SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#87701 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Rothmans wrote: 04/01/2025 22:59
Qler wrote: 04/01/2025 22:50 Zapamti i ponavlja, ne postoji loš pas, samo loš gazda. U životu sam 100 puta više maza pit ulova, dobermana, vučijaka i sličnih sreo, i to baš maze, nego pekinezera, maltezera, čivava, i tih sličnih kepeca....
Av mau propaganda :roll:
Imam psa, av mau i slicni su fabrika za pravljenje love, ali pricas nebuloze.

Razne rase imaju razlicite zahtjeve. Medjutim, ljudi pse biraju kao i auta, na osnovu izgleda, statusa koji im moze donijeti i mimo svojih realnih mogucnosti.

No i kada kupe takvo auto, brzo ih dotuce realnost u smislu odrzavanja, ili sipanja goriva, ispravnih guma.

Pitbulovi prosto nisu za neiskusne vlasnike. Stoga bi trebalo uvesti odredjene restrikcije u posjedovanju opasnih vrsta pasa cime bi se takvim plicacima ogadilo drzanje istih.

Ja imam maltezera koji je lud ko struja, al ne jer je bijesan, nego sto je prosto glasan i kada je sretan laje nenormalno. Naravno, takvi poput tebe kazu da je ljut, prosto jer ne razumiju pse i vole suflirati o necemu o cemu nemaju pojma.

Dok po zagrebu psi uredno hodaju po trznim centrima, kod nas si ogranicen na par lokala u koje mozes sjesti sa psom. Zemlja straha od propuha i od psa.
Qler

#87702 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Qler »

Kafić u koji ja redovno izlazim, lokalni, dolazi žena sa mastifom. Uredno, bez povodca, bez brnjice, legne ispod stola, lagano. Nema loš pas, samo loš gazda. AV Mau i ostali seru previše, i nemam hvala bogu nikakvih dodirnih tačaka sa njima, ali imam dovoljno iskustva sa psima, da znam da je u 99% do gazde i toga šta je on napravio od psa.
Chmoljo

#87703 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Dead Man Walking wrote: 04/01/2025 22:11
Chmoljo wrote: 03/01/2025 16:01 Imal đe Pantera?
Oni se zalijecu na one bjedovane, tesko ce na nekog poput ovakvog lika (kojeg btw poznajem licno jos od djetinjstva, tako da me ne cudi ovo previse).
Kriminalac ili samo kockasta glava?
Pandakonda

#87704 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Pandakonda »

Qler wrote: 04/01/2025 22:50
Rothmans wrote: 04/01/2025 16:42 Kangalu je mjesto u planini sa ovcama i vukovima, vucjacima u specijalnim policijskim, vatrogasnim i gosrkim sluzbama, pitbulovima u cekaonici za eutanaziju, pekinezirima na psihoterapiji itd.
Cudi me zaista ,da i karina od drzave poput nase nema apsolutno nikakve restrikcije na to ko moze i kakvo pasce moze nabaviti i drzati,pogotovo u gradu.
Zapamti i ponavlja, ne postoji loš pas, samo loš gazda. U životu sam 100 puta više maza pit ulova, dobermana, vučijaka i sličnih sreo, i to baš maze, nego pekinezera, maltezera, čivava, i tih sličnih kepeca....
S razlogom postoji vise pasmina, jer je svaki pas uzgojen sa specificnom namjerom. Pit bull je pas doslovno namjenjen za tuce i ubijanje. Taj gen moze biti "potisnut" tako kada je sa poznatim ljudima ali ce on isplivati kad tad i napraviti problem.
Ranging in size from 18–21 inches (45–53 cm) tall and 35–60 pounds (15–27 kg) for males and 17–20 inches (43–50 cm) tall and 30–50 pounds (13–22 kg) for females, pit bulls are stocky and muscular, which makes them a formidable attacker. Moreover, pit bulls are known not only for their strength, but also for their tenacity and tendency to bite and hang on to a target, refusing to release their bite even if they are lifted off the ground and left hanging by their teeth.

Pit bulls are descended from a bulldog-terrier mix that was originally bred to fight chained bears or bulls in staged matches. When animal cruelty laws outlawed such entertainment in the 1800s, pit bulls became quite popular in dog-fighting circles.
I mnoge drzave su cak zabranile pit bullove gdje ukoliko ga imas, zakonski ga moras kastrirati i njihovo razmnozavanje je zabranjeno. To se odnosi i na ostale agresivne pse. Paralelno s tim moras imati brnjicu ako izlazis vani i moras ga drzati na povodcu. Jer nikada nisi vidio gospodu da vodaju ovakve pse nego su to stiglici sa adidas trenerkama i brzim calama gdje pas vodi njega a ne obratno

Kangalima, ovcarima i slicnim pasminama nije mjesto u gradu nego u sredinama za koje su uzgojeni i ovo nije prvi put da je neka budala bez ikakve zastite izasla sa ovakvom zivotinjom i da su drugi psi nastradali. Kao sto forumas rece ovo ide sve dok ne naleti na neku budalu koja ce ubiti i njega i psa mu. Naravno neko ce uzeti psa da mu "cuva" kucu ali onda brate mili barem postuj ovaj dio da moras imati brnjicu kada ides među ljude.

