (primanja), ali ovakav nacin ekonomski, iako nisam ekonomista nema nikakvog smisla. Takodjer, svako punjenje budzeta kojeg ce trositi likovi kao sto je Fadil, Nermin, Vojin, Toni, Sanja, onaj ministar trgovine, nemam pojma kako se zove, mislim da je bacanje para u bunar. Normalan radnik, penzioner, privrednik od toga nece viditi nista dobro. Pored toga mislim da ce ovakav nacin podizanja minimalca dovesti do toga da ce standard radnika biti losiji (jer ovako je drzava mogla na svim nasim novcanicama dodati po jednu nulu i svi bi mi imali vise para).zippoo87 wrote: ↑09/01/2025 19:17Sta se sa tobom desilo,sto ti promijeni stranu preko nocikakabanja213 wrote: ↑09/01/2025 14:27 Iako ova odluka socijaldemokrate, po meni, nece poboljsati standard ni najmanje, kada vidim ove reakcije SDA stoke bude mi bas drago.![]()
![]()
![]()
Medjutim vrlo mi je drago sto vidim ove SDAovce nizeg staleza sto pjene jer ce oni najvise osjetiti posljedice ovoga na svom novcaniku, a u principu su oni i najgora vrsta robovlasnika.
Odmah da ti kazem najmrze stranke poslije SDA, HDZ, SNSD, DF su mi SDP, NS, NiP jer u principu svi oni, ali bas svi su manji ili veci kriminalci.
Btw. glede ovih uhljeba i uhljupa po institucijama i budzetlija...naravno da su oni rak rana drustva (ne mislim ovdje na zdrvavstvo,skolstvo i tako to) ali ko je uveo taj sistem od rata i razgradio ga do srzi. Pa opet ta jadna SDA...ko je uveo sve ove zakone zbog kojih svi vidimo da nam je lose a nista se ne mijenja,pa SDA sa ahbabima nacionalistima. Drzavnog sluzbenika ne mozes zakonski otpustiti,to su izbacili iz zakona.
Pa zasto se onda Niksicu spocitava nesto sto je SDA napravila,zaposlila ljude kao svoje biracko tijelo i sada se to fakturise Niksicu,koji NE MOZE OTPUSTITI nikoga,jer nema zakonske osnove ?
Oni mogu samo da ne zaposljavaju nove a mislim da ova vlada i ne zaposljava tek tako nove ljude.
Bezveze se podmecu neke lose stvari ljudima koji veze sa time nemaju a ovi koji imaju,njih se presuti...zavisno ko u koju tikvu puse.
Ova odluka oko minimalca je jako hrabra i dugorocno i dobra...jer je pomjerila zabokrecinu i ubrzati ce neke procese.
Vidi se u ovih 10 dana ko je najglasniji (sve do jednog SDA bagra i povezani i umrezeni sa SDA,kroz biznis) i botovi. Normalan covjek pozdravlja svako povecanje svog prihoda. U principu,sve je oko ovog razjasnjeno...koliko ide u budzet,koliko kantonima,koliko ce biti usmjereno za pomoc malim i ugrozenim firmama,koliko kosta poslodavce. Sve ostalo je samo kuknjava i presipanje u praznog u suplje i predvidjanje "buducnosti":
Evo konkretno,jesu li svi pro SDA botinjosi prije 2 mjeseca najavljivalo otpustanja u svim trgovinama,zbog odluke o neradnoj nednelji ???
JESU.
Da li je ijedna trgovina otpustila radnika ? Da li si cuo negdje,procitao ??
Ima li ista sto ovi vidoviti virtuozi proSDA kazu a da bude istina ??
NEMA.
Jesu li pricali kako ce zabrana pusenja ua kaficima ugasiti sve kafice??
JESU ?
Je li ijedan kafic zatvoren zbog zabrane pusenja ??
NIJE.
O cemu onda raspravljati sa SDA neukim botinama ???
- P.Starck
#4450 Re: Nova Vlada FBiH 2023-2026
Niko od te bratije nije vidio očima fisklanog računa sve dok ne dođe u Bingo da izvadi keš od mukotrpnog farbanja noktiju do olx prodaje svega i svačega za keš naravno. I meni je preko glave plaćanja u ZZO a onda moram kao i ovi gore pobrojani još dodatno da platim privatnika Rahmana u njegovoj ordinaciji. Naravno svaka usluga bez fiskalnog.