Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1 Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by PreWiBa »

Pozdrav svima,
živim i rođem sam vani, u Njemačkoj. Kao i kod svakog dijasporca, i kod nas se na raspust pakuju koferi, pali auto i pokuša što prije doći do Bosne.
I, kako polahko odmiče vrijeme, tako dolazi jednom i na nas red da zamjenimo očeve, majke za volanom, da i mi sa zadnjih sjedišta pređemo na ono vozača.

U zadnje vrijeme često vidim pitanja kako voziti, na šta treba paziti... pa sam htio da podjelim svoja iskustva i možda dam pokoji savjet, za koji nadam da će biti od pomoći za taj put dug 1500 kilometara i više.

Okolnosti su htjele da na put krenem tek 6 mjeseci nakon što sam počeo voziti, sam.
U momentu kada sam znao da ću ići, prvo sam bio malo uzbuđen, ali na kraju me je malo uhvatio strah. Kako ići toliko dug put?

Kao prvo: Iako je put naravno veoma dug, sama vožnja ne zahtjeva neke posebne sposobnosti. 90% se vozi autocestom, koja je široka, dobro označena i tkd, jedino se u zoni gradilišta treba paziti... ono što je problem za mlade vozače na dugim putevima je prije svega fizička spremnost. Iako smo mladi, ne umaramo se dugo i tkd. vožnja nas više iscrpljuje nego nekoga starijeg, i na to treba paziti. Od vožnje pod umorom je samo opasnija vožnja pod uticajom alkohola ili droga.

Kroz Njemačku je lako, samo što je kroz Bavarsku dosta puno gradilišta, pogotovo na trojci (A3). Zone gradilište znaju biti duge po 15 ili više kilometara, cesta je veoma sužena. Maksimalna brzina je smanjena, znaju biti ogromne gužve, vozi se po 80 ili 60, a na samom kraju radova, kada se normalno ubrza, zna biti radar.
Treba paziti da se ne zaboravi kupiti austrijska vinjeta na jednoj od zadnjih benzinskih pumpi u Njemačkoj. Alternativno postoji mogućnost da se na samoj granici kupi.

Kroz Austriju treba paziti na tunele. Kao prvo, vožnja kroz tunele umara, pogotovo kada su dugi po 12 kilometara kao onaj kod Graza, ili kada idu jedan za drugim u sjevernim regijama. Normalno je kroz Austriju vazda lijepo voziti jer gotovo da nema radova na cesti. Obavezno preporučujem da se u Austriju malo stati. Odmarališta ASFINAG-a su odlična, moderna, stvarno je užitak tamo odmariti nakon oko pola pređenog puta. U Austriji preporučujem nasuti i gorivo, jer je dosta jeftinije od Njemačke. Naravno, najbolje je sići sa autoceste, jer su van njega cijene i do 30% ili više niže. Austrija naplaćuje i posebnu putarinu, dva puta ukoliko idete od Welsa do Graza. Nju može platiti na dva načina - ili jednostavno stanete na kućicama i platite kad dođete, ili prije dolaska to obavite. Postoji mogućnost online ubaciti brojeve registarskih oznaka i platiti unaprijed bankom, ili čak na jednom od ASFINAG-ovih odmarališta (postoje automati, ali možete samo platiti kreditnom karticom). Ukoliko ste platili prije, na naplatnim mjestima samo prođete sa strane, ima zasebna traka. Postoji i treća opcija: možete na jednom naplatnom mjestu platiti unaprijed iduću. Tako stanete jednom, na prvim kućicama, a na drugim možete koristiti brzu traku.

Za Sloveniju se opet mora kupiti vinjeta. Za razliku od Austrije, Slovenija samo ima digitalne vinjete. Za kupovinu iste, na naplatnom mjestu (u Austriji na zadnjim pumpama ili na samoj granici) dajete svoju saobraćajnu, oni vam kupe vinjetu i davaju račun. Obavezno provjerite da se na brojevi registarkih oznaka i računu podudaruju!
I to je sve za Sloveniju, općenito se brzo pređe. Samo ne zaboravite da kod Maribora skrenete za Ptuj, a ne za Celje i Ljubljanu.

