Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VladaFBiH

#5951 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

talijan97 wrote: 19/12/2024 23:55 Znaci auta su ipak najveci problem :skoljka:
nisu, imaš studiju koju su šveđani radili prije par godine i fino izmjerili da je uticaj saobraćaja do 20% u Sarajevu ostalo je ugalj, drvo, pelet, ...
laik1981

#5952 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by laik1981 »

Ma i pelet koji se kod nas lozi je los. Svakakve prasine to izbacuje. Jedini lijek je vjetar, bar onaj najlaganiji moguci. Palamudimo beze.
BiBi911

#5953 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BiBi911 »

VladaFBiH wrote: 20/12/2024 08:44
nisu, imaš studiju koju su šveđani radili prije par godine i fino izmjerili da je uticaj saobraćaja do 20% u Sarajevu ostalo je ugalj, drvo, pelet, ...
A toplane? Oni sagorijevaju mazut
laik1981

#5954 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by laik1981 »

Toplane rade na plin.
VladaFBiH

#5955 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

BiBi911 wrote: 20/12/2024 08:46
VladaFBiH wrote: 20/12/2024 08:44
A toplane? Oni sagorijevaju mazut
one su na plin osim Vogošće a mazut je backup gorivo kada nam Rusi zavrnu plin i imaju ga za max 5-7 dana
Peacean

#5956 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Peacean »

Zagađenje u Sarajevu se ne stvori odjednom već se postepeno nagomilava kada nema vjetra. Puno je faktora koji tome doprinose a neki nisu čak ni u samom gradu. Dio zagađenja nam dolazi iz drugih naselja pa se taloži kod nas zbog geografskih odlika. Može puno toga da se uradi da bi se poboljšala situacija ali Sarajevo nikada neće imati potpuno čist zrak dok god postoji ljudska vrsta.
apsidejzi

#5957 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by apsidejzi »

tuitamo wrote: 20/12/2024 08:38
DaysleepeR wrote: 20/12/2024 08:25 Ja mislim da je vrijeme da se ova tema lagano sahranjuje u glavama ljudi.
Jednostavno imamo desetak dana katastrofalnog zagađenja u gradu, i onda bude vjetar i ćao.
Ne vjerujem da postoji rješenje za kratkotrajna zagađenja u Sarajevu, jednostavno je tako.
Takav je gaografski položaj i tu se ne može ništa promijeniti. Treba dalje raditi na smanjenju ložišta kroz toplotnr pumpe i prikačiti se na tranziciju prema električnim automobilima. Treba još 10-20god ali će doći. Ali opet če biti magle i smoga.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Upravo. Geografija je najveci problem. Bilo koje naseljeno mjesto u podnozju velikih planina ce uvijek imati isti problem. Hladne planine drze hladni zrak iznad grada. Topliji zrak u gradu bi da ode al ne moze jer ima taj cep odozgo. Dok vjetar ne puhne ne moze doci do cirkulacije zraka i grad bukvalno taj period udise jedan te isti zrak. Zrak u kojem automobili izbacuju svoje gasove, u kojem lozista izbacuju svoje gasove. Ti gasovi ne idu nigdje.

Danas idu jer nema cep iznad grada. Danas sve sto se lozi ode na planine. Ali cim se okolnosti opet sklope i napravi se cep... valja cekati vjetar. Doduse, moze se napraviti regulacija lozista i zabraniti saobracaj kad je najgore, dok ne procepi.
BadBoy

#5958 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

apsidejzi wrote: 20/12/2024 08:59
tuitamo wrote: 20/12/2024 08:38
DaysleepeR wrote: 20/12/2024 08:25 Ja mislim da je vrijeme da se ova tema lagano sahranjuje u glavama ljudi.
Jednostavno imamo desetak dana katastrofalnog zagađenja u gradu, i onda bude vjetar i ćao.
Ne vjerujem da postoji rješenje za kratkotrajna zagađenja u Sarajevu, jednostavno je tako.
Takav je gaografski položaj i tu se ne može ništa promijeniti. Treba dalje raditi na smanjenju ložišta kroz toplotnr pumpe i prikačiti se na tranziciju prema električnim automobilima. Treba još 10-20god ali će doći. Ali opet če biti magle i smoga.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Upravo. Geografija je najveci problem. Bilo koje naseljeno mjesto u podnozju velikih planina ce uvijek imati isti problem. Hladne planine drze hladni zrak iznad grada. Topliji zrak u gradu bi da ode al ne moze jer ima taj cep odozgo. Dok vjetar ne puhne ne moze doci do cirkulacije zraka i grad bukvalno taj period udise jedan te isti zrak. Zrak u kojem automobili izbacuju svoje gasove, u kojem lozista izbacuju svoje gasove. Ti gasovi ne idu nigdje.

