Zamisli fazon da neko iz Mostara ili Tuzle kaze da navija za Sarajevo jer je eto to najveci bosnjacki klub bio u Jugi, mada to sto Sarajevo nije bilo bosnjacko je neka druga tematika, primjer bubam. Takve stvari se nisu desavale, a degenek bi dobar dobio od raje svakako. Nije Partizan niti Zvezda bila neki space shuttle za nase klubove(p.s. velez crvena zveda 5:0 87'eHaris.ba wrote: ↑06/01/2025 14:15O tome pricam. Ne kazem da nije bilo tada Muslimana da su bili zvezdasi ili grobari.
Ali, bilo je da se nije imao odnos prema beogradskim klubovima kakav su imali Srbi.
Dešavanja u Srbiji
- dr_Evil
#67026 Re: Dešavanja u Srbiji
-
trocadero
#67027 Re: Dešavanja u Srbiji
Divno!
Samo vi djeco slušajte čika Troku.
Samo vi djeco slušajte čika Troku.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#67028 Re: Dešavanja u Srbiji
crvena zvezda je četnički klub i klub četnika ...
vazda bio i ostao
sve ostalo je šuplja za glupane
vazda bio i ostao
sve ostalo je šuplja za glupane
- mirota
#67029 Re: Dešavanja u Srbiji
dr_Evil wrote: ↑06/01/2025 14:20Zamisli fazon da neko iz Mostara ili Tuzle kaze da navija za Sarajevo jer je eto to najveci bosnjacki klub bio u Jugi, mada to sto Sarajevo nije bilo bosnjacko je neka druga tematika, primjer bubam. Takve stvari se nisu desavale, a degenek bi dobar dobio od raje svakako. Nije Partizan niti Zvezda bila neki space shuttle za nase klubove(p.s. velez crvena zveda 5:0 87'e) pa da se za njih navija kao za Barcelonu. To je jednostavno morao biti projekat nekoga iz sjene.
hahaha, nije bio space shutle, pa role pogledaj broj titula samo u SFRJ, samo ce ti se kasti...nije slucajno bila velika 4 ka, tu i tamo bi uskocio zeljo, sarajevo, Vardar, Velez...ali minorno i urijetko, bilo je pitanje hoce li neko iz velike cetvorke osvojiti titulu ili ne, ostali su gledali samo
- dr_Evil
#67030 Re: Dešavanja u Srbiji
One godine kad smo vas namirili 5:0 ste uzeli titulu, pa eto ti posteno recimirota wrote: ↑06/01/2025 15:59dr_Evil wrote: ↑06/01/2025 14:20Zamisli fazon da neko iz Mostara ili Tuzle kaze da navija za Sarajevo jer je eto to najveci bosnjacki klub bio u Jugi, mada to sto Sarajevo nije bilo bosnjacko je neka druga tematika, primjer bubam. Takve stvari se nisu desavale, a degenek bi dobar dobio od raje svakako. Nije Partizan niti Zvezda bila neki space shuttle za nase klubove(p.s. velez crvena zveda 5:0 87'e) pa da se za njih navija kao za Barcelonu. To je jednostavno morao biti projekat nekoga iz sjene.
hahaha, nije bio space shutle, pa role pogledaj broj titula samo u SFRJ, samo ce ti se kasti...nije slucajno bila velika 4 ka, tu i tamo bi uskocio zeljo, sarajevo, Vardar, Velez...ali minorno i urijetko, bilo je pitanje hoce li neko iz velike cetvorke osvojiti titulu ili ne, ostali su gledali samo
Smijesno je to iskreno, osim etnicke pripadnosti ne moze biti druga poveznica sa C. Zvezdom. Izvini drug hercegovac, ali ja jos ne pronadjoh hercegovackog Srbina da navija za Dinamo, ili hercegovackog Hrvata da navija za Zvezdu(cak ni kad je Prosinecki bio bog). Toliko o navijanju zbog kvalitete ili zbog toga sto dolaze iz velike cetvorke.
Bilo pa proslo, sad nam je samo gore
- ultima_palabra
#67031 Re: Dešavanja u Srbiji
A van Sarajeva je vise Bosnjaka navijalo za veliku 4orku nego za Zelju ili Sarajevo.
- ¤ jelena ¤
#67032 Re: Dešavanja u Srbiji
A onaj Zrinjski...loš kvalitet igre?
