Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Treba li zabraniti pušenje na javim mjestima

Poll ended at 16/06/2021 17:06

Obavezno
156
80%
N slučajno
40
20%

Total votes: 196

canvra888

#2626 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by canvra888 »

Thorgerson wrote: 18/12/2024 20:09 Ja sam za zabranu pusenja 100%.

Ali...

Zar nije prioritet rijesiti jebeno zagadjenje u gradu. Pa taj dim od cigara je alpski svjez zrak u odnosu na ovo sta sada udisemo.

Ok, proglasili smo pobjedu. I? Izadjem vani, najzagadjeniji glavni grad u svijetu. Halo?!

Mi ovdje pricamo o pusenju. Jebalo vas pusenje. Ja sam i prije izbjegavao kafane i restorane gdje se pusi. Gdje moram da idem jebaji ga strpim se i cao.

Naravno da godi cist zrak, dok jedes i da ti neko ne cadi nad hranom.

Ali mislim da imamo prioritet a to je cist zrak van objekata.

Trujemo se svi kolektivno. Te cigare su najmanji problem sta ces ovih dana unijeti u organizam. Mi, nasa djeca, bebe, stari.

I? Jel neko radi nesto povodom toga?
Hoce li inspekcija izaci i kazniti mog komsiju koji izlozi boga oca. Jebote ljubicast mu dim izlazi vise iz dimnjaka. Ni on ne zna sta vjerovatno trpa u pec.

I ovo je totalna glupost i pobjeda iqos lobija. Cuj zabranio pusenje kao radi zdravlja, al mozes zvakat onaj duhan, mozes dimit iqos, nargile ubise itd. Wtf.
U zatvorenom se puši i kad je zrak vani iole prihvatljiv, tj. od aprila do oktobra, tako da nije baš relevantno upoređivati ovo dvoje. Svakako da se treba ekspresno raditi na rješavanju problema katastrofalnog zraka vani od novembra do marta, ali su ovo zasebna dva problema. Također, mnogo je lakše uvesti zabranu pušenja u zatvorenom, nego riješiti problem aerozagađenja.

Btw koje tačno nepoštivanje drugog zakona spominješ?

Je li neloženje uglja zakonski regulisano?
Logovan

#2627 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Logovan »

Ljudi konstantno pišu "pusti ovo, što se ne riješi ono".

Evo i ja ću sada. :D

Pusti zagađenje, zar nije prioritet da se riješimo govana sa vlasti koji konstatno potpaljuju narod sa ratom, cijapenjem države, trećim entitetom? Preko medija se svađaju, vrijeđaju se, a ustvari sve je to igra za narod, jebe se njima za narod. Nalože prve, druge, treće, bace im kost, narod se posvađa, ljudi prijete jedni drugima, a političari se iza leđa smiju i ne mogu da vjeruju da svaki put upali ista priča. :D

Hajmo krenuti od političara.
error codes

#2628 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by error codes »

Logovan wrote: 18/12/2024 20:18 Ljudi konstantno pišu "pusti ovo, što se ne riješi ono".

Evo i ja ću sada. :D

Pusti zagađenje, zar nije prioritet da se riješimo govana sa vlasti koji konstatno potpaljuju narod sa ratom, cijapenjem države, trećim entitetom? Preko medija se svađaju, vrijeđaju se, a ustvari sve je to igra za narod, jebe se njima za narod. Nalože prve, druge, treće, bace im kost, narod se posvađa, ljudi prijete jedni drugima, a političari se iza leđa smiju i ne mogu da vjeruju da svaki put upali ista priča. :D

Hajmo krenuti od političara.
Ma jok to 😀 vaznije je pusenje 😁 koga briga sta nas jebu u mozak zadnjih 30-tak godina.
tramvajtrojka

#2629 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by tramvajtrojka »

dzabe vam koprcanje pušači vas manjinski zulum nad vecinom je prosao i od 13 je stvar prošlosti :mrgreen: :mrgreen: sada svi uživamo u istom meraku u kafanama i restoranima :thumbup:
topcam
Vozim: uzbrdo

