Sirija vol. 3

Post Reply
Dugarry

#1901 Re: Sirija vol. 3

Post by Dugarry »

moke_31 wrote: 06/12/2024 00:35
Dugarry wrote: 05/12/2024 23:33
moke_31 wrote: 05/12/2024 21:12 Propustite Tursku i Brku, nije uloga Turske ovdje toliko velika. Turcima su prioritet Kurdi, kakvi Sirijci i Palestinci.
Turci su samo pustili logistiku da dođe do HTS-a, Katar je ovu operaciju isfinansirao, vjerojatno s ciljem da ponovo ožive projekat Jakobovog plinovoda ili nekog novog koji preko Sirije treba da ide do Latakije, pa na Kipar i dalje do Evrope ili možda čak preko Turske i Grčke. Mada mislim da SAD i Evropa žele da zaobiđu Tursku ako je ikako moguće.

SAD je zeznuo Njemačku i evropsku ekonomiju sa ratom u Ukrajini i mora im nekako to nadoknaditi sa jeftinom alternativnom u ovom slučaju katarskim gasom.

Mislim da će Asad brzo pasti, a prvi je znak kad su amerikanci počeli bombardovati iračke šiitske milicije na ulazu u Siriju iz Iraka. Rusi ga više ne mogu spasiti jer su preslabi i bez pomoći Irana jednostavno nemaju šanse.

To odgovara i Izraelu, a znamo da je nažalost izrahelski interes i sigurnost na prvom mjestu na BI pa onda sve ostalo, jer Iran više neće imati direktan pristup Libanu i Hezbollahu. Evropa dobija jeftin gas a sirijski narod malo krvlju izborene slobode i nadam se demokratije. Brko će se riješiti sirijskih izbjeglica i možda da se sirijski Kurdi na sjeveru Sirije koji graniče sa Turskom malo poguraju prema istoku. Više od toga teško.
A Katar nije mogao praviti plinovod kroz Irak?
Nije to stabilna i pouzdana ruta iako su sad amerikanci u Iraku. Kad ga napuste Irak će još više biti u sferi interesa Irana, a znamo da Iran igra za Rusiju i to ti sve govori. Plus, kad pogledaš kartu plinovod bi trebao ići preko mora u Irak pa gore opet negdje na Kurde (još jedan potencijalni problem) i opet na Tursku što je puno duža ruta nego Saudija, Jordan, Sirija, Kipar.

A kao što sam već napisao mislim da SAD i Evropa žele izbjeći Tursku kao tranzitnu zemlju po svaku cijenu.
Brko bi ih handrio i ucjenjivao do u beskonačnost.
Postoji mnogo razlicitih teorija, vezano za rat u Siriji, a ova tvoja je meni jedna od neozbiljnih. Tvoju teoriju sam cuo i ranije, ali stvarno nema smisla, da je Katar finansirao cijeli rat, zajedno sa zapadom, zbog plinovoda kroz Siriju :D

Irak je pouzdana ruta, i mnogo pouzdanija nego sto se Sirija ikad biti. Uostalom, vec imas naftovod prema Turskoj. Preko Iraka se moze spojiti sa plinovodom koji ide iz Azerbejdzana za evropu. Turska je Katarski saveznik, i Kataru bi odgovaralo da ide na Tursku. Katar je jedina zaljevska drzava koja je uvijek imala dobar odnos sa Iranom, tako da ni tu nema problema, vezano za Irak.
Tarmac

#1902 Re: Sirija vol. 3

Post by Tarmac »

HarTar wrote: 06/12/2024 08:20 Opozicione snage na kilometar od Homsa 💪 :thumbup:

:bih:

Ma gotovo je ovo, ovo ce ovako ici sada do Damaska. Zadnje cvrsto uporiste je bila Hama, koja nije nikad bila oslobodjena od 2011. U Homsu je bio zestok otpor Asadu, tamo jedva cekaju oslobodioce.
Ironmen

#1903 Re: Sirija vol. 3

Post by Ironmen »

