dječak sa šibicama wrote: ↑02/01/2025 16:20 U RS minimalac 900 km, i porezi cca 30%
Federacija 1000 i porez 40%
Prebacis firmu u RS i to je to. Nadam se da ce biti tih transfera dosta.
prebaci, šta čekaš?
dječak sa šibicama wrote: ↑02/01/2025 16:20 U RS minimalac 900 km, i porezi cca 30%
Federacija 1000 i porez 40%
Prebacis firmu u RS i to je to. Nadam se da ce biti tih transfera dosta.
super si objasnio samo jos da objasnis kako povecati realizaciju po radniku da bi mogao ovako prikazati u papirimamalakh wrote: ↑02/01/2025 16:21pa sada sam ti objasnio, povećanje bruto plata, znači i priznavanje većeg iznosa duplog troška za poslodavca i plaćanje manjeg iznosa poreza na dobit i dobru uštedu. sa aspekta krupnog kapitala, da li mogu dobiti bolju poreznu olakšicu? ja mislim da ne. plate bruto platu 1.730 KM, a kroz porezni bilans priznaju 3.460 KM. pazi kako ih je država pripazila, i umjesto da im trošak bude 173 KM, on bude 346 KM. što u prijevodu znači da će platiti manje poreza, jer ima jednu takvu olakšicu.goredole wrote: ↑02/01/2025 16:11poenta nije je li profitabilnije imati firmu u rs ili fbih, vec sta bi bilo kad bi bilo. a bilo bi sigurno poslodavaca koji bi nasli racunicu da dodje do povecanja poreza na dobit. drugi ne bi nasli racunicu u tome i to je to.malakh wrote: ↑02/01/2025 15:52
sve si pogazio. uopće ne poznaješ materiju. mnogi su pokušali iz federacije otići u rs sa firmom, pa su se zajebali. misle da će uštedjeti na doprinosima za radnike, a onda shvate da je to sitnica, koliko su izgubili na drugim stvarima.
evo tri konkretna primjera,
1. u rs ima porez na dividendu od 5%, a u fbih nema,
2. u fbih ima porezna olakšica da se bruto plate radnika priznaju u duplom iznosu i odbiju od osnovice poreza na dobit kroz porezni bilans, što znači da se manje plaća poreza na dobit, a u rs toga nema.
3. topli obrok i prijevoz neoporezivi u fbih, u rsu oporezivi, odnosno ne postoje, već se tretiraju kao bonusi na koje se plaćaju doprinosi.
i mislili su da su dobili mnogo sa prebacivanjem firme u rs, a izgubili duple pare.
znači nigdje i evropi ne postoji sistem da je manji porez na dobit, da ima toliko olakšica, da nema poreza na dovidendu, da je porez na nekretninu toliko nizak. znači raj za poslodavce i onda problem 1000 KM minimalca.
a u suštini šta je pozadina. udruženje poslodavaca pravi vještačku krizu, kako bi već podignute cijene, dodatno podigli i povećali svoje bogatstvo. sve ovo što znamo mi, znaju i oni, ali javnost ne zna i sada će podići cijene, kao alibi povećanja minimalca. zato država treba ograničiti cijene osnovnih namirnica, pa neka podižu cijene cigara i alkohola, grickalica, sokova itd.
cijeli diskurs se odavno svodi na zagovaranje prava proleterijata vs. prava krupnog kapitala, a nisam vidio jos nekoga da je spomenuo povecanje produktivnosti kao motora ekonomije, kupovne moci i opcenitno standarda. koliko znam, kupovna moc se ne moze podici uredbom vlade.
niko neće da spomene taj segment.
vještačka kriza uvijek rezultira većim bogaćenjem, bogatih. i zato država treba ograničiti rast cijena osnovnih sirovina, pa se i kupovna moć povećava.
mozes li objasniti zasto bi poslodavac davao vecu placu radniku kojem se niti opis radnog mjesta nije promjenio, niti njegov proizvodni output bez da spominjes koverte i kes u ruke?malakh wrote: ↑02/01/2025 16:30 @goredole ti hoćeš da kažeš da poslodavci zapošljavaju radnike, zato što se lijepo češljaju, a ne zato što im generišu prihode?
a kako prikazati u papirima, pa kada prestanu davati radnicima u kešu, već taj keš budu polagali na račun firme, odmah će papiri biti bolji...
zato što je uredba vlade tako propisala.goredole wrote: ↑02/01/2025 16:39mozes li objasniti zasto bi poslodavac davao vecu placu radniku kojem se niti opis radnog mjesta nije promjenio, niti njegov proizvodni output bez da spominjes koverte i kes u ruke?malakh wrote: ↑02/01/2025 16:30 @goredole ti hoćeš da kažeš da poslodavci zapošljavaju radnike, zato što se lijepo češljaju, a ne zato što im generišu prihode?
a kako prikazati u papirima, pa kada prestanu davati radnicima u kešu, već taj keš budu polagali na račun firme, odmah će papiri biti bolji...
Pa i vi frilenseri nikad odseliti u neki porezni raj.dječak sa šibicama wrote: ↑02/01/2025 16:24 Moja firma je u junajted stejts, nemam ja nista sa ovim vasim klosarima iz trojke, osim sto me udaraju po dzepu cijenama namirnica i usluga![]()
Znaci ili milioni ili nista...
