(Ne)kultura saobraćaja u Sa
-
betametazon
#1 (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Već izvjesno vrijeme imam namjeru da otvorim temu i onako više iz sebe izbacim to neko nagomilano stanje i time barem malo dusu olaksam, a tice se stanja u saobraćaju u Sarajevu...
Mozda se desavalo i ranije, zapravo sigurno jeste, ali meni je dramaticno pocelo da upada u oci u zadnjih pa recimo godinu dana a to je taj neki obicaj opsteg zanemarivanja saobraćajne kulture ali i propisa i pravila a sto se najcesce manifestuje kroz:
- npr kolona vozila je u traci koja je predvidjena za skretanje lijevo/desno, lola prodje sve i stane ispred svih i ceka semafor ili sto je jos gore, hladno prodje kroz crveno i ode svojim poslom
- ili npr vozila polako skrecu iz trake predvidjene za to lijevo/desno jer je guzva, lola hladno prodje kolonu od 20 ili 30 auta i skrene iz trake koja nije predvidjena za to uopste i ode svojim putem a ti cekaj na svoj red u koloni
Ovaj fenomen je toliko ucestao da se sada otvoreno postavlja pitanje smisla pridrzvanja ikakvih pravila. Inače, u sistemu u kojem barem jedna jedinka neće poštivati pravila onda nema smisla da ih iko ikada poštuje, prosto je besmisleno da postoje ikakva pravila...
Eto ne znam sta da kazem, osjecm se cesto kao budala dok gledam kako mangupi hladno krse pravila i prolaze i to tako ide najnormalnije...
Mozda se desavalo i ranije, zapravo sigurno jeste, ali meni je dramaticno pocelo da upada u oci u zadnjih pa recimo godinu dana a to je taj neki obicaj opsteg zanemarivanja saobraćajne kulture ali i propisa i pravila a sto se najcesce manifestuje kroz:
- npr kolona vozila je u traci koja je predvidjena za skretanje lijevo/desno, lola prodje sve i stane ispred svih i ceka semafor ili sto je jos gore, hladno prodje kroz crveno i ode svojim poslom
- ili npr vozila polako skrecu iz trake predvidjene za to lijevo/desno jer je guzva, lola hladno prodje kolonu od 20 ili 30 auta i skrene iz trake koja nije predvidjena za to uopste i ode svojim putem a ti cekaj na svoj red u koloni
Ovaj fenomen je toliko ucestao da se sada otvoreno postavlja pitanje smisla pridrzvanja ikakvih pravila. Inače, u sistemu u kojem barem jedna jedinka neće poštivati pravila onda nema smisla da ih iko ikada poštuje, prosto je besmisleno da postoje ikakva pravila...
Eto ne znam sta da kazem, osjecm se cesto kao budala dok gledam kako mangupi hladno krse pravila i prolaze i to tako ide najnormalnije...
-
avijon
#2 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
sve iz kuce ponjelo, nema tu pomoci otislo je predaleko samo ce bit lošije i bezobraznije stanje.
Kazne nikad nece bit dovoljne od tog nista
Kazne nikad nece bit dovoljne od tog nista
- muha_sa
#3 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Nekultura i krkanluk su ne samo u saobracaju vec na svakom koraku
Nama ne treba neprijatelj pored ovog krkanluka kojem svakodnevno svjedocimo
Evo primjer
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/94 ... oj-nesreci
Evo primjer
- azurna_obala
#4 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Stoka, redovna pojava,
Npr. gospodin kriminalac zalizane kose sa šipa redovno mu je auto parkiran ispred zgrade, na glavnoj cesti, gdje su dvije trake i jedna je uvijek dijelom zauzeta zbog gospodina mu i njegove starlete. Njemu ne treba parking ili garaža, on ima čitavu cestu.
Npr. gospodin kriminalac zalizane kose sa šipa redovno mu je auto parkiran ispred zgrade, na glavnoj cesti, gdje su dvije trake i jedna je uvijek dijelom zauzeta zbog gospodina mu i njegove starlete. Njemu ne treba parking ili garaža, on ima čitavu cestu.
-
PM72
#5 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Na Grbavici prema Vracama ili sve faze Alipašinog polja...jednom sam zvao policiju ali niko qrcom ne mrda.Ko kad je sve go papak i seljak u policiji i oni većinom tako rade.betametazon wrote: ↑12/12/2024 15:55 Već izvjesno vrijeme imam namjeru da otvorim temu i onako više iz sebe izbacim to neko nagomilano stanje i time barem malo dusu olaksam, a tice se stanja u saobraćaju u Sarajevu...