Kroz Hrvatsku nema vinjete, samo se plaća putarina. Put je općenito dobar, samo kod Zagreba treba paziti. Kolovoz je na nekim mjestima užasno propao, do te mjere da brzom vožnjom lako može da vas "baci".
Zavisno od toga gdje putujete, ulazite u Bosnu i Hercegovinu preko jednog od graničnih prelaza. Dajete pasoš/ličnu, papire od vozila, budite ljubazni sa carinicima i... ušli ste u Bosnu.

Sada počinje možda i najteži dio. Vožnja magistralom. Većina nas koji smo odrasli u Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji nemaju iskustva sa vožnjom na magistralnim putevima na duge relacije, da se toliko dugo vozi sa "samo" dvije trake. Ali ne treba se bojati, treba biti samo oprezan, pratiti ostale učesnike u saobraćaju. Ukoliko osjećamo da smo negdje nesigurno, bolje je smanjiti brzinu. Ne treba se na prvoj vožnji zaletati sa preticanjima, kada se stigne, stigne se. Ukoliko je ipak ispred jedno veoma sporo vozilo, poput poljoprivrednog, treba polako gledati naravno na saobraćaj sa druge strane i preteknuti...
I ne treba imati previše straha nego što ga ionako možda imamo. Iako su vozači u BiH na lošem glasu, ipak je Bosna, makar po mom iskustvu, daleko od nekakvog "divljeg zapada" što se tiče poštivanja saobraćajnih pravila. Ono što važi "kod nas", velikom većinom važi i kod bh. vozača.

Ovo je to za danas. Vidjet ću da ubuduće možda još napišem koji detalj i dodam tekst na njemačkom... nekome će sigurno izletiti prilikom Google pretrage...

EDIT 1:
Ovdje možete vidjeti na koju rutu tačno mislim. Kao startnu poziciju sam uzeo neki random grad blizu mene.

Image
U biti, postoje tri opcije ako se ide iz Ruhrgebieta/ruhrskog područja prema Bosni.
Mi uvijek idemo na A45 pa na A3, neki se odmah priključe na A3 kod Duisburga, Oberhausena...
Nije neka razlika, ali jeste trenutno kritično jer se na A45 kod Lüdenscheida renovira most, što znači da nekih 15 kilometara morate kroz grad, a na velikom dijelu puta je brzina ograničena na maks 30km/h. Međutim, u planu je da se makar jedna traka mosta pusti u funkciju do 2026.

Za ovu opciju preko Mannheima nemam pojma, ne sjećam se da sam ikad išao tuda. Ali svakako je ne bi preporučio, jer prolazi pored velikih gradova pa može biti gužve, a i duža je.
Last edited by PreWiBa on 19/10/2024 16:34, edited 2 times in total.
tramvajtrojka

#3 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by tramvajtrojka »

opisa putovanje kao da ides u Kandahar :mrgreen: :mrgreen:

asfinag, dars za e vinjete , gmaps da roka i udri po gasu :bih:
PreWiBa

#4 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by PreWiBa »

tramvajtrojka wrote: 18/10/2024 21:35 opisa putovanje kao da ides u Kandahar :mrgreen: :mrgreen:

Pa govorim za one kojima je ovo najvjerovatnije prva veća ruta i koji su do tada maks. vozali 200 kilometara ili nešto.
Edin H.

