Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Naslovnica

#5551 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

MehmedPasaMoric wrote: 26/11/2024 19:10 Da smo pametni kao sto nismo pa da se samo malo uvucemo Rusima umjesto sto kao sirocad trcimo za woke LGBT Evropskom unijom u koju realno necemo nikad uci, sad u Sarajevu ne bi bilo ni grama smoga. Al jok, mi stojimo uz Ukrajinu, mi se kunemo u "tetku Merkel", mi u senlinog Bidena gledamo ko u pejgambera ocekijuci da ce nam donijeti preporod, a svima njima zivo puca qrac i za nas i za nasu drzavu i za nasu sudbinu.
FUJ!
Marš i ti i Rusi da ne kažem gdje i u šta
I treba da stojimo uz Ukrajinu
Nećemo valjda stajati uz RuSSkog agresora

Ubij se ba
BadBoy

#5552 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 26/11/2024 19:37
MehmedPasaMoric wrote: 26/11/2024 19:10 Da smo pametni kao sto nismo pa da se samo malo uvucemo Rusima umjesto sto kao sirocad trcimo za woke LGBT Evropskom unijom u koju realno necemo nikad uci, sad u Sarajevu ne bi bilo ni grama smoga. Al jok, mi stojimo uz Ukrajinu, mi se kunemo u "tetku Merkel", mi u senlinog Bidena gledamo ko u pejgambera ocekijuci da ce nam donijeti preporod, a svima njima zivo puca qrac i za nas i za nasu drzavu i za nasu sudbinu.
FUJ!
Marš i ti i Rusi da ne kažem gdje i u šta
I treba da stojimo uz Ukrajinu
Nećemo valjda stajati uz RuSSkog agresora

Ubij se ba
Ovo je mentalna retardacija koja je i dovela do ovakve propasti države i društva. Volio bi on da se uvuče Putinu u šupak
problemnatravunu

#5553 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by problemnatravunu »

foton wrote: 26/11/2024 18:06
Ken_M wrote: 26/11/2024 17:49 Kao da bi neko sam sebi ložio ugalj i zagađivao da mu je jeftiniji plin i struja... Svako bi radije pritisnuo dugme i grijao se, nego se prljao sa ugljem i drvima.
Kao da bi neko lozio ivericu i cijepao baceni namjestaj da mu je ugalj besplatan... Svako bi radije samo palio ugalj.

Ne postoji granica ljudske pohlepe, ako moze 50 maraka godisnje da ustedi i spali jos koju cigaretu, NECE nista da promijeni dok se ne natjera. Sad makar ima posla, ima kredita, ima grijalica, bojlera, toplotnih pumpi. Ljudima dijele pare, plate pola da predju na nesto ekoloski i efikasno, NECE ljudi, nista ne ugrije ko ugalj. Ako ikaaako moze ista jeftinije od dzaba i da se ne radi. Ima 100 precih stvari od napustanja kamenog doba, od zdravlja...
Bravo :thumbup: , to je poanta svega , ti isti, jedu li samo ovako lovačku sa ljebom od juče ili ipak ispeku kakvog mesa sa povrćem....pohlepa i manjak mozga
insaneinthebrain

#5554 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by insaneinthebrain »

shape of despair wrote: 26/11/2024 19:34 Ovo je užas,meni je počelo smetati, disanje, pluća, srce, niko od nadležnih ništa ne poduzima.
Gdje imaju maske kupiti i koje mi trebaju
bilo je u pennyu i obiju. FFP3/2 i kn95. jedino te smanjuju koliko toliko zagadjenje prilikom nošenja
foton

#5555 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by foton »

Ken_M wrote: 26/11/2024 18:51
Ken_M wrote: 26/11/2024 17:49 Kao da bi neko sam sebi ložio ugalj i zagađivao da mu je jeftiniji plin i struja... Svako bi radije pritisnuo dugme i grijao se, nego se prljao sa ugljem i drvima.
Kao da bi neko lozio ivericu i cijepao baceni namjestaj da mu je ugalj besplatan... Svako bi radije samo palio ugalj.