Tarmac wrote: 06/12/2024 08:31
HarTar wrote: 06/12/2024 08:20 Opozicione snage na kilometar od Homsa 💪 :thumbup:

Ma gotovo je ovo, ovo ce ovako ici sada do Damaska. Zadnje cvrsto uporiste je bila Hama, koja nije nikad bila oslobodjena od 2011. U Homsu je bio zestok otpor Asadu, tamo jedva cekaju oslobodioce.
U Homsu je mezar Halidu Ibn Velidu koji vjerovali ili ne nakon svih ratnih sukoba nije ostecen.
Last edited by Ironmen on 06/12/2024 08:36, edited 1 time in total.
Ironmen

#1904 Re: Sirija vol. 3

Post by Ironmen »

ISIL se probudio SDF u svom saopstenju kazu da ISIL drzi cijelu putnu komunikaciju od Homsa do Deir Ez Zora. Najverovatnije ce SDF uzeti sam grad.
Haris.ba

#1905 Re: Sirija vol. 3

Post by Haris.ba »

Dugarry wrote: 06/12/2024 08:24
Postoji mnogo razlicitih teorija, vezano za rat u Siriji, a ova tvoja je meni jedna od neozbiljnih. Tvoju teoriju sam cuo i ranije, ali stvarno nema smisla, da je Katar finansirao cijeli rat, zajedno sa zapadom, zbog plinovoda kroz Siriju :D

Irak je pouzdana ruta, i mnogo pouzdanija nego sto se Sirija ikad biti. Uostalom, vec imas naftovod prema Turskoj. Preko Iraka se moze spojiti sa plinovodom koji ide iz Azerbejdzana za evropu. Turska je Katarski saveznik, i Kataru bi odgovaralo da ide na Tursku. Katar je jedina zaljevska drzava koja je uvijek imala dobar odnos sa Iranom, tako da ni tu nema problema, vezano za Irak.
Ne odlucuje tu Katar sam. Najvise se pita Saudija. Jer preko njene teritorije u svim opcijama ide cjevovod.
Mislis da Saudijci zele ojacati Irak i Brku u Turskoj?

Jos narocito u konstelaciji gdje Turska gura preko Iraka uvoznu rutu za robe sa Istoka, a Saudija gura alternativu preko Omana, svoje teritorije, Jordana pa na Izrael? Sa rjesenom Sirijom mogu i Izrael zaobici.
dr_Evil

#1906 Re: Sirija vol. 3

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 06/12/2024 08:39

Ne odlucuje tu Katar sam. Najvise se pita Saudija. Jer preko njene teritorije u svim opcijama ide cjevovod.

Jos narocito u konstelaciji gdje Turska gura preko Iraka uvoznu rutu za robe sa Istoka, a Saudija gura alternativu preko Omana, svoje teritorije, Jordana pa na Izrael? Sa rjesenom Sirijom mogu i Izrael zaobici.
Ljudi ne blesajte, plinovodi i sve ostalo ce doci na mjesto. Ovdje je trenutno jedini plan da se odsjece Libanon jer su IDF Orke polomile zube.
Haris.ba

#1907 Re: Sirija vol. 3

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 06/12/2024 08:41 Ljudi ne blesajte, plinovodi i sve ostalo ce doci na mjesto. Ovdje je trenutno jedini plan da se odsjece Libanon jer su IDF Orke polomile zube.
Vise stvari moze istovremeno biti tacno.
dr_Evil

#1908 Re: Sirija vol. 3

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 06/12/2024 08:42
dr_Evil wrote: 06/12/2024 08:41 Ljudi ne blesajte, plinovodi i sve ostalo ce doci na mjesto. Ovdje je trenutno jedini plan da se odsjece Libanon jer su IDF Orke polomile zube.
Vise stvari moze istovremeno biti tacno.
To svakako, naglasio bih trenutno u svojoj recenici.

Nije Mossad kao mi da misli samo par mjeseci unaprijed. Nakon preuzima kompletnog prostora i instalacije svojih satelit drzava mogu sta hoce, a planovi su zasigurno tu.