Maltezeri, civave, pekinezeri, zlatni retriveri, labradori su psi koji su namjenski uzgojeni da budu sa ljudima i ne znam kada si zadnji put vidio da su ove pasmine ubile ili unakazile nekoga. Dok su vijesti svaki dan pune kako dobermani, Pitovi i ostali "nece on ugrist" psi ubijaju tuđe pse i macke koji se ne mogu braniti a ni ljudi im nisu strani.
Chmoljo

#87706 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Pandakonda wrote: 04/01/2025 23:25 Maltezeri, civave, pekinezeri, zlatni retriveri, labradori su psi koji su namjenski uzgojeni da budu sa ljudima i ne znam kada si zadnji put vidio da su ove pasmine ubile ili unakazile nekoga. Dok su vijesti svaki dan pune kako dobermani, Pitovi i ostali "nece on ugrist" psi ubijaju tuđe pse i macke koji se ne mogu braniti a ni ljudi im nisu strani.
https://www.abc.net.au/news/2022-06-06/ ... /101125122

Mnogo je do vlasnika i upravo se ljudi vode time da su to pasmine sa kojima se moze raditi sta zeli. Onda se desi da labrador unakazi dijete.

Moj maltezer je naucio osnovne naredbe i ljudima je smijesno na ulici kada vide da slusa kada mi kazem da sjedne, ceka ili da pridje. Medjutim i taj maltezer moze napraviti sranje ako zalaje, dijete se prepadne, pa izleti na ulicu. Zato opreza nikad dosta.
kabal1337

#87707 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

Ljudi trebaju da se nauce osnovnoj kulturi, a to je da se pas drzi na povodcu.

30+ kg da skoci na tebe, da te obori dovoljno je ruzno glavom da udaris i tebi je kraj. Tu ne pomaze nikakva brnjica.
Pandakonda

#87708 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Pandakonda »

Labrador retrievers aren't commonly associated with bite incidents but "any dog has the capacity to be aggressive" in a stressful situation

Labs are one of the most popular family dogs in the U.S. as the breed is typically known for their gentleness and being good around children.
Bukvalno u samom clanku je opisano da je pas bio pod stresom i da je ovo atipicno za ovu vrstu :-) Pit bull ce bez ikakvog razloga napasti dijete, macku ili nekog drugog psa samo jer ga genetika prevrne ili ako ga nesto iznervira. Labrador ce mozda pod stresom ugristi ali ce onda pobjeci dok garantujem ti da je pit bull napao to dijete on ne bi stao dok ga ne bi ubio ili dok ih neko ne bi uspio razdvojiti

U siroj porodici imam 2 osobe koje se bave uzgojem, prodajom i treningom pasa i oboje imaju isti konsenzus da pojedini psi jednostavno nemaju svrhu u svakodnevnom zivotu, pogotovo u gradu. Oni uopste ne drze ove opasne pse i rade prodaju i uzgoj samo porodicnih Za razliku od ljudskih bica gdje su vremenske prilike određivale "rase", psima je specifican uzgoj i namjena od covjeka to odredla i svako od njih ima neku svrhu
Chmoljo wrote: 04/01/2025 23:34
Pandakonda wrote: 04/01/2025 23:25 Maltezeri, civave, pekinezeri, zlatni retriveri, labradori su psi koji su namjenski uzgojeni da budu sa ljudima i ne znam kada si zadnji put vidio da su ove pasmine ubile ili unakazile nekoga. Dok su vijesti svaki dan pune kako dobermani, Pitovi i ostali "nece on ugrist" psi ubijaju tuđe pse i macke koji se ne mogu braniti a ni ljudi im nisu strani.

Mnogo je do vlasnika i upravo se ljudi vode time da su to pasmine sa kojima se moze raditi sta zeli. Onda se desi da labrador unakazi dijete.