- mirota
#67033 Re: Dešavanja u Srbiji
evo ja znam Srbina iz Trebinja koji je uvijek za Hajduk navijaodr_Evil wrote: ↑06/01/2025 16:13One godine kad smo vas namirili 5:0 ste uzeli titulu, pa eto ti posteno recimirota wrote: ↑06/01/2025 15:59dr_Evil wrote: ↑06/01/2025 14:20
Zamisli fazon da neko iz Mostara ili Tuzle kaze da navija za Sarajevo jer je eto to najveci bosnjacki klub bio u Jugi, mada to sto Sarajevo nije bilo bosnjacko je neka druga tematika, primjer bubam. Takve stvari se nisu desavale, a degenek bi dobar dobio od raje svakako. Nije Partizan niti Zvezda bila neki space shuttle za nase klubove(p.s. velez crvena zveda 5:0 87'e) pa da se za njih navija kao za Barcelonu. To je jednostavno morao biti projekat nekoga iz sjene.
hahaha, nije bio space shutle, pa role pogledaj broj titula samo u SFRJ, samo ce ti se kasti...nije slucajno bila velika 4 ka, tu i tamo bi uskocio zeljo, sarajevo, Vardar, Velez...ali minorno i urijetko, bilo je pitanje hoce li neko iz velike cetvorke osvojiti titulu ili ne, ostali su gledali samo![]()
Smijesno je to iskreno, osim etnicke pripadnosti ne moze biti druga poveznica sa C. Zvezdom. Izvini drug hercegovac, ali ja jos ne pronadjoh hercegovackog Srbina da navija za Dinamo, ili hercegovackog Hrvata da navija za Zvezdu(cak ni kad je Prosinecki bio bog). Toliko o navijanju zbog kvalitete ili zbog toga sto dolaze iz velike cetvorke.
Bilo pa proslo, sad nam je samo gore![]()
-
Naslovnica
#67034 Re: Dešavanja u Srbiji
Moj dobar poznanik, napaćeni Bošnjo iz Lukavca, pripadnik IDV 212-222 Bosanske oslobodilačke brigade, bio zakleti partizanovac prije rata i nakon rata.
Budala lik.
Budala lik.
-
Naslovnica
#67035 Re: Dešavanja u Srbiji
Što se Sarajeva tiče, na kraju se ispostavilo da je prava raja navijala za Želju ili Sarajevo (svih vjeroispovijesti, nacionalnosti ili nazovi već kako), jedino su šupci (pakaši) navijali za Zvezdu ili Partizan.
Za Dinamo ili Hajduk ja nisam imao saznanja da je iko od mog kruga prijatelja navijao
Na kraju i potvrdilo 1992, šupci (pakaši) su otkrili pravo lice, a raja odbranila grad.
Šuplja je da se navijalo za Zvezdu jer je imala titula, prvak svijeta, ovo-ono.
Svima nam je bilo drago kada je Zvezda uzela Kolo Kolo.
Da su Sarajevo ili Željo bili prvaci svijeta, da su uzimali titule i ostalo...ovi sa Romanije i ovi iz Trebinja ne bi navijali za njih, i dalje bi navijali za Zvezdu.
Zvezda je bila projekat, u početku one države od 1945 a vremenom ju je preuzela velikosrpska politika i ideologija.
Zna se ko je bio Arkan i odakle je regrutovano najviše arkanovaca - sa Severa.
Jbte, tenk stavili ispred stadiona.
Za Dinamo ili Hajduk ja nisam imao saznanja da je iko od mog kruga prijatelja navijao
Na kraju i potvrdilo 1992, šupci (pakaši) su otkrili pravo lice, a raja odbranila grad.
Šuplja je da se navijalo za Zvezdu jer je imala titula, prvak svijeta, ovo-ono.
Svima nam je bilo drago kada je Zvezda uzela Kolo Kolo.
Da su Sarajevo ili Željo bili prvaci svijeta, da su uzimali titule i ostalo...ovi sa Romanije i ovi iz Trebinja ne bi navijali za njih, i dalje bi navijali za Zvezdu.
Zvezda je bila projekat, u početku one države od 1945 a vremenom ju je preuzela velikosrpska politika i ideologija.
