Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Sid the sloth

#26076 Re: Sarajevo Construction

Post by Sid the sloth »

Tramvaji su puni ujutro i poslije posla tako da je pije vode ta SDA mantra da se ne koriste i da su pare bacene.
Problem je sto sad svaka druga porodica ima bar 2 auta, neki i po 3. Vozaju se djeca na 3 dodatne aktivnosti poslije skole, itd, itd.
Logovan

#26077 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Thorgerson wrote: 11/11/2024 18:25 50 miliona dato za tramvaje. Guzve nikad vece u gradu. Nikad vise auta na cesti.
Pa tramvaji su kap u moru, ima tu još na stotine načina kako smanjiti broj automobila. Trebaju godine rada (još zavisi kako radiš) da bi se primijetio napredak.

A vala ima i do samih ljudi, nije baš sve do vlasti. Sa vozilima se svugdje ide. 2 km ali daj odoh se provozati, neću pješke.
Naslovnica

#26078 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

Sid the sloth wrote: 11/11/2024 21:01 Tramvaji su puni ujutro i poslije posla tako da je pije vode ta SDA mantra da se ne koriste i da su pare bacene.
Problem je sto sad svaka druga porodica ima bar 2 auta, neki i po 3. Vozaju se djeca na 3 dodatne aktivnosti poslije skole, itd, itd.
Najbolje bi bilo kada niko ne bi imao automobil..
Nema automobila - nema problema.
Ha ja! :thumbup:
dječak sa šibicama

#26079 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Auta nikad vise nije bilo po parkinzima, plus hiljade njih svaki dan dodju izvan grada u grad, naravno da su guzve.

U tramvaj mogu natjerati vozace automobila samo ako zabrane ulaz automobilima u centralne dijelove grada, prethodno osiguraju parkinge u novom gradu recimo, a od toga nema nista jer to je SF za nase neimare.
Naslovnica

#26080 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 11/11/2024 22:19 Auta nikad vise nije bilo po parkinzima, plus hiljade njih svaki dan dodju izvan grada u grad, naravno da su guzve.

U tramvaj mogu natjerati vozace automobila samo ako zabrane ulaz automobilima u centralne dijelove grada, prethodno osiguraju parkinge u novom gradu recimo, a od toga nema nista jer to je SF za nase neimare.
Ako sam dobro razumio, vi bi ste da u vašoj mahali zabranite ulaz automobilima, a da ih kamarate u NG?

Image
dječak sa šibicama

#26081 Re: Sarajevo Construction

Ne bih ja nista, to je prastara ideja, da se zabrani promet automobilima kroz centar grada na relaciji izmedju Obale i Titove duz od Bascarsije do negdje BBI centra recimo.

Da ne mozes uci automobilom u Branilaca grada i slicno.

Da bi se to postiglo, negdje na AP ili AM izgraditi parkinge za vozace. Kako drugacije natjerati ljude koji dodju izvan Sarajeva da u centar grada idu tramvajem.
Sid the sloth

#26082 Re: Sarajevo Construction

Post by Sid the sloth »

Naslovnica wrote: 11/11/2024 22:15
Sid the sloth wrote: 11/11/2024 21:01 Tramvaji su puni ujutro i poslije posla tako da je pije vode ta SDA mantra da se ne koriste i da su pare bacene.
Samo dodatni porez na drugo i eksponencijalno na svako naredno auto u porodici, ko voli nek izvoli.
Haris.ba

#26083 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Sid the sloth wrote: 11/11/2024 22:36 Samo dodatni porez na drugo i eksponencijalno na svako naredno auto u porodici, ko voli nek izvoli.
Posto u kantonu nema para - ne bi me iznenadilo.
Jeste da ce mnogo penzica osvanuti u vlasnistvu tog dodatnog automobila. Ili ce neko od rodbine iz drugog kantona imati tu cast.
mistek

#26084 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Samo kažnjavati nepropisno parkiranje i zaustavljanje SVUDA. Skoro da ne postoji 200m trotoara u ovom gradu gdje invalid u kolicima ili majka s djetetom u kolicima mogu bez problema proći. Da MUP samo ponekad kažnjava ovakva parkiranja, i to samo tamo gdje je zaista nemoguće proći, budžet KS bi bio uvećan za par miliona KM bez problema. Na stranu što divlje parkiranje ovaj grad pretvara u ruglo.