Ne postoji granica ljudske pohlepe, ako moze 50 maraka godisnje da ustedi i spali jos koju cigaretu, NECE nista da promijeni dok se ne natjera. Sad makar ima posla, ima kredita, ima grijalica, bojlera, toplotnih pumpi. Ljudima dijele pare, plate pola da predju na nesto ekoloski i efikasno, NECE ljudi, nista ne ugrije ko ugalj. Ako ikaaako moze ista jeftinije od dzaba i da se ne radi. Ima 100 precih stvari od napustanja kamenog doba, od zdravlja...
Evo, uzmi dva goriva - gas i drvo, uzmi kaloričnu moć po 1m3 (kWh / m3) i daj nam obračun po kom se na godišnjem nivou uštedi, kako ti tvrdiš, 50KM.
Naravno da ništa ne grije kao ugalj - ali to se svodi na to da je po kWh toplinske energije daleko povoljniji od gasa i struje.

Evo ti gruba računica:

Drvo ima energetsku gustinu od 19MJ/kg
U jednom kubnom metru drveta ima oko 700kg što daje oko 13300MJ i cijena je 150KM (okvirno, može i jeftinije)

Gas ima energetsku gustinu od 38MJ/m3 i cijena mu je 1,059 / sm3

Da bi iz gasa dobio 13300MJ treba ti 350m3 gasa, po trenutnoj cijeni (sa PDV) to je oko 370KM

Dakle, drvo je za istu energiju duplo jeftinije.
Tako je, za istu energiju. Eh sad prvo u metru drveta ima blize 600kg nego 700kg ali nema veze neka bude omjer 2:1 u cijeni. Onda pogledas energetsku efikasnost, plinski bojler pretace oko 90% energije u plinu u toplotu, dok cak i sa optimalnim sagorijevanjem drvo u pecima u sarajevu ima efikasnost do 55% (moderne peci sa kontrolom dotoka zraka idu i do 80%). Znaci kad ukljucis efikasnost onda su tu negdje. A onda ukljucis i distribuciju toplote. U prostoriji gdje lozis ce ti temperatura naravno biti najvisa. Koliko toplo treba da bude u toj prostoriji da ti u ostalima ili svim bude makar 20 stepeni? Tu su onda gubici veliki a komfor mali. Ti u prostoriji gdje je 28 stepeni imas daleko vece gubitke energije nego u prostoriji gdje je 22. I brzo dodjemo do toga da je plin sa drvima po cijeni "u pet deka".

Za 50m2 prostora sa prosjecnom stolarijom ti treba oko 500KM po sezoni za grijanje na plin. Ti bez 3 metra drva nemas sta da grijes jednu sezonu.

Da ne govorim o ustedi na toploj vodi koju imas sa plinom a za sta bi inace koristio struju.
shape of despair

#5556 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by shape of despair »

insaneinthebrain wrote: 26/11/2024 19:55
shape of despair wrote: 26/11/2024 19:34 Ovo je užas,meni je počelo smetati, disanje, pluća, srce, niko od nadležnih ništa ne poduzima.
Gdje imaju maske kupiti i koje mi trebaju
bilo je u pennyu i obiju. FFP3/2 i kn95. jedino te smanjuju koliko toliko zagadjenje prilikom nošenja
Hvala, vidim ima i po piku. I onda mi neko kaze kad sam se vratio iz Njemačke,pa se ovdje razočarao, prijavljuj nadležnima nedostatke,sam si kriv,bla bla. Sviju boli kurac za narodom, država za bogaćenje i pranje para. Nemožeš disati više a kako sam stariji smeta mi.
foton

#5557 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by foton »

Da smo pametni da imamo juznu konekciju, sto vise toplotnih pumpi, fasade na kucama... Ne mogu da vjerujem da iko ovako razmislja. Uvlakac.
numizmatic

#5558 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by numizmatic »

Ima to po apotekama, ne morate u Penny/Obi.
foton

#5559 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by foton »

