SDAHaris.ba wrote: ↑08/01/2025 15:38Koja je stranka taj iz Alme Ras?
A, i s kojom je strankom taj Adnan blizak?
Stranka za BiH, zena mu zastupnica u PFBiH
Hehehe
SDAHaris.ba wrote: ↑08/01/2025 15:38Koja je stranka taj iz Alme Ras?
A, i s kojom je strankom taj Adnan blizak?
Da li bi ti kao radnik imao nešto protiv ove odluke od koje profitiraš, a pri tome nisi "odgovoran" za opboljšanje svog materijalnog statusa? Sve udare amortizuje "četnik" Vojin, "komunjara" Nikšić i "ustaša" Kraljević...
Par stotina radnika u Bingo Olovomadesa wrote: ↑08/01/2025 14:55moze u bingu uvijek raditi i imati vecu platu nego tuOzimician wrote: ↑08/01/2025 14:53Problem je sto je slicna situacija sa 90% proizvodnih firmi, ovi mega-tajkuni - naftasi i trgovci se brzo prilagode.
Jos je veci problem sto Alma Ras buvkalno drzi Olovo "iznad vode", npr. jedna radnica iz Olova, 40+ god. starosti, ima promil sanse da nadje bilo kakav posao ukoliko taj izgubi.
tako je, svaki naš robovlasnik koji poveća abnormalno cijene, iz mog novčanika pare neće vidjetljubijankic wrote: ↑08/01/2025 13:36Strani proizvodi nece mjenjati cijenedječak sa šibicama wrote: ↑08/01/2025 13:33 Prakticno presica da se umire poslodavci, koje je kao nacepio, kazu botovi.
Opravdavanja privatnicima, a ni rijeci o inflaciji koja nam opet slijedi.
Prakticno im daje odrijesene ruke, povecajte cijene, nama opet dobro jos veci prihod od PDVa
Da, platio je 3.7. Sto je mizerija.tintilinic wrote: ↑08/01/2025 15:15Da,plata direktora je nebitna u odnosu na porez koji plati firma...Ali demamgozi to krijubiglebovski wrote: ↑08/01/2025 15:12Jeste, i uplatio je u kasu 3.7 miliona poreza na dobit i sljedeće godine će uplatiti još 3.7 miliona kroz akontaciju poreza na dobit. I uradio sve po zakonu i propisima koje donose Nikšić i ostala ekipa političara. Nije Bajo donio takav zakon. Nema Bajo u rukama Parlament i zakonodavna tijela, Poreznu upravu, MUP, i ostale instrumente za regulisanje te istraživanje krivičnih dijela počinjenih u privredi.
Kako je potrošeno Bajinih 3.7 miliona koje je uplatio u kasu, to niko ne pita. Baju u zatvor a firmu zatvoriti.
Ona je zastiupnik u Skupstini KS, i u Domu naroda FBiH, malo li je._BataZiv_0809 wrote: ↑08/01/2025 15:41SDA
Hehehe
Ne znam, znam da je Wood Team jedan od najnepoželjnijih komitenata za mene i pretpostavljam sufliraš na SDA.Haris.ba wrote: ↑08/01/2025 15:38Koja je stranka taj iz Alme Ras?
A, i s kojojm je strankom taj Adnan blizak?
Zato ja kazem. Treba ovo malo detaljnije sagl3dati po licnostima. Gledam jednog profu ekonomije, vazi li vazi._BataZiv_0809 wrote: ↑08/01/2025 15:41SDA
Hehehe
Pa objasnjeno je. Razlog je politicki. Eno ti ljudi napisali direktne politicke veze koje imaju. Jedan nacelnik sda, drugom zena u parlamentima ispred szbih.
vrijedi ova pressica samo da ih ovdje slušamo kako cvileee po forumu ahahahahagold'n'brown wrote: ↑08/01/2025 13:44 Nije lako poslodavcima, ukinuse im fiskalne olaksice koje su sami sebi uvelijerbo su smatrali da treba
Hoce li prezivit ovog povecanje minimalne plate na 1000 ili ce morati otpustat radnike?