Samo 100 tričavih kazni za parking dnevno (možeš naći 100 automobila koja su parkirana na sred ceste, da uopšte ne ideš po trotoarima) je 36.500 kazni godišnje, po 50KM, to je skoro 2 miliona KM. U prevodu, to je polovina novca potrebnog da se napravi moderna podzemna garaža sa 200-300 mjesta. Ili, novac dovoljan da subvencioniraš 10-ak super linija u mreži gradskog saobraćaja godišnje. Ili novac dovoljan da MUP nabavi specijalizirana vozila koja će bilježiti parking prekršaje.
bumerangss

#26085 Re: Sarajevo Construction

Post by bumerangss »

Vala ga svaka šuša i vozi
Znam ih žive od soli i hljeba ali mora se voziti fino aVto i imati aJfon :D

Trojka je dosta uradila na poboljšanju javnog gradskog prevoza. Evo konkretno bus linija 23c Otoka-Boljakov ide svakih 30 minuta radnim danom i to prvi bus u 5:30 a zadnji u 23:00
Subotom svakih sat a nedeljom svako 2 sata. I vecina bus i minibus linija je tako i ne samo koje održava centro nego i gras je sad baš redovan.

Radnicka karta nije poskupila zadnjih 15 20 godina je bila isto 53 KM sto je, mora se priznati vrlo povoljno. Cak su uveli da mozes kupiti za 3 mjeseca 151KM sto izađe 50 km mjesecno a kad kupis za godinu kosta oko 570 sto je oko 47 km mjesecno.
Svi đaci studenti RVI šehidske, civilne žrtve rata i svi peznzioneri sa minimalnom penziom imaju besplatne kupone a i oni sa vecim penzijama doplate 5 do 10 KM
Oni koji su na biroVu placaju 20 km
Ja sam radnik i mogu reci da nas je jako malo u javnom prevozu jer svi glume gospodu jer ih je eto stid voziti se trolom i traNvajem. Ja u tome uživam. I na posa i sa posla kući i odmorim pa u grad u neki tržni centar pa kući i opet se nakanim otići navece prohodati čaršijom i kod Mahira na pizzu... i ne razmišljam gdje parkirati i hoce li mi murija zakačiti kaznu i trebam li kupiti zimske gume... a sve za 50 km jer kupim tromjesečnu radničku tj sad dopunim jer više nema kupona
Doživotno glasam za ministra Štetu :thumbup:
Naslovnica

#26086 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

Ovdje ide priča da na ovaj ili onaj način želite ograničiti korištenje automobila jer previše ljudi koristi automobile, ali ide i konstatacija da su tramvaji puni i ujutro i poslije posla. Kako to?
Evo, neka pola ovih što autom idu na posao krenu tramvajima...nastupiće kolaps, logično.
Vi nikako da shvatite da ne rade svi 100m od tramvajske pruge i da nisu svi u top kondiciji i zdravlju da svakodnevno pješače kilometrima, uzbrdo, nizbrdo.
I da ne žele svi da gube po 2 i više sati i dnevno u gradskom prevozu udišući isparenja bijelog luka i znoja.
Eto, uveden je i voz, lokal iz Pazarića meščini. Koliko ga ljudi koristi u odnosu na broj ljudi koji dnevno dolaze u Sarajevo iz tog pravca.
Pa ima i voz iz Visokog? Koliko ljudi dolazi vozom iz Visokog u Sarajevo, a koliko automobilom?

dječak sa šibicama wrote: 11/11/2024 22:30 Ne bih ja nista, to je prastara ideja, da se zabrani promet automobilima kroz centar grada na relaciji izmedju Obale i Titove duz od Bascarsije do negdje BBI centra recimo.

Da ne mozes uci automobilom u Branilaca grada i slicno.

