BINGO trgovački lanac - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#2601 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 24/11/2024 16:11 Bingo kao i svi drugi konstantno dizu cijene i rade klasicno profiterstvo,jer nikakvog razloga nema da svi artikli konstantno skupe.
I tako rade i drugi i ti onda nemas gdje otici kupiti nesto po normalnoj cijeni,jer su kod svih zakucane
Ovome se mora stati u kraj i Amir Hasicevic je ovo spomenuo ko Emele,da se traze modaliteti kako da se ova praksa zaustavi,jer sve nerealno poskupljije.

Ne znam da li se to moze kako sta pratiti preko online fiskalizcije,da se prate ulazi faktura i kalkulacija i da se na osnovu toga prate i marze.

Opljackase nas "nasi" ,isto kao i u ratu.
Koja je razlika izmedju profitera Senada u miru i ratnog peofitera u ratu?
Pa, ukine se član zakona koji kaže da je formiranje cijena slobodno.

Sve dok je tako, ima svako pravo stavljati koju hoće cijenu. Neka ljudi ne kupuju.

Htjeli smo slobodu, da se država ne petlja. Dobili smo.
Lain Coubert

#2602 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Lain Coubert »

Svi marketi lažu sa cijenama ali Bingo najviše uzima, oni imaju najmanji broj artikala koji su kod njih najjeftiniji.

Evo npr. jogurt kojeg uzimam kod njih 2,80 a u drugoj radnji 2,10. U ovoj drugoj nekad bude i 2,30 ali u Bingu neće osim možda na akciji ali će onda nakon akcije skočiti na 2,85. Ili npr keks je konstantno ista cijena i svaki treći mjesec stavena akciji dok je u drugim marketima svaku drugu sedmicu pola marke jeftiniji. Ili vrhnja, najskuplji od svih.

Ako i ima neka akcija u barem 50% slučajeva tog proizvoda nema na stanju... Recimo u Belamionixu ako je akcija nečega onda toga ima na paletama, koliko hoćeš.
Naslovnica

#2603 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Naslovnica »

sarajevsko_pivo wrote: 24/11/2024 19:14
mk ultra wrote: 24/11/2024 18:54
Kiki_Musampa wrote: 23/11/2024 18:49 Svaki put kada udjem u Bingo, nove,vece cijene. Ja ne mogu da vjerujem da ama baš sve ide gore tolikom brzinom. Naravno,sve kase otvorene i pune :bih:
Cega konkretno

Ja imam osjecaj da su cijene u globalu otisle dole
Nebitno gdje
Maslac, čokolade, ulje
Morese bestoga
Hakiz

#2604 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Hakiz »

Lain Coubert wrote: 24/11/2024 21:49 Svi marketi lažu sa cijenama ali Bingo najviše uzima, oni imaju najmanji broj artikala koji su kod njih najjeftiniji.

Evo npr. jogurt kojeg uzimam kod njih 2,80 a u drugoj radnji 2,10. U ovoj drugoj nekad bude i 2,30 ali u Bingu neće osim možda na akciji ali će onda nakon akcije skočiti na 2,85. Ili npr keks je konstantno ista cijena i svaki treći mjesec stavena akciji dok je u drugim marketima svaku drugu sedmicu pola marke jeftiniji. Ili vrhnja, najskuplji od svih.

Ako i ima neka akcija u barem 50% slučajeva tog proizvoda nema na stanju... Recimo u Belamionixu ako je akcija nečega onda toga ima na paletama, koliko hoćeš.
Sa druge strane, Ritter čokolade u Bingu kupujem po 2,40-2,70, dok su svuda skuplje od 3, u CJ, kada nije sniženje, koštaju 3,70.

Svi marketi imaju neke proizvode jeftinije, neke skuplje od drugih. Pa se na osnovu pojedinačnih proizvoda, ili malog broja proizvoda, ne može zaključiti koji je skuplji.