Za pocetak ovo je mozda i najbolji prikaz situacije, imamo ocigledan problem ali uvijek biramo lose rjesenje. Umjesto povecanja broja inspektora da se postuje zakon o radu i da svi rade kako je zakonski propisano i da se placa prekovremeno, da se povecaju dnevnice kada se radi vikendom i praznicima, dobili smo mjeru hajmo samo zatvorit radnje nedjeljom i praznicima jer je tako lakse. Uopste ne govore lose aspekte.tintilinic wrote: ↑08/01/2025 13:52 Nazalost cijela prica je posvecena samo punjenju budgeta.Nazalost,radnici nece osjetiti gotovo nista,jer su dosada vjerovatno dobijali odrređeni iznos u kovertama.
Problem pracenja isplata se rjesava s povecanjem minimalne plate. Jedan problem - drugi lijek
Neradna nedjeljak.Također ne mogu iskontrolisati da li su ljudi placeni u skladu s Zakonom i koliko imaju sati rada sedmicno, zabranjuje se rad nedjeljom. Jedan problem - drugi lijek.
To pokazuje nsposobnost i da je voda ušla u uši.
- Na stranu sada njegova plata i ministara, ovdje on uopste nije odgovorio na pitanje sta ce biti sa radnicima u javnom sektoru kada im dođe povecanje plate jer je teret tih plata na kantonima, a plata je vezana za federaciju. Npr. ti si sada NK radniku u kantonaloj firmi ili ustanovi povecao platu sa 700 na 1000, ali taj teret ne ide na federalni budzet nego nova plata + doprinosi idu na teret budzeta kantona. A da ne govorim da ce doci do radnickog bunta jer ako sada neki NK radnik dobije povecanje sa 700 na hiljadu, kako ce se osjecati onaj sa SSS koji ima recimo 1100 i njega ne dira ova uredba ? Logicno onda moras i njemu povecati platu jer nije budala da bude u 100 maraka razlike sa njim, i cestitam dobio si jos vise javne potrosnje i jos vise troskova od uhljeba jer ako nastavis taj niz onda VSS nece da bude blizu SSS itd. Sto ce dovesti ili do novih zaduzivanja ili do toga da cemo uplacivati porez samo da bi pokrivali plate javnog sektora i nece biti nikakvih projekata ili razvoja u kantonima ili federaciji.bersK wrote: ↑08/01/2025 14:42 Na preskonferenciji:
- Objasnio zbog čega je dignuta minimalna
- Objasnio da neće marke dobiti višu platu, jer ima zaseban koeficijent koji nije vezan za ovo
- Objasnio gdje idu pare koje će stići u Budžet, a koje neće ići u potrošnju nego u dizanje penzija, doplata itd
- Objasnio šta se želi spriječiti ovom uredbom (Nepalci, direktori na minimalcu, izrabljivanje)
- Objasnio šta će sa malim privrednicima, koje će pomagati subvencijama kao i u svakoj drugoj državi iole normalnoj.
I šta više želite da vam se objasni, botovi prokleti?
Spavaš li mirno Čavaliću, Hadžiću & co?
BRAVO VLADA FBIH!
Nije stvar samo prijave radnika, nego ti ostatak profita nosis u drugi entitet i njihov budzet, uplatit ces ti doprinose za radnike, ali nije samo stvar doprinosa kada privlacis investiciju. Tu gubis sto si uzimao PDV, jos ovo 10% koje sad uzimas svakako na profit i mnoge druge stvari.
Je li ti stvarno mislis da neko ko ima kapacitet da zarađuje samo 1000 maraka u isto vrijeme ima kapacitet da razumije siri spektar ekonomskih odluka ? Razumije samo kad mu se dignu cijene i onda kuka otkud ovo
vidi kako ti teku krokodilske suze za radnicima, jao nemoj da te stres odere ne sekiraj se radnici ce nekako prezivjeti ovo povećanje minimalca, koji ste vi zlotvori nama drugi dušmani ne trebaju...tintilinic wrote: ↑08/01/2025 13:52 Nazalost cijela prica je posvecena samo punjenju budgeta.Nazalost,radnici nece osjetiti gotovo nista,jer su dosada vjerovatno dobijali odrređeni iznos u kovertama.
