SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

DaysleepeR

#86651 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Kolektivna kazna je najgora stvar ali je nekad neizbježna.

Jedan se lik našmrkao speeda, ubio dvije djevojke, svi smo dobili ograničenje od 50 km/h u gradu.
Naslovnica

#86652 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

BiBi911 wrote: 12/11/2024 14:40
Naslovnica wrote: 12/11/2024 12:51
BiBi911 wrote: 12/11/2024 12:40

Email koji se "ne moze pratit" napravis za 10 sekundi.
Ti bi da ti neko uradi sav posao za tebe a ti da hladujes i kukas kako je lose(dodik/bakir nece sami otici dok ih vi koji zivile u Bosni ne sklonite).

Ako ti nije do prijavljivanja i slikanja onda je stanje super. Sve fercera na max.
Zašto bih pravio email "koji se ne može pratiti", čemu anonimnost ako je sve OK?
Želio bih da punim imenom i prezimenom prijavim nešto i da budem zaštićen od potencijalnih problema i osvete.
Objasnio o čemu se radi, ne namjeravam ulazti u daljnju diskusiju, nema potrebe, ko hoće da razumije, razumjeće.
Pa da ti se ne "dovoditi sebe u poziciju da mi se sutra debil sveže za vrat?" Ako imas strah tako se rijesis da te "niko" ne moze naci. Poslije posaljes podatke kada krene proces.

Tako sam ja u DE prijavio komsiju prvih par puta sa anonimnog Email poslije kada su pitali za ime i kada se on poceo znojit poslao podatke, Dao izjavu u Policiji
Samo da potvrdim - kada krene "proces" moraš dati podatke?
dječak sa šibicama

#86653 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

A sta bi trebalo uraditi, ukinuti skolu jer neko dojavljuje bombe.

Ne mozes kurikulum ignorisati, ili ce biti po nastavnom programu i planu, ili ukidajmo skole. Nastava se mora nadoknaditi, online nastava je glupost, tome se ovi i nadaju. Sjedi kuci i "budi na nastavi".
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#86654 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by teskeredzic_22 »

Naslovnica wrote: 12/11/2024 12:15
Kada je jedenje bureka, ispijanje kafa po pumpama i ispunjavanje tiketa u pitanju, tu je profesionalizam na nivou, tu nikada ne iznevjere.
Upravo tako.

Jedino su gori oni folksdojčeri u RS-u koji "u ime zakona" a za i na račun Dodika gule zadnje feninge ako ne daš žmigavac između Tropica i Kule.

Bagra amoralna.
Last edited by teskeredzic_22 on 12/11/2024 15:12, edited 1 time in total.
Naslovnica

#86655 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

DaysleepeR wrote: 12/11/2024 15:08 Kolektivna kazna je najgora stvar ali je nekad neizbježna.

Jedan se lik našmrkao speeda, ubio dvije djevojke, svi smo dobili ograničenje od 50 km/h u gradu.
E da, tako nekako ispada.
Seawolf

#86656 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Seawolf »

Naslovnica wrote: 12/11/2024 15:06
1Dante1 wrote: 12/11/2024 14:57
Naslovnica wrote: 12/11/2024 12:49 Moji ne znaju. I hiljade druge djece ne znaju.
Moji ne znaju
Moji nece

Znaju i hoce. Nisu pod staklenim zvonom pa da mozes da garantujes. To su djeca, licnosti koje ni na koji nacin nisu razvijene i ne znaju za posljedice, odnosno velicinu istih u raznim situacijama.

Kolektivna kazna je nesto najbolje. Na taj nacin mozda nauce ono sto mi sada nismo, pa smo kolektivno kaznjeni gdje imamo ovakvo stanje u drzavi.