Da bi se to postiglo, negdje na AP ili AM izgraditi parkinge za vozace. Kako drugacije natjerati ljude koji dodju izvan Sarajeva da u centar grada idu tramvajem.
Na AP možete graditi jedino auta za stanare.
Eno vam cijelo sarajevsko polje, prazno, ionako je svašta nešta tamo ilegalno izgrađeno, pa tamo gradite parkinge za ove namjene.
Manite se šuplje priče i besmislenih ideja, neće niko nikome zabraniti korištenje automobila.
Naslovnica

#26087 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

bumerangss wrote: 12/11/2024 05:39
Vala ga svaka šuša i vozi
Znam ih žive od soli i hljeba ali mora se voziti fino aVto i imati aJfon :D

Trojka je dosta uradila na poboljšanju javnog gradskog prevoza. Evo konkretno bus linija 23c Otoka-Boljakov ide svakih 30 minuta radnim danom i to prvi bus u 5:30 a zadnji u 23:00
Subotom svakih sat a nedeljom svako 2 sata. I vecina bus i minibus linija je tako i ne samo koje održava centro nego i gras je sad baš redovan.

Radnicka karta nije poskupila zadnjih 15 20 godina je bila isto 53 KM sto je, mora se priznati vrlo povoljno. Cak su uveli da mozes kupiti za 3 mjeseca 151KM sto izađe 50 km mjesecno a kad kupis za godinu kosta oko 570 sto je oko 47 km mjesecno.
Svi đaci studenti RVI šehidske, civilne žrtve rata i svi peznzioneri sa minimalnom penziom imaju besplatne kupone a i oni sa vecim penzijama doplate 5 do 10 KM
Oni koji su na biroVu placaju 20 km
Ja sam radnik i mogu reci da nas je jako malo u javnom prevozu jer svi glume gospodu jer ih je eto stid voziti se trolom i traNvajem. Ja u tome uživam. I na posa i sa posla kući i odmorim pa u grad u neki tržni centar pa kući i opet se nakanim otići navece prohodati čaršijom i kod Mahira na pizzu... i ne razmišljam gdje parkirati i hoce li mi murija zakačiti kaznu i trebam li kupiti zimske gume... a sve za 50 km jer kupim tromjesečnu radničku tj sad dopunim jer više nema kupona
Doživotno glasam za ministra Štetu :thumbup:
Čemu služi linija 23c kada je udaljenost između prve i zadnje stanice cca 3 kilometra?
Zar se to se može lagano pješice, ha ja?
Treba ostaviti samo komercijalu Dbr-Vijećnica i Ilidža-Vijećnica, tramvaj i trolu.
Sve ostalo ukinuti. I minibus ukinuti. Treba pješačiti, biće narod zdraviji.
:thumbup:
Thorgerson

#26088 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Kuda da pjesacis jbt. Zrak najzagadjeniji na svijetu. I nije od auta zagadjen. To smo vec ustanovili.

Sjecam se onda kad su bile one zabrane + bio vikend. Jedan od najzagadjenijih dana bio - nedjelja. Indeks onaj zagadjenosti bio preko 350. Na cesti auta nisi mogao vidjeti. Al zato svi po kucama, idu lesevi, gume, motorno ulje, ma lozi sve sto gori...
azdralovic

#26089 Re: Sarajevo Construction

Post by azdralovic »

Thorgerson wrote: 11/11/2024 18:25
azdralovic wrote: 11/11/2024 15:55
nekome wrote: 11/11/2024 15:28

zato kupis stan u roof gardensu ili trebevic hillsu i gledas sirotinju kako se gusi
roof gardens isto u magli bio u subotu, haman do Pine se nista nije vidjelo
Sunnyland zrak gori nego u gradu
Nije tacno. To sto je magla gusca gore, nego u gradu ne znaci nista za kvalitetu zraka. :run: Istina, na Sunnylandu jeste magla gusca bila nego u gradu. Ali, u gradu je AQI bio 190, na Sunnylandu 30.

Inace, odjednom je i klix prestao da pise o kvaliteti zraka. Proteklih dana smo se gusili i nikome nista.

