Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Treba li zabraniti pušenje na javim mjestima

Poll ended at 16/06/2021 17:06

Obavezno
156
80%
N slučajno
40
20%

Total votes: 196

Cherry-Cherry

#2526 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Cherry-Cherry »

dvajt wrote: 16/12/2024 13:50 Opet će se raja po kućama okupljati :thumbup: ko nekad, zena se porodi dođu kući dernek puna kuća ljudi ne vidiš bebu od dima :lol:
Kaže i mi smo u dimu odrasli, pa šta nam fali.
eeeeeee

#2527 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by eeeeeee »

To lafo da ti dođe inspekcija pa neće kazniti ima smisla eto ko progledaju ti kroz prste dođemo sutra, ali drugi put ti je kazna odmah bez obzira kao eto ko nisu ni dolazili :lol:

Zakon i pravilnici su stupili na snagu kakvo nekažnjavanje gdje to piše?

Samo prijavljujte inspekciji ukoliko želite i kafiće i restorane u kojima se puši, a nisu ispoštovali niti pravilnik niti zakon. Inspekcija po službenoj dužnosti mora izaći na teren.

Što kaže poznati voditelj ne dajte da vas varaju :D
Cherry-Cherry

#2528 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Cherry-Cherry »

Ja sam prijavila danas :bih:
Cherry-Cherry

#2529 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Cherry-Cherry »

Vidim raja se boji da prijavi, jer moraš ostaviti svoju e mail adresu.
canvra888

#2530 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by canvra888 »

Cherry-Cherry wrote: 16/12/2024 14:11 Vidim raja se boji da prijavi, jer moraš ostaviti svoju e mail adresu.
Pa realno to i jest debilno. Valjda bi trebalo biti upotpunosti anonimno. Ali dobro, može se uvijek napraviti neki random novi nalog.
Vitezanin

#2531 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Vitezanin »

Ljudi, prijavljujte, ja sam siguran da, kada im stignu 3-4 prijave za jedan kafić i to se ponovi još koji put, da će reagirati.

I treba linkove i upute za prijavu ponoviti.

PS

Kanton Sarajevo: [email protected]

PROI (aktivno uključeni od početka u zagovaranje usvajanja zabrane pušenja u zatvorenim prostorima), prijave:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... lQEvNel-fA
Last edited by Vitezanin on 16/12/2024 15:03, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#2532 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by ZoomZoomKiwi »

Ima mail za te zajebancije, [email protected]

Pa šaljite pod tim mailom :mrgreen:
Mea_parvitas

#2533 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Mea_parvitas »

eeeeeee wrote: 16/12/2024 14:09 To lafo da ti dođe inspekcija pa neće kazniti ima smisla eto ko progledaju ti kroz prste dođemo sutra, ali drugi put ti je kazna odmah bez obzira kao eto ko nisu ni dolazili :lol:

Samo prijavljujte inspekciji ukoliko želite i kafiće i restorane u kojima se puši, a nisu ispoštovali niti pravilnik niti zakon. Inspekcija po službenoj dužnosti mora izaći na teren.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kazne-z ... /241213154

Kazne za kršenje Pravilnika o zabrani pušenja u Federaciji Bosne i Hercegovine počet će se naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, tačnije od juna.
Kada su u pitanju novčane sankcije, Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u dijelu prelaznih odredbi propisuje da će se kazne "početi naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona”.