- zecko_kupuz
#6 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Iluzorno je skoro i spominjati bilo šta kada vlada anarhija u saobraćaju. Ipak, da spomenem nešto. Fantastično mi je razmišljanje vozača da su "zaslužili" pravo prolaza nakon dugog čekanja u koloni.
Konkretno, prije par godina na M.Dvoru, kod parlamenta krenem na zeleno za pješake, ima nas mnogo, špica je, oko podne, i neki mrmot s G vagonom stisne gas i pravo kroz crveno. Boba je falila da nas što smo prvi krenuli prelaziti skine na zebri. A takvih primjera je previše.
Slična glupost je ulazak u zakrčenu raskrsnicu, policija neki dan apeluje da se to ne radi. Kao maloj djeci, majke mi.
Konkretno, prije par godina na M.Dvoru, kod parlamenta krenem na zeleno za pješake, ima nas mnogo, špica je, oko podne, i neki mrmot s G vagonom stisne gas i pravo kroz crveno. Boba je falila da nas što smo prvi krenuli prelaziti skine na zebri. A takvih primjera je previše.
Slična glupost je ulazak u zakrčenu raskrsnicu, policija neki dan apeluje da se to ne radi. Kao maloj djeci, majke mi.
-
talijan97
#7 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Ne samo u saobracaju, mogao si otvoriti generalna nekultura gradjana BiH.
- muha_sa
#8 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
To svakodnevno gledam na Cvili--kod Vjetrenjacezecko_kupuz wrote: ↑12/12/2024 16:50 Iluzorno je skoro i spominjati bilo šta kada vlada anarhija u saobraćaju. Ipak, da spomenem nešto. Fantastično mi je razmišljanje vozača da su "zaslužili" pravo prolaza nakon dugog čekanja u koloni.
-
mali_balon
#9 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Mene zanima jesi li ti P pa to tek sad vidis.....BiH nikad nije ni imala sobracajnu kulturu.....nit ce je imati sve dok evolucijski ne izgubimo taj gen zapreznih kola
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#10 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Za vrijeme Jugoslavije se itekako sve poštovalo.mali_balon wrote: ↑12/12/2024 17:06 Mene zanima jesi li ti P pa to tek sad vidis.....BiH nikad nije ni imala sobracajnu kulturu.....nit ce je imati sve dok evolucijski ne izgubimo taj gen zapreznih kola
Lijepa moja zemlja
On topic : prilično sam siguran da ću za koji godinu nositi nešto sa sobom za samooodbranu
-
neki
#11 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Jašta jeteskeredzic_22 wrote: ↑12/12/2024 19:17Za vrijeme Jugoslavije se itekako sve poštovalo.mali_balon wrote: ↑12/12/2024 17:06 Mene zanima jesi li ti P pa to tek sad vidis.....BiH nikad nije ni imala sobracajnu kulturu.....nit ce je imati sve dok evolucijski ne izgubimo taj gen zapreznih kola
Lijepa moja zemlja![]()
Ima li iko da mu je prije rata auto stalo na pješačkom da ga propusti kao pješaka?
-
Naslovnica
#12 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Ali je zanimljivo da se većina dohaviza čim pređe granicu BiH.
Zasigurno u Beču ili Minhenu ne rade gluposti koje rade ovdje.
Zašto?
Zato što zna da je šansa da će za svoje bahaćenje biti kažnjen obrnuto proporconalna šansi da za isto bude kažnjen u Sarajevu.
Nije samo u pitanju visina kazne, to je sekundarno, u pitanju je izvjesnost kazne.
I još nešto.
Godinama sam radio u Zenici, saobraćaj u Zenici je, u odnosu na Sarajevo, kao Sarajevo u odnosu na Njemačku.
Zašto je to tako?
Pretpostavljam da je u pitanju policija i njeno prisustvo na ulicama, patrole sa dva uniformisana lica koja se ne vozaju u G8 nego laganini, tabanić fijaker, i zaustavljaju. Najdraže im je zaustaviti vozača ako nije stao pješaku.
U Sarajevu ne pamtim kada me policija zaustavila.
U Zenici se to dešavalo češće, redovna kontrola, tamo na uključenju na magistralu.
Dakle, 46km zračne linije, skroz druga situacija.
I da, jedan jedini put u životu sam u Zenici platio kaznu zbog prelaska mimo zebre, 20KM meščini tamo nekada 2016-2017. Zaustavili me, može malo lična.
Zašto?
Zato što zna da je šansa da će za svoje bahaćenje biti kažnjen obrnuto proporconalna šansi da za isto bude kažnjen u Sarajevu.