Zna se ko je bio Arkan i odakle je regrutovano najviše arkanovaca - sa Severa.
Jbte, tenk stavili ispred stadiona.
- ultima_palabra
#67036 Re: Dešavanja u Srbiji
Hajduk je imao navijaca svugdje, imao je taj neki jugoslovenski, narodni stih, plus gajili dopadljiv stil fudbala. Na nekoj manjoj skali su nesto slicno bili Velez i Zeljo. Sarajevo carsija, mahale, nesto okolnih gradova plus partijski funkcioneri.
Partizan isto jugoslovenski, ali ne narodni nego vojni identitet.
Zvezda i Dinamo Srbi i Hrvati, te oni koji su njima naginjali.
- mirota
#67037 Re: Dešavanja u Srbiji
ajd nas prosvijetli ko to odredjuje ko je supak i pakas ??? prica ko u djeteta od 9 god..svako ima pravo da navija za koga zeli, logicno mi je da navijam za tim iz svog grada, a onda kao sto navijam za Borusiju i Manchester, tako i za zvezdu...
- mirota
#67038 Re: Dešavanja u Srbiji
tako nekakoultima_palabra wrote: ↑06/01/2025 18:52 Hajduk je imao navijaca svugdje, imao je taj neki jugoslovenski, narodni stih, plus gajili dopadljiv stil fudbala. Na nekoj manjoj skali su nesto slicno bili Velez i Zeljo. Sarajevo carsija, mahale, nesto okolnih gradova plus partijski funkcioneri.
-
Naslovnica
#67039 Re: Dešavanja u Srbiji
Čaršija određuje ko je šupak i pakaš a ko je raja.
Npr, tebi je Nele žvaljo vjerojatno legenda, Čaršiji je šupak i pakaš.
Nije moja priča ko u djeteta od 9 godina, dapače, sve što sam napisao je tačno u bobu.
Niko ti ne brani da navijaš za bilo koga, niti treba da ti brani, niđe veze. Samo nemoj da se čudiš kada dođeš u dresu Zvezde ili Delije Sever na Čaršiju pa ti neko opali čvoku.
Ko nas bre zavadi...
- mirota
#67040 Re: Dešavanja u Srbiji
joj mahale u glavi...proputuj malo svijetom pajdo, jaka "elita" ta tvoja carsija, bitno je misljenje njihovo plaho normalnim ljudima, koji su zbog uboge carsije i otisli iz mahale
-
DebelinJoe
#67041 Re: Dešavanja u Srbiji
dr_Evil wrote: ↑06/01/2025 16:13One godine kad smo vas namirili 5:0 ste uzeli titulu, pa eto ti posteno recimirota wrote: ↑06/01/2025 15:59dr_Evil wrote: ↑06/01/2025 14:20
Zamisli fazon da neko iz Mostara ili Tuzle kaze da navija za Sarajevo jer je eto to najveci bosnjacki klub bio u Jugi, mada to sto Sarajevo nije bilo bosnjacko je neka druga tematika, primjer bubam. Takve stvari se nisu desavale, a degenek bi dobar dobio od raje svakako. Nije Partizan niti Zvezda bila neki space shuttle za nase klubove(p.s. velez crvena zveda 5:0 87'e) pa da se za njih navija kao za Barcelonu. To je jednostavno morao biti projekat nekoga iz sjene.
hahaha, nije bio space shutle, pa role pogledaj broj titula samo u SFRJ, samo ce ti se kasti...nije slucajno bila velika 4 ka, tu i tamo bi uskocio zeljo, sarajevo, Vardar, Velez...ali minorno i urijetko, bilo je pitanje hoce li neko iz velike cetvorke osvojiti titulu ili ne, ostali su gledali samo![]()
Bilo pa proslo, sad nam je samo gore![]()
Navijao je Smiljko Šagolj za Partizan. Pitao ga Senad Avdić, kad su se pijani vraćali iz neke kafane, zašto baš Smiljko navijaš za Partizan?
- Pa neću valjda za Zvezdu - reče Smiljko.
-
Naslovnica
#67042 Re: Dešavanja u Srbiji
Aha, mahala u glavi, naravo, nema druge, mora da je to.
Dovoljno sam ja proputovao svijetom i to nema nikakve veze sa onim što sam napisao, ne mijenja ništa.
I da, plaho normalni ljudi otišli iz mahale zbog uboge Čaršije?