50 miliona dato za tramvaje. Guzve nikad vece u gradu. Nikad vise auta na cesti.
ne znam za AQI ali smrdi hava jbg
dječak sa šibicama

#26090 Re: Sarajevo Construction

Niti lozenje "neces nikome zabraniti", uzivajmo u smogu skupa sa Lahorcanima :bih:
Naslovnica

#26091 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

Thorgerson wrote: 12/11/2024 08:44 Kuda da pjesacis jbt. Zrak najzagadjeniji na svijetu. I nije od auta zagadjen. To smo vec ustanovili.

Sjecam se onda kad su bile one zabrane + bio vikend. Jedan od najzagadjenijih dana bio - nedjelja. Indeks onaj zagadjenosti bio preko 350. Na cesti auta nisi mogao vidjeti. Al zato svi po kucama, idu lesevi, gume, motorno ulje, ma lozi sve sto gori...
Ma znam ba, ironičan sam, nego imaš ove što bi zabranili automobile, zatvorili ceste, da samo EV i trotineti mogu od Vijećnice do MD. A dok se sve to ne zatvori, dnevno po jedan sarajevski cener, advent run, audi i sl...
To su ovi što im je Bosna i Hercegovina od Marindvora, pametnjakovići, konpijuteraši i bitkoinaši, drkeđon povazdan, poso dobar a para laka.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#26092 Re: Sarajevo Construction

Post by F&N »

Prosjecni sarajlija:

- Nikad vise auta, smog fuj, drzava da uradi nesto!!!

- Kakvo uvodjenje restrikcija i ogranicenja u saobracaju, nesposobni lopovi, udar na sitorilju!

- Ventilatori da raspuhuju smog, to je dobra ideja, biJo neki struĆnjak na hayatu predlago ali nece ovi lopovi!
dječak sa šibicama

#26093 Re: Sarajevo Construction

U ljubljani je centar grada tj stari grad doslovno no traffic prostor, setaj hodaj a ko ne moze, tu je elektro Kavalir i elektro vozic, ali sta znaju oni levati bosnjo je pametniji
tramvajtrojka

#26094 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

dječak sa šibicama wrote: 12/11/2024 09:22 U ljubljani je centar grada tj stari grad doslovno no traffic prostor, setaj hodaj a ko ne moze, tu je elektro Kavalir i elektro vozic, ali sta znaju oni levati bosnjo je pametniji
de im objasni u Zagrebu sta da rade jer se guse u gorim guzvama nego u Sarajevu, a i aqi im je ocajan :mrgreen:
dječak sa šibicama

#26095 Re: Sarajevo Construction

I ZG ima Fulir, besplatni elektro prijevoz po centralnim pjesackim zonama grada, sa eko ciljem smanjenja prometa automobila, tukac
tramvajtrojka

#26096 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

dječak sa šibicama wrote: 12/11/2024 09:29 I ZG ima Fulir, besplatni elektro prijevoz po centralnim pjesackim zonama grada, sa eko ciljem smanjenja prometa automobila, tukac
Image

Bukvalno pricas o najvecem promasaju nekog balkanskog grada al haj ti i alternativne istine idu ruka pod ruku, platili 12 komada golf vozila 800000KM, prvu godinu dana zaradili manje od hiljadu maraka :mrgreen: , drzali ih u skladištu sedam godina i ovo ljeto izbace samo dva preostala primjerka koja su im radila, i to da rade po ljetnom periodu dok nema kiše jer cim padne kisa su nesigurna za voznju, i plus na sve to moras ih zivkati telefonom da rezervises voznju al haj to je Zagreb gdje i najvece smece sija nemjerljivim sjajom, da je ovo isto u Sarajevu ti bi ovdje dan i noc pljuvao kako je to ubleha propast itd. :zzzz:
Naslovnica

#26097 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

F&N wrote: 12/11/2024 09:18 Prosjecni sarajlija:

- Kakvo uvodjenje restrikcija i ogranicenja u saobracaju, nesposobni lopovi, udar na sitorilju!