#2630 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by topcam »

Trappist wrote: 18/12/2024 15:24
samoTEgledam wrote: 18/12/2024 15:11
konami666 wrote: 17/12/2024 15:23
Spoiler
Show
Treba dici cijenu kutije cigara na 50 maraka najmanje. Ili oni koji trebaju doktora a pušači su, moraju sami platiti sve troškove, nema zdravstvenog osiguranja tu.
Plaćaju i tvoje i svoje troškove:
Na cigarete akciza se plaća, i to:
a) proporcionalna, po stopi od 42 % na maloprodajnu cijenu i
b) posebna akciza čiji iznos određuje Upravni odbor UIO posebnom odlukom najkasnije do 30. oktobra tekuće godine za narednu godinu

Za 2024. je:
regulirano da će se od 01. 01. 2024. godine na cigarete i duhan za pušenje plaćati sljedeće akcize:
- proporcionalna akciza po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta;
- specifična (fiksna) akciza u iznosu od 1,65 KM za pakovanje od 20 komada cigareta;
- akciza na duhan za pušenje u iznosu od 138,40 KM / kg.
Dakle od 6 KM za paklicu, 4.17 KM ide u budžete, stoga manite šuplju
hvala svim pusacima, da nema njih ja se ne bih mogao lijeciti. Pretpostavljam to je poenta posta ?
Tako nekako, vise je hafifnih onih koji ne konzumumiraju duhan.

Posebni su oni koji samo vikendom zapale. Te bas ne kontam, ne pusi, ne truje se iz dana u dan i onda sve zabrlja.
BadBoy

#2631 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by BadBoy »

tramvajtrojka wrote: 18/12/2024 20:30 dzabe vam koprcanje pušači vas manjinski zulum nad vecinom je prosao i od 13 je stvar prošlosti :mrgreen: :mrgreen: sada svi uživamo u istom meraku u kafanama i restoranima :thumbup:
To je to, ne treba se raspravljati sa njima uopšte. Joj ljepote večeras na večeri u drugoj kući, milina mi je bilo sjediti.

Tako da, jesmo licemjeri, volimo diskriminisati, jesmo odabrali najlakši problem za riješiti, boli nas briga ako se smanji promet u ugostiteljskim objektima, (ne znam koje su još kretenske argumente imali) ali - nema više pušenja u zatvorenim prostorima!
Cherry-Cherry

#2632 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Cherry-Cherry »

U scc-u milina 💜
sarajevsko_pivo

#2633 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by sarajevsko_pivo »

Cherry-Cherry wrote: 18/12/2024 22:11 U scc-u milina 💜
Sjećam se prije kad su ljudi gore u Food courtu pušili…
Cherry-Cherry

#2634 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Cherry-Cherry »

Ništa gore nego ući negdje, gdje je zapušeno, zasmrđeno, usmrđeno, naprđeno, fuj. Pogotovo gdje se jede. Sjediš, jedeš i gutaš dim sa hranom, jer je neki konj zaduminjao.
Laplace

#2635 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Laplace »

konami666 wrote: 18/12/2024 09:19
Laplace wrote: 18/12/2024 07:48
konami666 wrote: 17/12/2024 15:12

Nema frke, samo da dodam, ako ti nijedna druga crta ne valja, moram ti reci da ti ne valja ni ova :) zelim ti puno sreće u životu, sva dalja diskusija sa tobom je gubljenje vremena.
Klasičan teoretičar zavjera i k tome pripadnik najgore i najštetnije grupacije ljudi koji su ikad postojali - antivakser. Nema tu diskusije, niti takvima možeš objasniti niti voditi civilizovanu diskusiju. Oni se prema svima obraćaju sa visine, oni su natprosječno inteligentni, probuđeni koji vide ono što mi, uspavane ovce, ne vidimo jer smo preglupi i ne shvatamo te duboke istine. Jedino ih možeš blokirati i koliko-toliko zaštititi mentalno zdravlje.
Ma to au ti famozni antivaxxxxeri sto ne vakcinisu djecu pa je u Sarajevu epidemija morbila, boleati koja je bila iskorjenjenja dok ovi fejsbuk strucnjaci nisu nastupili.
I obavezn im je obrazovanje kost u grlu.