Sutra kad djeca nauce da prijava boNbi nije cool djelo, da vrsnjake koji to rade treba prijaviti i izopciti iz drustva kao negativnu pojavu, onda ce i kada odrastu reagovati na lose stvari, a ne diviti se, spustati i okretati glavu i govoriti "Nije moja nadleznost".
Opet ponavljam, moja djeca ne znaju ko vrši dojave.
Ako moja djeca znaju onda bi trebala znati i istražni organi jer su pohvatali desetine debila. I opet je bilo dojava. I evo opet danas se desila dojava. I svaki put kada se desi dojava biće kolektivna krivica apsolutno nedužnim učenicima, nastavnom kadru i roditeljima.
Stavljati kolektivnu krivicu za dojave u istu ravan sa stanjem u državi je apsolutno uvrnut način razmišljanja.
Svako ko misli da je kolektivna kazna nešto najbolje, za mene, nije normalan.
A vi nastavite.
Naravno, za kolektivno kažnjavanje su oni koji ni na koji način nisu dio tog kolektiva, ili na bilo koji način povezani sa tim kolektivom. Ko bi rek'o.
Laplace

#86657 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 12/11/2024 11:52 Pa realno druže ne znaš više šta pričaš.
Malo su ti postovi postali šizofreni.

Tvrdio si da nije fer, nije u redu, nema efekta itd.

Evo ima efekta i sasvim je fer jer djeca zaslužuju da imaju kvalitetnu nastavu. Nastava nije kazna, kako je ti doživljavaš.
To je omugućavanje prava na obrazovanje.

Kažnjeni su samo oni koji su mislili da će se ovako izvući od nastave.
Čujem da je roditelj jednog od uhapšenih maloljetnika dobio presudu - treba platiti kaznu od 30.000 KM. Ne znam koliko je pouzdana informacija.
dječak sa šibicama

#86658 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Ako im zaprijetis nastavom na ljetnom raspustu, naglo ce opasti radovanje jer "nema skole" i entuzijazam da se dojavljuju bombe.

Za dva tri propustena dana, sami srednjoskolci ce traziti tog baju koji dojavljuje. Da ga pitaju za zdravlje.

Trenutno je on ili oni njihov junak.
joint union

#86659 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by joint union »

dječak sa šibicama wrote: 12/11/2024 15:14 Ako im zaprijetis nastavom na ljetnom raspustu, naglo ce opasti radovanje jer "nema skole" i entuzijazam da se dojavljuju bombe.

Za dva tri propustena dana, sami srednjoskolci ce traziti tog baju koji dojavljuje. Da ga pitaju za zdravlje.

Trenutno je on ili oni njihov junak.
A sta ako neko iz druge skole dojavljuje?
Da bi zahebavo raju koja tamo ide na raspustu?
1Dante1

#86660 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

Kao da smo milionski grad i neki opravdavaju djecu. Djeca znaju, to sto ne kazu je cinjenica da kazna nije velika za sve njih.

Pa mi smo takva mahala da se sve u ovom gradu zna - sve.
Naslovnica

#86661 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 12/11/2024 15:08 A sta bi trebalo uraditi, ukinuti skolu jer neko dojavljuje bombe.

Ne mozes kurikulum ignorisati, ili ce biti po nastavnom programu i planu, ili ukidajmo skole. Nastava se mora nadoknaditi, online nastava je glupost, tome se ovi i nadaju. Sjedi kuci i "budi na nastavi".
Ljudi dragi, ja kao da kineski govorim.
Ko je ovdje ikada spomenuo "ukidanje škole"?!
"A šta bi trebalo uraditi"?
- pronaći odgovorne za dojave i maksimalno ih sankcionisati.
Ja jednako ponavljam, kao papagaj...ako je rješenje problema dojava to da će se djeca momentalno slati kućama a svaki dan dojave nadoknađivati, onda smo i definitivno dotakli dno.
Odgovorni za sigurnost učenika i nastavnog osoblja mogu slobodno ne raditi ništa po tom pitanju.
Prst u uho, pošalji djecu kući i problem riješen.
Logično
dječak sa šibicama

#86662 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Nije li kamara njih pohapseno, dojave i dalje dolaze, dakle citava organizacija po viberu. Djeca se dogovaraju i dojavljuju bombe, skontali fazon da ne idu u skolu. To je do danas vjerovatno preraslo u tik tok izazov.