Jedan nas ratni zlocinac i krvolok je spominjao nekakva sita. Kao sto vidimo ovdje sito nije problem, i to mnogo vecih gabarita.
DaysleepeR

#1909 Re: Sirija vol. 3

Post by DaysleepeR »

Ironmen wrote: 06/12/2024 08:36 ISIL se probudio SDF u svom saopstenju kazu da ISIL drzi cijelu putnu komunikaciju od Homsa do Deir Ez Zora. Najverovatnije ce SDF uzeti sam grad.
Pisao sam prekjuče o tome...
DaysleepeR wrote: 03/12/2024 21:19 Ameri djeluju oko Zoora jer su se celije ISIS-a aktivirale u tampon zoni izmedju Kurda i SAA pa su im Ameri pruzili podrsku da to ociste
Tarmac

#1910 Re: Sirija vol. 3

Post by Tarmac »

Ironmen wrote: 06/12/2024 08:35
Tarmac wrote: 06/12/2024 08:31

U Homsu je mezar Halidu Ibn Velidu koji vjerovali ili ne nakon svih ratnih sukoba nije ostecen.
:thumbup:
Dugarry

#1911 Re: Sirija vol. 3

Post by Dugarry »

Normalno je da se za svaki projekt zemlje bore, kako bi od istog nesto dobile, nista cudno.

Ja govorim da rat u Siriji nije zbog nekakvog plinovoda, nego kao dio Arapskog proljeca. Arapi su umorni od vodja koji ih vode zadnjih 70 godina. Najumorniji su u onim drzavama gdje su siromasni, sto je prirodno.

AKo pricamo o potencijalnom plinovodu, Katar ga moze graditi bez Saudije. Morem do Iraka, i preko Turske.
Ironmen

#1912 Re: Sirija vol. 3

Post by Ironmen »

Rat u Siriji kao i Libiji su finansirali Izrael i SAD-e, posle stavljana pod kontrolu Egipta i Jordana na red su dosle Libija i Sirija, Gadafi je porazen relativno brzo i nabijen je na kolac u su... dok je masa slikavala selfije. Posle smrti Gadafija nastaje tisina iako rat u Libiji i dan danas traje informacija nema, uporedno sa time dolazi Sirija koja se ipak pokazala kao tvrdji orah jer je SAA imala podrsku naroda i samim time se uspjela odbraniti i spasiti propasti uz podrsku Rusije i Irana, Slijedom dogadjaja genocida u Gazi i prosirivanje neonacisticke drzave Izraela, slabljenjem Hezbollaha, kao i agresije Rusije na Ukrajinu gdje je izgubila kapacitete dolazimo do logicke akcije da Izrael preko svoje pudlice Erdogana ubaci 40 000 dobro opremljenih HTS terorista u Siriju i za 5 dana imamo ovo sto imamo, narod na ulicama Allepa je isto ovako slavio kada je SAA oslobodila grad.

E sada se postavlja pitanje sta ce biti sa kurda na sjeveru jer ocito da je brkici nesto obecano ako izvede ovaj poduhvat za Izrael koji ne zeli iranske milicije u Damasku blizu svoje granice i gdje se u ovu pricu uklapa SAD-e koje sute kao zalivene a cim sute vjerujte da nesto duboko mute, mozda se moze nesto malo naslutiti jer SDF popusta na zapadu Sirije ali polako preuzima pozicije oko Deir Er Zora gdje su smjestene najvece naftne rezerve Sirije koje su pod SAD kontrolom.

Kada SDF ili ti kurdi preuzmu i putnu komunikaciju Iraka sa Sirijom koju trenutno drzi ISIL sva pomoc za Hezbolla kopnenim putem je odsjecena a naftna polja pod kontrolom SAD.
Ironmen

#1913 Re: Sirija vol. 3

Post by Ironmen »

Dugarry wrote: 06/12/2024 08:49

Normalno je da se za svaki projekt zemlje bore, kako bi od istog nesto dobile, nista cudno.

