Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
- SaraFina
- SaraFina
#3702 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
I uz činjenicu da je konstitutivnost naroda natkrovljujuće načelo te je jasno izražena u samoj preambuli Ustava BiH, a da Statut Distrikta Brčko u svojim osnovnim načelima jasno precizira da su Ustav Bosne i Hercegovine, kao i važeći zakoni te odluke institucija Bosne i Hercegovine, izravno primjenjivi na cijelom teritoriju Distrikta, unutar ove administrativne jedinice BiH u ovom se trenutku vode teški politički pregovori oko imenovanja čelnih ljudi, u prvom redu pozicije gradonačelnika, a koja bi, u skladu s načelom rotacije, sada trebala pripasti Hrvatima.
- SaraFina
#3703 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
. Preko leđa Hrvata ruši se konstitutivnost u Brčkom, obara se načelo rotacije
SaraFina wrote: ↑30/11/2024 16:47I uz činjenicu da je konstitutivnost naroda natkrovljujuće načelo te je jasno izražena u samoj preambuli Ustava BiH, a da Statut Distrikta Brčko u svojim osnovnim načelima jasno precizira da su Ustav Bosne i Hercegovine, kao i važeći zakoni te odluke institucija Bosne i Hercegovine, izravno primjenjivi na cijelom teritoriju Distrikta, unutar ove administrativne jedinice BiH u ovom se trenutku vode teški politički pregovori oko imenovanja čelnih ljudi, u prvom redu pozicije gradonačelnika, a koja bi, u skladu s načelom rotacije, sada trebala pripasti Hrvatima.
Svakih 16 godina konstitutivnost? Sto ne bi moglo?Međutim, stvari na terenu pokazuju kako kod političkih predstavnika drugih dvaju naroda nema spremnosti za takvo načelo. Dapače, pojavio se prijedlog koji bi u jednom koraku “preskočio” Hrvate te im kao mrvicu ponudio rješenje da imaju gradonačelnika svakih 16 godina. Kako doznajemo tijekom jučer održanog sastanka, koji nije rezultirao dogovorom predstavnika triju naroda, istaknuta je ideja da se uvede načelo 2:2:1, što bi u prijevodu značilo da Srbi i Bošnjaci po dva ciklusa imaju poziciju gradonačelnika, a tek bi onda na red došli Hrvati. Takvo što u svakom je slučaju hrvatskoj strani neprihvatljivo, a ona jasno inzistira na poštivanju konstitutivnost, a samim tim i načela rotacije na čelnim pozicijama u Distriktu Brčko.
-
Novak20
#3704 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Od sutra građanska BiH. Što ne bi moglo ?
- SaraFina
#3705 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Konstitutivanost je po HDZ “rastegljiv” pojam. Malo bi, malo ne. 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3706 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
ja ne znam nijednog hrvata da mu je brčko bitno
to je neka tvoja fantazija
- SaraFina
#3707 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Čoviću nije ni Sarajevo bitno. A ne Brčko. Mislim i sto b bi bilo bitno kad ambicije su svedene na očuvanje zapadne Hercegovine u konačniciTruba wrote: ↑30/11/2024 22:34ja ne znam nijednog hrvata da mu je brčko bitno
to je neka tvoja fantazija
-
Novak20
#3708 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Realnije i bolje nego da ima ambicije dodrinaša.
- SaraFina
#3709 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
-
Novak20
#3710 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ma nema veze.
Dovoljno je vidjeti koliko te nervira Čović da ne vidim potrebu da ga se kao takvoga mijenja.
- SaraFina
#3711 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
On bi trebao tebe nervirati. Tvoje nacionalne interese prodaje i osigurava sebi mirovnu u Malarskpj. Ja samo ukazujem na licemjerje.Novak20 wrote: ↑01/12/2024 10:20Ma nema veze.
Dovoljno je vidjeti koliko te nervira Čović da ne vidim potrebu da ga se kao takvoga mijenja.![]()
- SaraFina
#3712 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Libo mene a i Sarajevo sto ti 20 godine neces imati gradonacalnika u Brckom.