S obzirom da period prilagođavanja, utvrđen zakonskim odredbama ističe danas, inspektori će početi izricati i mjere zabrane pušenja u vidu rješenja onim subjektima koji ne ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Znaci prostori do 50m2 (kafici) mogu birati, kao sto sam i rekao ranije:
“Napominjemo da objekti koji svojom površinom uslužnog prostra ne prelaze 50m2 mogu biti isključivo pušački ili nepušački, pod uslovom da se u istima uslužuje piće, kao i da vlasnici moraju ispuniti određene uvjete propisane pravilnikom. Vlasnici objekata površine iznad 50m2, moraju uspostaviti poseban prostor za pušenje koji ne smije biti manji od 10m2, niti zauzimati više od 20% ukupne površine uslužnog prostora. Prostorije moraju biti tehnički opremljene prema strogim standardima, uključujući ventilaciju i izolaciju kako bi se spriječilo prodiranje duhanskog dima u ostatak prostora”, navodi Kantonalna inspekcija u odgovoru.
Last edited by Mea_parvitas on 16/12/2024 15:02, edited 1 time in total.
Cherry-Cherry

#2534 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Cherry-Cherry »

Mogu birati, ali moraju imati propisanu ventilaciju.
Vitezanin

#2535 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Vitezanin »

Cherry-Cherry wrote: 16/12/2024 15:03 Mogu birati, ali moraju imati propisanu ventilaciju.
Tako je, a ti objekti to ignoriraju, nego samo nalijepe na vrata "Pušenje dozvoljeno". A vid ventilacije, koja vrsta itd, sve u Pravilniku jasno navedeno.
Cherry-Cherry

#2536 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Cherry-Cherry »

Meni je danas konobar pametovao kako je to mali objekat i da to za njega ne važi. Prijavila sam.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2537 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by sime_cipol »

Vitezanin wrote: 16/12/2024 15:07
Cherry-Cherry wrote: 16/12/2024 15:03 Mogu birati, ali moraju imati propisanu ventilaciju.
Tako je, a ti objekti to ignoriraju, nego samo nalijepe na vrata "Pušenje dozvoljeno". A vid ventilacije, koja vrsta itd, sve u Pravilniku jasno navedeno.
Jesu li stavili da je zabranjen ulaz mladjim od 18 godina :D
Vitezanin

#2538 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Vitezanin »

sime_cipol wrote: 16/12/2024 15:13
Vitezanin wrote: 16/12/2024 15:07
Jesu li stavili da je zabranjen ulaz mladjim od 18 godina :D
Jesu. :D
Cherry-Cherry

#2539 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Cherry-Cherry »

Natpis uredno stoji, a unutra duminjaju i smrde. Jedna ženetina puši i ceri se, kaže jebo ih zakon.
Hakiz

#2540 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Mea_parvitas wrote: 16/12/2024 15:01
eeeeeee wrote: 16/12/2024 14:09 To lafo da ti dođe inspekcija pa neće kazniti ima smisla eto ko progledaju ti kroz prste dođemo sutra, ali drugi put ti je kazna odmah bez obzira kao eto ko nisu ni dolazili :lol:

Kazne za kršenje Pravilnika o zabrani pušenja u Federaciji Bosne i Hercegovine počet će se naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, tačnije od juna.
Kada su u pitanju novčane sankcije, Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u dijelu prelaznih odredbi propisuje da će se kazne "početi naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona”.

S obzirom da period prilagođavanja, utvrđen zakonskim odredbama ističe danas, inspektori će početi izricati i mjere zabrane pušenja u vidu rješenja onim subjektima koji ne ispunjavaju zakonom propisane uslove.

“Napominjemo da objekti koji svojom površinom uslužnog prostra ne prelaze 50m2 mogu biti isključivo pušački ili nepušački, pod uslovom da se u istima uslužuje piće, kao i da vlasnici moraju ispuniti određene uvjete propisane pravilnikom. Vlasnici objekata površine iznad 50m2, moraju uspostaviti poseban prostor za pušenje koji ne smije biti manji od 10m2, niti zauzimati više od 20% ukupne površine uslužnog prostora. Prostorije moraju biti tehnički opremljene prema strogim standardima, uključujući ventilaciju i izolaciju kako bi se spriječilo prodiranje duhanskog dima u ostatak prostora”, navodi Kantonalna inspekcija u odgovoru.
Mogu birati ako im je prostor za goste manji od 50m2. U to ne ulaze šank, wc itd. Isključivo prostor u kojem poslužuju goste.

