Japanci su dobri.sime_cipol wrote: ↑25/11/2024 14:04Ma jok, treba nam biti pojam australski auto, Dingo, australska čokolada, aboridžanska penzija...kravamuzara wrote: ↑25/11/2024 13:55Njemacka je pojam samo bosnji, njemacko auto, njemacki pas, njemacka cokolada, njemacka penzija…, a u biti medju gorim zemljama za zivjeti od ovih standardnih lokacija za bjezanje.Melbourne_Australia wrote: ↑25/11/2024 13:16
Znas sta je Australija za cijelu evropu,svemirski brod ali u svakom smisli..A zivio sam i u Svedskoj..Njemacka je selo za Australiju..Krenes od izgleda gradova,financija,klime,mora ..![]()
De bjezi tamo![]()
Nedavno je bio dokumentarac od 6 epizoda, Goran Milić, "Waht's up, Japan". I kaže jedan inžinjer, koji je radio 20 godina u Njemačkoj, sada radi u Japanu, Iranac je inače, oblast mu je rudarstvo i teška metalurgija i slično, kaže da Njemačka danas nije ona "stara". Kvalitet je sve gori itd. Japanci su bolji. Sporiji su, imaju druge mane, ali kada je kvalitet u pitanju, bolji su.
Moj hobi traži neke alate i istražujući o tim alatima često naiđem na komentare da alati na primjer Proxxon, Wabeco, Bosch i drugi, dakle slavni njemački proizvodi, su puno goreg kvaliteta danas nego što su bili osamdesetih godina dvadesetog vijeka. Misli se na kvalitet izrade, preciznost u radul, dužina trajanja, rada prije kvara itd.
Mi o njemačkom kvalitetu još razmišljamo pod utiskom naših roditelja, djedova, koji su u prošlom vijeku išli gastarbajtirati u Njemačku. A to je bio period kada je Njemačka sticala slavu kvalitetom svojih proizvoda.
Njemačka danas, po svemu sudeći, nije Njemačka iz tog perioda.