Moj maltezer je naucio osnovne naredbe i ljudima je smijesno na ulici kada vide da slusa kada mi kazem da sjedne, ceka ili da pridje. Medjutim i taj maltezer moze napraviti sranje ako zalaje, dijete se prepadne, pa izleti na ulicu.
Sve stoji ali mislim da se obojica mozemo sloziti da maltezer koliko god agresivan bio nikada nece moci napraviti onoliku stetu koliku bi mogli psi o kojima sam gore govorio. I sigurno bi se i ti kuci a i u komsiliku osjecao sigurnije da svi imaju maltezere, civave i sl. nego one gore koji te mogu ubiti. Sto kaze kabal1337 nek samo jedna osoba zaboravi brnjicu eto ti zivotinje od 30 kila sa kapacitetom da ide na vrat gdje ti nema spasa. Maltezer ako do muda dođe dobar je. Ne zovu ih bezveze ankle bitters
Qler

#87709 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Qler »

Ja bi se osjećao sigurnije da svi imaju putove i vučijake :) oni će me štititi :)
Chmoljo

#87710 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

u sustini se slažemo da je do vlasnika. ako ko može i držati pitbula, to je jako malo ljudi. da ih drže samo koji bi i mogli, ne bi bilo uopšte ovakve priče na forumu.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#87711 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Maltezeri, pekinezeri i sl igracke vise laju od straha, jer su mali, boje se i onda ljudi misle da su agresivni.
tramvajtrojka

#87712 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

Chmoljo wrote: 04/01/2025 23:34

Moj maltezer je naucio osnovne naredbe i ljudima je smijesno na ulici kada vide da slusa kada mi kazem da sjedne, ceka ili da pridje. Medjutim i taj maltezer moze napraviti sranje ako zalaje, dijete se prepadne, pa izleti na ulicu. Zato opreza nikad dosta.
Jednostavno treba se napraviti registar da svaki majmun ne moze imati pita, kangala, dogu nego mu treba dozvola i dozvola za to, jer imati kangala trebalo bi imati posebnu dozvolu i normalna glava a ne da ludjak odgaja takvog psa, il da klosarcici i dileri imaju pristup nekim pasminama

Image

sto sta je kod nas naopako ev ovdje na alipasinom nasuprot trolejbuske stanice dileri u boxovima sakrivenim iza zbunja uzgajaju nelegalno pitove i spremaju ih za borbe i niko da se pocese u vezi toga, i zbog takvih likova ispastaju svi i dolaze na los glas

Kakvi smo ljudi zivotinje su i zlatne, da zivotinje ispoljavaju i 20% kakve ih neke osobe uzgajaju bilo bi 300% vise sranja
Chmoljo

#87713 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

sime_cipol wrote: 04/01/2025 23:45 Maltezeri, pekinezeri i sl igracke vise laju od straha, jer su mali, boje se i onda ljudi misle da su agresivni.
ovaj moj laje od sreće. laje ko lud na svakog ko uđe u kuću i onda ih krene lizati po nogama :lol:
drug_profi

#87714 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ja imam dva mjesanca, udomljena sa ulice. 17 i 19 kila.
Odrasli bez povoca, ja ih samo naucio pravilima i ko je gazda.
Povodac mi sluzio samo za obuku. Do sad su samo oni bili povrijedjivani od vlasnickih rasnih pasa dok nisu shvatili zasto moraju sacekati da im ja odobrim prilazak.

Pas je razumno bice. I sve sto radi, radi jer misli da tako treba, ili je tako naucen.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#87715 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laserShow »

drug_profi wrote: 05/01/2025 00:10 Pas je razumno bice. I sve sto radi, radi jer misli da tako treba, ili je tako naucen.
Sve dok se ne pojavi strah. Svjedocio vlasnicko psu nekih 10g, ma nema sta mu nije radjeno. Sada kada su bile petarde toliko izbezubmljen da mu gazda nije mogao prici od lavezi i gestikulacija koje nikada nisu bile vidljive.

Retriver.
drug_profi

#87716 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Da, neki psi ne mogu da obuzdaju strah.
Ali evo da kazem. Mladji moj pas je imao uzasan strah od petardi.
Prvi put je pobjegao i mislio sam da ga necu vise naci.
Cekao me pred haustorom.

Vremenom je stekao povjerenje da ga ja od svega stitim, pa je i taj strah uminuo. Sad samo pridje meni uz nogu i tako hodamo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#87717 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Ja to zovem smanjivanje vjerojatnoce
Dakle povodac brnjica box...smanjit mogucnost problema

Zivotinja nastala od vuka...10000 godina pas...stotine tisuca gpdina ili milijuni vuk
Ko zna kakav ce gen iz prapovijesti reagirati u tom trenu ili INSEKT
drug_profi

#87718 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Svski dan kraj tebe prodje nebrojeno opasnijih zvjeri.
Capajebo

#87719 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Capajebo »