A nisu zbog nečeg drugog?
Pa baš na Pale otišli, valjda bolji pogled odozgo, grad ko na dlanu a i zrak čist.
A mi ko bekani ispred Holideja još uvijek sami sebe zavaravali i nečemu se nadali.
Ko nas bre zavadi...
- sinuhe
#67043 Re: Dešavanja u Srbiji
U Jugoslaviji je bila velika četvorka što se danas najbolje vidi. Iz nekog razloga Slovenci nisu igrali fudbal.
Ne znam nikoga da nije navijao za Jugoplastiku i Cibonu. Nije praćenje sporta bilo toliko nacionalno obojeno.
Ne znam nikoga da nije navijao za Jugoplastiku i Cibonu. Nije praćenje sporta bilo toliko nacionalno obojeno.
-
swanfilter
#67044 Re: Dešavanja u Srbiji
Bila je i KK Bosna prvak Europe i imala jednog Delibasica.
Opet, danas se na ovim prostorima spominju bukvakno samo Jugoplastika, pa i ta Cibona kao sinonimi za nesto. I dva bg kluba. Dok za Bosnu govore kako su im sredili onu jednu titulu, jel bas protiv Jugoplastike ...
Kada se prica o najboljim kosarkasima, prije Mirze ce nabrojati mnoge druge.
Samo iz nase perspektive nije bilo obojeno. Svi drugi su bojali.
-
the the
#67045 Re: Dešavanja u Srbiji
Projekat, naravno al i Zeljo i Sarajevo su bili projekti, neke malo drugacije vrste i obima al to je Socijalizam
Bg daleko jaca birokratska sredina sa centrima moci svih nivoa narocito finansijskih i ideoloskih, a jedan klub je morao pokazati ostatku svijeta nasu moc, to je bila Zvezda

Nasi klubovi nisu imali tolika ledja ali za neki Dinamo Vk ili Pristinu npr bili su sila tako da se moglo omaci da uzmemo titulu tu i tamo
Zvezda je bila samim time protezirana ko i ekonomija, bice prvak ove godine i to je to. Sudije uvijek na njenoj strani tako da pola titula idu njima na racun, a pola zbog velike finansijske moci da kupe sve sto valja krajem sezone pa ako ne pomogne u njenom timu hoce oslabiti druge
Posteno smo navijali za koga smo htjeli, Zvezdu sam volio zbog igre, u pubertetu sam zavolio Zelju, ne bih reko da postoji podjela Sa Ze vs Cz Pa u odbrani grada, jedino sto su se nekolko godina prije rata oformile navijacke grupe a iz njih vecinom regrutovana omladina al to je druga tema
pozz
Bg daleko jaca birokratska sredina sa centrima moci svih nivoa narocito finansijskih i ideoloskih, a jedan klub je morao pokazati ostatku svijeta nasu moc, to je bila Zvezda
Nasi klubovi nisu imali tolika ledja ali za neki Dinamo Vk ili Pristinu npr bili su sila tako da se moglo omaci da uzmemo titulu tu i tamo
Zvezda je bila samim time protezirana ko i ekonomija, bice prvak ove godine i to je to. Sudije uvijek na njenoj strani tako da pola titula idu njima na racun, a pola zbog velike finansijske moci da kupe sve sto valja krajem sezone pa ako ne pomogne u njenom timu hoce oslabiti druge
Posteno smo navijali za koga smo htjeli, Zvezdu sam volio zbog igre, u pubertetu sam zavolio Zelju, ne bih reko da postoji podjela Sa Ze vs Cz Pa u odbrani grada, jedino sto su se nekolko godina prije rata oformile navijacke grupe a iz njih vecinom regrutovana omladina al to je druga tema
-
the the
#67046 Re: Dešavanja u Srbiji
Ako mogu jos napraviti paralelu, svi su drugi bojali…
Svi su drugi imali drugaciji dozivljaj Jugoslavije pa i sporta u njoj. BiH je bila ratiste za Yu i mi smo odrasli okruzeni toponimima te odbrane i revolucije, sa zivucim protagonistima svuda oko nas, to je drugacije okruzenje nego nekom kome je sve ti bilo nepoznato, npr mi i Igman smo jedno svaki nas odlazak na Vrelo Bosne je bio podsjetnik kuda je prosla elitna specijalna brigada tzv Prva Proleterska, a sta to znaci nekom iz Makedonije ili Slovenije? Nista. Nas dojam vaznosti te borbe je bio u svakom mm naseg bica a nekom iz Bg samo napuhsne lazi odrpanaca sto su preuzele vlast srbima itd…