A ako to ispunjavaju, opet moraju imati ventilaciju koja je propisana. Ne može samo naljepnica da je objekat pušački.
last mohicans

#2541 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by last mohicans »

Vitezanin wrote: 16/12/2024 14:16 Ljudi, prijavljujte, ja sam siguran da, kada im stignu 3-4 prijave za jedan kafić i to se ponovi još koji put, da će reagirati.

I treba linkove i upute za prijavu ponoviti.

PS

Kanton Sarajevo: [email protected]

PROI (aktivno uključeni od početka u zagovaranje usvajanja zabrane pušenja u zatvorenim prostorima), prijave:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... lQEvNel-fA
Može se anonimno na centrali KUIPa prijaviti, izdiktiraš im sve, oni proslijede. Samo je teško dobiti da se iko javi. Eto poslat će gazde ko Vučić batinaše i ako kažeš ime da te traže. Za šta, sto traziš da se postuje Zakon. Treba izvršiti i pritisak da se krene i prije kažnjavati. Koji kurčevi juni, dok se bašte otvore. Sad hoću da me ne guše, za ljeto mi je lako. Koliko smo mi u korumpiranoj društveno neodgovornoj baruštini da se narod plaši prijaviti nepravilnost. Da smo po pitanju svega ovako postupali, manje bi nam bilo korupcije, nepotizma i nepravde.. Usadili su zeleni u nerođenu djecu korupciju, a i ovi je plaho nastavljaju doljevati.
eeeeeee

#2542 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by eeeeeee »

Mogu li te zamoliti da pročitaš moj post par stranica ranije niko to ne spori za odluku pušački ili ne
Da, ali uz poštivanje normi ventilacije i slično

A sad bi te zamolio nađi mi u pravilniku gdje se navodi 12 mjeseci bez kazni?
Ne, nečije tumačenje već član zakona ili pravilnika koji kaže da se 12 mjeseci neće kažnjavati?

evo meni nije bilo mrsko i ide edit

šta zakon kaže u članu 41.

Kazne za osobe iz st. (1) do (4) ovog članka propisane ovim
zakonom počet će se naplaćivati nakon proteka 12 mjeseci
od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja
na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog
zakona
.

Zakon izglasan i objavljen u službenom listu 20.5.2022. što znači da je Ministarstvo bilo dužno u roku od 12 mjeseci donijeti podzakonske akte - pravilnik što je i učinilo 13.6.2024.

Članak 23.
(Prijelazna odredba)
Pravne osobe, u čijim objektima postoje izuzeci od zabrane
pušenja sukladno Zakonu, bilo da su u njihovom vlasništvu ili su
im dati na korištenje, dužni su uskladiti svoj rad s odredbama ovog
pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog
pravilnika.

Članak 24.
(Stupanje na snagu)
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana
objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

Akti ovog pravilnika nakon usvojenog zakona objavljeni su u službenom listu 31.5.2024. a su stupili na snagu 8 dana kasnije kako član 24. i navodi, ali sa odgodom od 6 mjeseci po članu 23. pravilnika.
Prema tome i taj rok je istekao 13.12.2024. godine od kada je pušenje i zvanično zabranjeno i kažnjivo.

Što kažu neki svanulo ili ja i?
Te što kaže poznati voditelj ne dajte da vas varaju :D
Last edited by eeeeeee on 16/12/2024 20:56, edited 13 times in total.
detroit-mercy

#2543 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by detroit-mercy »

Meni samo nije jasno zasto ovliko protivljenje gazdi lokala na ovu zabranu pusenja.
Eto, smanjit ce im se promet.
Pa nigdje u svijetu se nije smanjio promet zbog zabrane pusenja pa nece ni kod nas.
Ono sto je meni gore od svega je kad vidis masu mladog svijeta sa pljugom, i to dere jednu iza druge.
Cherry-Cherry