Samo postovati zakon koji i trenutno postoji i nema problema.
Brnjica i povodac + rigorozne kazne za nepostivanje zakona.
Dead Man Walking

#87720 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dead Man Walking »

Chmoljo wrote: 04/01/2025 23:24
Dead Man Walking wrote: 04/01/2025 22:11
Chmoljo wrote: 03/01/2025 16:01 Imal đe Pantera?
Oni se zalijecu na one bjedovane, tesko ce na nekog poput ovakvog lika (kojeg btw poznajem licno jos od djetinjstva, tako da me ne cudi ovo previse).
Kriminalac ili samo kockasta glava?
Ma nijedno bas, sirovina obicna.
darius_maximus

#87721 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

drug_profi wrote: 05/01/2025 00:10 Ja imam dva mjesanca, udomljena sa ulice. 17 i 19 kila.
Odrasli bez povoca, ja ih samo naucio pravilima i ko je gazda.
Povodac mi sluzio samo za obuku. Do sad su samo oni bili povrijedjivani od vlasnickih rasnih pasa dok nisu shvatili zasto moraju sacekati da im ja odobrim prilazak.

Pas je razumno bice. I sve sto radi, radi jer misli da tako treba, ili je tako naucen.
Ja se naježim kad ljudi za svoju djecu kažu da "nikad" ne bi mogla nešto uraditi, a kamoli za pripitomljene vukove.
Dresirao sam životinju i 100% vjerujem da nikada neće poslušati nijedan svoj životinjski instinkt i nagon.
Stvarno ljudi jesu najumišljenije životinje. :-)

Pretpostavljam da će odgovor na ovo biti kako su psi razumniji od životinja koje su ih pripitomile. :D
toska

#87722 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by toska »

Nemam nekog iskustva sa psima izuzev da se od odraslog doba ne bojim ni čopora lutalica, samo zauzmem gard ja sam gazda i oni to izgleda osjete, svakako su vječito isprepadani.

Zato evo anegdota:
Par godina pred rat počeo je raditi Tv Sa3 i između ostalog korisnog, ni šund im nije bio mrzak, ima ovdje ljudi koji se sjećaju.
Tako jedne prilike pustiše snimak borbe pasa u Bg, sve sa publikom i kladioničarima, meni apsolutno nepoznata stvar do tad.
Izvedoše pse, jedan stvarno veliki, ogroman "vučjak" (ne poznajem pasmine) i sa druge strane haman pekinezer za kojeg saznam da se zove pit bul.
Prva pomisao, ovo je neka zayebancija, gdje će onaj mali na onolikog "vučjaka".
Krenu borba, prvi kontakt i pit bul nestade ispod vučjaka, logično rekoh, smlati malog u sekundi.
Kad vidim veliki se nešto pati, a faktički sam u ekranu, dok nije pao mrtav, a pit bul izađe neokrznut.
Zavukao se ispod i odmah za vrat i držao dok ga nije ubio, nije trajalo duže od par minuta.

Ne postoji razumno rješenje izuzev zabrane pitt bulova, za držanje takve zvijeri ne može postojati razlog ni izgovor.
nivla

#87723 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

ne znam nikog normalnog da drzi pit bula i slicne pasmine,moze biti da takvi kod nas postoje ali jos ih nisam upoznao, uglavnom osobe povezane s kriminalnim aktivnostima
Rothmans

#87724 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Rothmans »

Chmoljo wrote: 04/01/2025 23:20 Imam psa, av mau i slicni su fabrika za pravljenje love, ali pricas nebuloze.
Pricam nebuloze, a onda se maltene slazes sa mojim komentarom.
Pitbul je beskorisno opasno smece.
Kangal je po meni opasniji od pitbula, ali zato ima primjenu gdje je besprijekoran i veoma koristan.
Maltezer je carsija cuko i ne znam otkud ispade da i njega mrzim ?
Evo ti si nabavio maltezera (igracka) i vjerujem da ga ostavljas samog sa djecom ? Za koje bi pare ostavio djecu sa pitbulom, dobermanom ili rotvajlerom ?
mali_balon

#87725 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Ovdje opet treba ponoviti mantru nije do psa nego do vlasnika ako su majmun i maltezer ce biti majmun i ujedati i napadari oko sebe sve zivo......vlasnik dresira i odgaja psa.....u ovom slucaju vlasnika dooobro polomit a psa na derauru i dat nekom cobanu na vlasicu...
Ali misljena sam da ce ovom majmunu ovak isti pas doci glave i da ce ili pas poderati ili ce ga se od straha rijestit.....pitanje je dana kad ce ovaj kangal pokusati da uspostavi dominaciju
Last edited by mali_balon on 05/01/2025 09:38, edited 2 times in total.
Post Reply