Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tutku

#6101 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tutku »

Vlast nema muda da rjesava kljucne probleme nego se bave marginalnim stvarima.

Volio bih procitati neku ozbiljnu studiju o nacinu rjesavanja ovog problem, ali cini mi se da je prilicno logicno provodjenje istovremeno veceg broja mjera:

- inspekcijski nadzor za koristenje uglja
- subvencije za prikljucak na plin ili neki od nacina grijanja na struju (toplotna, klime, stagod)
- eur5 i eur6 dozvoliti kretanje gradom, svi ostali placanje takse
- besplatan gradski prijevoz...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6102 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Truba »

Studija avionom ili satelitskim snimcima koje brdo ili planinu treba ukloniti
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#6103 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by JoseMujica »

treba se vratiti na revolucionarnu ideju Nazifa Gljive da se probuši tunel kroz Igman kako bi mediteranska klima ušla u Zlatnu dolinu
Naslovnica

#6104 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

tutku wrote: 01/01/2025 01:51 Vlast nema muda da rjesava kljucne probleme nego se bave marginalnim stvarima.

Volio bih procitati neku ozbiljnu studiju o nacinu rjesavanja ovog problem, ali cini mi se da je prilicno logicno provodjenje istovremeno veceg broja mjera:

- subvencije za prikljucak na plin ili neki od nacina grijanja na struju (toplotna, klime, stagod)
A zašto eur5 i eur6 dozvoliti, zašto ne zabraniti i njih ili im uvesti takse, a dozvoliti samo EV?!
Ono, kada već naprđivamo...
Peacean

#6105 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Peacean »

Zato što ne postoji niti će postojati vlada koja će staviti interes građana iznad interesa stranke. Ona stranka koja odluči da uradi nešto ozbiljnije u vezi zabrana garantovano gubi naredne izbore bez obzira koliko zdraviji građani budu zbog toga. Naš narod jednostavno neće pustiti da prođe nekažnjeno nijedna stranka koja stavi dobrobit svih iznad dobrobiti pojedinca.
Naslovnica

#6106 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Peacean wrote: 01/01/2025 09:56 Zato što ne postoji niti će postojati vlada koja će staviti interes građana iznad interesa stranke. Ona stranka koja odluči da uradi nešto ozbiljnije u vezi zabrana garantovano gubi naredne izbore bez obzira koliko zdraviji građani budu zbog toga. Naš narod jednostavno neće pustiti da prođe nekažnjeno nijedna stranka koja stavi dobrobit svih iznad dobrobiti pojedinca.
To nije odgovor na moje pitanje.
8-)
mayab

#6107 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mayab »

Naslovnica wrote: 01/01/2025 09:51
tutku wrote: 01/01/2025 01:51 Vlast nema muda da rjesava kljucne probleme nego se bave marginalnim stvarima.

A zašto eur5 i eur6 dozvoliti, zašto ne zabraniti i njih ili im uvesti takse, a dozvoliti samo EV?!
Pa dobro, negdje mora biti rez , bolje da nam se po gradu vozaju Euro5 i 6 auti, nego oni ispod ,
jer samo recimo Euro 4 višestruko veće emisije ima nego Euro 5....opet ću napisati, to sam odvajkada pominjao po forumu ,
a to je da se ne naplaćuje klasični porez na "luksuz" na novije aute kod registracije ,
nego umjesto toga porez po euro normama
Naslovnica

#6108 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

mayab wrote: 01/01/2025 10:07
Naslovnica wrote: 01/01/2025 09:51

Pa dobro, negdje mora biti rez , bolje da nam se po gradu vozaju Euro5 i 6 auti, nego oni ispod ,
jer samo recimo Euro 4 višestruko veće emisije ima nego Euro 5....opet ću napisati, to sam odvajkada pominjao po forumu ,
a to je da se ne naplaćuje klasični porez na "luksuz" na novije aute kod registracije ,
nego umjesto toga porez po euro normama
Ima i euro5 višestruko veće emisije od euro 6.
Pa neka bude rez na euro 6.
I banovati SVE diesele.
Ha ja.
Ja plinaš manje zagađujem od euro 6 a plaćam nekakve dodatne namete.
Umjesto da se stimulira korištenje LPG-a, debili rade upravo obrnuto.
Čekam da se jave oni što bi zatvarali sve od Skenderija ili pravili velike parkinge na ulazu u KS pa razvozili vozićima ljude. :lol:
mayab