MehmedPasaMoric wrote: 26/11/2024 18:52

Sta sad znaci trebaju penzioneri da se zaposljavaju na gradilistima kod ratnih profitera da bi mogli priustiti grijanje na struju? I normalno je da ljudima puca qrac za zdravlje i dugorocne posljedice kad zive u gradu gdje pada mrtva glava zbog pogresnog pogleda, i gdje se za gazenje pjesaka dobiju dvije godine zatvora... Isto kao da nekog klinca iz Brazilske favele pitas sto sjedi na suncu, zar se ne boji da ce u 65toj dobiti rak koze a on ce vjerovatno biti mrtav prije 20tog rodjendana
Ne, penzioneri treba da uzivaju na cistom zraku, da setaju gradom i uzivaju u tim godinama bez proglasavanja mjera "upozorenja" za stare, mlade i bolesnike. Cuj da rade za ratne profitere, nisi normalan.
-Chesterfield-

#5560 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by -Chesterfield- »

Meni je jeftinije grijanje na inverter klimu bez obzira što živim na selu i gdje se drva i ugalj možda mogu kupiti jeftinije nego u gradskoj sredini.
Haris.ba

#5561 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

foton wrote: Tako je, za istu energiju. Eh sad prvo u metru drveta ima blize 600kg nego 700kg ali nema veze neka bude omjer 2:1 u cijeni. Onda pogledas energetsku efikasnost, plinski bojler pretace oko 90% energije u plinu u toplotu, dok cak i sa optimalnim sagorijevanjem drvo u pecima u sarajevu ima efikasnost do 55% (moderne peci sa kontrolom dotoka zraka idu i do 80%). Znaci kad ukljucis efikasnost onda su tu negdje. A onda ukljucis i distribuciju toplote. U prostoriji gdje lozis ce ti temperatura naravno biti najvisa. Koliko toplo treba da bude u toj prostoriji da ti u ostalima ili svim bude makar 20 stepeni? Tu su onda gubici veliki a komfor mali. Ti u prostoriji gdje je 28 stepeni imas daleko vece gubitke energije nego u prostoriji gdje je 22. I brzo dodjemo do toga da je plin sa drvima po cijeni "u pet deka".

Za 50m2 prostora sa prosjecnom stolarijom ti treba oko 500KM po sezoni za grijanje na plin. Ti bez 3 metra drva nemas sta da grijes jednu sezonu.

Da ne govorim o ustedi na toploj vodi koju imas sa plinom a za sta bi inace koristio struju.
Mislio sam mu isto napisati.

Isto ko da su budale oni sto se griju na plin.

Jedinu racunicu koju sam ja u praksi vidio jeste kada se ima centralno na cvrsto gorivo pa se grije vise etaza.
-Chesterfield- wrote: 26/11/2024 20:10
Meni je jeftinije grijanje na inverter klimu bez obzira što živim na selu i gdje se drva i ugalj možda mogu kupiti jeftinije nego u gradskoj sredini.
Gledam davno ona alfaplam pec 1500KM. Vec se moze naci korektna klima za te pare.

Kakvi su ti komentari komsija? Pitaju li sta oko klime?

P.S.
Slazem se sa svima koji su napisali da vlast nece uraditi ista konkretno. Fotelja je fotelja.
Last edited by Haris.ba on 26/11/2024 20:16, edited 2 times in total.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#5562 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by TojoOptics »

Otac od Semira Osmanagica je imao ideju da se probuse planine oko Sarajeva, ne znam je li ostvarljivo,treba pitati Semira, ako mogu piramide, mogu i rupe u planinama.

Image
vjeshalica

#5563 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by vjeshalica »

Sad ce doci racun za plin 45m2, uglavnom na oko 21-22°C, s tim da upali se ujutro oko 7 i uvece oko 23 ugasi. Otprilike na satu sa PDVom cca 130KM.
Ne lozim vise od 60°C na bojleru.
Ljeti je dolazilo oko 6-8KM samo sanitarna voda ukupno.
Malo mi je specificna situacija jer je terasa veoma velika i otvorena tako da tu ima gubitka, ali nema teorije da bi je zatvarala jer mi se gade zatvorene terase.
Last edited by vjeshalica on 26/11/2024 20:19, edited 1 time in total.
Haris.ba

#5564 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

TojoOptics wrote: 26/11/2024 20:14 Otac od Semira Osmanagica je imao ideju da se probuse planine oko Sarajeva, ne znam je li ostvarljivo,treba pitati Semira, ako mogu piramide, mogu i rupe u planinama.