Image
Laplace

#2636 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Laplace »

konami666 wrote: 17/12/2024 15:23
Spoiler
Show
darius_maximus wrote: 17/12/2024 14:41

Dobro, nisu te priče totalno bez osnova, koliko god ko (ne) volio pušenje.

Birvaktile sam čitao zvanične studije EU u kojima se analiziralo kako se može održati profit od pušača, dok se istovremeno smanjuje njihov broj.
U smislu, ako imaš 10 miliona pušača koji plaćaju kutiju 2 KM, bolje je onda imati 2 miliona koji će je plaćati 10 KM.
Dakle, ciljevi država jesu da se zadrže profiti, naravno, jer duhanska industrija je ogromna (i veliki lobista, kao što vidimo i s ovim IQOS sranjem).

Kao pretpostavku uzmimo da BiH ima jedno pola miliona pušača, koji ispuše u prosjeku 1,5 kutiju dnevno, da je kutija u prosjeku 6 KM i da 90% od te kutije ide državi.
To bi donosilo državi jedno 1,65 milijardi profita godišnje.
Kada uporediš to s brojem oboljelih, mislim da država funkcioniše na principu da je to "prihvatljiv rizik".

Dakle, cilj države nije da ukine pušenje.
Cilj države je da zadrži što više profita, minimizira izlaganje nepušača (smanjeni troškovi liječenja po osobi) i zamijeni dijelom jednu drogu za drugu (IQOS).

Pušači jesu jako profitabilni, a postoji i jedna druga strana medalje, koliko god morbidna bila.
Pušači kraće žive i kraće su na grbači državi.
Većina taman dogura do oko penzije i ćao đaci.
Te "uštede" koje će država imati na liječenju pušača, trošit će na duže održavanje zdravlja penzionera.

Računica za državu vjerovatno postoji, ali nije ovo ništa nastalo iz brige o građanima.
I za kraj, ako je kazna za kršenje zakona isključivo novčana, onda taj zakon postoji samo sa siromašne. :D
Treba dici cijenu kutije cigara na 50 maraka najmanje. Ili oni koji trebaju doktora a pušači su, moraju sami platiti sve troškove, nema zdravstvenog osiguranja tu.
b) posebna akciza čiji iznos određuje Upravni odbor UIO posebnom odlukom najkasnije do 30. oktobra tekuće godine za narednu godinu

Za 2024. je:
regulirano da će se od 01. 01. 2024. godine na cigarete i duhan za pušenje plaćati sljedeće akcize:
- specifična (fiksna) akciza u iznosu od 1,65 KM za pakovanje od 20 komada cigareta;
I koliko citostatika se može kupiti za taj novac? Da li je to dovoljno novca i za radioterapiju i za operaciju? Šta ako ništa od toga ne pomogne konobaru nepušaču koji je zbog posla bio prisiljen udisati dim? Ili nekom djetetu? Da li preostane nešto od tih akciza za ukop?
Last edited by Laplace on 19/12/2024 07:51, edited 1 time in total.
Laplace

#2637 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Laplace »

Vitezanin wrote: 18/12/2024 20:11
Thorgerson wrote: 18/12/2024 20:09 Ja sam za zabranu pusenja 100%.

Ali...

Zar nije prioritet rijesiti jebeno zagadjenje u gradu. Pa taj dim od cigara je alpski svjez zrak u odnosu na ovo sta sada udisemo.

Ok, proglasili smo pobjedu. I? Izadjem vani, najzagadjeniji glavni grad u svijetu. Halo?!

Mi ovdje pricamo o pusenju. Jebalo vas pusenje. Ja sam i prije izbjegavao kafane i restorane gdje se pusi. Gdje moram da idem jebaji ga strpim se i cao.

Naravno da godi cist zrak, dok jedes i da ti neko ne cadi nad hranom.

Ali mislim da imamo prioritet a to je cist zrak van objekata.