Eventualno u svim marketima napuniti kolica istim proizvodima, 100 proizvoda recimo, stranim, domaćim, ekskluzivnim, "no name" itd, pa vidjeti ukupan račun po svakom marketu.
azurna_obala

#2605 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by azurna_obala »

Šta se desilo sa maslinovim uljem, kakve su ono cijene :shock:
Čak i ulje komine, koje se moglo naći jeftinije, otišlo u helać! Ne vidim više razlike između binga i mercatora, ta dva su mi najbliža, pa vidim da su cijene skoro iste,
Labirint

#2606 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Labirint »

azurna_obala wrote: 24/11/2024 22:29 Šta se desilo sa maslinovim uljem, kakve su ono cijene :shock:
Čak i ulje komine, koje se moglo naći jeftinije, otišlo u helać! Ne vidim više razlike između binga i mercatora, ta dva su mi najbliža, pa vidim da su cijene skoro iste,
To maslinovo koje se prodaje vecinski po nasim supermarkertima je tesko smece,cak i ono koje je deklarisano kao ekstradjevicansko je ustvari prevara (vecinski talijanska, turska..) jer monini basso i slicno su sve samo ekstradjevicanska ne.. a cijene su vec dvije godine zadnje u porastu,i na svjetskom trzistu, niz je uzroka , klimatske promjene , susa ,porast cijene repromaterijala, gnojiva, sredstava zastite, ima tu i lova u mutnom sto u konacnici dovodi do toga da je cijena litra minimum 40ak maraka.. pa imas kod nas kupiti ulje Mate-istarski proizvodjac, ljudi zadnjih godina beru medalje na svim svjetskim vodecim natjecanjima od Nju jorka preko Dubaija , Tokija i ambalazno se prodaje npr 250 ml -35 maraka , litar dodje 150 ,ludilo mozga :D
zippoo87

#2607 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by zippoo87 »

Odes u Hrvatsku i kupis 4 litra domaceg najboljeg za 160 KM.
20 eura je litar ali ono ulje vrijedi svake marke a ovo smece u marketima,ne vrijedi ni 10 KM litar.
Kada jednom probas i pomirises to domace ulje i onda pomirises ovo neko iz flase i marketa...nisu uopste isti proizvodi.

Samo za nas standard je i 40 KM litar preskupo za 90% ljudi.
Ja to licno i ne kupujem i ne koristim vise. Mati kupi neko to jeftino ali ja ga ne koristim kada kuham.
Ubacim malo suncokretovog i maslaca i to je kombinacija.
A ono domace mozes nasuti u tacnu,malo bibera posuti ,uzeti vruc hljeb i umakati u njega i jesti :D
Bomba
nepass1

#2608 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by nepass1 »

Jooooj kad napise odes u hrvatsku, posadis sebi, napravis sebi

Kakva vam je to logika? Radi li vam mozak uopste?
Majke mi na nivou zato fino obuces dimije i niko te nece silovati price

Sad cu organizovati carter let do pule odoh po decu maslinovog
azurna_obala

#2609 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by azurna_obala »

nepass1 wrote: 25/11/2024 07:50 Jooooj kad napise odes u hrvatsku, posadis sebi, napravis sebi

Kakva vam je to logika? Radi li vam mozak uopste?
Majke mi na nivou zato fino obuces dimije i niko te nece silovati price

Sad cu organizovati carter let do pule odoh po decu maslinovog

Baš tako, :lol:
Labirint

#2610 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Labirint »

Ne moras ici u hrvatsku imas vec i po hercegovini odlicnih proizvodjaca koji,ako nisu bolji sigurno nisu ni losiji od Hr proizvodjaca samo stekaju u tom vizuelnom i marketing smislu . Uskoro ce se promovisati i etiketa zlatne kapi hercegocvine koja ce garantovati izvornost porijekla tih ulja kako bi obicnim kupcima bilo lakse i jednostavnije prepoznati,i u neku ruku razaznati kvalitet od shkarta kojeg je na trzistu 90 posto...
Casual's

#2611 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Casual's »

I dalje smatramo da Bingo dize cijene? :lol:
Naslovnica

#2612 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Naslovnica »

Ne diže
Bimgoe kralj nizkih cena
studeni76

#2613 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by studeni76 »

Koliko znam nijedan nas lanac nije uvoznik proizvoda. Postoje firme koje su uvoznici, zastupnici i koje formiraju cijene. Trg lanci im daju pozicije za prodaju i ubiru svoju marzu. Eh kolika je marža ne znam, to država treba zakonski regulisat. Ista pravila važe za sve lance, razlika može biti kakve ugovore imaju sa distributerima.
Casual's

#2614 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Casual's »

studeni76 wrote: 25/11/2024 15:22 Koliko znam nijedan nas lanac nije uvoznik proizvoda. Postoje firme koje su uvoznici, zastupnici i koje formiraju cijene. Trg lanci im daju pozicije za prodaju i ubiru svoju marzu. Eh kolika je marža ne znam, to država treba zakonski regulisat. Ista pravila važe za sve lance, razlika može biti kakve ugovore imaju sa distributerima.
Upravo. Evo recimo, sada je trend da dizu cijenu kafe, i neka minimalna cijena Ce biti oko 12 KM. Kroz razgovor sa ljudima iz Rittera, kazu da njihove sirovine proteklih 8 mjeseci nisu mijenjale cijenu, ali da moraju dizati zbog "velikih" jer niko ne zeli proizvod koji je 4 KM jeftiniji od Zlatne dzezve.