Image
Bio i onaj profesor na saobracajnom fakultetu (da ce grad prodisati kada se naprave tuneli autoputa kroz Ivan) . Uvijek cu ga spomenuti.
Bio je jos neko, ne mogu se sjetiti.
vjeshalica wrote: 26/11/2024 20:17 Sad ce doci racun za plin 45m2, uglavnom na oko 21-22°C, s tim da upali se ujutro oko 7 i uvece oko 23 ugasi. Otprilike na satu sa PDVom cca 130KM.
Ne lozim vise od 60°C na bojleru.
Malo mi je specificna situacija jer je terasa veoma velika i otvorena tako da tu ima gubitka, ali nema teorije da bi je zatvarala jer mi se gade zatvorene terase.
Otprilike metar drva mjesecno. Nema sanse da se ugrije tako i plus ima topla voda za te pare.

P.S.
Imam jarana sa solarom 23kw na krovu. Lik lozi ugalj y tom objektu. Godisnje zaradi skoro 7000KM od solara.
Nije sve do para.
Last edited by Haris.ba on 26/11/2024 20:21, edited 1 time in total.
vjeshalica

#5565 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by vjeshalica »

Ne volim ja da je vruce, jer kod matere mi je centralno to je pakao u stanu,nova stolarija gusani radijatori, kad odem vazda mi je zlo iako je pola radijatora zatvoreno.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#5566 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by TojoOptics »

Pomoglo bi i turizam, ljudi bi dolazili da gledaju rupe u brdima i planinama i da se dive dovitljivosti stanovnika. Hadzi Blecak bi rekao da se ibrete, ali sta Hadzi Blecak zna.
Ken_M

#5567 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ken_M »

foton wrote: 26/11/2024 20:01

Evo, uzmi dva goriva - gas i drvo, uzmi kaloričnu moć po 1m3 (kWh / m3) i daj nam obračun po kom se na godišnjem nivou uštedi, kako ti tvrdiš, 50KM.
Naravno da ništa ne grije kao ugalj - ali to se svodi na to da je po kWh toplinske energije daleko povoljniji od gasa i struje.

Evo ti gruba računica:

U jednom kubnom metru drveta ima oko 700kg što daje oko 13300MJ i cijena je 150KM (okvirno, može i jeftinije)

Da bi iz gasa dobio 13300MJ treba ti 350m3 gasa, po trenutnoj cijeni (sa PDV) to je oko 370KM

Tako je, za istu energiju. Eh sad prvo u metru drveta ima blize 600kg nego 700kg ali nema veze neka bude omjer 2:1 u cijeni. Onda pogledas energetsku efikasnost, plinski bojler pretace oko 90% energije u plinu u toplotu, dok cak i sa optimalnim sagorijevanjem drvo u pecima u sarajevu ima efikasnost do 55% (moderne peci sa kontrolom dotoka zraka idu i do 80%). Znaci kad ukljucis efikasnost onda su tu negdje. A onda ukljucis i distribuciju toplote. U prostoriji gdje lozis ce ti temperatura naravno biti najvisa. Koliko toplo treba da bude u toj prostoriji da ti u ostalima ili svim bude makar 20 stepeni? Tu su onda gubici veliki a komfor mali. Ti u prostoriji gdje je 28 stepeni imas daleko vece gubitke energije nego u prostoriji gdje je 22. I brzo dodjemo do toga da je plin sa drvima po cijeni "u pet deka".