Trujemo se svi kolektivno. Te cigare su najmanji problem sta ces ovih dana unijeti u organizam. Mi, nasa djeca, bebe, stari.

I? Jel neko radi nesto povodom toga?
Hoce li inspekcija izaci i kazniti mog komsiju koji izlozi boga oca. Jebote ljubicast mu dim izlazi vise iz dimnjaka. Ni on ne zna sta vjerovatno trpa u pec.

I ovo je totalna glupost i pobjeda iqos lobija. Cuj zabranio pusenje kao radi zdravlja, al mozes zvakat onaj duhan, mozes dimit iqos, nargile ubise itd. Wtf.
Usporedba nije adekvatna, u pitanju su dva odvojena problema koja zahtijevaju akciju. Nerjesavanje jednog problema ne znači da se ne trebamo baviti drugim.
To je ono naše standardno: čim se napadne jedan problem odmah ide whataboutizam sa drugim problemom koji nije riješen. I onda ne rješavamo ništa jer, zaboga, treba riješiti ili sve odjednom ili ništa.
Cherry-Cherry

#2638 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Cherry-Cherry »

Ne treba rješavati ništa. Treba samo sjediti i pušiti.
Mea_parvitas

#2639 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Mea_parvitas »

eeeeeee wrote: 16/12/2024 15:28
A sad bi te zamolio nađi mi u pravilniku gdje se navodi 12 mjeseci bez kazni?
Ne, nečije tumačenje već član zakona ili pravilnika koji kaže da se 12 mjeseci neće kažnjavati?

evo meni nije bilo mrsko i ide edit

šta zakon kaže u članu 41.

Kazne za osobe iz st. (1) do (4) ovog članka propisane ovim
zakonom počet će se naplaćivati nakon proteka 12 mjeseci
od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja
na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog
zakona
.

Zakon izglasan i objavljen u službenom listu 20.5.2022. što znači da je Ministarstvo bilo dužno u roku od 12 mjeseci donijeti podzakonske akte - pravilnik što je i učinilo 13.6.2024.

Članak 23.
(Prijelazna odredba)
Pravne osobe, u čijim objektima postoje izuzeci od zabrane
pušenja sukladno Zakonu, bilo da su u njihovom vlasništvu ili su
im dati na korištenje, dužni su uskladiti svoj rad s odredbama ovog
pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog
pravilnika.

Članak 24.
(Stupanje na snagu)
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana
objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

Akti ovog pravilnika nakon usvojenog zakona objavljeni su u službenom listu 31.5.2024. a su stupili na snagu 8 dana kasnije kako član 24. i navodi, ali sa odgodom od 6 mjeseci po članu 23. pravilnika.
Prema tome i taj rok je istekao 13.12.2024. godine od kada je pušenje i zvanično zabranjeno i kažnjivo.

Što kažu neki svanulo ili ja i?
Te što kaže poznati voditelj ne dajte da vas varaju :D
https://www.klix.ba/vijesti/bih/kada-ce ... /241219044

Međutim, Zakon i podzakonski akti doneseni temeljem Zakona propisuju izuzeća od zabrane pušenja, odnosno uvjete za uspostavu posebnih prostorija za pušenje, a to su:

- Ugostiteljski objekti. U objektima manjim od 50 metara kvadratnih u kojima se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može cjelokupan prostor odrediti pušačkim prostorom. U ovim prostorima zabranjeno je služiti hranu. U ugostiteljskim objektima većim od 50 metara kvadratnih, vlasnik odnosno korisnik objekta može uspostaviti posebnu prostoriju za pušenje koja ne smije biti manja od 10 metara kvadratnih, niti zauzimati više od 20 posto ukupne površine uslužnog prostora

Rok za prilagodbu s Pravilnikom je istekao 13.12.2024. godine, međutim inspektori će u narednih šest mjeseci obilaziti navedene objekte i upozoravati vlasnike koji nisu ispunili uvjete propisane Pravilnikom.