Nije da niko nije uhapsen, jeste, ali stvar ne prestaje. Onda im kazes ici cete u skolu u julu, pa vi vidite.
joint union

#86663 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by joint union »

Za svaku dojavu za koju nije pronadjen dojavljivac, 2% od plate Odjeljenju za borbu protiv kompjuterskog i visokotehnološkog kriminala i ministru.
drug_profi

#86664 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

I dalje će biti hapšeni i procesuirani, a i nastava će da se odvija dok se ne odvije do kraja.
Pa da vidimo moze li se kus sa rogatim bost.
Laplace

#86665 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

dječak sa šibicama wrote: 12/11/2024 12:26 Odrzavanje nastave nije kazna, vec obaveza, vjerujem da se 99% ucenika radovalo sto "nema skole". Sad ce se radovati ljetnom odmoru u klupama.

Nisu svi ucenici krivi ali nastava se odrzati mora, uostalom pocinioci i jesu srednjoskolci, organizovani i umrezeni.
Znam slučaj kad su se roditelji bunili zato što će njihova djeca,ni kriva ni dužna, imati kraći raspust zbog tih dojava. Isti roditelji su "zaboravili" da su njihova djeca unaprijed znala ne samo kojeg dana će biti dojava u njihovoj školi nego i u koliko sati. Zanimljiv stepen informisanosti za nekoga ko nema nikakve veze sa dojavama.
drug_profi

#86666 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Laplace wrote: 12/11/2024 15:12 Čujem da je roditelj jednog od uhapšenih maloljetnika dobio presudu - treba platiti kaznu od 30.000 KM. Ne znam koliko je pouzdana informacija.
Ne vjerujem dok ne bude zvanično saopštenje.
I previše mi to izgleda brzo i ažurno za naše krivosuđe.
Naslovnica

#86667 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

1Dante1 wrote: 12/11/2024 15:17 Kao da smo milionski grad i neki opravdavaju djecu. Djeca znaju, to sto ne kazu je cinjenica da kazna nije velika za sve njih.

Pa mi smo takva mahala da se sve u ovom gradu zna - sve.
Da li ti razumiješ bosanski, evo da ti ponovim šta sam napisao.
Ako moja djeca znaju onda bi trebala znati i istražni organi jer su pohvatali desetine debila. I opet je bilo dojava. I evo opet danas se desila dojava.
Ovdje niko ne opravdava djecu.
A i zašto bi ih opravdavao, nema razloga.
Svako jutro se spreme, izađu u 0700, vrate ih iz škole u 0805 i slično.
Dođu kući, kolutaju očima, ne znaju više ni jesu li pošli ili su došli.
Dan-dva je možda i bilo zanimljivo, nakon toga je moglo biti zanimljivo jedino debilima.
Tebi je neko dijete koje iz Pazarića ili Vogošće dolazi svaki dan u školu, samo da bi bilo na lijevo krug za 5 minuta - krivo?! Kolektivna krivica. Znao je.
Niko od vas koji se ovdje javljate sa takvim komentarima nema dijete, jer da ima sigurno ne bi ovako pisali.
Koja ste vi gomila sebičnjaka i lukavaca, fuj.
Naslovnica

#86668 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Laplace wrote: 12/11/2024 15:23
dječak sa šibicama wrote: 12/11/2024 12:26 Odrzavanje nastave nije kazna, vec obaveza, vjerujem da se 99% ucenika radovalo sto "nema skole". Sad ce se radovati ljetnom odmoru u klupama.