Ja govorim da rat u Siriji nije zbog nekakvog plinovoda, nego kao dio Arapskog proljeca. Arapi su umorni od vodja koji ih vode zadnjih 70 godina. Najumorniji su u onim drzavama gdje su siromasni, sto je prirodno.

AKo pricamo o potencijalnom plinovodu, Katar ga moze graditi bez Saudije. Morem do Iraka, i preko Turske.
U Libiji je bilo araspko proljece, mozes li mi bez googlanja odma iz topa sada reci ko je presjednik Libije i ko je Premijer ?
Haris.ba

#1914 Re: Sirija vol. 3

Post by Haris.ba »

Dugarry wrote: 06/12/2024 08:49 AKo pricamo o potencijalnom plinovodu, Katar ga moze graditi bez Saudije. Morem do Iraka, i preko Turske.
Ne moze. Izmedju se nalazi saudijsko i kuvajtsko more. Ili mislis da bi im Iran dao saglasnost? Onda bi klinac mogli Zapadu prodati taj gas.

Njemci su npr.morali pitati Svedsku za Sjeverni tok.
Last edited by Haris.ba on 06/12/2024 08:56, edited 1 time in total.
Tarmac

#1915 Re: Sirija vol. 3

Post by Tarmac »

Arrival of groups from the Rebels’ Military Operations Department to the town of Al-Dar Al-Kabira in the northern Homs countryside
Ovo je haman pa predgradje Homsa.
Dugarry

#1916 Re: Sirija vol. 3

Post by Dugarry »

Ironmen wrote: 06/12/2024 08:52
Dugarry wrote: 06/12/2024 08:49

U Libiji je bilo araspko proljece, mozes li mi bez googlanja odma iz topa sada reci ko je presjednik Libije i ko je Premijer ?
Haftar :D

Ljudi mijenjaju premijere, tako da ne znam ko je trenutni.
Dugarry

#1917 Re: Sirija vol. 3

Post by Dugarry »

Haris.ba wrote: 06/12/2024 08:54
Dugarry wrote: 06/12/2024 08:49 AKo pricamo o potencijalnom plinovodu, Katar ga moze graditi bez Saudije. Morem do Iraka, i preko Turske.
Ne moze. Izmedju se nalazi saudijsko i kuvajtsko more. Ili mislis da bi im Iran dao saglasnost? Onda bi klinac mogli Zapadu prodati taj gas.
Saudijsko i Kuvajtsko more? Ne razumijem.... Mislis da ne postoje internacionalne vode ili?

Za sta da im Iran da saglasnost? Kao prvo, Iran i Katar imaju dobre odnose. Iran i Katar cak i dijele zajednicka plinska polja.

Vi sad trazite probleme koje bi Katar mogao imati vezano za taj plinovod prema Iraku, a kao druga opcija je mnogo jednsotavnija.
Napravit cemo rat u Siriji, nasa strana ce pobjediti, pa cemo praviti plinovod :-)
Mogao je onda i Asada pitati i napraviti dogovor snjim.

Teorija je smijesna....
Tarmac

#1918 Re: Sirija vol. 3

Post by Tarmac »

Ironmen wrote: 06/12/2024 08:50 Rat u Siriji kao i Libiji su finansirali Izrael i SAD-e, posle stavljana pod kontrolu Egipta i Jordana na red su dosle Libija i Sirija, Gadafi je porazen relativno brzo i nabijen je na kolac u su... dok je masa slikavala selfije. Posle smrti Gadafija nastaje tisina iako rat u Libiji i dan danas traje informacija nema, uporedno sa time dolazi Sirija koja se ipak pokazala kao tvrdji orah jer je SAA imala podrsku naroda i samim time se uspjela odbraniti i spasiti propasti uz podrsku Rusije i Irana, Slijedom dogadjaja genocida u Gazi i prosirivanje neonacisticke drzave Izraela, slabljenjem Hezbollaha, kao i agresije Rusije na Ukrajinu gdje je izgubila kapacitete dolazimo do logicke akcije da Izrael preko svoje pudlice Erdogana ubaci 40 000 dobro opremljenih HTS terorista u Siriju i za 5 dana imamo ovo sto imamo, narod na ulicama Allepa je isto ovako slavio kada je SAA oslobodila grad.