Marze na slicne proizvode ne prelaze 18%, a na akcijama marze budu po 8%. Osnovne namirnice ne smiju biti vise od 8% svakako. Ne dize cijene Bingo, nego ulazne cijene su drugacije, a marze iste.
Ironmen

#2615 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Ironmen »

Hakiz wrote: 24/11/2024 21:13
zippoo87 wrote: 24/11/2024 16:11 Bingo kao i svi drugi konstantno dizu cijene i rade klasicno profiterstvo,jer nikakvog razloga nema da svi artikli konstantno skupe.
I tako rade i drugi i ti onda nemas gdje otici kupiti nesto po normalnoj cijeni,jer su kod svih zakucane
Ovome se mora stati u kraj i Amir Hasicevic je ovo spomenuo ko Emele,da se traze modaliteti kako da se ova praksa zaustavi,jer sve nerealno poskupljije.

Ne znam da li se to moze kako sta pratiti preko online fiskalizcije,da se prate ulazi faktura i kalkulacija i da se na osnovu toga prate i marze.

Sve dok je tako, ima svako pravo stavljati koju hoće cijenu. Neka ljudi ne kupuju.

Pa onda to nazovu Komunizmom a mi smo demokratsko uredjeno drustvo sa slobodnom govora, kretanja i trgovine.
Naslovnica

#2616 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Naslovnica »

studeni76 wrote: 25/11/2024 15:22 Koliko znam nijedan nas lanac nije uvoznik proizvoda. Postoje firme koje su uvoznici, zastupnici i koje formiraju cijene. Trg lanci im daju pozicije za prodaju i ubiru svoju marzu. Eh kolika je marža ne znam, to država treba zakonski regulisat. Ista pravila važe za sve lance, razlika može biti kakve ugovore imaju sa distributerima.
Zar mora Jacobs crema u Bimgetu biti 20 i kusur KM, a u Kortu i Tropicu oko 17?
Ono, zar ne bi Bimgo, kao lider tržišta, trebao imati ekstra ugovore pa da u tom proizvodu (i bruku drugih) bude konkurentan?
Bingo odavno nije kralj niskih cijena.
Nije niko ali mojne šuplje ba
Jbte, sedmicama u Bingu u C-fazi ne možeš kupiti narezani sir ili podrigušu, samo u komadu. Pokvarene mašine za rezanje.
SEDMICAMA.
Ciganija poprilična
studeni76

#2617 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by studeni76 »

Naslovnica wrote: 25/11/2024 15:32
Ono, zar ne bi Bimgo, kao lider tržišta, trebao imati ekstra ugovore pa da u tom proizvodu (i bruku drugih) bude konkurentan?
Jbte, sedmicama u Bingu u C-fazi ne možeš kupiti narezani sir ili podrigušu, samo u komadu. Pokvarene mašine za rezanje.
SEDMICAMA.
Ciganija poprilična
Apsolutno me ne zanima BINGO, Konzum, Tropic ili neko četvrti. Cijene formiraju distributeri, uvoznici. Lanci imaju svoje marže, koje bi isto trebalo biti regulisanje zakonom. Ako se smatraš zakinutim, prijavi inspekciji.
Evo kolega iznad ti je objasnio kako se cijene formiraju
Naslovnica

#2618 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Naslovnica »

Casual's wrote: 25/11/2024 15:26
Upravo. Evo recimo, sada je trend da dizu cijenu kafe, i neka minimalna cijena Ce biti oko 12 KM. Kroz razgovor sa ljudima iz Rittera, kazu da njihove sirovine proteklih 8 mjeseci nisu mijenjale cijenu, ali da moraju dizati zbog "velikih" jer niko ne zeli proizvod koji je 4 KM jeftiniji od Zlatne dzezve.