#2544 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Cherry-Cherry »

Koji je rok da inspekcija izađe na teren?
detroit-mercy

#2545 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by detroit-mercy »

Cherry-Cherry wrote: 16/12/2024 19:44 Koji je rok da inspekcija izađe na teren?
Ovisi ko je gazda :mrgreen:.
topcam
Vozim: uzbrdo

#2546 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by topcam »

Edin H. wrote: 14/12/2024 22:25 Sve je otišlo do vraga kad zabraniše pušenje na avionskim letovima :twisted:
U sridu.
BadBoy

#2547 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by BadBoy »

Danas, prvi put nakon što je došla zima popio kafu unutra u Franck-u u štrosi. Koja milina ljudi bez dima.

Špica, gazda šupak u petak bio zabranio pušenje, a onda za vikend čuo ili pročitao da nema kazni još 6 mjeseci i vratio pepeljare, ponovo dovozilio pušenje.
MehmedPasaMoric

#2548 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by MehmedPasaMoric »

konami666 wrote: 16/12/2024 12:25
MehmedPasaMoric wrote: 15/12/2024 18:25
konami666 wrote: 15/12/2024 11:31

Nisu to pogrešni zaključci, to su činjenice. Naravno postoje devijacije u toj tezi ali su manje i izolovane.
Bogatiji ljudi uglavnom cijene život i vrijeme provedeno sa porodicom, uspijesnim ljudima i tako daje. Uspjeh gaji uspjeh. Dijete koje odrasta u pozitivnom okruženju gdje se roditelji bave sportom, izlaze vani i provode vrijeme u prirodi, putovanjima, čitajući knjige, vodeći računa o ishrani ima veće šanse procentualno da čini iste stvari u životu.
Dijete u kojoj je otac alkos, visi u lutriji, puši, jede smeće, čita žutu stampu ima veće šanse procentualno da će raditi iste stvari. Društvo isto igra važnu ulogu ali ne kaže se bezveze da jabuka ne pada daleko od stabla. Čak i pod utjecajem vanjskih faktora zdrav razum će na kraju preovladati ako je dobar odgoj stigao od kuće. Na neke vanjske faktore može utjecati i društvo, država kao Naprimjer uvodeći zakone o obrazovanju, zdravstvu pa izmedju ostalog i zabrani pušenja na javnim mjestima. Zdravo društvo podstice zdravo stanje uma. Pogledati samo društva tipa istočne Azije, Skandinavije i usporediti sa balkanskim plemenima.
Kakva skorojevicka prica u pm :run: kad god sam u zivotu bio u kakvom problemu prvi pri ruci su mi se nalazili upravo ti alkosi iz kladionica sa cigarama, citaci zute stampe sa vanredno zavrsenim zanatima, za ovoliko godina koliko imam jos nikakvog hajra ne vidjoh od obrazovanih i sveznajucih dosao posao prazilukovica koji svrsavaju na istocnu Aziju i Skandinaviju.

A i djeca su im normalnija od vase kad me vec vuces za jezik. Vasa su uglavnom zombiji bez imalo socijalne inteligencije, dzaba sto odrastaju uz nepusace
Šta napisa ti, jesi li ti dobar u glavu :D možda ova zabrana pušenja ti bude godila
Sta ce meni goditi kad niti pusim niti zivim u Sarajevu, a otisao sam upravo zbog malogradjana poput tebe... Samo mi je pun qfer skorojevica kojima sve zivo smeta, pamtim vas jos iz vremena pLandemije, jao dosao posao ovi sto se ne vakcinisu ne trebaju da imaju kontakt sa civilizacijom jao djeca nam ispastaju zbog njih jao ovo u Svedskoj nikad ovako ne bi moglo; pa onda zagadjenje jao zeljela voljela loze se gume jao djeca nam se guse jao ne mogu izaci iz stana sto sam kupio na kredit kao IT strucnjak jao golf dvojka a u njemu kromanjonac jao vratite ga u pecinu... Pustite vise ljude na miru bolan, blago vama kad imate toliko vremena da po cijeli dan sjedite u kafanama i udisete ili ne udisete dim. Posten radni covjek sjedne u kafanu jednom u pola godine
konami666