E sada se postavlja pitanje sta ce biti sa kurda na sjeveru jer ocito da je brkici nesto obecano ako izvede ovaj poduhvat za Izrael koji ne zeli iranske milicije u Damasku blizu svoje granice i gdje se u ovu pricu uklapa SAD-e koje sute kao zalivene a cim sute vjerujte da nesto duboko mute, mozda se moze nesto malo naslutiti jer SDF popusta na zapadu Sirije ali polako preuzima pozicije oko Deir Er Zora gdje su smjestene najvece naftne rezerve Sirije koje su pod SAD kontrolom.

Kada SDF ili ti kurdi preuzmu i putnu komunikaciju Iraka sa Sirijom koju trenutno drzi ISIL sva pomoc za Hezbolla kopnenim putem je odsjecena a naftna polja pod kontrolom SAD.
To je to odprilike sve tacno. Samo nije pametno najutjecajniju drzavu na svijetu nazivati takvim imenom, makar bila i istina.
Peacean

#1919 Re: Sirija vol. 3

Post by Peacean »

Ima li kakvih zvaničnih procjena koliko je stradalih od početka ove akcije?
Haris.ba

#1920 Re: Sirija vol. 3

Post by Haris.ba »

Dugarry wrote: 06/12/2024 08:59
Haris.ba wrote: 06/12/2024 08:54
Saudijsko i Kuvajtsko more? Ne razumijem.... Mislis da ne postoje internacionalne vode ili?

Za sta da im Iran da saglasnost? Kao prvo, Iran i Katar imaju dobre odnose. Iran i Katar cak i dijele zajednicka plinska polja.

Vi sad trazite probleme koje bi Katar mogao imati vezano za taj plinovod prema Iraku, a kao druga opcija je mnogo jednsotavnija.
Napravit cemo rat u Siriji, nasa strana ce pobjediti, pa cemo praviti plinovod :-)
Mogao je onda i Asada pitati i napraviti dogovor snjim.

Teorija je smijesna....
Smijesno je da ne znas da ne postoje medjunarodne vode(more) u Perzijskom zaljevu.

Eez se dodiruju. I moras pitati drzavu ciji je eez da li smijes postaviti cjevovod. Isto kao da ide po zemlji.

Iran moze da im da saglasnost da iranskom eez se cjevovod spoji sa Irakom. Ali, od toga nema nista. Treba objasnjavati?
Zato ostaje samo mogucnost eez Saudije i Kuvajta ako se gura ruta preko mora.

Objasnjavam ti cinjenice.

Sa Asadom se nije zeljelo dogovoriti. Jer Amerika to ne dopusta. Isto ko sto ne dopusta cjevovod Iran Pakistan Indija.

Da ne pricam da nakon sto je "neko" razvalio cjevovod na Baltiku, atraktivnost morskih cjevovoda je opala.
Dugarry

#1921 Re: Sirija vol. 3

Post by Dugarry »

Ironmen wrote: 06/12/2024 08:50 Rat u Siriji kao i Libiji su finansirali Izrael i SAD-e, posle stavljana pod kontrolu Egipta i Jordana na red su dosle Libija i Sirija, Gadafi je porazen relativno brzo i nabijen je na kolac u su... dok je masa slikavala selfije. Posle smrti Gadafija nastaje tisina iako rat u Libiji i dan danas traje informacija nema, uporedno sa time dolazi Sirija koja se ipak pokazala kao tvrdji orah jer je SAA imala podrsku naroda i samim time se uspjela odbraniti i spasiti propasti uz podrsku Rusije i Irana, Slijedom dogadjaja genocida u Gazi i prosirivanje neonacisticke drzave Izraela, slabljenjem Hezbollaha, kao i agresije Rusije na Ukrajinu gdje je izgubila kapacitete dolazimo do logicke akcije da Izrael preko svoje pudlice Erdogana ubaci 40 000 dobro opremljenih HTS terorista u Siriju i za 5 dana imamo ovo sto imamo, narod na ulicama Allepa je isto ovako slavio kada je SAA oslobodila grad.