-
Novak20
- SaraFina
#3714 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Pa javljam se zato sto nije pametno Srbima davati bilo kakve pozitivne ustupke na koridoru koji njima život znače za opstanak šumske iz jedno dijela. Pobjeda Donalda, vasa kapitulacija i uvlačenje, licemjerje se lose odražava i po nas i po stabilnost države.
I tužno je to da ja iz Beča vidim koliko vam je stranka a i vi općenito pasivna. A ti se praviš grbav i sve to kao nonšalantno primaš. A i Labudan.
- SaraFina
#3715 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Izgred, ne brini. Čitluk, Posušje, Široki, Ljubuški i Čapljina nisu u opasnosti. Da te utješim. Iz Neca. Posto tebe očigledno ni SB ne brini. A i nema razloga. Gotovo je to odavno.
-
Novak20
#3716 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ustupci će se davati onome koji manje gazi i pravi manju štetu Hrvatima. Znaju Srbi da ih se na granici sa Hrvatskom može dobro potkačiti i ovo što se dešava u Brčkom vjerojatno je stvar nekakvog usmenog dogovora u kojem se mjesto gradonačelnika Brčkog trampi za nešto drugo.SaraFina wrote: ↑01/12/2024 10:57Pa javljam se zato sto nije pametno Srbima davati bilo kakve pozitivne ustupke na koridoru koji njima život znače za opstanak šumske iz jedno dijela. Pobjeda Donalda, vasa kapitulacija i uvlačenje, licemjerje se lose odražava i po nas i po stabilnost države.
I tužno je to da ja iz Beča vidim koliko vam je stranka a i vi općenito pasivna. A ti se praviš grbav i sve to kao nonšalantno primaš. A i Labudan.
Naravno, nikome ne pada na pamet da to poredi sa "uzurpiranom" funkcijom člana Predsjedništva BiH gdje opet do izražaja dolazi neko drugo, davno pročitano licemjerje omjera 2:1:0.
- SaraFina
#3717 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Novak20 wrote: ↑01/12/2024 11:15Ustupci će se davati onome koji manje gazi i pravi manju štetu Hrvatima. Znaju Srbi da ih se na granici sa Hrvatskom može dobro potkačiti i ovo što se dešava u Brčkom vjerojatno je stvar nekakvog usmenog dogovora u kojem se mjesto gradonačelnika Brčkog trampi za nešto drugo.SaraFina wrote: ↑01/12/2024 10:57Pa javljam se zato sto nije pametno Srbima davati bilo kakve pozitivne ustupke na koridoru koji njima život znače za opstanak šumske iz jedno dijela. Pobjeda Donalda, vasa kapitulacija i uvlačenje, licemjerje se lose odražava i po nas i po stabilnost države.
Naravno, nikome ne pada na pamet da to poredi sa "uzurpiranom" funkcijom člana Predsjedništva BiH gdje opet do izražaja dolazi neko drugo, davno pročitano licemjerje omjera 2:1:0.
Ma da. Sad ćeš ti glumatati kako vi iz neke komforne pozicije ustupke dijelite kapom i sakom. Sto je neboluza na kub. Dali ste Brčko za ruku Srba u Mostaru. I to nakon vaše “veličanstvene pobjede” i sigurnosti. Mjesta gradonačelnika i sl.
Sto je samo po sebi paradoks. Činjenica je da je HDZ u grču i u Mostaru. Zašto bi inače prodao dugoročno poziciju u Distriktu ako je vlast bez Srba u Mostaru čvrsta ko kamen.
Znaci ili vlast nije čvrsta ili su HDZ-ovci retalji i daju nenormalne ustupke za nešto nebitno. Treće solucije nema. A HR je druga država. Vrhunac sto ste dobili je onaj poklon u IZ. Sada sve ide silaznom putanjom. Ova presuda Kovačević se treba podebljati argumentacijom slucaja Brčko. I vašom kapitulacijom. Malo biste bili konstitutivni. A malo trgovali. Pa to treba zakonski regulirati. Cenzusom nekim. Ispod 8% recimo da bude mjerica. Ne?