Nisu svi ucenici krivi ali nastava se odrzati mora, uostalom pocinioci i jesu srednjoskolci, organizovani i umrezeni.
Znam slučaj kad su se roditelji bunili zato što će njihova djeca,ni kriva ni dužna, imati kraći raspust zbog tih dojava. Isti roditelji su "zaboravili" da su njihova djeca unaprijed znala ne samo kojeg dana će biti dojava u njihovoj školi nego i u koliko sati. Zanimljiv stepen informisanosti za nekoga ko nema nikakve veze sa dojavama.
Ja, i?
Generalizovanje, svi su isti, svi znaju...
Daj ba profa, pametniji si od toga.
Jesi li prijavio nadležnim istražnim organima da su ta djeca unaprijed znala kada će biti dojava u školi i u koliko sati?!
Ako nisi, saučesnik si.
Naslovnica

#86669 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 12/11/2024 15:21 I dalje će biti hapšeni i procesuirani, a i nastava će da se odvija dok se ne odvije do kraja.
Meni je sve to jasno, ali de mi pojasni ko je tu konkretno - "rogati"?
Da li ti znaš?
:wink:
Laplace

#86670 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 12/11/2024 15:23
Laplace wrote: 12/11/2024 15:12 Čujem da je roditelj jednog od uhapšenih maloljetnika dobio presudu - treba platiti kaznu od 30.000 KM. Ne znam koliko je pouzdana informacija.
Ne vjerujem dok ne bude zvanično saopštenje.
I previše mi to izgleda brzo i ažurno za naše krivosuđe.
Ni ja baš nisam sklon povjerovati u ovo, nego se čovjek ponada da država i sistem ponegdje izviru u postojanje.
drug_profi

#86671 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Naslovnica wrote: 12/11/2024 15:32
drug_profi wrote: 12/11/2024 15:21 I dalje će biti hapšeni i procesuirani, a i nastava će da se odvija dok se ne odvije do kraja.
Da li ti znaš?
Eto probaj se sa državom hrvati pa vidi.
Naročito ako ti se politički natovare na leđa da poslužiš za primjer.
drug_profi

#86672 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Laplace wrote: 12/11/2024 15:36 Ni ja baš nisam sklon povjerovati u ovo, nego se čovjek ponada da država i sistem ponegdje izviru u postojanje.
A što jest-jest, lijepo je čuti i lako povjerovati kad čezneš za efikasnom državom.
BadBoy

#86673 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

A zašto bi odlazak u školu bio kazna?
Laplace

#86674 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 12/11/2024 15:27
Laplace wrote: 12/11/2024 15:23

Ja, i?
Generalizovanje, svi su isti, svi znaju...
Daj ba profa, pametniji si od toga.
Jesi li prijavio nadležnim istražnim organima da su ta djeca unaprijed znala kada će biti dojava u školi i u koliko sati?!
Ako nisi, saučesnik si.
Nisam generalizovao na sve, samo napomenuo da ima i takvih koji glume da ništa ne znaju a ovamo znaju bolje od svih nas.

Što se tiče prijavljivanja istražnim organima, s time sam odavno završio kad sam nešto prijavio, oni nisu ništa poduzeli osmi što su prijavljenog izvijestili ko ga je prijavio (pa mi se čovjek naklatio i rpavio probleme) a njega kao opomenuli. Neka, hvala. Kad u istražnim organima budu radil profesionalci, onda ćemo psičati o građanskom aktivizmu.
Naslovnica

#86675 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

drug_profi wrote: 12/11/2024 15:37
Naslovnica wrote: 12/11/2024 15:32
Da li ti znaš?
Eto probaj se sa državom hrvati pa vidi.
Naročito ako ti se politički natovare na leđa da poslužiš za primjer.
Pa ja te upitah znaš li ti ko je tu, konkretno, rogati?
MUP KS, Ministarstvo obrazovanja...?!
Ako je MUP KS donio ovakvu odluku onda je to za rubriku "vjerovali ili ne".
Biće ipak da je Ministarstvo obrazovanja?
Nigdje nema zvanične informacije čija je ovo odluka.
Nama su javili samo preko Viber grupe, biće ove sedmice roditeljski pa će se valjda i to saznati.
Strejnđ, isnt it?
Post Reply