#5 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by Edin H. »

Ma samo se pazi kad dođeš u BiH ako nisi navikao voziti na uskim magistralama
Optimus09

#6 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by Optimus09 »

Autoput od Salzburga do Slovenije je komplet baustela :D
Kroz Hrvatsku lijevom kad god mozes,desna je stradala.
Treba ovakva tema,za placanja,ujedno za stanje na cestama.Dobar dio naseg svijeta putuje ovim autoputem.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#7 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by izvrsni direktor »

tramvajtrojka wrote: 18/10/2024 21:35 opisa putovanje kao da ides u Kandahar :mrgreen: :mrgreen:

:lol:
Last edited by izvrsni direktor on 18/10/2024 21:45, edited 1 time in total.
mali_balon

#8 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by mali_balon »

Pa dobro kad se stauland prodje lakse se dise.....zagrade 20km autoputa stave jedan bager i nidze nikog......i onda svrsavaju na radiostanicama kada bude izvjestaj o saobracajau stau tu stau tamo stau vamo....
Laske mi padne doboj zenica nego wurzburg nurmberg ili pforzheim...fuj.....minken u spici da je govorim.....
skrbavi-admin

#9 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by skrbavi-admin »

samo cu kratko - bolje ti je iz Švabije preko Madjarske u BIH preko HR brze ceste.....

i da ne jednu nego 6 navigacija instaliraj koje su besplatne a ako imas free data - koristi WAZE..... WAZE je jedini u real-time koji te preusmjerava i upozorava na prekide u saobracaju i kolonama..... u vise slucajeva kad je nisam sluso najebo sam.....

eto i sretno.....
escobar__

#10 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by escobar__ »

Sve to je mila majka čak i uz 'bauštele', kroz Hrvatsku je najgore zbog jako loše ceste, barem ona dionica Zagreb-Županja.

U posljednje vrijeme i ne vozim do Županje nego na Bosansku Gradišku pa preko našeg dijela autoceste do Doboja, ne da mi se peglat po hrvatskoj oranici.
HelaS

#11 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by HelaS »

sehohari wrote: 17/10/2024 01:55 Pozdrav svima,
živim i rođem sam vani, u Njemačkoj....
Ne znam... :-) Napisao si nekoliko puta da si mlad, rođen i živiš u Njemačkoj. Pišeš poprilično pravopisno, usklađenije nego pola forumaša rođenih usred Bosne, poznaješ bosanske okolnosti skoro kao da živiš ovdje, stalno si na ovom forumu, a neko ko je "Nijemac" sa svim svojim njemačkim obavezama ipak nema toliko vremena za forumske rasprave svake vrste. Sve ok, moguće je, samo kažem da mi je upaljena crvena lampica...

Sorry za izlaz sa teme
Drugclanbiblioteke

#12 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by Drugclanbiblioteke »

Najbolje je sto prije izaći na Češku, Slovačku i Mađarsku.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#13 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by izvrsni direktor »

skrbavi-admin wrote: 18/10/2024 22:18 samo cu kratko - bolje ti je iz Švabije preko Madjarske u BIH preko HR brze ceste.....

i da ne jednu nego 6 navigacija instaliraj koje su besplatne a ako imas free data - koristi WAZE..... WAZE je jedini u real-time koji te preusmjerava i upozorava na prekide u saobracaju i kolonama..... u vise slucajeva kad je nisam sluso najebo sam.....

eto i sretno.....
Google Maps je najbrzi sto se tice aktuelnog stanja na putu
skrbavi-admin

#14 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by skrbavi-admin »

izvrsni direktor wrote: 18/10/2024 23:17
skrbavi-admin wrote: 18/10/2024 22:18 samo cu kratko - bolje ti je iz Švabije preko Madjarske u BIH preko HR brze ceste.....

eto i sretno.....
Google Maps je najbrzi sto se tice aktuelnog stanja na putu
nije al nek ti bude tebi da si upravu - jer mi je pun klinac rasprava na forumu :lol: :thumbup:
waze koristim maltene svaki dan a google maps me je izjebo n-puta..... :thumbup:
PreWiBa

#15 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by PreWiBa »

HelaS wrote: 18/10/2024 22:47
Ne znam... :-) Napisao si nekoliko puta da si mlad, rođen i živiš u Njemačkoj. Pišeš poprilično pravopisno, usklađenije nego pola forumaša rođenih usred Bosne, poznaješ bosanske okolnosti skoro kao da živiš ovdje, stalno si na ovom forumu, a neko ko je "Nijemac" sa svim svojim njemačkim obavezama ipak nema toliko vremena za forumske rasprave svake vrste. Sve ok, moguće je, samo kažem da mi je upaljena crvena lampica...