A jeste u Brčkom ste 92 opstali i odbraniti grad, zaboravih. Uz potporu HV preko Save. Stvarno nema potrebe za zabrinutost kad se gleda skorija povjest. Ti si meni fenomen. U losim isprikama. Ne samo Brčko nego i komplet Posavina. Kako imam amneziju zaboga!
-
Novak20
#3718 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Nemaš ti pojma o politici ali nije da se ne trudiš.SaraFina wrote: ↑01/12/2024 11:25Novak20 wrote: ↑01/12/2024 11:15Ustupci će se davati onome koji manje gazi i pravi manju štetu Hrvatima. Znaju Srbi da ih se na granici sa Hrvatskom može dobro potkačiti i ovo što se dešava u Brčkom vjerojatno je stvar nekakvog usmenog dogovora u kojem se mjesto gradonačelnika Brčkog trampi za nešto drugo.SaraFina wrote: ↑01/12/2024 10:57
Pa javljam se zato sto nije pametno Srbima davati bilo kakve pozitivne ustupke na koridoru koji njima život znače za opstanak šumske iz jedno dijela. Pobjeda Donalda, vasa kapitulacija i uvlačenje, licemjerje se lose odražava i po nas i po stabilnost države.
Ma da. Sad ćeš ti glumatati kako vi iz neke komforne pozicije ustupke dijelite kapom i sakom. Sto je neboluza na kub. Dali ste Brčko za ruku Srba u Mostaru. I to nakon vaše “veličanstvene pobjede” i sigurnosti. Mjesta gradonačelnika i sl.
Sto je samo po sebi paradoks. Činjenica je da je HDZ u grču i u Mostaru. Zašto bi inače prodao dugoročno poziciju u Distriktu ako je vlast bez Srba u Mostaru čvrsta ko kamen.
Znaci ili vlast nije čvrsta ili su HDZ-ovci retalji i daju nenormalne ustupke za nešto nebitno. Treće solucije nema. A HR je druga država. Vrhunac sto ste dobili je onaj poklon u IZ. Sada sve ide silaznom putanjom. Ova presuda Kovačević se treba podebljati argumentacijom slucaja Brčko. I vašom kapitulacijom. Malo biste bili konstitutivni. A malo trgovali. Pa to treba zakonski regulirati. Cenzusom nekim. Ispod 8% recimo da bude mjerica. Ne?
A jeste u Brčkom ste 92 opstali i odbraniti grad, zaboravih. Uz potporu HV preko Save. Stvarno nema potrebe za zabrinutost kad se gleda skorija povjest. Ti si meni fenomen. U losim isprikama.
Dovoljno smo zavađeni i bez tebe takve pa nema suda koji će provesti neku presudu na terenu bez velike sile.
A i to samo kao privremeno ili prijelazno rješenje ako se kojim slučajem tri strane (po)slože.
- SaraFina
#3719 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ja sam ozbiljno u dilemi može li Bosanaca biti 500 k i član presjedništva, Bošnja oko meleon i član presjedništva, Srba 850 i član presjedništva Hrvata? Eto ti reci koliko. Mada je član presjedništva neizvjestan da će biti HDZ. Lol Meni je to 70% realno već sada. Sto ne?Novak20 wrote: ↑01/12/2024 11:44Nemaš ti pojma o politici ali nije da se ne trudiš.SaraFina wrote: ↑01/12/2024 11:25Novak20 wrote: ↑01/12/2024 11:15
Ustupci će se davati onome koji manje gazi i pravi manju štetu Hrvatima. Znaju Srbi da ih se na granici sa Hrvatskom može dobro potkačiti i ovo što se dešava u Brčkom vjerojatno je stvar nekakvog usmenog dogovora u kojem se mjesto gradonačelnika Brčkog trampi za nešto drugo.
A jeste u Brčkom ste 92 opstali i odbraniti grad, zaboravih. Uz potporu HV preko Save. Stvarno nema potrebe za zabrinutost kad se gleda skorija povjest. Ti si meni fenomen. U losim isprikama.![]()
Dovoljno smo zavađeni i bez tebe takve pa nema suda koji će provesti neku presudu na terenu bez velike sile.