Nije samo u pitanju visina kazne, to je sekundarno, u pitanju je izvjesnost kazne.
I još nešto.
Godinama sam radio u Zenici, saobraćaj u Zenici je, u odnosu na Sarajevo, kao Sarajevo u odnosu na Njemačku.
Zašto je to tako?
Pretpostavljam da je u pitanju policija i njeno prisustvo na ulicama, patrole sa dva uniformisana lica koja se ne vozaju u G8 nego laganini, tabanić fijaker, i zaustavljaju. Najdraže im je zaustaviti vozača ako nije stao pješaku.
U Sarajevu ne pamtim kada me policija zaustavila.
U Zenici se to dešavalo češće, redovna kontrola, tamo na uključenju na magistralu.
Dakle, 46km zračne linije, skroz druga situacija.
I da, jedan jedini put u životu sam u Zenici platio kaznu zbog prelaska mimo zebre, 20KM meščini tamo nekada 2016-2017. Zaustavili me, može malo lična.
-
betametazon
#13 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Vidi, ja smatram da je veliki uzrocnik problema i ta "semaforska inzinjerija", zaista nije ok da na nekim prometnim raskrsnicama kao sto je npr m dvor imas situaciju da se istovremeno pusti zeleno i za vozila koja skrecu (a cekali su 3 ili 5 ili 10 minuta ako je guzva) i za pjesake pa onda opet ne mozes proci.zecko_kupuz wrote: ↑12/12/2024 16:50 Iluzorno je skoro i spominjati bilo šta kada vlada anarhija u saobraćaju. Ipak, da spomenem nešto. Fantastično mi je razmišljanje vozača da su "zaslužili" pravo prolaza nakon dugog čekanja u koloni.
Ili npr gore kod zeljeznicke stanice skretanje prema velesicima, pusti zeleno za ove sto skrecu (a kolona kilometar) i istovremeno zeleno za ove sto idu pravo iz suprotnog smjera i ovi onda stanu i cekaju da prodju ovi svi i umjesto da ih prodje 20 prodje ih 6 (a onda ih doceka jos gore zeleno za pjesake pa i tu moraju stati).
Dakle na tim komoleksnim raskrsnicama odvoji i pustaj jedne po jedne a ne svima zeleno pa opet cekaj
Za zakrcenu raskrsnicu se slazem, ako vidim da su se nabili ispred mene i da je zastoj, stanem iako je semaforu zeleno jer nema smisla proci iako vidis da je ispred tebe vec zacepilo...
- nepass1
#14 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Ja to nikad nisam radio ali par puta vidjoh da to nasi dragi mupovci rade pa i ja poceo, reko smije se tobetametazon wrote: ↑12/12/2024 15:55 Već izvjesno vrijeme imam namjeru da otvorim temu i onako više iz sebe izbacim to neko nagomilano stanje i time barem malo dusu olaksam, a tice se stanja u saobraćaju u Sarajevu...
-
betametazon
#15 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Polozio i aktivno vozim od kraja 1998 pa eto...meni bode oci zaista tek u zadnjih godinu, dvije, barem ovo sto sam ja naveo kao masovnu pojavu u zadnje vrijememali_balon wrote: ↑12/12/2024 17:06 Mene zanima jesi li ti P pa to tek sad vidis.....BiH nikad nije ni imala sobracajnu kulturu.....nit ce je imati sve dok evolucijski ne izgubimo taj gen zapreznih kola
A da nam kultura opcenito nije jaca strana to je opste poznata stvar
Na tu temu, pricam bas sa prijateljem koji je taj hardcore predstavnik "nekulturnih" vozaca, i on meni hladno kaze "a sto bih ja negdje cekao nekakav svoj red u koloni ako mogu proci preko reda ili ako mogu sve zaobici mimo pravila i sl".
Ono sto smo nas dvoje zakljucili nakon polemike na tu temu je
- kultura u saobracaju je nesto sto se (pogresno) smatra ocekivanim ponasanjem ali zapravo niko nema obavezu da necija ocekivanja ispunjava.
- problem je u nedostatku sistematskog rjesenja, on kaze on to ne bi radio kad bi znao da ce biti kaznjen. Ali kod nas nema tog sistema i on prosto postavlja pitanje zasto bi ista postovao ako ne mora? Zato sto ja ocekujem takvo ponasanje od njega? Njemu je to smijesno...