Mi smo srcem voljeli Jugoslaviju jer smo platili najvecu cijenu za njen opstanak, ali i zato sto je ideja bila najbliza nasem bosanskom bicu koje je malo prije toga ostali uskraceno za ujedinjujucu naciju koja nam je bila uskracena
Logicno da ako sebe vidis u sirem kontekstu da onda smatras dijelom svoje kulture i siri socijalni i politicki ambijent a tako i sportski
Jednostavno polazista nam nisu bila ista ali ne mozemo reci da ta ideja u svojoj sustini jako plemenita nije nadahnula mase da zavole svaki dio jugoslavije pa i nas i nase klubove, i dan danas imamo simpatizere i sportske i kulturoloske sirom tog prostora tako da nije crno bijelo

Svi su drugi imali drugaciji dozivljaj Jugoslavije pa i sporta u njoj. BiH je bila ratiste za Yu i mi smo odrasli okruzeni toponimima te odbrane i revolucije, sa zivucim protagonistima svuda oko nas, to je drugacije okruzenje nego nekom kome je sve ti bilo nepoznato, npr mi i Igman smo jedno svaki nas odlazak na Vrelo Bosne je bio podsjetnik kuda je prosla elitna specijalna brigada tzv Prva Proleterska, a sta to znaci nekom iz Makedonije ili Slovenije? Nista. Nas dojam vaznosti te borbe je bio u svakom mm naseg bica a nekom iz Bg samo napuhsne lazi odrpanaca sto su preuzele vlast srbima itd…
Mi smo srcem voljeli Jugoslaviju jer smo platili najvecu cijenu za njen opstanak, ali i zato sto je ideja bila najbliza nasem bosanskom bicu koje je malo prije toga ostali uskraceno za ujedinjujucu naciju koja nam je bila uskracena
Logicno da ako sebe vidis u sirem kontekstu da onda smatras dijelom svoje kulture i siri socijalni i politicki ambijent a tako i sportski
Jednostavno polazista nam nisu bila ista ali ne mozemo reci da ta ideja u svojoj sustini jako plemenita nije nadahnula mase da zavole svaki dio jugoslavije pa i nas i nase klubove, i dan danas imamo simpatizere i sportske i kulturoloske sirom tog prostora tako da nije crno bijelo
- SaraFina
#67047 Re: Dešavanja u Srbiji
Vučko se javio naciji 4 puta od nove godine! Ravno 4!
- insaneinthebrain
#67048 Re: Dešavanja u Srbiji
odvoji se Vojvodina 
deluj pičkosusti dok nije prekasno
deluj pičkosusti dok nije prekasno
- SaraFina
#67049 Re: Dešavanja u Srbiji
Svešće Srbiju na pasaluk. Za godinu. 
- karanana
#67050 Re: Dešavanja u Srbiji
prije ratova i raspada:
fudbal: velez
kosarka: partizan
vaterpolo: partizan
poslije ratova:
kosarka: bullsi
znao sam raje prije rata koja je navijala za svakoga poprilicno izmjesano, jedan srbin i bosnjak, WB chwilla, navijali za hajduk, iz moje zgrade par purgera, imali su i naglasak, mozda su i dosli u sarajevo iz zagreba zbog necega. bilo je puno zvezdasa, partizanovaca, nisam o tome nista razmisljao tada. slabo nesto bilo velezovaca. mozda bila starija raja, doslje iz hercegovine u sa.
kosarka: partizan
vaterpolo: partizan
poslije ratova:
kosarka: bullsi
znao sam raje prije rata koja je navijala za svakoga poprilicno izmjesano, jedan srbin i bosnjak, WB chwilla, navijali za hajduk, iz moje zgrade par purgera, imali su i naglasak, mozda su i dosli u sarajevo iz zagreba zbog necega. bilo je puno zvezdasa, partizanovaca, nisam o tome nista razmisljao tada. slabo nesto bilo velezovaca. mozda bila starija raja, doslje iz hercegovine u sa.