A i to samo kao privremeno ili prijelazno rješenje ako se kojim slučajem tri strane (po)slože.
Dobili ste IZ. Mi Kovačević i državnu imovinu. Srbi gradonacalnika u Distriktu dvamandata. Pravedno!
- Saian
#3720 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Ovako citajuci, ona tebe buca ko maksuma, a ti, uz “Hide the pain Harold” - facu, njoj vices “nemas ti pojma”, taj poznati uzvik rjecitih i potkovanih dechkicha.
Stvar je samo sto SaraFina jos uvijek misli da dokazano licemjerstvo i dvostruki arsini diskvalificiraju bilo koga u danasnjoj svjetskoj, kamoli bosanskoj politickoj areni, a ne da su u medjuvremenu prvi izbor, i negadljivima jedini alat vodjenja politike.
A ovo za trampu ruku, Brcko - Mostar, tu joj izgleda nije promakla novostvorena potreba za rukom u prije rukama komotnom Mostaru, samo, sto ti kazes, sta ces ti kad ne pratis Brcko i to
-
Novak20
#3721 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Kao što kažu na tvom matičnom HB forumu, politika je "umijeće mogućeg, stremljenje k nemogućem".SaraFina wrote: ↑01/12/2024 12:13Ja sam ozbiljno u dilemi može li Bosanaca biti 500 k i član presjedništva, Bošnja oko meleon i član presjedništva, Srba 850 i član presjedništva Hrvata? Eto ti reci koliko. Mada je član presjedništva neizvjestan da će biti HDZ. Lol Meni je to 70% realno već sada. Sto ne?Novak20 wrote: ↑01/12/2024 11:44Nemaš ti pojma o politici ali nije da se ne trudiš.SaraFina wrote: ↑01/12/2024 11:25
A jeste u Brčkom ste 92 opstali i odbraniti grad, zaboravih. Uz potporu HV preko Save. Stvarno nema potrebe za zabrinutost kad se gleda skorija povjest. Ti si meni fenomen. U losim isprikama.![]()
Dobili ste IZ. Mi Kovačević i državnu imovinu. Srbi gradonacalnika u Distriktu dvamandata. Pravedno!
Da je moguće, Bošnjaci bi po brojevima davno, još '90.-ih imali sve pod svojom kontrolom. Trenutno nemaju ali nije da tome ne teže.
Kao i svi drugi u BiH uostalom, bez obzira na brojeve i statistike koji su u našem slučaju relativni iz mnoštva razloga.
Realnost je takva da taj tvoj milijun i 500k ne daju rezultate ni tamo gdje drugi ne smetaju dok onih 7-10% funkcionira dobro u odnosu na (ne)prilike.
Za presudu Kovačević ja bih prvo pričekao konačno rješenje pa vikao hop.
-
HelaS
#3722 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Kakvu presudu:Novak20 wrote: ↑01/12/2024 12:44.SpoilerShowKao što kažu na tvom matičnom HB forumu, politika je "umijeće mogućeg, stremljenje k nemogućem".SaraFina wrote: ↑01/12/2024 12:13Ja sam ozbiljno u dilemi može li Bosanaca biti 500 k i član presjedništva, Bošnja oko meleon i član presjedništva, Srba 850 i član presjedništva Hrvata? Eto ti reci koliko. Mada je član presjedništva neizvjestan da će biti HDZ. Lol Meni je to 70% realno već sada. Sto ne?
Da je moguće, Bošnjaci bi po brojevima davno, još '90.-ih imali sve pod svojom kontrolom. Trenutno nemaju ali nije da tome ne teže.
Kao i svi drugi u BiH uostalom, bez obzira na brojeve i statistike koji su u našem slučaju relativni iz mnoštva razloga.