Danas idu jer nema cep iznad grada. Danas sve sto se lozi ode na planine. Ali cim se okolnosti opet sklope i napravi se cep... valja cekati vjetar. Doduse, moze se napraviti regulacija lozista i zabraniti saobracaj kad je najgore, dok ne procepi.
I šta vam to govori? Da moramo biti ekstra pažljivi u tome šta izbacujemo u zrak
konami666

#5959 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by konami666 »

Gasi temu, motaj kablove, sve je dobro kad se dobro svrši :D
tuitamo

#5960 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tuitamo »

Prvo bih napravio subvenciju da taxi mogu da kupe elektro auta i povoljno ugrade punjač kući ili na parkingu gdje drže auta. Isto tako za dostavna vozila. Punjači na parkingu depoa.

Kad to zaživi i elektro auta postanu svakodnevnica ja cesti, onda subvencije za domaćinstva. Za male kilometraže koje pravimo i procenat sopstvene nekretnine, mi smo raj za elektro auta.
Naslovnica

#5961 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Sarajevo - srednje dnevne koncentracije lebdećih čestica PM10 od 2014. do danas

https://zrak.ekoakcija.org/all/pm10graph/Sarajevo

Meni se čini da vidim nekakav trend smanjenja...?
Naslovnica

#5962 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Sid the sloth wrote: 20/12/2024 08:29
Naslovnica wrote: 20/12/2024 08:22
zubi wrote: 20/12/2024 08:07 Vama instinkt kaze da ne moze biti saobracaj, a?

'ta ce Hanjalic, covjek je zaboravio koliko vi nikad necete znati...
Saobraćaj učestvuje 20% u ukupnom zagađenju.
Znači, bukvalno da ukineš KOMPLETAN saobraćaj, da na ulici ne ostane niti jedno vozilo, smanjićeš zagađenje za maksimalno 20%.
Iz koje studije je taj podatak?

EDIT: nasao -> https://zrakubih.ba/bs/novosti/svedska- ... a-u-bih/31
https://zrakubih.ba/assets/files/SAS-izvjestaj.pdf
VladaFBiH

#5963 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

imaš puno više npr. 2015/16 zima je u komadu bilo preko 40 dana bez daška vjetra (ne ponovila se) a nije problem samo ektremno zagađenje već i svakodnevno koje je daleko iznad dozvoljenih granica. To što smo imali sreće zadnje 2-3 zime pa je bilo ukupno 20-30 kritičnih dana je izuzetak a ne pravilo.
VladaFBiH

#5964 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

Naslovnica wrote: 20/12/2024 09:18 Sarajevo - srednje dnevne koncentracije lebdećih čestica PM10 od 2014. do danas

za sada nam klimatske promjene idu u prilog ali pitanje je do kada (manje hladnih dana i više vjetra)
DaysleepeR

#5965 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by DaysleepeR »

VladaFBiH wrote: 20/12/2024 09:21
imaš puno više npr. 2015/16 zima je u komadu bilo preko 40 dana bez daška vjetra (ne ponovila se) a nije problem samo ektremno zagađenje već i svakodnevno koje je daleko iznad dozvoljenih granica. To što smo imali sreće zadnje 2-3 zime pa je bilo ukupno 20-30 kritičnih dana je izuzetak a ne pravilo.
Vrlo dobro se sjećam tih dana, radio sam na Dobrinji a živim u centru, svaki dan na posao javnim prevozom i par kilometara pješke.
Kad sam to preživio, preživjeću sve. A to je opet bilo u decembru. Svake godine u decembru imamo 10-ak dana iste priče.