Asad imao podrsku naroda? To nije istina. Valjda imamo oci, i mogli smo da vidimo demonstracije 2011.
Asad nema nikakvu podrsku naroda, i spasili su ga Hezbollah iz Libana, Iranci, Iracani, i Rusi. Sirijci su se najmanje za njega borili.

Da je Amerika htjela da Asad ode, on bi otisao davno.
Dugarry

#1922 Re: Sirija vol. 3

Post by Dugarry »

Haris.ba wrote: 06/12/2024 09:04
Smijesno je da ne znas da ne postoje medjunarodne vode(more) u Perzijskom zaljevu.

Eez se dodiruju. I moras pitati drzavu ciji je eez da li smijes postaviti cjevovod. Isto kao da ide po zemlji.

Iran moze da im da saglasnost da iranskom eez se cjevovod spoji sa Irakom. Ali, od toga nema nista. Treba objasnjavati?
Zato ostaje samo mogucnost eez Saudije i Kuvajta ako se gura ruta preko mora.

Objasnjavam ti cinjenice.

Sa Asadom se nije zeljelo dogovoriti. Jer Amerika to ne dopusta. Isto ko sto ne dopusta cjevovod Iran Pakistan Indija.

Da ne pricam da nakon sto je "neko" razvalio cjevovod na Baltiku, atraktivnost morskih cjevovoda je opala.
I da je tako, da moras traziti dozvolu, mislim da su to mogli isposlovati. Svaka drzava zeli da plinovod ide kroz njenu teritoriju, kako bi mogla zaradjivati na istoj. Iran vec izvozi plin kroz Tursku.

Smijesna je teorija da je Katar zelio rat u Siriji kako bi mogao graditi plinovod kroz istu. Toliko laksih i jeftinijih opcija.
Ironmen

#1923 Re: Sirija vol. 3

Post by Ironmen »

Dugarry wrote: 06/12/2024 09:09

Asad imao podrsku naroda? To nije istina. Valjda imamo oci, i mogli smo da vidimo demonstracije 2011.
Asad nema nikakvu podrsku naroda, i spasili su ga Hezbollah iz Libana, Iranci, Iracani, i Rusi. Sirijci su se najmanje za njega borili.

Da je Amerika htjela da Asad ode, on bi otisao davno.
Da u Siriji zive Aleviti, Druzi, Jezidi, Krscani itd dosta manjina ima u Siriji koje ce sada dolaskom HTS najebati da valja. 2016 godine kada je SAA oslobodla Allepo na ulicama je bilo isto ovako slavlje i vatromet, bozic se odma mogao slaviti sve do ove godine, zivi bili pa vidili kako ce to sada posle HTS izgledati koji je nastao od 20 frakcija medju njima Al Kaide i Nusra front. Prava FSA koja je pocela proteste i sukobe na pocetku je davno porazena i nestala tih ljudi odavno vec nema i Sirii.

Razumijem da mnogi na temi gledate rat u Siriji kroz prizmu Suniti-Siji.
Tarmac

#1924 Re: Sirija vol. 3

Post by Tarmac »

Tarmac wrote: 05/12/2024 22:19 Image

Recimo da je na pocetku ofanzive, najbliza opozicijska tacka bila udaljena nekih 100 km od presijecanja Latakie od ostatka Sirije. Sad je ta udaljenost nekih 45 km, s tendencijom daljnjeg priblizavanja. Ovo je razlog panike medju rusima i saa. :bih:
Image

Opozicija je na 8 kilometara od ovog autoputa koji ide za Latakiu. Mozemo li konstatovati da je Latakia vec odsjecena?
Tarmac

#1925 Re: Sirija vol. 3

Post by Tarmac »

29 minutes ago
Inkhil in Daraa is out of government control
Krenulo je oslobadjanje i sa juga.
Post Reply