HYUNDAI & KIA all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kravamuzara

#6426 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by kravamuzara »

sime_cipol wrote: 30/11/2024 12:16 Jebale vas gume.
Najveci zvuk prouzrokuje ceona površina kojom se probija kroz zrak. Tu najvecu ulogu igraju stakla :D
Mozda na 130km/h, ovako na 50-60km/h po asfaltu koji je star 20-30 godina, a pogotovo onim predjelima gdje ga sastruzu i spreme za novi (a ti predjeli ostanu takvi godinama :lol:) su gume apsolutno najveci uzrok brujanja u kabini.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6427 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by konektovan »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 30/11/2024 12:10
citroen xm wrote: 30/11/2024 11:22
konektovan wrote: 30/11/2024 10:48
Mislim,..nije direktno uporedivo, ali i jeste, posto je prica o buci, izolaciji. Moj komentar je bio samo u vezi toga, jer konfekcijski proizvodjaci nisu u stanju ni 20 godina poslije, da dodju na taj nivo.
Kada se prodaješ pod sinonimom za premijum proizvođača i proizvođača skupih i luksuznih auta, onda moraš imati sve najbolje. Ne smije se dopustiti ni mala, a ne velika greška.

Kada si proizvođač auta za "obične smrtnike" i još nudiš vrlo korektan proizvod po pristupačnoj cijeni, onda i moraš, a i možeš dozvoliti sebi da negdje malo srežeš troškove.

Zvučna izolacija ili neka druga mana i nije neka bruka tih poluproizvoda. Ali to što je taj pomenuti Mercedes u jednom dugom periodu imao fula poput limarije i slično, jeste itekako velika bruka.
:thumbup:

Fascinantno je kako obozavaoci njemacke premium klase misle da nijedna druga firma ne zna napraviti nesto sto ima mercedes ili audi ili bmw.

Mogu i "obicni" proizvodjaci to dodati, ali nema racunice da to rade. I normalno da nece ici to raditi, jer im je ciljna publika drugacije kupovne moci.

A inace vecina autoindustrije danas kupuje komponente, malo sta je patent iskljucivo neke premium marke. I kraju su kupci ti koji plate za tu dobru izolaciju ili dobar ovjes, a ne proizvodjaci.
Oni znaju,..ali nece,... :lol:
Joj kakve ste vi forumske promahe..
kravamuzara

#6428 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by kravamuzara »

konektovan wrote: 30/11/2024 12:44
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 30/11/2024 12:10
citroen xm wrote: 30/11/2024 11:22

Kada se prodaješ pod sinonimom za premijum proizvođača i proizvođača skupih i luksuznih auta, onda moraš imati sve najbolje. Ne smije se dopustiti ni mala, a ne velika greška.

Kada si proizvođač auta za "obične smrtnike" i još nudiš vrlo korektan proizvod po pristupačnoj cijeni, onda i moraš, a i možeš dozvoliti sebi da negdje malo srežeš troškove.

Zvučna izolacija ili neka druga mana i nije neka bruka tih poluproizvoda. Ali to što je taj pomenuti Mercedes u jednom dugom periodu imao fula poput limarije i slično, jeste itekako velika bruka.
:thumbup:

Fascinantno je kako obozavaoci njemacke premium klase misle da nijedna druga firma ne zna napraviti nesto sto ima mercedes ili audi ili bmw.

Mogu i "obicni" proizvodjaci to dodati, ali nema racunice da to rade. I normalno da nece ici to raditi, jer im je ciljna publika drugacije kupovne moci.

A inace vecina autoindustrije danas kupuje komponente, malo sta je patent iskljucivo neke premium marke. I kraju su kupci ti koji plate za tu dobru izolaciju ili dobar ovjes, a ne proizvodjaci.
Oni znaju,..ali nece,... :lol:
Joj kakve ste vi forumske promahe..
Koliki bot moras biti za ovakve gluposti :lol:

Lexus LS je pojam zvucno izolovanog auta, a korola u poredjenju limena kutija, mora da ne znaju.
Ili Genesis, nije to nikako hjundai.
basicm

#6429 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by basicm »

Hehe, mogu ali nece. Naravno.