Ali niko da objasni kako je juče bilo toliko zagađenje, a danas nije, isto se loži, isti broj auta, a razlika je samo lagani vjetar.
Dakle Sarajevo nema trajni problem zagađenja, već kratkotrajni.

Stvar je samo u tome što to pogađa sve i što je politika našla način da od toga pravi temu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5966 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Chmoljo »

VladaFBiH wrote: 20/12/2024 09:23
Naslovnica wrote: 20/12/2024 09:18 Sarajevo - srednje dnevne koncentracije lebdećih čestica PM10 od 2014. do danas

za sada nam klimatske promjene idu u prilog ali pitanje je do kada (manje hladnih dana i više vjetra)
Isto sam htio napisati. Trend ce sigurno ostati da bude sve manje, ali nije to nesto na sta se treba oslanjati.

Prethodne dvije godine je bilo relativno ok, sa mozda par dana nesto jace zagadjenih, ali su i zime bile tople.

Godina prine toga je bilo on o10 do 15 dana u komadu grozno zagadjenih.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5967 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by _BataZiv_0809 »

Chmoljo wrote: 20/12/2024 09:25
VladaFBiH wrote: 20/12/2024 09:23

Isto sam htio napisati. Trend ce sigurno ostati da bude sve manje, ali nije to nesto na sta se treba oslanjati.

Prethodne dvije godine je bilo relativno ok, sa mozda par dana nesto jace zagadjenih, ali su i zime bile tople.

Godina prine toga je bilo on o10 do 15 dana u komadu grozno zagadjenih.
Decembar 2015. je bio strasan.
VladaFBiH

#5968 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

DaysleepeR wrote: 20/12/2024 09:24
Vrlo dobro se sjećam tih dana, radio sam na Dobrinji a živim u centru, svaki dan na posao javnim prevozom i par kilometara pješke.
Kad sam to preživio, preživjeću sve. A to je opet bilo u decembru. Svake godine u decembru imamo 10-ak dana iste priče.

Ali niko da objasni kako je juče bilo toliko zagađenje, a danas nije, isto se loži, isti broj auta, a razlika je samo lagani vjetar.

Stvar je samo u tome što to pogađa sve i što je politika našla način da od toga pravi temu.
pa kako kratkotrajni kada ti je sada čovjek postavio od 2014.godine do danas PM2.5 čestice u Sarajevu i tu se vidi da su maltene cijele godine prekoračene dozvoljene vrijednosti jer je sve preko 35 μg/m3 u 24 sata nezdravo.

I da se osvrnem na lagani vjetar - to je upravo onaj koji bi trebali sačuvati vjetrokoridori jer zatvaranjem istih (ne nije zabrana gradnje u pitanju) potreban ti je sve jači i jači vjetar da "izgura" zagađenje iz grada. Doslovno si sinoć imao tu situaciju gdje se zrak očistio do SA Towera koji je napravio čepa pa smo imali sljedeći na Otoci - vozio sam se autom i doslovno se vidjelo gdje je zrak "stao" a ovo potvrđuju i mjerenja stanica u 23 sata.
Last edited by VladaFBiH on 20/12/2024 09:36, edited 1 time in total.
Naslovnica

#5969 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

VladaFBiH wrote: 20/12/2024 09:32

pa kako kratkotrajni kada ti je sada čovjek postavio od 2014.godine do danas PM2.5 čestice u Sarajevu i tu se vidi da su maltene cijele godine prekoračene dozvoljene vrijednosti jer je sve preko 35 μg/m3 u 24 sata nezdravo
Sarajevo je konstantno zagađeno, i u decembru i u julu.
Jedina razlika je što je zagađenje tokom sezone grijanja u nivou OPASNOG, ostalim mjesecima NEZDRAVO.
DaysleepeR

#5970 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by DaysleepeR »

VladaFBiH wrote: 20/12/2024 09:32

pa kako kratkotrajni kada ti je sada čovjek postavio od 2014.godine do danas PM2.5 čestice u Sarajevu i tu se vidi da su maltene cijele godine prekoračene dozvoljene vrijednosti jer je sve preko 35 μg/m3 u 24 sata nezdravo
Naravno da je nezdravo kao i u svakom velikom gradu, ali nije opasno po život.
Isto tako, u nezimskim mjesecima imaš mogućnost da se više krećeš i da nisi u gradu.
Haris.ba

#5971 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

DaysleepeR wrote: 20/12/2024 09:24 Dakle Sarajevo nema trajni problem zagađenja, već kratkotrajni.