Ne vjerujem da se toga plaše. Nije ova vlast imuna na moć novca više od prethodne.Styling wrote: ↑02/01/2025 16:39 Sve se može kad se hoće. Evo primjera odgovornog poslodavca koji brine o radnicima, dobro ih plaća, a opet ima profit. Prosječna plata 1400KM
https://www.klix.ba/biznis/praznicna-at ... /241226116
Ovi naši su naučili izrabljivati radnike za 500-600 KM dok oni žive u milionskim vilama i voze u autima od 200 000KM.
Bitno je kukati i prijetiti otkazima. Sramotno.
Veliki broj ih se boji da će se sada javno obznaniti koliko su davali u koverti i varali državu.![]()
Ne znam, ali saznaću pa javim.Hakiz wrote: ↑02/01/2025 16:50Ne vjerujem da se toga plaše. Nije ova vlast imuna na moć novca više od prethodne.Styling wrote: ↑02/01/2025 16:39 Sve se može kad se hoće. Evo primjera odgovornog poslodavca koji brine o radnicima, dobro ih plaća, a opet ima profit. Prosječna plata 1400KM
https://www.klix.ba/biznis/praznicna-at ... /241226116
Ovi naši su naučili izrabljivati radnike za 500-600 KM dok oni žive u milionskim vilama i voze u autima od 200 000KM.
Bitno je kukati i prijetiti otkazima. Sramotno.
Veliki broj ih se boji da će se sada javno obznaniti koliko su davali u koverti i varali državu.![]()
Bilo bi lijepo ako bismo mogli uporediti stanje u DM-u sa stanjem u CM-u. Ista oblast poslovanja itd. Samo što DM ima, a CM nema, svoje robne marke, to ih razlikuje. Kako je u CM-u?
jbg nije sve sto sto vlada donese nuzno dobro. nemam namjeru dalje polemisati ali vidjeti cemo sta buducnost nosi.malakh wrote: ↑02/01/2025 16:43zato što je uredba vlade tako propisala.goredole wrote: ↑02/01/2025 16:39mozes li objasniti zasto bi poslodavac davao vecu placu radniku kojem se niti opis radnog mjesta nije promjenio, niti njegov proizvodni output bez da spominjes koverte i kes u ruke?malakh wrote: ↑02/01/2025 16:30 @goredole ti hoćeš da kažeš da poslodavci zapošljavaju radnike, zato što se lijepo češljaju, a ne zato što im generišu prihode?
Teze ugasiti firmu nego je otvoriti
Inflacije trenutno "nema", svaka inflacija do 2% se smatra kao niska i blizu recesije. Tako da i ako ode inflacija par postotaka gore, to nece biti toliko strasnodječak sa šibicama wrote: ↑02/01/2025 16:56 Svakako cemo vidjeti, u RS je takodje bila galama, na kraju se nista specijalno nije dogodilo. Osim sto je kod njih ipak manji udar na poslodavce, manja plata manji doprinosi.
Ono cega se ja plasim, inflacija, nova. Ionako nema niti prestanka inflacije vec trecu godinu, vlada se ne bori protiv inflacije ama bas nikako, osim jos jednom debilnom populistickom ublehom "zakljucane cijene".
Vec skupo, moglo bi biti jos skuplje, jer ovdje poslodavac radi sta hoce. Onog dana kad im Nerko stane na zulj, onda cu reci bravo, do tada ovo je puki populizam laznih socijaldemokrata, punjenje budzetske sise i nista drugo.
Pa naravno da se ne bore jer njima porast cijena znaci vise prihoda od poreza i vise hrane za uhljebe.dječak sa šibicama wrote: ↑02/01/2025 16:56 Svakako cemo vidjeti, u RS je takodje bila galama, na kraju se nista specijalno nije dogodilo. Osim sto je kod njih ipak manji udar na poslodavce, manja plata manji doprinosi.
Ono cega se ja plasim, inflacija, nova. Ionako nema niti prestanka inflacije vec trecu godinu, vlada se ne bori protiv inflacije ama bas nikako, osim jos jednom debilnom populistickom ublehom "zakljucane cijene".
Dok zakoni dozvoljavaju slobodno formiranje cijena, nema ko da im stane na žulj. Mogli bi ljudi da prestanu kupovati, ali pitanje je koliko bi to pomoglo. Cijene cigareta svake godine rastu, pa ljudi radije plaćaju nego da prestanu. Tako i za kafu, čokoladu, janjetinu... "Ne bih se odrekao janjetine makar nemao šta jesti"dječak sa šibicama wrote: ↑02/01/2025 16:56 Svakako cemo vidjeti, u RS je takodje bila galama, na kraju se nista specijalno nije dogodilo. Osim sto je kod njih ipak manji udar na poslodavce, manja plata manji doprinosi.
Vec skupo, moglo bi biti jos skuplje, jer ovdje poslodavac radi sta hoce. Onog dana kad im Nerko stane na zulj, onda cu reci bravo, do tada ovo je puki populizam laznih socijaldemokrata, punjenje budzetske sise i nista drugo.