Marze na slicne proizvode ne prelaze 18%, a na akcijama marze budu po 8%. Osnovne namirnice ne smiju biti vise od 8% svakako. Ne dize cijene Bingo, nego ulazne cijene su drugacije, a marze iste.
Ne razumijem baš najbolje, možeš li pojasniti?
Naslovnica

#2619 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Naslovnica »

studeni76 wrote: 25/11/2024 15:36
SEDMICAMA.
Ciganija poprilična
Apsolutno me ne zanima BINGO, Konzum, Tropic ili neko četvrti. Cijene formiraju distributeri, uvoznici. Lanci imaju svoje marže, koje bi isto trebalo biti regulisanje zakonom. Ako se smatraš zakinutim, prijavi inspekciji.
Evo ja ti napisah u Bingu kafa, 21 a u Kortu 17.
Otprilike.
Otkud tolike razlike ako je isti distributer?
Kort uzima minimalno maržu a Bingo max?
Ne pada mi na pamet da prijavljujem inspekciji niti se smatram zakinutim, niđe veze.
Kupim tamo gdje je jeftinije i to je to.
Hakiz

#2620 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Hakiz »

Ironmen wrote: 25/11/2024 15:30
Hakiz wrote: 24/11/2024 21:13

Pa onda to nazovu Komunizmom a mi smo demokratsko uredjeno drustvo sa slobodnom govora, kretanja i trgovine.
Čemu, onda, priča?

Ima još jedan način: Niko ništa ne kupi u Bingu. Neće ni to ići.

Htjeli smo kapitalizam, dobili smo ga, licemjerno se sada žaliti.
ReymondReddington

#2621 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by ReymondReddington »

Naslovnica wrote: 25/11/2024 15:39
SEDMICAMA.
Ciganija poprilična
Otprilike.
Ne pada mi na pamet da prijavljujem inspekciji niti se smatram zakinutim, niđe veze.
Pa to je politika objekta. Mozda taj kort nema ni zaradu na to kafu. Ali je stavio tu cijenu u nadi da ces ti pored te.kafe uzeti i nesto drugo pa ce se na kraju zaraditi i na kafi.

Bingo to ne mora da radi jer ima musterija. Druge radnje vjerovatno moraju.

Da bi znali je li bingo kralj cijena treba li bi uzeti listu od 10ak ili 20 svakodnevnih artikala i uporediti ukupnu cijenu sa recimo merkatorom, kort itd.
Casual's

#2622 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Casual's »

Proizvodi gdje je velika razlika u cijeni su samo stare i nove zalihe. Negdje je Riki cokolada 5 KM, a negdje 9 KM. Ovi kada rasprodaju staru zalihu ce imati istu cijenu, ako ne i vecu zbog godisnjih boniteta.
studeni76

#2623 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by studeni76 »

Postoji minimalna marža koju lanci moraju ispostovati. Vjerovatno Kort radi sa nekom minimalnom marzom u nadi da će privući kupce. U principu to svi rade dok ne zauzmu neku bolju poziciju na tržištu. Kao sto kažeš, Bingo i ovi ostali veliki to ne moraju jer imaju svoju klijentelu.
Najbolja opcija je, ko ima vremena, obići više objekata pa onda obaviti kupnju po najpovoljnijim cijenama. Al jbg nema svako vremena za to.
Naslovnica

#2624 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Naslovnica »

ReymondReddington wrote: 25/11/2024 16:36
Naslovnica wrote: 25/11/2024 15:39
Otprilike.
Pa to je politika objekta. Mozda taj kort nema ni zaradu na to kafu. Ali je stavio tu cijenu u nadi da ces ti pored te.kafe uzeti i nesto drugo pa ce se na kraju zaraditi i na kafi.

Bingo to ne mora da radi jer ima musterija. Druge radnje vjerovatno moraju.

Da bi znali je li bingo kralj cijena treba li bi uzeti listu od 10ak ili 20 svakodnevnih artikala i uporediti ukupnu cijenu sa recimo merkatorom, kort itd.
Ali znas sta je zanimljivo?
Ista ta kafa je jeftinija i na jebenoj HIFA pumpi za nekoliko KM u odnosu na Bingo.
Sigurno je i to politika pumpe, snize cijenu Jacobs krema kafe ne bi li ko kupio goriva.
:lol: :lol: :lol:
Slusaj, ne grdim ja Bingo zbog cijena, uglavnom su jos uvijek za vecinu stvari jeftiniji od konkurencije, ali ni priblizno kako je to nekada bilo.
A za neke proizvode se osjetno skuplji, i to ne zato sto drugi nizim cijenama privlace kupce nego zato sto im se moze.
studeni76

#2625 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by studeni76 »

Pa zaobidjes ih i smanjiš glavobolju!
Ja koristim taj recept kada mi nesto ne odgovara
Post Reply