Sorry za izlaz sa teme
Razumijem sumnju. Nažalost, većina naše dijaspore slabo govori bosanski jezik.

Ja sam jednostavno veoma dobro sa jezicima, poznajem ih šest, od kojih četiri govorim tečno. I uvijek mi je bio cilj što bolje znati svaki od njih, da se što manje grešaka čuje/vidi, a posebno ponižavajuće mi je nepoznavanje drugog maternjeg jezika. Konzumiram medije, čitam knjige, i lične bilješke su mi većinom na našem, komunikacija sa roditeljima, sestrom isključivo na bosanskom. U kući se puno govori o politici, otuda znanje i zanimanje, a neću na Klixu pisati o ovdašnjim političkim dešavanjima.
I pisanje na forumu je dio toga, htio sam da poboljšam pisanje. Nažalost, kao što si i primjetio, malo je se izmaklo kontroli. Pokušavam da smanjim vrijeme ovdje, mada je još u prihvatljivim granicama jer sam trenutno svakako poprilično zakovan za radni stol.

Ne znam kako da dam neki dokaz, iz očitih razloga nemam namjeru ovdje objaviti neki lični dokument, pa sam odlučio postaviti sliku nekih svojih knjiga, možda je ovo dovoljno? Ulažem dosta vremena u učenje jezika.

Image
HelaS

#16 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by HelaS »

sehohari wrote: 18/10/2024 23:52
Spoiler
Show

Sorry za izlaz sa teme
Spoiler
Show
Ja sam jednostavno veoma dobro sa jezicima, poznajem ih šest, od kojih četiri govorim tečno. I uvijek mi je bio cilj što bolje znati svaki od njih, da se što manje grešaka čuje/vidi, a posebno ponižavajuće mi je nepoznavanje drugog maternjeg jezika. Konzumiram medije, čitam knjige, i lične bilješke su mi većinom na našem, komunikacija sa roditeljima, sestrom isključivo na bosanskom. U kući se puno govori o politici, otuda znanje i zanimanje, a neću na Klixu pisati o ovdašnjim političkim dešavanjima.
I pisanje na forumu je dio toga, htio sam da poboljšam pisanje. Nažalost, kao što si i primjetio, malo je se izmaklo kontroli. Pokušavam da smanjim vrijeme ovdje, mada je još u prihvatljivim granicama jer sam trenutno svakako poprilično zakovan za radni stol.

Ne znam kako da dam neki dokaz, iz očitih razloga nemam namjeru ovdje objaviti neki lični dokument, pa sam odlučio postaviti sliku nekih svojih knjiga, možda je ovo dovoljno? Ulažem dosta vremena u učenje jezika.

Image

Oprosti na sumnji....ko sam ja da određujem, ko sam ja da sumnjam... Bilo mi nelogično da ti, takav, svestran itd, da pitaš kako automobilom doći u Bosnu. OK, da ne smetam raspravi, neću dalje.
forum_selektor

#17 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by forum_selektor »

Vintrica.com kupim vinjete oko 50 EUR. Pun rezervar, dospem u Bratislavi, nekad i prespavam. Uglavnom car ove dionice je da se izbjegne mrtvi E70 od Zagreba do Gradiške. Dionica puta izgleda ovako Dresden, Prag, Brno, Bratislava, Budimpesta, Richtung Osijek, Svilaj, Modrica, Doboj, Maglaj, Zenica, Sarajevo.
skrbavi-admin

