darius_maximus wrote: ↑18/11/2024 10:30
kiligonzales wrote: ↑18/11/2024 07:19
darius_maximus wrote: ↑17/11/2024 23:51
1. Vrijednost reprezentacije je samo indikativna. Njemačka je vrijedila isto ovoliko para i kada su je haman svi tamburali prije koju godinu i kada se nije mogla s loptom sastaviti.
2. Samim tim je i vrijednost fudbalera samo indikativna. Niti je npr. Tabaković deset puta bolji od Džeke samo zato što mu je tržišna vrijednost kakva jeste, niti je npr. Vasilj 5 puta bolji golman od Muftića, samo zato što tržišna vrijednost to kaže. Sasvim je moguće da igrači kao Gvardiol ili Szoboszlai 2020. godine igraju u Dinamu ili Red Bull Salzburgu, a da 2023. budu u Cityu i Liverpoolu i da vrijede 5-10 puta više. To što neki naš igrač vrijedi milion, ne znači da ne može vrijediti 50 miliona za 2-3 godine i da nije dobar igrač (ili da neće "prelomiti"). Ko bi mogli biti ti igrači, to je do selektora i sportskog direktora, nije do mene. Samo mi je glupa uvijek priča kako reprezentacija X vrijedi toliko, pa samim tim valjda ne treba ni igrati uopšte.
3. Da igrač vrijedi 300 miliona, na pogrešnoj poziciji to ne znači ništa. Ako jedan Mbappe ima problema s krila preći na devetku, ne treba čuditi što se neki igrač ne snalazi na poziciji na kojoj inače ne igra. Hoću reći, bolje igrač od 500.000 EUR na pravoj poziciji, nego igrač od 12 miliona na pogrešnoj.
4. Kostur ekipe mora postojati, kakav god bio. Stalne rotacije samo znače da se ekipa ne može uigrati, kao što vidimo po našoj odbrani. To i golman se prvo moraju posložiti, kako god.
Sve ovo je inače glupost, jer mi dugoročno nemamo nikakvog plana niti razvoja igrača.
Filozofiras. Igrac koji kosta dobro, opravdano ima tu trzisnu vrijednost. Jedina je razlika sto taj igrac moze biti u formi ili ne, shodno tome mu se cijena i mjenja, ali nikada mnogo. Sto se tice Barbarezovih utakmica, sve redom zemlje su fudbalske nacije. Nije isto igrati s njima i pusiti od Islanda, Slovacke, Luksemburga.
Ovaj sastav BiH je realno bio u najacoj grupi lige nacija barem gledajuci Euro iza nas, jedino su nam trebali i Spanci da nam zagorcaju zivot tek. Ma da i Njemci su u par deka s njima.
Nije to nikakva filozofija, nego činjenica.
To što igrač trenutno vrijedi milion i igra u Cvajti, ne znači da nije materijal za, bubam, Primere i da neće tamo igrati dogodine i vrijediti 30 miliona. Nisu igrači u Cvajti invalidi, pa da ne znaju osnove fudbalske igre.
A to da li je neko u formi, opet je do selektora, nije do mene.
I ne govorim ja da je sramota popušiti od Nijemaca (ni Engleza, ni Holanđana, itd.).
Sramota je naše postavljanje i općenita energija i igra.
Evo sad pregledah opet samo prva tri gola protiv Nijemaca.
Prvi go, četvorica na jednom igraču, Musiala ko duh sam. Izvini ono bi i većina napadača iz naše lige zabilo.
Drugi go, igrača pustili samog na rubu 16, niko ni da pomisli da zatvori prostor ili uđe u šut. Igrač koji ga čuvao samo ga ostavio, veli neka ide.
Treći go, trojica čuvaju jednog igrača, dok dvojica Nijemaca stoje sami u petercu.
Izvini, misliš da bi evo prosječna ekipa iz Cvajte primala onakve amaterske golove, eto Barbarezov HSV?
Kod svakog napada smo pogrešno branili prostor i ostavljali propuh na sve strane. Nijemci su se bukvalno šetali oko 16.
Naravno da je dio toga njihov kvalitet, ali bez smislene postavke neće igrači na terenu sami skontati šta trebaju, da vrijede 400 miliona.
Nas će svaka dobro organizovana repka namučiti (i vrlo moguće uzeti).
Misliš da će nam zabavnije biti npr. protiv Norveške, Češke, Austrije, Slovenije, Velsa, Grčke, Gruzije, itd. ko već ostane u toj famoznoj grupi B?
I šta, pričat ćemo kako svi imaju historiju, kako su bolje organizovani i samo ići kao statisti na tekme?
Glupe su priče da ne možeš napraviti barem prosječnu repku od prosječnih igrača.
Evo, koja je ovo, osma utakmica, igrači ti ne znaju zadnju liniju držati.