Realnost je takva da taj tvoj milijun i 500k ne daju rezultate ni tamo gdje drugi ne smetaju dok onih 7-10% funkcionira dobro u odnosu na (ne)prilike
Za presudu Kovačević ja bih prvo pričekao konačno rješenje pa vikao hop.![]()
1. Očekuješ
2. Priželjkuješ
-
Novak20
#3723 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
1. Očekujem da će presuda biti u velikoj mjeri korigirana u odnosu na onu prvu, a možda i u potpunosti poništena uz odbacivanje tužbenog zahtjeva.HelaS wrote: ↑01/12/2024 12:46Kakvu presudu:Novak20 wrote: ↑01/12/2024 12:44.SpoilerShowKao što kažu na tvom matičnom HB forumu, politika je "umijeće mogućeg, stremljenje k nemogućem".SaraFina wrote: ↑01/12/2024 12:13
Ja sam ozbiljno u dilemi može li Bosanaca biti 500 k i član presjedništva, Bošnja oko meleon i član presjedništva, Srba 850 i član presjedništva Hrvata? Eto ti reci koliko. Mada je član presjedništva neizvjestan da će biti HDZ. Lol Meni je to 70% realno već sada. Sto ne?
Realnost je takva da taj tvoj milijun i 500k ne daju rezultate ni tamo gdje drugi ne smetaju dok onih 7-10% funkcionira dobro u odnosu na (ne)prilike
1. Očekuješ
2. Priželjkuješ
2. Priželjkujem da postanemo društvo u kojem će se bez figa u džepovima moći implementirati sve presude ESLJP počevši od S-F pa nadalje.
-
HelaS
#3724 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
1. Zašto bi prva presuda bila odbačena? Zar to ne bi bio presedan u međunarodnom poštivanju ljudskih prava?Novak20 wrote: ↑01/12/2024 12:54 1. Očekujem da će presuda biti u velikoj mjeri korigirana u odnosu na onu prvu, a možda i u potpunosti poništena uz odbacivanje tužbenog zahtjeva.
2. Priželjkujem da postanemo društvo u kojem će se bez figa u džepovima moći implementirati sve presude ESLJP počevši od S-F pa nadalje.
2. To svi očekujemo, ali konkretno pitam spram Slavenove tužbe: Hrvati - etnička grupa, narod u BiH u svom zajedničkom političkom odlučivanju, ili Hrvat - građanin, Srbin - građanin, Bošnjak - građanin i Ostali...jedinke u svom političkom odlučivanju u BiH. To pitam.
- SaraFina
#3725 Re: Politika BiH Hrvata prema Bosni i Hercegovini
Zato u vas u kantonima gdje vas ne ugrožavaju zle Bošnje pobjeđuje ko? HDZ! Sto? Lol i ti ćeš nekom o rezultatima i višestranačju. Sveo vas je HDZ na populaciju ispod 300.000. To ni Turcima nije uspjelo. No tebi je lakše okriviti Bošnje, Komšića ili Marsovce. Zadnja prodaja Brčkog će biti takodjer prepisana Bošnjacima sigurno. Iako su HDZ njarkenci to aminovati sa najveće razine.Novak20 wrote: ↑01/12/2024 12:44Kao što kažu na tvom matičnom HB forumu, politika je "umijeće mogućeg, stremljenje k nemogućem".SaraFina wrote: ↑01/12/2024 12:13Ja sam ozbiljno u dilemi može li Bosanaca biti 500 k i član presjedništva, Bošnja oko meleon i član presjedništva, Srba 850 i član presjedništva Hrvata? Eto ti reci koliko. Mada je član presjedništva neizvjestan da će biti HDZ. Lol Meni je to 70% realno već sada. Sto ne?
Realnost je takva da taj tvoj milijun i 500k ne daju rezultate ni tamo gdje drugi ne smetaju dok onih 7-10% funkcionira dobro u odnosu na (ne)prilike.
Svi u BiH promiješaju političku žabokrečinu, jedino vi održavate Čovića i njegovu osobnu prciju HNS ugrozbom i ostalim bajkama. Lik vam je uništio politički scenu, sahranio vam je opoziciju etiketirajući ih izdajnicima, vas desetkoval na ispod 300k, nikakav politički program nema, prodaje vaše nacionalne interese kako hoće a vi i dalje tvrdite da ste faktor i da je pn politički nadmoćan. Lobotomija. Kolektivna!