Novčane kazne, vezane za primjenu navedenog pravilnika, inspekcija će početi naplaćivati od 13. juna 2025. godine.
Trappist

#2640 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Trappist »

samoTEgledam wrote: 18/12/2024 15:52
Trappist wrote: 18/12/2024 15:24
Spoiler
Show

Za 2024. je:
hvala svim pusacima, da nema njih ja se ne bih mogao lijeciti. Pretpostavljam to je poenta posta ?
Neko puši jer mu je to volja i ćejf i taj ćejf dodatno godišnje plati državi kroz porez/akcize oko 1.520 KM na godišnjem nivou (paklica od 6 KM/svakodnevno) a svakako da plaća doprinose za zdravstvo i ostalo kao i nekonzument. Stoga, spočitavati konzumentu da se šlepa na pare nekonzumenta je šupljiranje. Na kraju krajeva, navodno konzumenti duhanskih proizvoda žive kraće od nekonzumenta, stoga ne znam što se bunite, manje ćemo biti na grbači i zdravstvenom a i penzionom a debelo više plaćamo. Ili ste toliki licemjeri, da samo pušimo i dajemo pa da crknemo, a vi da se namirujete našim davanjima :D e pa neće da može, od sada idem na mjesečne revizije zdravlja :D
Ako se dobro sjećam, nekada kada su uvođene ove akcize na duhanske proizvode bilo je riječi da će to baš namjenski ići za zdravstvo, nisam siguran da li je to ikada namjenski implementirano.
slobodno, samo sto dalje od ljudi koji ne zele da se truju tim smecem.
Cherry-Cherry

#2641 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Cherry-Cherry »

Dobro eto, sad ga zapiše, a u junu mu naplati. Ili sad samo bez veze pišu?
Mea_parvitas

#2642 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Mea_parvitas »

Oni koji imaju mogucnost prilagodbe valjda ce biti samo upozoravani, ali oni koji nemaju (restorani npr, gdje je 100% zabranjeno), oni nisu izuzetak i odmah dobijaju kaznu, ja sam tako skonto.
Cherry-Cherry

#2643 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Cherry-Cherry »

Mea_parvitas wrote: 19/12/2024 10:38 Oni koji imaju mogucnost prilagodbe valjda ce biti samo upozoravani, ali oni koji nemaju (restorani npr, gdje je 100% zabranjeno), oni nisu izuzetak i odmah dobijaju kaznu, ja sam tako skonto.
Evo upravo sam prošla pored restorana u kojem duminjaju. Prijavila sam već, ali ništa.
eeeeeee

#2644 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by eeeeeee »

Cherry-Cherry wrote: 19/12/2024 10:30 Dobro eto, sad ga zapiše, a u junu mu naplati. Ili sad samo bez veze pišu?

Ti fakat ne čitaš postove ili ponavljaš jedno te isto pročitaj na dva mjesta sam ti objasnio da je prelazni period istekao 13.12.2024.

Vrati se na moje postove imaš detaljno čak i za inspekcije ako ti kažu da je od ljeta 2025. samo se pozovi na zakon i pravilnik.

Pročitaj ovaj post dole niže

konzumiranje-duhana-na-javnim-mjestima- ... #p19670715
Mea_parvitas

#2645 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Mea_parvitas »

eeeeeee wrote: 19/12/2024 11:25
Cherry-Cherry wrote: 19/12/2024 10:30 Dobro eto, sad ga zapiše, a u junu mu naplati. Ili sad samo bez veze pišu?

Ti fakat ne čitaš postove ili ponavljaš jedno te isto pročitaj na dva mjesta sam ti objasnio da je prelazni period istekao 13.12.2024.

Vrati se na moje postove imaš detaljno čak i za inspekcije ako ti kažu da je od ljeta 2025. samo se pozovi na zakon i pravilnik.