#18 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by skrbavi-admin »

forum_selektor wrote: 19/10/2024 00:14 Vintrica.com kupim vinjete oko 50 EUR. Pun rezervar, dospem u Bratislavi, nekad i prespavam. Uglavnom car ove dionice je da se izbjegne mrtvi E70 od Zagreba do Gradiške. Dionica puta izgleda ovako Dresden, Prag, Brno, Bratislava, Budimpesta, Richtung Osijek, Svilaj, Modrica, Doboj, Maglaj, Zenica, Sarajevo.
:thumbup: + sto od Budimpeste do BIH ne sretnes 10 auta koja je pustahija
Filter

#19 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by Filter »

forum_selektor wrote: 19/10/2024 00:14 Vintrica.com kupim vinjete oko 50 EUR. Pun rezervar, dospem u Bratislavi, nekad i prespavam. Uglavnom car ove dionice je da se izbjegne mrtvi E70 od Zagreba do Gradiške. Dionica puta izgleda ovako Dresden, Prag, Brno, Bratislava, Budimpesta, Richtung Osijek, Svilaj, Modrica, Doboj, Maglaj, Zenica, Sarajevo.
odlicna ruta bas skoro prosao, samo umjesto na bratislavu, isao na bec. ako nekome nesto znaci, svilaj se tretira kao privremeni granicni prelaz.

a kroz austriju se moze na stranici asfinaga ispalnirati ruta i sve odmah online platiti. lakse i ne razmisljas sta sad treba i gdje.
sefket_ramadani

#20 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by sefket_ramadani »

vinjete se kupuju u ADAC, a ne po benzinskim pumpama. Nema zajebancije, guzve, niti stajanja.
eluna

#21 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by eluna »

Sorry za izlaz sa teme
upravo kao što i svi mi koji sbo u ex yugi učili engleski - što kaže onaj jedan, da idemo u GB da im budemo profesori :mrgreen: .....ljudi generalno drugi jezik bolje znaju nego maternji ......ništa čudno ...a evo i ja sam u DE, na poslu, i tipkam ...ni to nije čudno - ima poslova na kojima se može i tako
eluna

#22 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by eluna »

skrbavi-admin wrote: 18/10/2024 23:21
nije al nek ti bude tebi da si upravu - jer mi je pun klinac rasprava na forumu :lol: :thumbup:
waze koristim maltene svaki dan a google maps me je izjebo n-puta..... :thumbup:
mene je nedavno zeznuo ......a onda mi počele dolaziti poruke tipa "jesmo li vas dovezli tamo, dajte podijelite informacije" .... ma kontam se :twisted:

probat žu taj waze ...ako imaš link daj postavi da ne ganjam okolo koji je tačno
eluna

#23 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by eluna »

sehohari wrote: 18/10/2024 23:52

Sorry za izlaz sa teme

Image
bravo .....nego, imali neki forum za vježbanje njemačkog :-D
eluna

#24 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by eluna »

a što se tiče vožnje od npr Frankfurta do Sarajeva - najbolja je Luftnasa :D

iako imam želju da makar jednom probam voziti tu dionicu, bilo kuda
Dope_Man

#25 Re: Prva vožnja za Bosnu i Hercegovinu iz Njemačke - korisna iskustva

Post by Dope_Man »

eluna wrote: 25/11/2024 20:31 a što se tiče vožnje od npr Frankfurta do Sarajeva - najbolja je Luftnasa :D

iako imam želju da makar jednom probam voziti tu dionicu, bilo kuda
Imam poznanike koji zive nekih 70tak km sjeverno od Franfurta, prije par mjeseci su vozili. Na putu do BiH i nazad mi im dodjemo otprilike na 2/3 puta, pa su taman stali, prenocili, sutradan nastave.

Ne isplati se ici u jednom cugu, ali ako imas u planu 1 ili cak 2 stajanja sa nocenjem, moze se od toga napraviti fin roadtrip i bez srkleta stici, a usput i nesto obici. Npr. u jednom smjeru statu u Minhenu il Salzburgu, u drugom Ljubljana ili Zagreb. I lijep opusten trip.
Post Reply