Oni koji mogu i znaju to i naprave, ne mora biti u svim modelima, ali ima ih nikad nisu stavili, a znaju, i mogu :)
izbjeglica_iz_besmisla

#6430 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Pa evo, sta da mazda koju ja stvarno volim stavi adaptivni ovjes i zakrivljeni ekran i sta ja znam, i zacijeni tricu 80.000 maraka, jel bi je ko kupio? Ja prvi ne bih.

De malo mucnite tom glavom, nije vam suplja valjda.

PS @kravamuzara odlican primjer za Lexus i Toyotu, tacno u sridu :thumbup:
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 30/11/2024 13:50, edited 1 time in total.
izbjeglica_iz_besmisla

#6431 Re: HYUNDAI & KIA all about

I inace, najvise volim ove branioce njemackih premiuma sto ih zivotom brane a mogu priustiti isti tek sa 10+ godina starosti.

Jel znate zasto je to? E pa bas zato sto stavljaju adaptivne ovjese, pa ih ni vi ne mozete kupiti tih prvih 10 godina.

Nisam uopce arogantan, nemam ni ja para za premiuma. Al sam bar realan. Normalno da je mercedes opremljeniji od obicnih marki, al zato kosta 2x. Pa svi mi onda biramo hocemo li stari premium ili novi nepremium, svako ima svoju preferencu.
citroen xm

#6432 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by citroen xm »

Ljudi 50+ godina lete u svemir, 100+ godina prave avione... Iste te nacije koje prozivode "poluproizvode" u auto industriji i neko dođe i kaže da ne znaju zvučno izolovati auto ili napraviti kvalitetniju plastiku.
kravamuzara

#6433 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by kravamuzara »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 30/11/2024 13:46 Pa evo, sta da mazda koju ja stvarno volim stavi adaptivni ovjes i zakrivljeni ekran i sta ja znam, i zacijeni tricu 80.000 maraka, jel bi je ko kupio? Ja prvi ne bih.

Ne moras ni ici na LS, to je bas ekstreman primjer auta koje se jos prije 35 godina posralo po svabama kvalitetom, udobnoscu, zvucnom izolacijom…, dovoljan je camry npr.
kravamuzara

#6434 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by kravamuzara »

citroen xm wrote: 30/11/2024 13:58 Ljudi 50+ godina lete u svemir, 100+ godina prave avione... Iste te nacije koje prozivode "poluproizvode" u auto industriji i neko dođe i kaže da ne znaju zvučno izolovati auto ili napraviti kvalitetniju plastiku.
Spuzva i pur pjena postoji samo u njemackoj :lol:
konektovan

#6435 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by konektovan »

:lol:

Ma ja,..moze i toyota karina 1.8 gls.. :lol:
ElRe

#6436 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by ElRe »

Evolution_IV wrote: 30/11/2024 10:13 taj poluproizvod hyundai
Imao sam A3 8V, sad imam Tucsona TL i mogu ti reći da je Tucson TL poluproizvod. A3 je za 3 klase ozbiljniji automobil. Na Hyundaiu spustiš 2 cm staklo, ono vibrira, iz prednjeg dijela instrument table nešto blago škripi na minusima dok se ne zagrije, kederi zadnjih vrata ispadaju iz lima, ovjes nije zaštićen, plastika najgore sorte u kompletnom enterijeru osim gornjeg dijela instrument table...Može li Hyundai bolje, vjerovatno može, ali Genesisa ja neću imati. A A3 je tek početak Audi game.

Je li Tucson pouzad, za sada jeste. Nemam problem sa ledjima kad ulazim i izlazim iz njega, sarajevske mrtve gradske (Stup - Rajlovac - Stup u najvećoj špici) sada 9.5 litara dizela, otvrene oko 6l, ima dovoljno prostora i to mi je ok. Ali daleko je to od Tiguana, Kodiaqa, CX5 i sl kvalitetnijih automobila.
izbjeglica_iz_besmisla

#6437 Re: HYUNDAI & KIA all about

Koliko kosta A3 nov a koliko i30 nov?

U tim brojkama vam zavrsava sva rasprava.