- nivla
#16 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
ja sam tako cekao 3 semafora kod vjetrenjace da se ukljicim na glavnu jer je zakrcena raskrsnica, posto se nije rascistila jer i ovi sto su na glavnoj to trebaju postovati pa me sad bas briga idem i probijam se, jer sto bih ja bio redovna budala koja ceka da se raskrsnica rascisti i uz to rizikovao da mi neko izadje iz auta i pocne se svadjati sa mnommuha_sa wrote: ↑12/12/2024 17:04To svakodnevno gledam na Cvili--kod Vjetrenjacezecko_kupuz wrote: ↑12/12/2024 16:50 Iluzorno je skoro i spominjati bilo šta kada vlada anarhija u saobraćaju. Ipak, da spomenem nešto. Fantastično mi je razmišljanje vozača da su "zaslužili" pravo prolaza nakon dugog čekanja u koloni.
da policija odradi svoj posao i fini pokaznjava sve koji su usli u raskrsnicu kad se ascare vidi da na taj nacin blokiraju istu, i dok to ne bude svakodnevna pojava, ja ulazim u raskrsnicu cim je zeleno i jebem majku svima s glavne koji to nisu ispostovali
-
zigson
#17 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
I ja ona auta da vozim bih onako parkiraoazurna_obala wrote: ↑12/12/2024 16:38 Stoka, redovna pojava,
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#18 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
jao lika, jao face, odron nakon 1992muha_sa wrote: ↑12/12/2024 16:04 Nekultura i krkanluk su ne samo u saobracaju vec na svakom koraku![]()
Evo primjer![]()
-
esso_sa
#19 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Ponasanje i bahacenje u saobracaju je zapravo odraz primitivizma stanovnistva, ukljucujuci i nedostatak kucnog odgoja i kulture ponasanja.
Vozim ali i pjesacim dosta, i svakodnevno se susrecem sa tim primitivizmom kao vozac koji gleda tako ta uvaljivanja i nepostivanje propisa, ali i kao pjesak koji cesto mora hodati kolovozom jer je neki glavonja odlucio da se parkira na sred trotoara, da mu je “makina” na oku dok pije kafu u susjednoj kafani…
Naravno, glavni problem je sto policija ne radi svoj posao i sto agresivno ne sankcionise takve idiote.
A ima i do odgoja. Mene bi npr. bilo sramota i u zemlju bi propao da me ljudi gledaju kako obilazim kolonu na skretanju na semaforu ili da parkiram na sred trotoara dok me pjesaci obilaze; posebno da hladno gledam iz susjedne kafane kako se ljudi provlace pored mog auta na trotoaru (ovo je inace tradicionalno kod papaka)…
Stvarno me taj bahatluk ubi i tesko ga je ignorisati. Dodje ti da uzmes pravdu u svoje ruke pa se obracunavas sa takvim debilima, sto naravno nije opcija, ili da jednostavno pobjegnes od svega toga u neko zdravije okruzenje…
Ovaj grad je stvarno postao toliko primitivan da nije nikako zdravo ziviti u njemu. Osim ako i sam nisi papak pa se uklapas medju ostale papke
Vozim ali i pjesacim dosta, i svakodnevno se susrecem sa tim primitivizmom kao vozac koji gleda tako ta uvaljivanja i nepostivanje propisa, ali i kao pjesak koji cesto mora hodati kolovozom jer je neki glavonja odlucio da se parkira na sred trotoara, da mu je “makina” na oku dok pije kafu u susjednoj kafani…
Naravno, glavni problem je sto policija ne radi svoj posao i sto agresivno ne sankcionise takve idiote.
A ima i do odgoja. Mene bi npr. bilo sramota i u zemlju bi propao da me ljudi gledaju kako obilazim kolonu na skretanju na semaforu ili da parkiram na sred trotoara dok me pjesaci obilaze; posebno da hladno gledam iz susjedne kafane kako se ljudi provlace pored mog auta na trotoaru (ovo je inace tradicionalno kod papaka)…
Stvarno me taj bahatluk ubi i tesko ga je ignorisati. Dodje ti da uzmes pravdu u svoje ruke pa se obracunavas sa takvim debilima, sto naravno nije opcija, ili da jednostavno pobjegnes od svega toga u neko zdravije okruzenje…
Ovaj grad je stvarno postao toliko primitivan da nije nikako zdravo ziviti u njemu. Osim ako i sam nisi papak pa se uklapas medju ostale papke
- Tvrtko II Kotromanić
#20 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
esso_sa wrote: ↑13/12/2024 12:34 Ponasanje i bahacenje u saobracaju je zapravo odraz primitivizma stanovnistva, ukljucujuci i nedostatak kucnog odgoja i kulture ponasanja.
odgoj - kljucna riječ!