Pročitaj ovaj post dole niže

konzumiranje-duhana-na-javnim-mjestima- ... #p19670715
Ljudi ti napisu a ti po svom...
Međutim, Zakon i podzakonski akti doneseni temeljem Zakona propisuju izuzeća od zabrane pušenja, odnosno uvjete za uspostavu posebnih prostorija za pušenje, a to su:

- Ugostiteljski objekti. U objektima manjim od 50 metara kvadratnih u kojima se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može cjelokupan prostor odrediti pušačkim prostorom. U ovim prostorima zabranjeno je služiti hranu. U ugostiteljskim objektima većim od 50 metara kvadratnih, vlasnik odnosno korisnik objekta može uspostaviti posebnu prostoriju za pušenje koja ne smije biti manja od 10 metara kvadratnih, niti zauzimati više od 20 posto ukupne površine uslužnog prostora

Rok za prilagodbu s Pravilnikom je istekao 13.12.2024. godine, međutim inspektori će u narednih šest mjeseci obilaziti navedene objekte i upozoravati vlasnike koji nisu ispunili uvjete propisane Pravilnikom.

Novčane kazne, vezane za primjenu navedenog pravilnika, inspekcija će početi naplaćivati od 13. juna 2025. godine.
error codes

#2646 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by error codes »

:lol: :lol: :lol:
eeeeeee

#2647 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by eeeeeee »

Ko je napisao novinari :lol:

Evo napisase i ovdje pa nema

https://** No links **.ba/clanak/266072/inspekcij ... ne-pusenja

Hajd sad pročitaj zakon i podzakonske akti pa da diskutujemo, a ne novinarske članke.
Mea_parvitas

#2648 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Mea_parvitas »

eeeeeee wrote: 19/12/2024 11:39 Ko je napisao novinari :lol:

https://** No links **.ba/clanak/266072/inspekcije-u-kantonu-sarajevo-na-koji-nacin-ugostitelji-mogu-biti-kaznjeni-zbog-nepostivanja-zabrane-pusenja

Hajd sad pročitaj zakon i podzakonske akti pa da diskutujemo, a ne novinarske članke.
Pa novinarski clanak ti navodi izvor, ministarstvo je to koje daje pojasnjenja clanova Zakona a ne ti. Eto jel ti sada relevantno:

https://fmoh.gov.ba/post/428/pojasnjenj ... za-pusenje

Na kraju boldirano stoji:
Novčane kazne, vezane za primjenu navedenog pravilnika, inspekcija će početi naplaćivati od 13.06.2025. godine.
eeeeeee

#2649 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by eeeeeee »

Mea_parvitas wrote: 19/12/2024 12:01
eeeeeee wrote: 19/12/2024 11:39 Ko je napisao novinari :lol:

https://** No links **.ba/clanak/266072/inspekcije-u-kantonu-sarajevo-na-koji-nacin-ugostitelji-mogu-biti-kaznjeni-zbog-nepostivanja-zabrane-pusenja

Pa novinarski clanak ti navodi izvor, ministarstvo je to koje daje pojasnjenja clanova Zakona a ne ti. Eto jel ti sada relevantno:

https://fmoh.gov.ba/post/428/pojasnjenj ... za-pusenje

Na kraju boldirano stoji:
Novčane kazne, vezane za primjenu navedenog pravilnika, inspekcija će početi naplaćivati od 13.06.2025. godine.
Zakon usvojen 2022

član 41.

Kazne za osobe iz st. (1) do (4) ovog članka propisane ovim
zakonom počet će se naplaćivati nakon proteka 12 mjeseci
od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja
na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog
zakona.

Pravilnik usvojen 8.6.2024

Članak 23.
(Prijelazna odredba)
Pravne osobe, u čijim objektima postoje izuzeci od zabrane
pušenja sukladno Zakonu, bilo da su u njihovom vlasništvu ili su
im dati na korištenje, dužni su uskladiti svoj rad s odredbama ovog pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.
Članak 24.
(Stupanje na snagu)
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana
objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

12 mjeseci od primjene Zakon koji je usvojen 2022 ili od stupanja na snagu pravilnika 8.6.2024. + 6 mjeseci.

I kad se kazne naplaćuju?

Čitaj drug moj
Mea_parvitas

#2650 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Mea_parvitas »

Džaba naglabas, na stranici ministarstva imas pojasnjenje, upravo da ne bi naglabali, to sto ti pomminjes su gluposti, a ovo direktne odredbe Ministarstva.
Post Reply