Plus Tucson i jeste jeftiniji dosta od Tiguana i Kodiaqa, a i od CX-5.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 30/11/2024 14:43, edited 1 time in total.
basicm

#6438 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by basicm »

kravamuzara wrote: 30/11/2024 14:08
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 30/11/2024 13:46 Pa evo, sta da mazda koju ja stvarno volim stavi adaptivni ovjes i zakrivljeni ekran i sta ja znam, i zacijeni tricu 80.000 maraka, jel bi je ko kupio? Ja prvi ne bih.

Ne moras ni ici na LS, to je bas ekstreman primjer auta koje se jos prije 35 godina posralo po svabama kvalitetom, udobnoscu, zvucnom izolacijom…, dovoljan je camry npr.
Sta camry? Izoliran? Daj :)
konektovan

#6439 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by konektovan »

Izolir trakom..mozda, ili muzarinim spuzvama za 100 eura.. :lol:
Seawolf

#6440 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Seawolf »

Ja bih kupio CX-5, ovakav kakav je, čak i sa šestostepenim automatikom, da se za 90.000 KM može kupiti sa 2.0 turbo benzincem najveće snage 180+ kW i sa adaptivnim ovjesom.
izbjeglica_iz_besmisla

#6441 Re: HYUNDAI & KIA all about

Takav CX-5 bi kostao preko 100.000 KM. I ne bi ga kupio onda, ne bih ni ja sigurno.

Ovdje stvarno ljudi ne razumiju da "customizacija" na koju su navikli od vau vau koncerna kosta. Njihova auta su skuplja u startu jer moraju otplatiti gradnju fabrika i razvoj podvozja/platformi koje mogu podrzati sve zivo.

Mazda moze duplo jeftiniju fabriku napraviti ali ce se morati odreci i odredjene fleksibilnosti. To vam objasnjava sto mazda nema nesto, iako evo svi govore "sta fali uvrstiti i to". Sve su to bile odluke prije 5 godina (za pravljenje ovakve prouzvodne linije ili instalaciju onakvih robota) koje danas imaju svoje rezultate i, zasto ne reci, posljedice.

Svako ima svoju racunicu, koliko vidim funkcionise i jednim i drugim. Kad je dobra situacija na trzistu pristup VWa je vjerovatno bolji, ali ako krenu problemi onda je VW koncern u puno vecem riziku. i evo tacno to se desava danas. Ista situacija za Stellantis.
canvra888

#6442 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by canvra888 »

Može Lexus parirati S klasi i ostatku trojca iz Njemačke kao prije 2-3 decenije, ali neće.

Može Mazda napraviti MPS da parira današnjim hot hatchevima, ali neće.

Kakav se ovdje humor škraba :lol:
izbjeglica_iz_besmisla

#6443 Re: HYUNDAI & KIA all about

Mogu i ja otici u prvi salon i zaduziti se da kupim novu Mazdu, pa necu.

Zasto? Zato sto nije rentabilno u mojoj kuci s mojim troskovima. Potrosit cu pare za to, mogu nije problem, al onda necu imati za ono sta mi djeci ili domacinstvu ili drugim zaduzenjima treba.

Tako nece ni Mazda.

Eto ulozili su u opkladu za X motor, njima je to bitno bilo a ne, lupam, adaptivni ovjes ili novi MPS. A nemaju para ni ljudi ni kapaciteta za oboje.

PS kako stvari stoje, nema ni VW al bitno je bilo se kurciti... o njima a evo i vama fanovima ... pa ce sad zatvarati fabrike po njemackoj
canvra888

#6444 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by canvra888 »

Pa to se kaže Mazda NE MOŽE, nije da neće. Da može finansijski, tj. da je iole profitabilniji i VEĆI brend kakvim ga vi predstavljate, onda bi se reklo da može. Nije da nije imala nekad MPS.

I kakve krajnji kupac ima veze sa finansijskom situacijom brenda? Nikakve. Nula. Kupcu je bitno šta mu taj brend nudi i to je to. Te ostale analogije su niđe veze.

Mazda ne nudi ono što narodna kola nude, hot hatch, a kite se nekim etiketama brenda orijentisanog sportskim manirima. Vi možete do prekosutra akrobacije izvoditi, ali to je činjenično stanje.
izbjeglica_iz_besmisla

#6445 Re: HYUNDAI & KIA all about

Ima veze i kupac s finansijama brenda, samo to niste jos skontali.