#2549 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by konami666 »

MehmedPasaMoric wrote: 16/12/2024 23:11
konami666 wrote: 16/12/2024 12:25
MehmedPasaMoric wrote: 15/12/2024 18:25

Kakva skorojevicka prica u pm :run: kad god sam u zivotu bio u kakvom problemu prvi pri ruci su mi se nalazili upravo ti alkosi iz kladionica sa cigarama, citaci zute stampe sa vanredno zavrsenim zanatima, za ovoliko godina koliko imam jos nikakvog hajra ne vidjoh od obrazovanih i sveznajucih dosao posao prazilukovica koji svrsavaju na istocnu Aziju i Skandinaviju.

A i djeca su im normalnija od vase kad me vec vuces za jezik. Vasa su uglavnom zombiji bez imalo socijalne inteligencije, dzaba sto odrastaju uz nepusace
Šta napisa ti, jesi li ti dobar u glavu :D možda ova zabrana pušenja ti bude godila
Sta ce meni goditi kad niti pusim niti zivim u Sarajevu, a otisao sam upravo zbog malogradjana poput tebe... Samo mi je pun qfer skorojevica kojima sve zivo smeta, pamtim vas jos iz vremena pLandemije, jao dosao posao ovi sto se ne vakcinisu ne trebaju da imaju kontakt sa civilizacijom jao djeca nam ispastaju zbog njih jao ovo u Svedskoj nikad ovako ne bi moglo; pa onda zagadjenje jao zeljela voljela loze se gume jao djeca nam se guse jao ne mogu izaci iz stana sto sam kupio na kredit kao IT strucnjak jao golf dvojka a u njemu kromanjonac jao vratite ga u pecinu... Pustite vise ljude na miru bolan, blago vama kad imate toliko vremena da po cijeli dan sjedite u kafanama i udisete ili ne udisete dim. Posten radni covjek sjedne u kafanu jednom u pola godine
Ja nisam skorojević, moji su uvijek imali novca a i mene para hoće nešto da kucnem u drvo. Mislim, nije to došlo samo od sebe nego od roditelja, od okruženja. Da si ti meni živ i zdrav, nemaš pojma o čemu govoriš, prvi su svedi bili koje je bolio tuki za širenje virusa jer su im na čelu zdravstva stručnjaci a ne političari i ta odluka je bila stručna a ne politička.
I to je živa istina za zagađenje ali izgleda da su sve knjige koje si dohvatio u životu masne pa ti iskliznu iz ruku, pa možda zato nisi uspio pročitati kako kvaliteta zraka utječe na razvoj djeteta. Ja nisam bio u kafani od dvadesetih, nemam vremena ja za to a i nema kafana u Švedskoj.

Ali eto, ti kažeš da zivis vani, ne znam da li zivis u EU ili ne ali ako je to slučaj, pročitaj istraživanja EU kako kvalitet zraka utječe na razvoj djece i malo o planovima smanjenja zagađenja u gradskim sredinama na EU nivou.
konami666

#2550 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by konami666 »

Hakiz wrote: 16/12/2024 15:24

Mogu birati ako im je prostor za goste manji od 50m2. U to ne ulaze šank, wc itd. Isključivo prostor u kojem poslužuju goste.

A ako to ispunjavaju, opet moraju imati ventilaciju koja je propisana. Ne može samo naljepnica da je objekat pušački.
Ja sam siguran da ako se saberu troškovi instaliranja tih instalacija i ventilacija prema zakonu da će skontati da je vrag odnio šalu i da je to skupo ko vrag. I da će na kraju samo staviti znak “zabranjeno pušenje”.
Post Reply