- Ventilatori da raspuhuju smog, to je dobra ideja, biJo neki struĆnjak na hayatu predlago ali nece ovi lopovi!
Restrikcije i ograničenja u saobraćaju ne rješavaju problem zagađenja u Sarajevu.
Sutra da ukineš sav saobraćaj u gradu osim ovih na struju, to bi smanjilo smog i zagađenje max.10%.
Manite se šuplje.
Naslovnica

#26098 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 12/11/2024 09:22 U ljubljani je centar grada tj stari grad doslovno no traffic prostor, setaj hodaj a ko ne moze, tu je elektro Kavalir i elektro vozic, ali sta znaju oni levati bosnjo je pametniji
Eto, zatvori centar Sarajeva, napravi no traffic prostor od Skenderije do Vijećnice, metni te voziće i kavalire.
Jao, da mi je malo tih vaših ružičastih naočala i leptirića, makar na jedan dan.
:lol: :lol: :lol:
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#26099 Re: Sarajevo Construction

Post by F&N »

Naslovnica wrote: 12/11/2024 09:42
F&N wrote: 12/11/2024 09:18 Prosjecni sarajlija:

Restrikcije i ograničenja u saobraćaju ne rješavaju problem zagađenja u Sarajevu.
Sutra da ukineš sav saobraćaj u gradu osim ovih na struju, to bi smanjilo smog i zagađenje max.10%.
Manite se šuplje.
Pogledaj malo analize zraka i cestica koje su najpristunije. Imas na stranici zavoda za javno zdravstvo. Najvise ima cestica koje poticu iz automobila i lozista.
Obzirom da u Sarajevu ne postoji industrija i zagadjenja iz velikih fabrika najveci zagadjivaci su upravo automobili i privatna lozista.

Treba uvesti restrikcije i za privatna lozista. Jednostavno moraju postojati pravila. Postoje vec subvencije za zamjene starih peci za nove peci na pelet, takodjer i poticaji za ugradnju plinskih kotlovnica. Itd...

Da sad ce opet pricati o sirotinji. Boga mi najmanje sirotinja lozi, ovo sitorinje sto znam grije se na struju i to ograniceno samo toliko koliko mora jer im je to jeftinije nego loziti. A ovi sto loze ugl su velike kuce sa po 2, 3 sprata i isto toliko stambenih jedinica u kuci pa hajcaju narodno grijanje te guraju sve sta moze da gori. Takvih je najvise. I zato nam trebaju pravila ponasanja i restrikcije i pracenje i kaznjavanje.

Mislim da sigurno nismo prvi grad u evropi koji se susreo s problemom smoga samo treba prepisati zakone i mjere i dosljedno ih izvrsavati, jednako prema svima, a ne da clanovi stranke i familije zive u vakumu sebi prilagodjenih zakona.
Naslovnica

#26100 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

tramvajtrojka wrote: 12/11/2024 09:39
dječak sa šibicama wrote: 12/11/2024 09:29 I ZG ima Fulir, besplatni elektro prijevoz po centralnim pjesackim zonama grada, sa eko ciljem smanjenja prometa automobila, tukac
Image

Bukvalno pricas o najvecem promasaju nekog balkanskog grada al haj ti i alternativne istine idu ruka pod ruku, platili 12 komada golf vozila 800000KM, prvu godinu dana zaradili manje od hiljadu maraka :mrgreen: , drzali ih u skladištu sedam godina i ovo ljeto izbace samo dva preostala primjerka koja su im radila, i to da rade po ljetnom periodu dok nema kiše jer cim padne kisa su nesigurna za voznju, i plus na sve to moras ih zivkati telefonom da rezervises voznju al haj to je Zagreb gdje i najvece smece sija nemjerljivim sjajom, da je ovo isto u Sarajevu ti bi ovdje dan i noc pljuvao kako je to ubleha propast itd. :zzzz:
Jebote, zabranjuju se trotineti jer su opasni a uvodilo bi ove nekakve promašene "fulire" da piče po gradu, to bi kao reduciralo korištenje automobila.
Post Reply