Problem pracenja isplata se rjesava s povecanjem minimalne plate. Jedan problem - drugi lijek
Neradna nedjeljak.Također ne mogu iskontrolisati da li su ljudi placeni u skladu s Zakonom i koliko imaju sati rada sedmicno, zabranjuje se rad nedjeljom. Jedan problem - drugi lijek.
To pokazuje nsposobnost i da je voda ušla u uši.
Jesam dok je video-link radio kako treba. Kasnije sam razumio svaku trecu recenicu i ugasio._BataZiv_0809 wrote: ↑08/01/2025 15:28Pa jesi li pratio pressicu?
Istakao je da mala privreda u Federaciji BiH nema razloga za brige jer uredba u svakom slučaju ne tangira industriju tekstila i kože jer je ona riješena posebnim zakonskim propisima.
zavisi jel imas d.o.o ili placas zakonski koliko i mozes sam sebi od 14%manuchao91 wrote: ↑08/01/2025 15:52 ja imam jedan kamion i radim sam a sebe tj uplacujem sebi doprinose .
Ako ja necu propast firma sa 1 zaposlenim nece propast ni AS Jelah ni Alma Ras a bogami ni ostali .
Bice u početku jebeno al naviknes se i to ti je tako.
Politicki se bune, svi imaju neke interese.xoklix wrote: ↑08/01/2025 15:44Ne znam, znam da je Wood Team jedan od najnepoželjnijih komitenata za mene i pretpostavljam sufliraš na SDA.
Alma Ras je poželjna jer plaćaju solidno i odmah po prijemu fakture i zato me čudi otkud da se oni bune na ovo ako im doprinosi ostaju isti.
Nema mi logike da skuplja poene za stranku kad na ovakvoj osjetljivoj temi više možeš naštetiti stranci koju guraš nego dobiti.Haris.ba wrote: ↑08/01/2025 15:44Zato ja kazem. Treba ovo malo detaljnije sagl3dati po licnostima. Gledam jednog profu ekonomije, vazi li vazi.
A, nalazi se jos u upravi jedne investicione kompanije u rudarstvo.
Pa objasnjeno je. Razlog je politicki. Eno ti ljudi napisali direktne politicke veze koje imaju. Jedan nacelnik sda, drugom zena u parlamentima ispred szbih.
Mora li se crtati?
Pa valjda se sve to podmiri pa onda ostane dobit.Pandakonda wrote: ↑08/01/2025 15:47 da to sto postoji neka dobit, to ne ide direktoru direktno u dzep. Ti moras investirati u nove aparate, proizvodnju, prostore itd. jer ako to ne uradis propadas. Da je to tako svi bi onda bili direktori, prijavili sebe na minimalac i uzimali milione u dzep
Ako ce neko otici radi minimalca, onda bi proslu godinu firme iz entiteta RS dolazile ovdje jer je bio manji minimalac.Pandakonda wrote: ↑08/01/2025 15:47 Nije stvar samo prijave radnika, nego ti ostatak profita nosis u drugi entitet i njihov budzet, uplatit ces ti doprinose za radnike, ali nije samo stvar doprinosa kada privlacis investiciju. Tu gubis sto si uzimao PDV, jos ovo 10% koje sad uzimas svakako na profit i mnoge druge stvari.
Jest, Sda je poznata da ima odlicnu politicku strategiju.
Zato imamo izgleda na izvoz makroekonomskih eksprata koji su tu, da rastumače jel te, ovima koji nemaju "kapacitet da razumiju siri spektar...".Pandakonda wrote: ↑08/01/2025 15:47
Je li ti stvarno mislis da neko ko ima kapacitet da zarađuje samo 1000 maraka u isto vrijeme ima kapacitet da razumije siri spektar ekonomskih odluka ? Razumije samo kad mu se dignu cijene i onda kuka otkud ovoSad da prosjecnoj osobi das slobodnu da izglasa sta hoce, izglasao bi 3000 hiljade minimalac i 3 dana bez da pita otkud te pare. Zvuci grubo ali to je tako. A na drugoj strani imas svicarce koji referendumski odbijaju povecanje minimalca i dodatnih neradnih dana. Pa vidi gdje su oni gdje smo mi
![]()