Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post Reply
No Mind

#3776 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by No Mind »

Ja mislim da je cilj ishodovati rjesenje koje u je u skladu sa zapisavanjem teritorije. U svakom politickom pitanju (npr. IZ, proces pristupa EU...), pa evo i ekonomskom pitanju se nastoji reflektovati ta ideja, od hrvatske ali i od srpske politike u BiH. Pro BiH strana ne smije uopce pristati na taj narativ, nekakvih eksluzivnih hrvatskih ili srpskih teritorija u BiH. Nema toga, sve je to nase bosansko i svaki pedalj pripada svakom gradjaninu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3777 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

rusije se trebamo riješiti
to stoji

ali ne pod svaku cijenu da se ljudi osjećaju prevareno
Truba

#3778 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

No Mind wrote: 05/12/2024 11:00 sa zapisavanjem teritorije

voziš kola i naiđeš na kružni tok sa šahovnicom

a smeta ti plin?

šta običan čovjek iz srebrenika i gruda znaju o plinu?
No Mind

#3779 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by No Mind »

BAK-eV wrote: 05/12/2024 10:58
No Mind wrote: 05/12/2024 10:30 Ako Andrej ne pristane, onda nece ni biti alternativnog plina u BiH, to je do njega i to je realnost geopoliticke pozicije BiH. Samo cini se da su Ameri prlicino motivirani da iscupaju regiju od bilo kakvog ruskog uticaja, pa to onda mora vidjeti sa njima.

Ali nacin upravljanja plinovodom u BiH nema nikakve veze sa RH i Plenkovicem.
Zaboravljas Neum.

Tu se moze terminal i pristaniste uraditi.

Nije mi jasno zasto nasi uhljupi ne inzistiraju na tome.

Da Madjarska ima 10 metra Neuma, napravila bi Hong Kong od toga.

To bi u neku ruku i Srbima pasalo, ako se proglasi kao drzavna luka sa svim konstitutivnim narodima. :D
Vjeruj da nisam zaboravio, prosla mi je ta zamisao isto, nesto sto bi bilo moguce u idealnoj bosansko-hercegovackih realnosti. Ali mislim da to nije realno, ni malo. Pored tehnicke strane, to bi trebalo rijesiti i pravnu, tu bi bile opstrukcije i s vana i iznutra. Nismo nazalost izgradili dovoljno jaku drzavu za takvo nesto, ali ni blizu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3780 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Chmoljo »

želi se imati sarajevska muda u škripcu, da zavrću po volji i po potrebi kako bi dalje mogli dobijati šta žele, ko četničija u lukavici.

ima tu još interesa sasvim sigurno, poput onoga da Kabiri želi praviti elektranu na gas.

stvari su vrlo proste, a najsmješnija je ta da bi kao južna interkonekcija ugrozila neke itnerese hrvata. nebuloza. ne želi se, ustvari, propustiti lijepa prilika da se dominira. ono što stalno prigovaraju bošnjacima da rade.

šok i nevjerica.
No Mind

#3781 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by No Mind »

Truba wrote: 05/12/2024 11:02
No Mind wrote: 05/12/2024 11:00 sa zapisavanjem teritorije

voziš kola i naiđeš na kružni tok sa šahovnicom

a smeta ti plin?

šta običan čovjek iz srebrenika i gruda znaju o plinu?
To je lokalni folklor, a ovo je drzavno pitanje, ne odlucuju o tome obicni ljudi. Ali ce to pitanje, izmedju ostalog odluciti njihovu stvarnost i poziciju u ovoj drzavi. Mojoj strani je interes da nema etnicki eksluzivnih teritorija ni preduzeca, i pogotovo ne jednoetnicke kontrole nad strateskim energentima.
Truba

#3782 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

onda ništa

koliko već dragan odugovlači i do kada može
i ako se sve potpiše opet može biti ko autoput ili bazen za lanu u mostaru
No Mind

#3783 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by No Mind »

Truba wrote: 05/12/2024 11:13 onda ništa

koliko već dragan odugovlači i do kada može
i ako se sve potpiše opet može biti ko autoput ili bazen za lanu u mostaru
Znam.. i to nije neizgledan scenario, pravi bosanski :lol:

A sad posao zove, budite pozdravljeni!
Truba

#3784 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

pa sjeti se samo napetosti oko migranata ili ujedinjenja policije što je dodo blokirao...više niko ne govori o tome...policija nije ujedinjena nema kampova za migrante na cijeloj teritoriji

samo treba izdržat napade medija ambasada i prolaznika
Prpa.ba

#3785 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Prpa.ba »

moze li kolega tramvaj da proanalizira ovaj nedostatak volje da se nacine kompromisi i ustupci zarad zajednicke europske buducnosti svih nas

od zivotnih pitanja se pravi dnevna politika i gleda dominacija

po grudama se za tops prodaju glasovi

:bih:
BAK-eV

#3786 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BAK-eV »

No Mind wrote: 05/12/2024 11:05
BAK-eV wrote: 05/12/2024 10:58
No Mind wrote: 05/12/2024 10:30 Ako Andrej ne pristane, onda nece ni biti alternativnog plina u BiH, to je do njega i to je realnost geopoliticke pozicije BiH. Samo cini se da su Ameri prlicino motivirani da iscupaju regiju od bilo kakvog ruskog uticaja, pa to onda mora vidjeti sa njima.

Ali nacin upravljanja plinovodom u BiH nema nikakve veze sa RH i Plenkovicem.
Zaboravljas Neum.

Tu se moze terminal i pristaniste uraditi.

Nije mi jasno zasto nasi uhljupi ne inzistiraju na tome.

Da Madjarska ima 10 metra Neuma, napravila bi Hong Kong od toga.

To bi u neku ruku i Srbima pasalo, ako se proglasi kao drzavna luka sa svim konstitutivnim narodima. :D
Vjeruj da nisam zaboravio, prosla mi je ta zamisao isto, nesto sto bi bilo moguce u idealnoj bosansko-hercegovackih realnosti. Ali mislim da to nije realno, ni malo. Pored tehnicke strane, to bi trebalo rijesiti i pravnu, tu bi bile opstrukcije i s vana i iznutra. Nismo nazalost izgradili dovoljno jaku drzavu za takvo nesto, ali ni blizu.
Imas sad SAD podrsku.

Idealno vrijeme, da se to odradi.

A ako nasi uhljupi bas hoce, sve zakociti dok ne bude luke u Neumu.

Kazem, ovo treba i Srbima dati nek se i oni okoriste.
Zasto da ne.
Time bi 90% stanovnistva bilo za luku.
Novak20

#3787 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Prpa.ba wrote: 05/12/2024 10:45 Ovo je litmus test nacina na koji Hrvatska planira "pomagati" BiH na putu ka EU.

Prvo medom mame, a onda traze "nuzne kompromise", tj. ustupke sebi, inace ce biti "samoorganiziranja na jugu" ili oni nesto "nece pustiti" jer im "nije interes".

Samim tim, Hrvatska nase EU i NATO teznje pretvara u svoje oruzje kojim zeli ishodovati svoje interese u BiH. Imaju pravo na to, i neka, samo mi toga moramo biti svjesni.

Do Bosnjaka je da odluce koje teznje Hrvatske mogu biti predmetom razumnog kompromisa, a u kojem trenutnku kolicina "odricanja i kompromisa" postaje tolika da jednostavno nije vrijedno.
U pravu si u boldiranom.

Do Bošnjaka je da odluče o razumnom kompromisu, samo što Bošnjaci nisu sami u BiH niti su sami po sebi BiH tako da težnje svih drugih u BiH mogu imati u šahu ili realnije gledano političkoj pat poziciji u kojoj svi koji ne mogu matirati druge igrače u ovoj partiji gube vrijeme i kilažu.

Kibiceri sa strane za to vrijeme su puno komotniji u svemu. :D
Prpa.ba

#3788 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Prpa.ba »

Kilaza se gubi samo ako se hranu ceka za pogresnim stolom. :mrgreen:
BAK-eV

#3789 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BAK-eV »

Prpa.ba wrote: 05/12/2024 10:45 Ovo je litmus test nacina na koji Hrvatska planira "pomagati" BiH na putu ka EU.

Prvo medom mame, a onda traze "nuzne kompromise", tj. ustupke sebi, inace ce biti "samoorganiziranja na jugu" ili oni nesto "nece pustiti" jer im "nije interes".

Samim tim, Hrvatska nase EU i NATO teznje pretvara u svoje oruzje kojim zeli ishodovati svoje interese u BiH. Imaju pravo na to, i neka, samo mi toga moramo biti svjesni.

Do Bosnjaka je da odluce koje teznje Hrvatske mogu biti predmetom razumnog kompromisa, a u kojem trenutnku kolicina "odricanja i kompromisa" postaje tolika da jednostavno nije vrijedno.
Pogresno si procjenio snagu Hrvatske u "mirnodopskim" uslovima.

Njihova snaga po pitanju naseg ulaska u NATO i EU je odredjene starteskom incijativom Turske i nazalost s nase strane nedovljno iskoristenom snagom Saudije, Katara, UAE.

Inace nikakvi kompromisi nece zadovoljiti Hrvate i oni ce iste sekunde pokrenuti vojnu akciju unistenja Bosne i Bosnjaka ako im to neki globalni poremecaj omoguci.

Mi smo krivi, sto smo zivi - zapamti to.

Kako mozes ocekivati neke kompromise od nacije, koji te smatraju "polunarodom", sta onaj Ante Šupačin kaza nedavno ili kako mu je vec prezime.
BAK-eV

#3790 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by BAK-eV »

Prpa.ba wrote: 05/12/2024 12:44 Kilaza se gubi samo ako se hranu ceka za pogresnim stolom. :mrgreen:
Jos ako je hrana kancorogena, onda bjezi od toga. :run:

Isto tako nije dozvoljeno nama jesti hranu koja nije halal. :D

A naucno je dokazano, da je redovan post dobar za zdravlje. :-D
Novak20

#3791 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

Baš se moram koristiti navodnicima.

"Kilaža" se u kontekstu napisanog odnosi na demografske, ekonomske, političke, društvene i svake druge gubitke koje imaju sve zajednice u BiH kao i sama BiH.

Čisto sumnjam da će oporavku pomoći "rahat patnja". Post ovih koji nisu napustili BiH još i manje. :D
No Mind

#3792 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by No Mind »

Novak, sa nase strane taj argument zvuci kao, svi propadamo, neki sad i brze, hajmo stoga brzo iz goreg u losije dok jos ima vremena. I zasto bi to neko onda uradio... Mislim, realno, necemo se složiti, vizija drzave je razlicita, i zasto bi onda iz ove pozicije mijenjali bilo sta. Ko nije zadovoljan, uvijek ima opcija protuustavnog djelovanja, samo to je najriskantnija opcija i moze da puno zaboli sudjeljujuce elemente ukoliko se nema dovoljno snage da ae porazi drzava.
No Mind

#3793 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by No Mind »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/amba ... /241205132

"Pitanje pred Vladom i Parlamentom Federacije BiH jeste da li su spremni djelovati kako bi zaštitili BiH od ruskog malignog utjecaja usvajanjem Zakona o južnoj interkonekciji kojeg je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio u decembru 2021. i time omogućiti provedbu projekta [kojeg tri godine blokira pojedinac, a koji bi stanovnicima Federacije BiH, posebno onim u Hercegovini, osigurao ekonomske prednosti. Odluka je na njima, a historija će oštro suditi onima koji interese Rusije stave iznad interesa građana BiH"

Ko li je ovaj istaknuti pojedinac, da li ce moci da nastavi da blokira i stavlja ruski interes iznad interesa BiH :D
Novak20

#3794 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

No Mind wrote: 05/12/2024 14:08 Novak, sa nase strane taj argument zvuci kao, svi propadamo, neki sad i brze, hajmo stoga brzo iz goreg u losije dok jos ima vremena. I zasto bi to neko onda uradio... Mislim, realno, necemo se složiti, vizija drzave je razlicita, i zasto bi onda iz ove pozicije mijenjali bilo sta. Ko nije zadovoljan, uvijek ima opcija protuustavnog djelovanja, samo to je najriskantnija opcija i moze da puno zaboli sudjeljujuce elemente ukoliko se nema dovoljno snage da ae porazi drzava.
Znam da nije popularno to što govorim ali nemam kratkog objašnjenja za državu, viziju države, što je bolje ili gore....

Možda danas ugrabim vremena da pobliže odgovorim ali za znam koliko je ovdje, na ovim prostorima država propalo u zadnjih 150 godina, a najgora stvar je uvijek bio rat. Daleko mu kuća.
Novak20

#3795 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Novak20 »

No Mind wrote: 05/12/2024 14:56 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/amba ... /241205132

"Pitanje pred Vladom i Parlamentom Federacije BiH jeste da li su spremni djelovati kako bi zaštitili BiH od ruskog malignog utjecaja usvajanjem Zakona o južnoj interkonekciji kojeg je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio u decembru 2021. i time omogućiti provedbu projekta [kojeg tri godine blokira pojedinac, a koji bi stanovnicima Federacije BiH, posebno onim u Hercegovini, osigurao ekonomske prednosti. Odluka je na njima, a historija će oštro suditi onima koji interese Rusije stave iznad interesa građana BiH"

Ko li je ovaj istaknuti pojedinac, da li ce moci da nastavi da blokira i stavlja ruski interes iznad interesa BiH :D
Dobro kaže, historija će suditi ali svima.

Ja bih recimo nakon ovog govora veleposlanika Rusije proglasio osobom non grata sa pozicije članova Predsjedništva BiH i ministra vanjske politike VM.

I Rusima bih uveo vize bez da pitam američko veleposlanstvo. :D

:run:
Truba

#3796 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by Truba »

znaci sarajlije ne daju da se na mjestu sljunka i baraka na privatnoj zemlji gradi zgdrada
a neumljani trebaju/će dozvoliti dozvoliti da im se napravi luka?
narod zaustavio centralnu banku u hastahani da pravi zgradu
a neće niko u neumu zaiustaviti da im se pravi luka/terminal

:? :? :?
DonieBrasco

#3797 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DonieBrasco »

Hoce li se Šmit zaloziti za Covica i Zagreb, u vezi plina kao sto je za presudu Kovacevic ?

Također kako ce "treci" a ovamo se prica o imovini drzave BiH, zar to nije teritorija hrvata i samim time imovina hrvata ?

Teski dani i pred Šmitom.
No Mind

#3798 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by No Mind »

U vezi djelovanja oko presude Kovacevic je imao podrsku USA i UK, mislim da je ambasada imala i direktnu izjavu podrske njemu oko toga. Ne radi on bas na svoju ruku.
Ali s plinom se cini malo drukcije, sto se tice stavova USA, pa vidjecemo na sto ce to izaci. Da li ce se tolerirati da to i dalje stoji, ili ce mozda biti i sankcija. Covica bi vjerujem to najmanje bolilo, taj se nahapao za cukununuke. Ali ostale, pojedince ili firme oko njega moze to fino da zaboli. I onda kao Čavara came na ledini bez plate, a vamo vide kako vrhovni hacijendaš i dalje uziva u posteno stecenoj imovini i kapitalu. Da li se isplati zrtvovati sve "za stvar", nije to bas taj kalibar domoljuba danaske kao nekad :D
DonieBrasco

#3799 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by DonieBrasco »

Ja tipujem da ce biti ovo sto sam napisao da ce Covicu bezkicmenjaci i tuke iz bosnjackog korpusa - takozvani "pro-BiH" predati BH Gas kako on hoce, tako mu ne treba hrvatska privatna firma.

Naravno tu ce imati amerikanci svoje prste kao za presudu Kovacevic - sem ako je sud profesionalan pa bude drugaciji ishod. Imovina također posebna prica ali to ce na kraju doci.
No Mind

#3800 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini

Post by No Mind »

DonieBrasco wrote: 05/12/2024 16:16 Ja tipujem da ce biti ovo sto sam napisao da ce Covicu bezkicmenjaci i tuke iz bosnjackog korpusa - takozvani "pro-BiH" predati BH Gas kako on hoce, tako mu ne treba hrvatska privatna firma.

Naravno tu ce imati amerikanci svoje prste kao za presudu Kovacevic - sem ako je sud profesionalan pa bude drugaciji ishod. Imovina također posebna prica ali to ce na kraju doci.
Jaaa... vjerujem da bi oni popustili, dok god se moze prodati prica glasackom tijelu da je sacuvan državni interes. Ali problem je sto to Covicu nije dosta, ako sad dobije upravni odbor ili sta vec, upravljanje BH Gasom... to mu opet dugorocno ne osigurava kontrolu i eventualno u nekom momentu se opet mora boriti za tu polugu kontrole i ucijenjivanja. A sa etnicki cistom hrvatskom firmom na markiranom zamisljenjom etnoteritoriju je to apsolutno osigurano.
Post Reply