U ovom slučaju već ide poređenje sistema grijanja.
Možeš imati onda modernu peć na drva, radijatore i sistem cirkulacije pa će efikasnost biti ista a cijena energenta manja.
Haris.ba

#5568 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Ken_M wrote: 26/11/2024 20:22 U ovom slučaju već ide poređenje sistema grijanja.
Možeš imati onda modernu peć na drva, radijatore i sistem cirkulacije pa će efikasnost biti ista a cijena energenta manja
Koliko ti treba za 50 kvadrata sa takvim sistemom drva mjesecno? Metar, dva?
shape of despair

#5569 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Imamo li, a nemamo,podatke, koliko je ljudi po bolnicama ili umire a radi nakupljenih toksina tokom zime, gdje dolazi do trovanja organizma itd. itd.
I svake zime ista priča, zapravo nema više ni priče, portali se nave svjetskim ratovima gdje nemamo nikakvog uticaja, a lokalno umiremo od zagađenja.
Fuj, gadi mi se sve, jos objave da je plin pojeftinio za 1.4%,ja bi se stidio.
vjeshalica

#5570 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by vjeshalica »

Moraju sumokradice hayrovat
Haris.ba

#5571 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

shape of despair wrote: 26/11/2024 20:26 Imamo li, a nemamo,podatke, koliko je ljudi po bolnicama ili umire a radi nakupljenih toksina tokom zime, gdje dolazi do trovanja organizma itd. itd.
I svake zime ista priča, zapravo nema više ni priče, portali se nave svjetskim ratovima gdje nemamo nikakvog uticaja, a lokalno umiremo od zagađenja.
Sada je mozda i gore. Ovo je iz 2020.
Bosni i i Hercegovini svake godine prerano umre oko 3.300 ljudi kao posljedica izloženosti zraku zagađenom sitnim lebdećim česticama PM2.5, dok se skoro jedna od svakih deset smrti godišnje u BiH može pripisati zagađenju”, procjenjuje se u izvještaju.

Od te brojke, kako se navodi, oko 16 posto smrtnih slučajeva odnosi se samo na osobe koje žive u Sarajevu i Banja Luci.
Eto, neka je nekih 400 u Sarajevu.
foton

#5572 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by foton »

Ken_M wrote: 26/11/2024 20:22

Evo ti gruba računica:

Možeš imati onda modernu peć na drva, radijatore i sistem cirkulacije pa će efikasnost biti ista a cijena energenta manja.
Ne nego ovdje hocemo da budemo realni i poredimo prosjecne sisteme koji su relevantni ovdje. Ako ces da poredimo sisteme, hajde onda svi da predjemo na geotermalne toplotne pumpe koje daju jeftiniju energiju od najboljih sistema na drvo, samo instalacija kosta preko 40 hiljada. I povrat investicije bude dva zivotna vijeka.
shape of despair

#5573 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Moze li se drzava, grad, kanton, ko vec, tužiti,ozbiljno pitam. Lako je nakaciti tablu da se fasada obrusava i tako godinama, i da je zrak zagaden stavit upozorenje.
shape of despair

#5574 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Haris.ba wrote: 26/11/2024 20:29
shape of despair wrote: 26/11/2024 20:26 Imamo li, a nemamo,podatke, koliko je ljudi po bolnicama ili umire a radi nakupljenih toksina tokom zime, gdje dolazi do trovanja organizma itd. itd.
Sada je mozda i gore. Ovo je iz 2020.
Bosni i i Hercegovini svake godine prerano umre oko 3.300 ljudi kao posljedica izloženosti zraku zagađenom sitnim lebdećim česticama PM2.5, dok se skoro jedna od svakih deset smrti godišnje u BiH može pripisati zagađenju”, procjenjuje se u izvještaju.

Od te brojke, kako se navodi, oko 16 posto smrtnih slučajeva odnosi se samo na osobe koje žive u Sarajevu i Banja Luci.
Eto, neka je nekih 400 u Sarajevu.
E hvala na ovome
Ken_M

#5575 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ken_M »

foton wrote: 26/11/2024 20:32
Ken_M wrote: 26/11/2024 20:22

Ne nego ovdje hocemo da budemo realni i poredimo prosjecne sisteme koji su relevantni ovdje. Ako ces da poredimo sisteme, hajde onda svi da predjemo na geotermalne toplotne pumpe koje daju jeftiniju energiju od najboljih sistema na drvo, samo instalacija kosta preko 40 hiljada. I povrat investicije bude dva zivotna vijeka.
Relevantno je ono što ljudi trenutno imaju, npr peć na drva. Za cijenu ulaganja u plin (projekat, oprema, razvod) mogu se grijati 5 godina.
Post Reply