#6109 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mayab »

Ma jasno mi je sve šta pišeš, eto, nešto bi bilo dobro poduzeti, ali u pravom smjeru , jer ovo što se sada kao nešto poduzima je goli qrac .
Eto , recimo , to što pišeš za plin , i kako rekoh ono ludo oporezivanje auta koji manje zagađuju.....
Naslovnica

#6110 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

mayab wrote: 01/01/2025 10:18 Ma jasno mi je sve šta pišeš, eto, nešto bi bilo dobro poduzeti, ali u pravom smjeru , jer ovo što se sada kao nešto poduzima je goli qrac .
Eto , recimo , to što pišeš za plin , i kako rekoh ono ludo oporezivanje auta koji manje zagađuju.....
Razumijemo se.
:thumbup:
Grb1

#6111 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Grb1 »

Gdje ti zivis ??
Ovo 1.pojasni kakva inspekcija, nije zabranjeno koristit ugalj?
Subvencije odavno postoje al ocigledno ih ne pratis, unazad 5 god sto ja znam bar 2x godisnje budu, to sto narod ne koristi..nije moj problem niti mi iz energetske zajednice mozemo natjerat narod da zamijeni ista u kuci...
Za gradski prijevoz u KS svim koji se skoluju je besplatan, penz.nesto malo placaju, radnici placaju al opet znam ljude koji idu autom a zive 4 tramv stanice od posla...ne mislim da je problem u cijeni, mozda narod ne voli guzvu mozda generalno sigurnost -dzeparosi i sl
tuitamo

#6112 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tuitamo »

Truba wrote: 01/01/2025 02:41 Studija avionom ili satelitskim snimcima koje brdo ili planinu treba ukloniti
Samo ovo može pomoći. Da se magla i smog razlože i brže nestanu. Sve ostalo je palamuđenje.
Haris.ba

#6113 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Grb1 wrote: 01/01/2025 18:08 Ovo 1.pojasni kakva inspekcija, nije zabranjeno koristit ugalj
u Kantonu Sarajevo nije dozvoljena prodaja i upotreba uglja koji ima ukupni sadržaj gorivog sumpora više od jedan posto i toplotnu moć nižu od 12.000 kJ/kg, a dokaz o tome izdaje akreditovana laboratorija za analizu uglja, prema BAS EN ISO 17025
Inspektorat tržišno-turističke inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS shodno Zaključku Skupštine Kantona Sarajevo od 2020. godine, tokom cijele godine vrši kontinuirane nadzore kod pravnih lica koja obavljaju djelatnost prometa uglja na području KS.
Grb1

#6114 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Grb1 »

Haris.ba wrote: 01/01/2025 18:23
Grb1 wrote: 01/01/2025 18:08 Ovo 1.pojasni kakva inspekcija, nije zabranjeno koristit ugalj
u Kantonu Sarajevo nije dozvoljena prodaja i upotreba uglja koji ima ukupni sadržaj gorivog sumpora više od jedan posto i toplotnu moć nižu od 12.000 kJ/kg, a dokaz o tome izdaje akreditovana laboratorija za analizu uglja, prema BAS EN ISO 17025
Inspektorat tržišno-turističke inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS shodno Zaključku Skupštine Kantona Sarajevo od 2020. godine, tokom cijele godine vrši kontinuirane nadzore kod pravnih lica koja obavljaju djelatnost prometa uglja na području KS.
Ovaj tip kontrole se vrsi i dok sam bila konsultant niko od klijanata nije imao ovakav ugalj...
manuchao91

#6115 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by manuchao91 »

ja vozim ksmionna relaciji BiH Zagreb
Bio sam u novembru i decembru u ZG nevjerovatan smog i zagadjenost ,ljudi se žale.
Nije da nesto usporedjujem samo kazem da je u regionu izgleda slična situacija.
<ljudi nose maske i konstatno govore da nikad nije bilo tako.
Hajd ga znaj od čega je u njih je malo bolje regulisano
Drugclanbiblioteke