-
Dimu1927
#21 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
ma koji bec koji minhen, vecini te stoke je krajnji domet igman ili neum eventualno makarska za imucnije, iskljucivo preko doljanaNaslovnica wrote: ↑13/12/2024 08:23 Ali je zanimljivo da se većina dohaviza čim pređe granicu BiH.
Zašto?
- azurna_obala
#22 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Dzaba mu ih, obraza nema, guzici se ne boji.zigson wrote: ↑13/12/2024 10:39I ja ona auta da vozim bih onako parkiraoazurna_obala wrote: ↑12/12/2024 16:38 Stoka, redovna pojava,
Npr. gospodin kriminalac zalizane kose sa šipa redovno mu je auto parkiran ispred zgrade, na glavnoj cesti, gdje su dvije trake i jedna je uvijek dijelom zauzeta zbog gospodina mu i njegove starlete. Njemu ne treba parking ili garaža, on ima čitavu cestu.![]()
- muha_sa
#23 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Ne bi sigurno, da si ko oni ostavljo bi i da kakvu raspadnutu ragu voziš.zigson wrote: ↑13/12/2024 10:39I ja ona auta da vozim bih onako parkiraoazurna_obala wrote: ↑12/12/2024 16:38 Stoka, redovna pojava,
Npr. gospodin kriminalac zalizane kose sa šipa redovno mu je auto parkiran ispred zgrade, na glavnoj cesti, gdje su dvije trake i jedna je uvijek dijelom zauzeta zbog gospodina mu i njegove starlete. Njemu ne treba parking ili garaža, on ima čitavu cestu.![]()
- nineinchnails
#24 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
Postoje nepisana pravila koje trebas zapamtiti i nema problema:
1. Audi i Mercedes imaju pravo prolaska kolone za skretanje lijevo ili desno i kroz crveno svjetlo i preko pune linije.
2. Mercedes takodje ima pravo voziti 40km/h ako mu se hoce tamo gde se vozi 60-80 km/h i da ometa druge u saobracaju da voze brze od njega.
3. Crni golf ima pravo da te zaustavi u sred saobracaja i jebe ti majku sto njega nisi pustio tamo gdje nisi trebao.
4. Generalno, bilo koji Golf ima pravo prvenstva. U sustini to je po inteligenciji papka najbolje auto na svijetu.
5. Saobracajni znakovi ne vaze za BMW. Ovi su dozivotno oslobodjeni.
6. Za Passate ne vaze pune linije niti znak STOP. Oni su dobili vozacku u selu gdje su ovce cuvali i to im je dozivotna vozacka dozvola. Ceste, pjesacke staze i sve zelene povrsine tretiraju kao livadu.
7. Porsche, sklanjaj se i bjezi kad ih vidis. Mogu te hladno ubiti ako hoce i da za to ne odgovaraju.
8. Sve ove gore navedene kategorije imaju pravo prvenstva prije pjesaka koji prelaze na zebri.
Kad naucis tih nekoliko pravila, neces se vise sekirati.
1. Audi i Mercedes imaju pravo prolaska kolone za skretanje lijevo ili desno i kroz crveno svjetlo i preko pune linije.
2. Mercedes takodje ima pravo voziti 40km/h ako mu se hoce tamo gde se vozi 60-80 km/h i da ometa druge u saobracaju da voze brze od njega.
3. Crni golf ima pravo da te zaustavi u sred saobracaja i jebe ti majku sto njega nisi pustio tamo gdje nisi trebao.
4. Generalno, bilo koji Golf ima pravo prvenstva. U sustini to je po inteligenciji papka najbolje auto na svijetu.
6. Za Passate ne vaze pune linije niti znak STOP. Oni su dobili vozacku u selu gdje su ovce cuvali i to im je dozivotna vozacka dozvola. Ceste, pjesacke staze i sve zelene povrsine tretiraju kao livadu.
7. Porsche, sklanjaj se i bjezi kad ih vidis. Mogu te hladno ubiti ako hoce i da za to ne odgovaraju.
8. Sve ove gore navedene kategorije imaju pravo prvenstva prije pjesaka koji prelaze na zebri.
- Ken_M
#25 Re: (Ne)kultura saobraćaja u Sa
9. Za vrijeme džume prestaju važenja zabrana saobraćaja, zabrana zaustavljanja i zabrana zaustavljanja i parkiranja u svim ulicama, treTuVarima i zelenim površinama u krugu poluprečnika 500 metara čiji je centar najbliža džamija.nineinchnails wrote: ↑13/12/2024 16:06 Postoje nepisana pravila koje trebas zapamtiti i nema problema: