Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DebelinJoe

#1 Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by DebelinJoe »

Imamo mi taj mit da smo superiorni, da smo pametniji od ostatka svijeta...Naročito volimo da maštamo da su ovdašnja djeca pametnija od obe na zapadu...I onda 'ladan tuš.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /241204094
Učenici iz BiH najgori u regiji na TIMSS istraživanju iz matematike, u prirodnim naukama ispod prosjeka
Pa kaže...
Drugi put, 2019. godine, u istraživanju su sudjelovali učenici četvrtih razreda osnovne škole, a ostvareni rezultati pokazali su kako 24 posto testiranih učenika ne može doseći čak ni nisku razinu postignuća u oblasti matematike te kako samo 1 posto učenika, ili svaki stoti, ostvaruje rezultat u naprednoj referentnoj vrijednosti iz matematike i prirodnih nauka.
Ima još...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/realnos ... /241112154
Realnost domaćeg obrazovanja: Računarska i informacijska pismenost bh. učenika je ispod svjetskog nivoa
Kako su saopćili APOSO-a, istraživanja za Bosnu i Hercegovinu pokazuju:

Da učenici posjeduju samo osnovne vještine računarske i informacijske pismenosti, s niskim postignućima, ispod ICILS prosjeka za 2023.;

Da uprkos velikoj upotrebi uređaja informaciono-komunikacijske tehnologije, nisu razvili potrebne vještine za učinkovito korištenje digitalnih informacija, bilo kao korisnici ili kao njihovi potrošači;

Da ne posjeduju dovoljno vještina potrebnih za samostalno korištenje digitalnih informacija i donošenje procjena o njihovoj vjerodostojnosti, relevantnosti i korisnosti;

Da nastava u online režimu, za vrijeme pandemije koronavirusa, kada je evidentno bila pojačana upotreba informaciono-komunikacijskih uređaja, nije značajno doprinijela računarskim kompetencijama učenika;
Ma kažu, naša djeca razvaljuju, rasturaju, nema im ravnih...Sve sami genijalci...

Uđe čovjek, to jest ja, jednom u tramvaj, pun tramvaj učenika Gimnazija Obala, prepoznam im po priči. O čemu razgovaraju:

- Došli Kemo i Dženo pred školu...On njega nogom, ovaj njega nožem, bode ga ba, ono pravo ga bode, svega ga izbode...Mi se smijemo ba, ono nam šega pravo

- On meni ovako, ja njemu šta hoš ba, on na mene nešto šakom, on na mene ovako nešto glumi, nož izvadi, kažem ja njemu, pičko saš ti vidt, odem do kuće, uzmem pištolj od babe, dođe pred školu, utoku mu ( učenik pokazuje kako je u glavu drugog učenika repetirao pištolj ja ovako stavi, kažem šta je sad pičko...On se usro alahami...

Pa učenice od 14, 15, 16 godina izgledaju i pričaju kao ženetine...Slušam jednu, također učenica neke od sarajevskih gimnazija, kako priča kako "on2 mora biti frajer, kako mora imati novo i skupo auto, noviji Iphone (max ili plus) i skup sat i skup parfem i imati para...Da ona neće ni da čuje za muškarca koji nema bijesan auto, noviji iphone ili skupi sat sat tipa Fossil ili Phillip Patek...

Onda čovjek ode u Oslo, u Prag, u Amsterdam, u Berlin, u Beč, u Zagreb kao najbliži...Uđe u tramvaj u špici, učenici ideu u školu, pričaju o piramidama, o faronima, o šumi u Amazoniji, o tome kako žive Eksimi, o tehnologiji, o ekologiji, o muzici...

Djeca su nam katastrofa, ali nisu ona kriva, nisu čak ni škole krive toliko...Koliko je krivo društvo koje odbija da radi na sebi, da uči, da se trudi, da se mijenja...Koje prezire intelektualce i pametne ljude, a favorizira budale, prostake, nasilnike i nitkove svih vrsta...

Recimo

https://n1info.ba/wp-content/uploads/20 ... 0x422.jpeg

Image

https://n1info.ba/vijesti/a121562-ko-je ... zvao-esed/

Samo patološki glup narod mogao je ovakve ljude birati za svoje predstavnike. Bolje taj narod nije ni zaslužio.

Prošetajte recimo tokom lijepih dana recimo centrom Sarajava tokom lijepih dana, zagledajte malo ljude koji hodaju okolo, pogledajte im gestikulacije, mimiku, poslušajte šta i kako pričaju...Neće vam biti teško skontati da baš nismo okruženi sa mnogo iole pametnih ljudi. Jok, većina stanovnika ove zemlje je oholo, bezobrazno, nevaspitano i bogami poglupo. Ko misli da pišem gluposti, neka se okrene okolo i skonta kako živimo u zemlji u kojoj ništa ne funkcioniše. Zbog ljudi koji žive i rade u njoj. Ima li boljeg primjera od slučaja pruge u Donjoj Jablanici.

Nismo mi kao narod daleko od Muje i Sulje iz viceva, sviđalo se to nama ili ne.

Volio bih da ova tema bude neka vrsta antologije bosanske gluposti, ono što ste čuli. Evo recimo nekih primjera...

Jarana na faksu maltretirao profa jer nije htio da kupi njegovu knjigu, govorio mu pred 150 ljudi i urlao na njega da je debil i da je glup. Jaran magistrirao i doktorirao i predaje danas na fakultetu...

Drugaricu iz srednje šikanirali na prijemnom na ASU za glumu, rekli joj da je glupa. Otišla na Veterinu, postala student generacije, zlatna značka univerziteta, doktorirala, žena danas živi na Zapadu, priznata naučnica, član akademija nauka i umjetnosti u pola zemalja EU, naučni članci joj izlaze u najpriznatijim časopisima u svijetu...

Ne zaboravimo da je domaća "pamet" jednom Danisu Tanoviću rekla da nema pojma, pa čovjek otišao na zapad, pa htio da ovdje snimi Ničiju zemlju, pa mu niko nije htio ništa pomoći, pa onda uz pomoć francuskih, belgijskih, kanadskih para i pameti snimio film i dobio Oskara.

Ne zaboravimo da je domaća pamet Edina Džeku zvala "šljivotresom". Znamo šta je čovjek postigao. I da je domaća pamet odbila Zlatana Ibrahimovića kada je htio igrati za Bosnu. I da je sarajevski Diskoton odbio Bijelo dugme, a i Merlina, Pušenje, Plavi orkestar, Crvenu Jabuku, da su ovi bendovi svoje prve albume i pjesme snimali u Beogradu i Zagrebu.

Jednom sam radio za jednu firmu i negdje na nagradnoj igri osvojim paket Red Bulla, kojeg ne pijem. Donesem te sokove u firmu, podijelim kolegama, ali ne lezi vraže. Sutra me zovu na raport u HR, kažu podnesena prijava protiv mene od strane kolega. Pitam šta piše u prijavi i doslovce čitam: "On ima sokove a ja nemam."

Sa ekipom iz iste firme jednom krenuli na tim bilding na Vlašić, krenuli autima. Na dogovoreno mjesto u dogovoreno vrijeme na Vlašić nije stigla ni trećina onih koji su pošli. Jedni javljaju zalutali u Tarčin?!!, drugi na Fojničkom raskršću skrenuli lijevo, završili kod Prokoškog jezera, ne znaju kuda, ovi drugi se pola dana vrtili po kružnim tokovima u Zenici, jedni nisu znali kako da izađu iz Travnika...Po školskoj spremi skoro svi ili inžinjeri mašinstva ili ekonomisti, mnogi čak i magistri, a nisu znali čitati saobraćajne znakove.

Evo mog omiljenog privatnog primjera koliko smo glup narod i to iz moje familije. Moji roditelji imali običaj da na ručak pozovu jednog rođaka. Ručak je bio dobar, ugođaj na nivou. Sretnem ja tog rođaka, čovjek bijesan i kao pomahnitao, hoće se tuče sa mnom...Smirim ga malo, onako dvije tri vaspitne i pitam šta je problem: Onda čovjek udari u plač, krivo mu jer moja mati kuha bolje od njegove, krivo jer lijepo ugošćen, jer on tako nikad nije doživio, ni takva serviranja, ni te salvete, pa trpezarija mojih roditelja bila ljepša od trpezarije kod njegovih...Pa se rođo odlučio fizički obračunati sa mnom zbog ručka i ugođaja koji su mu kao gostu priredili moji roditelji. Bilo mu previše lijepo.

Čudan smo narod.

Eto pišite o fenomenu bosanske gluposti.
Drug Saban

#2 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Drug Saban »

Uh koliki tekst.

Gimnazija Obala je prosle skolske godine imala afericu oko drogiranja ucenika, malo se medijski sakrilo ali pricalo se po gradu.

Najpametniji smo uz kahvu i cigare, to svakako, nigdje vise pametnjakovica po metru kvadratnom.
DebelinJoe

#3 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by DebelinJoe »

Drug Saban wrote: 04/12/2024 23:46 Uh koliki tekst.

Gimnazija Obala je prosle skolske godine imala afericu oko drogiranja ucenika, malo se medijski sakrilo ali pricalo se po gradu.

Najpametniji smo uz kahvu i cigare, to svakako, nigdje vise pametnjakovica po metru kvadratnom.
Nismo sposobni riješiti niti jedan problem koji ovo društvo ima.
Hakiz

#4 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hakiz »

O čemu raspravljati?

Ta djeca su naša djeca ili naši unuci. A ovdje se stalno ponavlja da sve iz kuće dolazi. Naravno, nisu testirana djeca djeca forumaša, neka druga su to djeca, da neko ne pomisli nešta...

Davno je Balašević rekao nešta ovdje primjenjivo, parafraziram: "U ratu su izginuli najbolji sinovi i kćeri ove zemlje. Mi smo za vođe i nastavnike dobili one koji su preživjeli". Reklo bi se i roditelje.

Sve je rečeno.
Ludzak

#6 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Ludzak »

A i djeca su sve više nezainteresovana za sve. Za matematiku posebno. A to da smo glupi, to je opće poznato. Nema tu nikakvog iznenađenja.
Hakiz

#7 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Hakiz »

Ludzak wrote: 05/12/2024 00:00 A i djeca su sve više nezainteresovana za sve. Za matematiku posebno. A to da smo glupi, to je opće poznato. Nema tu nikakvog iznenađenja.
Drug i ja u kafani i on objašnjava naše narode jednoj Francuskinji. Kaže, ma ne, nisi skontala, Crnogorci su oni lijeni, mi smo oni glupi.

Njen pogled je bio neprocjenjiv. Da je bila neka Britanka, bilo bi joj jasno.
talijan97

#8 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by talijan97 »

Neuki smo i nazadni.

Tema je top.

A mladje generacije su proizvod neukih i glupih + sav teret i ptsd koji nose drustvene mreze.

Ne bi ni to bio problem, ali 90% ljudi je bahato i ne da u sebe gledati. Ukoliko sugerises da se ispravi neko ruzno ponasanje, pojavu, mogao bi uletiti u neki fajt.

Sjecam se u Olovu na termalnim vodama, neka teleca glava dovela djecu, i ono zvjerski skace u bazen gdje su vecinom stariji. Naravno ja sam morao djeci poruciti da prestanu, a babo bleji.
Sanjarko

#9 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Sanjarko »

https://worldpopulationreview.com/count ... by-country
IQ (Lynn/Becker) 88.54
Source (True/Est.) T
ICI 2017 Grade C-
Prosjecni smo, ali glupi nismo. Istina imamo dosta staru populaciju koja je nepismena i bukvalno i informaticki. Pa meni mladzem relativno, srednje godine sve teze ici u korak s tehnologijom itd. A cupa me poznavanje Engleskog jezika.
DebelinJoe

#10 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by DebelinJoe »

Hakiz wrote: 04/12/2024 23:51 O čemu raspravljati?

Ta djeca su naša djeca ili naši unuci. A ovdje se stalno ponavlja da sve iz kuće dolazi. Naravno, nisu testirana djeca djeca forumaša, neka druga su to djeca, da neko ne pomisli nešta...

Davno je Balašević rekao nešta ovdje primjenjivo, parafraziram: "U ratu su izginuli najbolji sinovi i kćeri ove zemlje. Mi smo za vođe i nastavnike dobili one koji su preživjeli". Reklo bi se i roditelje.

Sve je rečeno.
Moj razred iz srednje, odmah iz rata, skoro sve sinovi i kćeri tadašnjih ministara, diplomata i direktora javnih preduzeća. Proizvod roditelja koji su iz rata izašli džepova punih para, sa po nekoliko stanova i mercedesa. To je generacija koja sada ima između 42 i 44 godine. U to vrijeme razmaženi degenerici sa mobitelima i markiranom garderobom koju su kupovali po Milanu i Parizu. Jedan učenica, kćerka jedne poznate poslijeratne ministrice hvalila se džemperom od 2000 maraka, kupljenim u Parizu u Chanelovoj radnji. Većina njih se drogiralo ili prostituisalo (cure) iz zabave. Bila je nekd 2007/2008 velika afera sa prostitucijom u sarajevskim srednjim školama, pa je to zataškano jer su klijenti bili tada poznate ličnosti, pjevači, igrači Želje i Sarajeva, KK Bosna. Jedan sin tada moćnog oca uzeo od tate mečku, divljao autom po gradu i usmrtio pješaka. Nikada nije odgovarao. Jednom polupali cijeli kabinet informatike i naložili vatru u njemu, pa se to zataškalo, došli bogati roditelji pa platili štetu. I to gurnuto pod tepih.

Zašto pišem o ovim ljudima? Zato što su ti ljudi danas uhljebljeni na važne društvene funkcije, tata i mame su im sredili i da završe srednju i da upišu fakultet, da ga završe, pa ih uhljebili u politiku na visoke položaje, kao šefove kabineta, u diplomatiju, kao asistente i profesore na fakuletima, na besmislena ali dobro plaćena radna mjesta u javnim preduzećima.

Ta nekadašnja tatina i mamina derišta, danas su "elita" koja nama kroji sudbinu i koja ima djecu kojoj je predodređeno da budu također elita. Šta očekivati od te djece? Da budu vrijedna i pametna?
Teško.
cyprus

#11 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by cyprus »

Aj čega sve lik nadrobi u uvodnom postu :D

A to da nauka u Bosni nikad nije bila na nekoj cijeni, to je opšte poznato... Nikakva novost... Pa prošlo je tek par decenija otkad je školovanje ženske djece prestalo bit sramota...
Sanjarko

#12 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Sanjarko »

cyprus wrote: 05/12/2024 00:33 Aj čega sve lik nadrobi u uvodnom postu :D

A to da nauka u Bosni nikad nije bila na nekoj cijeni, to je opšte poznato... Nikakva novost...
Kako nije, Energoinvest, Hidrogradnja itd mi odmah padnu napamet, za vrijeme Juge i Tita.
DebelinJoe

#13 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by DebelinJoe »

Sanjarko wrote: 05/12/2024 00:36

A to da nauka u Bosni nikad nije bila na nekoj cijeni, to je opšte poznato... Nikakva novost...
Kako nije, Energoinvest, Hidrogradnja itd mi odmah padnu napamet, za vrijeme Juge i Tita.
Emerik Blum je bio "kuferaš", potomak jevrejske porodice koja je za vrijeme AU došla u Bosnu. A koliki smo retardi, uspjeli smo onoliko Energoinvest pomnožiti sa nulom.
Sanjarko

#14 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Sanjarko »

DebelinJoe wrote: 05/12/2024 00:43
Sanjarko wrote: 05/12/2024 00:36

Emerik Blum je bio "kuferaš", potomak jevrejske porodice koja je za vrijeme AU došla u Bosnu. A koliki smo retardi, uspjeli smo onoliko Energoinvest pomnožiti sa nulom.
Dobro za Emerika, ali bilo ih je jos, pada mi na pamet Dzemal isto tako, kao i Hidrogradnja odmah. Tad je postojao red i sistem kakav takav, sad je haos skoro. Pa jbte kazem i govorim kako su mene zeznuli. Govorio sam ovdje o tome, kako su mi jedni stavili 1 kategoriju invaliditeta, a drugi 2 kategoriju.

A gdje je sto su mi porodicu opljackali u ratu i nakon rata. Stan predaka, i preduzece mame, a gdje je Zeljezara tek. Nju je krao ko god je htio, i sad je potkradaju, po meni.
cyprus

#15 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by cyprus »

Pa imaš ti i sad sposobnih/obrazovanih/uspješnih ljudi... Nije stvar u tome, nego u kritičnoj masi ljudi, ili ako hoćeš prosječnom ovdašnjem čovjeku... Njemu je nauka vrlo nisko na listi prioriteta... Ako mu je i stalo do obrazovanja, prvenstveno mu je važan papir, a ne znanje...

I tako je uvijek bilo... Naš čovjek je sumnjičav prema nauci uvijek bio - sve što mu treba jesu religijske/ideološke dogme i "životna škola"... U novije vrijeme "znanje" nadograđuje onim što pokupi skrolanjem po društvenim mrežama...

Knjiga? Jok.
MMM1977

#16 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by MMM1977 »

Pa nismo mi glupi, glupa su nasa djeca i unuci, sta se mi imamo sekirati radi toga :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#17 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Velkoski »

Onda čovjek ode u Oslo, u Prag, u Amsterdam, u Berlin, u Beč, u Zagreb kao najbliži...Uđe u tramvaj u špici, učenici ideu u školu, pričaju o piramidama, o faronima, o šumi u Amazoniji, o tome kako žive Eksimi, o tehnologiji, o ekologiji, o muzici...
:lol:
tramvajtrojka

#18 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by tramvajtrojka »

Velkoski wrote: 05/12/2024 02:42
Brt ovo isto kao alternativa realnost, a svi debilizmi i furke potekle odozgo :mrgreen: :mrgreen: :lol:

neka pogleda malo UK i kako oni izgledaju, il njemačku il hladnu dansku :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#19 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Velkoski »

tramvajtrojka wrote: 05/12/2024 03:14
Brt ovo isto kao alternativa realnost, a svi debilizmi i furke potekle odozgo :mrgreen: :mrgreen: :lol:

al' doslovno kompletan tiktok brainrot preuzimamo upravo od ovih nabrojanih

kompletna planeta je zaglupila svakako
DebelinJoe

#20 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by DebelinJoe »

Velkoski wrote: 05/12/2024 03:18
tramvajtrojka wrote: 05/12/2024 03:14

al' doslovno kompletan tiktok brainrot preuzimamo upravo od ovih nabrojanih

kompletna planeta je zaglupila svakako
Ali oni nemaju Faću na TikToku.

Ljubi nas Faćko tutokompleto. U tome je razlika.
mali_balon

#21 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by mali_balon »

Mi smo ba najpametniji, zajebi ti te neke tamo upitnike i ankete, sta oni znaju... ....pogotovu mi sa foruma....
muha_sa

#22 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by muha_sa »

mali_balon wrote: 05/12/2024 08:27 Mi smo ba najpametniji, zajebi ti te neke tamo upitnike i ankete, sta oni znaju... ....pogotovu mi sa foruma....
:thumbup:
duh_sa_sjekirom

#23 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by duh_sa_sjekirom »

Spoiler
Show
DebelinJoe wrote: 04/12/2024 23:43 Imamo mi taj mit da smo superiorni, da smo pametniji od ostatka svijeta...Naročito volimo da maštamo da su ovdašnja djeca pametnija od obe na zapadu...I onda 'ladan tuš.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /241204094
Učenici iz BiH najgori u regiji na TIMSS istraživanju iz matematike, u prirodnim naukama ispod prosjeka
Pa kaže...
Drugi put, 2019. godine, u istraživanju su sudjelovali učenici četvrtih razreda osnovne škole, a ostvareni rezultati pokazali su kako 24 posto testiranih učenika ne može doseći čak ni nisku razinu postignuća u oblasti matematike te kako samo 1 posto učenika, ili svaki stoti, ostvaruje rezultat u naprednoj referentnoj vrijednosti iz matematike i prirodnih nauka.
Ima još...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/realnos ... /241112154
Realnost domaćeg obrazovanja: Računarska i informacijska pismenost bh. učenika je ispod svjetskog nivoa
Kako su saopćili APOSO-a, istraživanja za Bosnu i Hercegovinu pokazuju:

Da učenici posjeduju samo osnovne vještine računarske i informacijske pismenosti, s niskim postignućima, ispod ICILS prosjeka za 2023.;

Da uprkos velikoj upotrebi uređaja informaciono-komunikacijske tehnologije, nisu razvili potrebne vještine za učinkovito korištenje digitalnih informacija, bilo kao korisnici ili kao njihovi potrošači;

Da ne posjeduju dovoljno vještina potrebnih za samostalno korištenje digitalnih informacija i donošenje procjena o njihovoj vjerodostojnosti, relevantnosti i korisnosti;

Da nastava u online režimu, za vrijeme pandemije koronavirusa, kada je evidentno bila pojačana upotreba informaciono-komunikacijskih uređaja, nije značajno doprinijela računarskim kompetencijama učenika;
Ma kažu, naša djeca razvaljuju, rasturaju, nema im ravnih...Sve sami genijalci...

Uđe čovjek, to jest ja, jednom u tramvaj, pun tramvaj učenika Gimnazija Obala, prepoznam im po priči. O čemu razgovaraju:

- Došli Kemo i Dženo pred školu...On njega nogom, ovaj njega nožem, bode ga ba, ono pravo ga bode, svega ga izbode...Mi se smijemo ba, ono nam šega pravo

- On meni ovako, ja njemu šta hoš ba, on na mene nešto šakom, on na mene ovako nešto glumi, nož izvadi, kažem ja njemu, pičko saš ti vidt, odem do kuće, uzmem pištolj od babe, dođe pred školu, utoku mu ( učenik pokazuje kako je u glavu drugog učenika repetirao pištolj ja ovako stavi, kažem šta je sad pičko...On se usro alahami...

Pa učenice od 14, 15, 16 godina izgledaju i pričaju kao ženetine...Slušam jednu, također učenica neke od sarajevskih gimnazija, kako priča kako "on2 mora biti frajer, kako mora imati novo i skupo auto, noviji Iphone (max ili plus) i skup sat i skup parfem i imati para...Da ona neće ni da čuje za muškarca koji nema bijesan auto, noviji iphone ili skupi sat sat tipa Fossil ili Phillip Patek...

Djeca su nam katastrofa, ali nisu ona kriva, nisu čak ni škole krive toliko...Koliko je krivo društvo koje odbija da radi na sebi, da uči, da se trudi, da se mijenja...Koje prezire intelektualce i pametne ljude, a favorizira budale, prostake, nasilnike i nitkove svih vrsta...

Recimo

https://n1info.ba/wp-content/uploads/20 ... 0x422.jpeg

Image

https://n1info.ba/vijesti/a121562-ko-je ... zvao-esed/

Samo patološki glup narod mogao je ovakve ljude birati za svoje predstavnike. Bolje taj narod nije ni zaslužio.

Prošetajte recimo tokom lijepih dana recimo centrom Sarajava tokom lijepih dana, zagledajte malo ljude koji hodaju okolo, pogledajte im gestikulacije, mimiku, poslušajte šta i kako pričaju...Neće vam biti teško skontati da baš nismo okruženi sa mnogo iole pametnih ljudi. Jok, većina stanovnika ove zemlje je oholo, bezobrazno, nevaspitano i bogami poglupo. Ko misli da pišem gluposti, neka se okrene okolo i skonta kako živimo u zemlji u kojoj ništa ne funkcioniše. Zbog ljudi koji žive i rade u njoj. Ima li boljeg primjera od slučaja pruge u Donjoj Jablanici.

Nismo mi kao narod daleko od Muje i Sulje iz viceva, sviđalo se to nama ili ne.

Volio bih da ova tema bude neka vrsta antologije bosanske gluposti, ono što ste čuli. Evo recimo nekih primjera...

Jarana na faksu maltretirao profa jer nije htio da kupi njegovu knjigu, govorio mu pred 150 ljudi i urlao na njega da je debil i da je glup. Jaran magistrirao i doktorirao i predaje danas na fakultetu...

Drugaricu iz srednje šikanirali na prijemnom na ASU za glumu, rekli joj da je glupa. Otišla na Veterinu, postala student generacije, zlatna značka univerziteta, doktorirala, žena danas živi na Zapadu, priznata naučnica, član akademija nauka i umjetnosti u pola zemalja EU, naučni članci joj izlaze u najpriznatijim časopisima u svijetu...

Ne zaboravimo da je domaća "pamet" jednom Danisu Tanoviću rekla da nema pojma, pa čovjek otišao na zapad, pa htio da ovdje snimi Ničiju zemlju, pa mu niko nije htio ništa pomoći, pa onda uz pomoć francuskih, belgijskih, kanadskih para i pameti snimio film i dobio Oskara.

Ne zaboravimo da je domaća pamet Edina Džeku zvala "šljivotresom". Znamo šta je čovjek postigao. I da je domaća pamet odbila Zlatana Ibrahimovića kada je htio igrati za Bosnu. I da je sarajevski Diskoton odbio Bijelo dugme, a i Merlina, Pušenje, Plavi orkestar, Crvenu Jabuku, da su ovi bendovi svoje prve albume i pjesme snimali u Beogradu i Zagrebu.

Jednom sam radio za jednu firmu i negdje na nagradnoj igri osvojim paket Red Bulla, kojeg ne pijem. Donesem te sokove u firmu, podijelim kolegama, ali ne lezi vraže. Sutra me zovu na raport u HR, kažu podnesena prijava protiv mene od strane kolega. Pitam šta piše u prijavi i doslovce čitam: "On ima sokove a ja nemam."

Sa ekipom iz iste firme jednom krenuli na tim bilding na Vlašić, krenuli autima. Na dogovoreno mjesto u dogovoreno vrijeme na Vlašić nije stigla ni trećina onih koji su pošli. Jedni javljaju zalutali u Tarčin?!!, drugi na Fojničkom raskršću skrenuli lijevo, završili kod Prokoškog jezera, ne znaju kuda, ovi drugi se pola dana vrtili po kružnim tokovima u Zenici, jedni nisu znali kako da izađu iz Travnika...Po školskoj spremi skoro svi ili inžinjeri mašinstva ili ekonomisti, mnogi čak i magistri, a nisu znali čitati saobraćajne znakove.

Evo mog omiljenog privatnog primjera koliko smo glup narod i to iz moje familije. Moji roditelji imali običaj da na ručak pozovu jednog rođaka. Ručak je bio dobar, ugođaj na nivou. Sretnem ja tog rođaka, čovjek bijesan i kao pomahnitao, hoće se tuče sa mnom...Smirim ga malo, onako dvije tri vaspitne i pitam šta je problem: Onda čovjek udari u plač, krivo mu jer moja mati kuha bolje od njegove, krivo jer lijepo ugošćen, jer on tako nikad nije doživio, ni takva serviranja, ni te salvete, pa trpezarija mojih roditelja bila ljepša od trpezarije kod njegovih...Pa se rođo odlučio fizički obračunati sa mnom zbog ručka i ugođaja koji su mu kao gostu priredili moji roditelji. Bilo mu previše lijepo.

Čudan smo narod.

Ja, i?
splinter

#24 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by splinter »

DebelinJoe wrote: 04/12/2024 23:43

Čudan smo narod.

:lol: :lol:
Haris.ba

#25 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Haris.ba »

Losi su nam nastavnici i profesori. Od glave smrdi.

Nije poenta ni u ocjenjivanju. To baska.

Fazon je sto postoji skroz pogresan pristup u ucenju matematike u osnovnoj skoli. Vidim to na svojoj djeci.
Fakticki se desi da djeca dodju u srednju skolu a ne znaju osnovne matematicke operacije. Kako poloze prijemni je misterija.
To isto ko da instruktor voznje ne nauci vozaca gdje je volan i pedale.

Imam prijatelja, mislim da ima nekih vise od 20 godina covjek se samo bavi instrukcijama iz matematike.
Kaze da mu je najveci problem objasniti roditelju da mu dijete ne zna tablicu mnozenja, a hoce da upise masinstvo.

On je predlagao kolegama profesorima matematike u srednjoj koji su mu se zalili na djecu da prvi cas zadaju list sa 5 zadataka na nivou 5 ili 6 razred osnovne. Pa da znaju sa cime imaju posla.
Last edited by Haris.ba on 05/12/2024 08:41, edited 1 time in total.
Post Reply