Vi zagrizeni fanovi i slijepi pratioci cete platiti lose odluke VAG menadzmenta, jer sad jedne octavie nema ispod 45.000 KM ili golfa za koliko vec kosta onaj najjadniji. A pritom svi govore da je kvalitetom Golf Mk8 korak UNAZAD u odnosu na prosli.

Ali nema veze, svi vi cete verglati da je VW ergela skuplja iskljucivo i jedino jer je ona "das Qualität".

PS Mazda je pravila hot hatch, sad ne pravi. Prije je znaci mogla i htjela. Ali prije 10 ili koliko vec godina su odlucili da vise ne zele to raditi.

Posljedica te odluke je da danas vjerovatno trenutno i ne mogu napraviti MPS, sve i da promijene misljenje. Bar ne bez koje milijarde ulaganja za koju ocito misle da je nece vratiti.

PPS mazda se hvali dinamikom voznje u obicnim autima, ne MPS klincima. To je sva poenta sto neki ljudi vole Mazdu, auto koje je "obicno" a nudi bar malo zabave.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 30/11/2024 16:29, edited 2 times in total.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#6446 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by sime_cipol »

Dok Mazda Trojku prodaje za 30k :D
izbjeglica_iz_besmisla

#6447 Re: HYUNDAI & KIA all about

Mazda je poskupjela u odnosu na prije 10 godina, ali i podigla kvalitet interijera i duzinu garancije.

Golf je poskupio a ofalio.

O tome pricamo ovdje. Ali dzaba nazalost.
citroen xm

#6448 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by citroen xm »

Ovde se porede auta koja su i različite klase, a i u istoj klasi različita cjenovna kategorija. I šta time kao dokazuju? Da jedni mogu, drugi ne mogu? Ma daj, ovo je dječija priča.

Ako idemo tako onda možemo i reći da švabo nije bio u stanju da napravi moderan dizelski motor pa je morao pribjeći prevari vijeka zbog koje je počela jebada sa SUS motorima. A nečija sposobnost se daleko više ogleda u tome da li znaš napraviti motor nego da li znaš napraviti izolaciju ili plastiku.

I mirne savjesti se može reći kako nedostatak zvučne izolacije ili lošija plastika nije neznanje već svjesna odluka dok je nemogućnost praćenja konkurencije na polju modernih motora čisto neznanje.
konektovan

#6449 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by konektovan »

Eto,..neko zna sve to, i uglavnom dolazi iz svabije.
canvra888

#6450 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by canvra888 »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 30/11/2024 16:20 Ima veze i kupac s finansijama brenda, samo to niste jos skontali.

Vi zagrizeni fanovi i slijepi pratioci cete platiti lose odluke VAG menadzmenta, jer sad jedne octavie nema ispod 45.000 KM ili golfa za koliko vec kosta onaj najjadniji. A pritom svi govore da je kvalitetom Golf Mk8 korak UNAZAD u odnosu na prosli.
Razlika u novom Golfu i novoj Mazdi 3 je 1000 KM. Zanemarivo.
PS Mazda je pravila hot hatch, sad ne pravi. Prije je znaci mogla i htjela. Ali prije 10 ili koliko vec godina su odlucili da vise ne zele to raditi.

Posljedica te odluke je da danas vjerovatno trenutno i ne mogu napraviti MPS, sve i da promijene misljenje. Bar ne bez koje milijarde ulaganja za koju ocito misle da je nece vratiti.
Hajd napokon da je u perfektu napisano da su mogli, a ne da mogu i dalje.
PPS mazda se hvali dinamikom voznje u obicnim autima, ne MPS klincima. To je sva poenta sto neki ljudi vole Mazdu, auto koje je "obicno" a nudi bar malo zabave.
Ja mislim da je suvišno baviti se nekom spikom dinamike vožnje u SUVovima i crossoverima, a to im je velika većina ponude. Novog auta D segmenta i nemaju više. Jedino 3 i Mx5 gdje se može pričati o tome.
Post Reply