#6116 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Drugclanbiblioteke »

Najveci su problem privatna lozista, i Toplane kad okrenu na Loz ulje.
Prvo donese se zakon o zabrani lozenja uglja, mokrog drveta, smeca, plastike itd.
Drugo donese se zakon o subvenciranju utopljavanja privatnih kuca po principu 50:50% i ugradnji filtera na dimnjake.
Trece odredi se 50 aktivnih inspektora da rade 24/7 tokom zime da idu sa dronom i snimaju kuce u padinskim djelovima grada. Gdje izmjere PM2,5 i PM10 na dimnjaku vise od 400 kazna 1000km momentalno.
Ovo se sve moze rijesiti za 7 dana samo neko treba propisati zakone, pravila igre i sprovoditi ih.
A do tad jel umre 5000 ili 10000 ljudi godisnje od zagadjenja nebitno. I onako zivot u Sarajevu ne vrijedi puno.

Mentalitet fukarestine, daj kutiju drine, kahvu i golfa 2 i kupio si socijalni mir.
A
Grb1

#6117 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Grb1 »

Drugclanbiblioteke wrote: 01/01/2025 18:39 Najveci su problem privatna lozista, i Toplane kad okrenu na Loz ulje.
Prvo donese se zakon o zabrani lozenja uglja, mokrog drveta, smeca, plastike itd.
Drugo donese se zakon o subvenciranju utopljavanja privatnih kuca po principu 50:50% i ugradnji filtera na dimnjake.
Trece odredi se 50 aktivnih inspektora da rade 24/7 tokom zime da idu sa dronom i snimaju kuce u padinskim djelovima grada. Gdje izmjere PM2,5 i PM10 na dimnjaku vise od 400 kazna 1000km momentalno.
Ovo se sve moze rijesiti za 7 dana samo neko treba propisati zakone, pravila igre i sprovoditi ih.
A do tad jel umre 5000 ili 10000 ljudi godisnje od zagadjenja nebitno. I onako zivot u Sarajevu ne vrijedi puno.

Mentalitet fukarestine, daj kutiju drine, kahvu i golfa 2 i kupio si socijalni mir.
A
Samo bih da dodam ako mogu komentar, da 70% kuca u padniskim dijelovima grada nemaju dozvole , tj ilegalno napravljene, samim tim cesto i ne mogu apl na neke fondove....a loze gume...
neki

#6118 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neki »

Drugclanbiblioteke wrote: 01/01/2025 18:39 Najveci su problem privatna lozista, i Toplane kad okrenu na Loz ulje.

A
Toplane nisu okrenule na lož ulje od januara 2009..
I kad okrenu zalihe su im dovoljne za 2-3 dana.
Grb1

#6119 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Grb1 »

neki wrote: 01/01/2025 18:45

A
Ne znam o kojim pricas ali u novog gradu , su koristile sigurno '22, a i ranije...licno od njih tabele imam...
neki

#6120 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neki »

Grb1 wrote: 01/01/2025 18:48

A
Ne znam o kojim pricas ali u novog gradu , su koristile sigurno '22, a i ranije...licno od njih tabele imam...
Dajder da vidimo tabele koje imaš
Peacean

#6121 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Peacean »

Prilično sam siguran da su derali lož ulje nekoliko puta od 2009, mada samo kad je neka kratkotrajna nestašica plina.
Grb1

#6122 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Grb1 »

neki wrote: 01/01/2025 18:53
Grb1 wrote: 01/01/2025 18:48
Dajder da vidimo tabele koje imaš
Image
Dionica K5 i otoka su def 2022 koristile mazut to smo morali tad s njima potvrdit ...cinjenica je da im je osnovno gorivo gas al da koriste mazut koriste..
JovicSA

#6125 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by JovicSA »

A vidi Miletove Banjalauke što hoće da bude u svemu ispred Sarajeva. :mrgreen:

Image

https://www.iqair.com/bosnia-herzegovin ... banja-luka

Post Reply