Da se pravi neka politika od zagadjenja, nesta bi se konkretno uradilo.

Ovo treba da bude vrhunska politika. Jedna od prvih stvari cime bi se trebali politicari u Sarajevu baviti.

Ali, mi sve svedemo na fotelje.

Brani nase, pa dok se boje ne rastope.

Neka nas sjedi u fotelji, pa neka i ima zagadjenja (koje je cjelogodisnje)
Chmoljo wrote: 20/12/2024 08:33

Inace, ovo je jedan od najpametnijih zivih ljudi iz ove drzave, al bojim se da nije zalazio u mahale gdje se osjeti smrad zapaljene plastike.
Meni je vise poenta da mi ne znamo ni sta imamo.

Znam neke stvari oko akademika relativno nedavno. Iz Amerike su ljudi dosli da im smanji zagadjenje zraka jednog ogromnog potrosaca. Znaci, prakticno lik to zavrsio, nista samo teorija.
U Bosni nikoga to ne zanima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5972 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by _BataZiv_0809 »

konami666 wrote: 20/12/2024 09:13 Gasi temu, motaj kablove, sve je dobro kad se dobro svrši :D
Jest ti krivo sto se ne mozes izivljavat na temi jos koji dan :mrgreen:
DaysleepeR

#5973 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by DaysleepeR »

Haris.ba wrote: 20/12/2024 09:38
DaysleepeR wrote: 20/12/2024 09:24 Dakle Sarajevo nema trajni problem zagađenja, već kratkotrajni.

Da se pravi neka politika od zagadjenja, nesta bi se konkretno uradilo.

Ovo treba da bude vrhunska politika. Jedna od prvih stvari cime bi se trebali politicari u Sarajevu baviti.

Ali, mi sve svedemo na fotelje.

Brani nase, pa dok se boje ne rastope.

Neka nas sjedi u fotelji, pa neka i ima zagadjenja (koje je cjelogodisnje)
Chmoljo wrote: 20/12/2024 08:33

Inace, ovo je jedan od najpametnijih zivih ljudi iz ove drzave, al bojim se da nije zalazio u mahale gdje se osjeti smrad zapaljene plastike.
Meni je vise poenta da mi ne znamo ni sta imamo.

Znam neke stvari oko akademika relativno nedavno. Iz Amerike su ljudi dosli da im smanji zagadjenje zraka jednog ogromnog potrosaca. Znaci, prakticno lik to zavrsio, nista samo teorija.
U Bosni nikoga to ne zanima.
Ne postoji rješenje za ovo zagađenje.
Nije ga imala ni vlast prije rata, a nema ga ni ova vlast, bez obzira ko je u vlasti.
Tema samo služi da opozicija (ko god to bio u tom momentu) prikuplja poene.
Haris.ba

#5974 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

DaysleepeR wrote: 20/12/2024 09:40 Ne postoji rješenje za ovo zagađenje.
Nije ga imala ni vlast prije rata, a nema ga ni ova vlast, bez obzira ko je u vlasti.
Tuzno je sto imas tako misljenje. To sto se i baci neka politicka hracka na vlast - sta ima veze?
Nismo valjda toliko osjetljivi postali?

Rjesenje za zagadjenje postoji. Poenta je da se ne zeli pristupiti rjesavanju i da se ne zna.
DaysleepeR

#5975 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by DaysleepeR »

Haris.ba wrote: 20/12/2024 09:44
DaysleepeR wrote: 20/12/2024 09:40 Ne postoji rješenje za ovo zagađenje.
Tuzno je sto imas tako misljenje. To sto se i baci neka politicka hracka na vlast - sta ima veze?
Nismo valjda toliko osjetljivi postali?

Rjesenje za zagadjenje postoji. Poenta je da se ne zeli pristupiti rjesavanju i da se ne zna.
Nije mi najjasnije šta mi imputiraš.
Post Reply